Groddat är godast

Gör din egen ost!

I förra veckan var jag i Saltå Kvarn och lagade en massa mat! Det var super trevligt och jag lärde mig bland annat att göra egen ost (superlätt, varför har jag inte gjort det tidigare?)
Vi gjorde osten, marinerade i yoghurt och grillade på spett tillsammans med grönsaker. Tips!  Ju längre osten får vila desto fastare blir den.

Annat som jag tog med mig därifrån är Tempeh – fermeterad ”ost” av bland annat sojabönor, man kan tydligen gör den av olika orters bönor. Men man ska vara försiktig när man gör den hemma – den ska mogna / fermenteras i rätt temperatur. Finns att köpa på t ex Goodstore och Paradiset eller andra  specificerade affärer

Jag lärde mig också att man kan grodda mandlar, och det håller jag på att prova här hemma. Går inte så bra – har du gjort det och lyckats? Berätta gärna.

Men nu ska jag berätta om hur man gör osten!

OST 

4 liter eko standard mjölk
3/4 dl – 0,5 dl ättika
Ostduk eller handduk
Koka upp mjölken, precis när den kokat upp lägg i ättikan. Osten ska skära sig. Rör.
Lägg allt i en handduk över en sil, låt vattnet / vasselen rinna bort ( men spar, till t ex brödbak)
Pressa ur allt vatten. Lägg gärna en plåt med en tung mortel över ostklumpen så allt vatten verkligen pressas ur. Låt vara  så i minst en timme.
Den ska bli fast.

IMG_8837

Ostmassan klar för användning!

Vi skar i bitar och marinerade och satte på spett.

IMG_8839

Här är bitarna innan marinaden.

Den passar även att steka eller äta som den är. Lycka till!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


untitled-design

Njut av december utan ångesten i januari

Blogginlägg

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam. Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt. Kroppsligt Man äter det som syns och finns. Måste alla […]

jobba-lagom

Jobba lagom – för din skull

Andligt

Har du tid att jobba lagom? Har du tid med återhämtning i vardagen?  Hur är det egentligen? Många har en tendens att skjuta på eller stryka över den viktiga återhämtningen, det är någon som man tar hand om sen. När kommer egentligen sen? Finns det ens? ”Sen” är ett resultat av mitt ”nu” Jag har […]

ta-bort

Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Blogginlägg

Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet. Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera […]

som-andra-lever-ar-inte-facit

Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

Andligt

Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen. […]

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Blogginlägg

Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner: Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning […]

vegetables-knife-paprika-traffic-light-vegetable-40191-medium

Uppblåsta rotsaker?

Blogginlägg

  Hej! Nu är det höst och i affärerna säljs massvis med rotsaker. Gott och nyttigt eller?  Men jag har märkt att rotsakerna inte smakar ”som de ska” – Har ni också gjort det? Av någon anledning tycker jag att rotsakerna smakar uppblåsta, konstgjorda och inte riktiga. Skumt och ”billigt” . Vi köpte på oss ganska […]

img_9179

Gott tillbehör med kikärtor

Övrigt

Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast. Sallad med kikärtor och salladslök I burk kikärtor 1 bunk salladslök, knippt Persilja Olja Salt Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.  

img_9171

Köttfri lasagne med sås gjord på kikärtor

Övrigt

Hej alla fina Jag vill bara tips om ett bra, gott och köttlikt recept jag gjorde. Det blev en pastasås med kikärtor som bas – mycket och gott och likt köttfärssås i färg, smak och textur.  Smakar alltså inte kikärtor alls. Passar bra till pasta eller i lasagne som vi gjorde. ”Kikärtssås” 1 gul lök, […]

4 viktiga punkter för att må bra

4 viktiga punkter för att må bra

Övrigt

Hej alla fina! Har ni tänkt på vilken komplex och spännande maskin livet är? Det är mycket som hänger i hop och påverkar varandra.  Den som vill banta kan äta 2 bananer, tänka elaka tankar om sig själv och sedan kuta gärnet.  Det är en metod som inte kommer fungera så värst bra. Jag har […]