Groddat är godast

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Idag tänkte jag ha lite kockskola!
Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör.

  1. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D
  2. Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst 1 timme.
  3. Bild nedan: Lägg banerna i en matberedare och mixa. De blir smuliga. 
  4. Fortsätt mixa. Mixa länge, banerna blir smuliga först – det är helt rätt.
  5. När du mixat och eventuellt tillsätt vatten ser bananglassen ut så här. Bild ovan. Fortfarande lite smulig.
  6.  Fortsätt att mixa tills smeten blir len. Nu är bananglass smeten klar. Tillsätt bär, frukter, eller chokladpulver, vaniljpulver eller vad du gillar.
    Själva mixningen tar säkert en 5-7 minuter beroende på din matberedare, så ger inte upp.

Lycka till!

Ps… min favorit är med smaken jordnötssmör och chokladpulver.


Raw kolasås

Mmmmm! Den här var god!

En kolasås som är god och nyttig ( are) än köpt!

Raw kolasås

10 dadlar
2 msk kokosolja
1,5 -2 dl havremjölk  eller annan nöt/ frömjölk
1 krm vanlijsocker

Mixa allt i din höghastighetsmixer till en slät sås.
Det är inte mitt recept utan kommer från vegorätt på svt

 

 


Adventsmys – Saffranspopcorn & rawfoodbollar

IMG_8459

Saffranspopcorn

IMG_8461

Rawfoodbollar med smak av kanel

Redan andra advent! Idag har vi bakat och fixat och Elin har haft uppvisning / avslutning på balettskolan.

Saffranspopcorn

Kakaosmör, cirka 1 dl
Saffran, 0,5 pkt
Agavesirap / houng, efter smak

Smält allt i en kastrull. Häll över poppade popcorn. Rör ordentligt. Klart

Rawfoodbollar med smak av kanel

Kokosfett
Kakao
Färska dadlar utan kärna
Kanel
( agave eller honung)
Mixa allt i din matberedare. Rulla till bollar som du sedan rullar i kakao eller *gud förbjude* strössel

Ha en mysig advent!

 


Testa dig själv – Vad är nyttigast?

En liten gissningslek, vad tror du är nyttigast. Jag kommer visa några bilder på matvaror så får du gissa på vad som är nyttigast?

IMG_8068

Bregott eller jordnötssmör? 

Vad är nyttigast? ( Vi brukar köpa ekologiskt, men det var slut i butik just nu!) Så vad tror du? Nyttigast i mängd kcal och mängd fett, räknar jag i detta fallet. För det är det som folk brukar bry sig om.

IMG_8065

Chokladmugcake eller Pågens Hönökaka med smör

Eller en chokladmugcake eller smörgås? Gissa? Vad kan vara nyttigast? Vad ger man oftast till frukost till sina barn?

 I det här fallet räknar jag ”nyttigast som helhet” alltså det bättre valet.

Innehållet i chokladmugcaken = ägg, houng, kokosmjöl, kakao och vaniljpulver.
Innehållet i Hönökakan = Vetemjöl, socker, siktat rågmjöl, rapsolja, vetegluten, jäst, rågskållning, förjäst, vetemjöl, salt, malt av korn, vegetabiliskt emulgeringsmedel ( E471) och bakpulver ( E450 och E500) )

Lycka till med gissningarna!

 

 

 

 


Päronglass på 1årskalaset

I går bjöd vi på spontat 1 årskalas och jag gjorde en päronglass som blev mycket uppskattad av barn och vuxna.

IMG_7804

päronglass med mandelströssel

Päronglass med mandelströssel

Mixa mandel till strössel i din matberedare.Ställ åt sidan.
Skala och dela päron i mindre bitar, styckefrys.. Detta moment bör med fördel förberedas minst 1 timme innan glassen ska tillredas.

Lägg  päron och avokado i din matberedare och mixa, eventuellt får du tillsätta lite kallt vatten. Mixa till en sorbetlikande massa.

Servera strösslet på glassen, dock inte till barnen.

IMG_7807


Chokladbrownie med svarta bönor

20150410_094745

 

Igår bjöd jag mina klasskamrater på en chokladkaka gjord av svarta bönor!

Kakan bör serveras fristående och inte tillsammans med Frödinge kladdkaka, kokostoppar och chokladbollar – eftersom den då hamnar  ” i dålig dager”

Baka på svarta bönor var vanligt i fjol och jag själv tycker att det är ett smart trixs att få kakan mjuk, saftig och smakrik. Svarta bönorna ger ingen smak utan de förstärker chokladsmakenchokladsmaken. Som vanligt har jag inget exakt recept utan jag vill att ni ska våga experimentera och våga lita på de egna smaklökarna.

Receptet

1 tetra svartbönor

Chokladpulver

Chiafrön

Honung, en banan eller annat sötningsmedel

Smält choklad 70 % kakao

Flytande kokosfett

Gör så här:

Mixa bönorna först till slät massa, tillsätt sedan resten av sakerna i matberedaren.  Mixa, smaka av! Behövs något mer? Smörj en form och grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.

 

 

 

 


Morgongympapoden och Chokladbrownies

Skärmavbild 2015-04-09 kl. 15.06.40

Hela veckan har vi jobbat med ljud och gjort podar. Man fick göra vilken sort man vill, många gjorde samtal, musikquiz och en hästpod. Själv gjorde jag ett morgongympaprogram. Lite gympa att göra när man ligger kvar i sängen och när man stigit upp.

Idag, fredag,  ska vi lyssna på allas podar och ha mysdag. Vi har bakat, jag gjorde en chokladbrownie.  På ena halvan ligger en topping av vanilj och kokos. ( Brownin är helt gluten och mejerifri för övrigt)

20150410_064128

God dag!


Fettfri paj med mycket fibrer

IMG_7714

Efter 48h med mycket snask och oregelbundenhet ville jag ha något nyttigt och  mer fibrer så jag slängde ihop en paj med broccoli, belungalinser, och tomat.  Pajdegen är helt utan fett. Nej, inte alls torrt! Tyvärr kommer jag inte ihåg det exakta receptet för jag hjälpte Elin göra en överraskningspaj till pappa Herman samtidigt.  Hon gjorde en paj med falukorv och äpple, men tyvärr med för mycket salt.

Pajdegen
1 kokt potatis
havremjöl – mixa eget eller köp, havremjöl innehåller mer mineraler, vitaminer och är rikt på fibern betaklukan som kan sänka kolestrolvärdet.
ljust teff
vetegroddar
vatten

Mosa potatisen så den blir helt slät, lägg i mjölerna och vattnet. Justera med mer mjöl eller vatten. Det blev en kladdig degklump. Tryck ut i en välsmord pajform (ok, här används lite fett) Doppa fingarna i mjöl om degen är för kladdig när du trycker ut den i formen.

Äggstanning
Ägg
Vatten
lantbuljong
Vispa ihop allt

Fyllningen
Kokta belungalinser
Broccoli
Tomater

Gör så här:
Sätt ugnen på 200grader
Lägg linserna i botten på pajskalet, sedan broccolin och skivad tomat. Häll över äggstanningen. Grädda i ugnen i cirka 20-30 minuter. Beroende på hur stor din paj blir.  Jag hade alltså ingen ost på toppen.

Serveringsförslag
Råkost och lök. Löken hade jag lagt i vatten en stund, för att bli av med lite av den starka smaken.

IMG_7717


Energibars med groddat bovete, dadlar och russin

IMG_7577

I dag startar en stor tävling som jag ska vara med i, under 48 timmar ska vi i grupp om tre skapa en helsidekampanj. Tävlingen heter 48 timmar och är rikstäckande.  Eftersom jag inte vet mer än så, ville jag göra och ta med ett bra mellanmål som ger mig snabba kolhydrater och bra energier. Det ryktas om hur mycket godis som fjolårets tävlande åt och det känns inte lockade för mig.

Energibars med groddat bovete, dadlar och russin cirka 4 st

2 dl havregryn
1 dl groddat bovete, (mina hann bara grodda i cirka 1 dag, inte mycket till svans)
0,5 dl russin
1 msk kakao
3 färska dadlar, klippta i mindre bitar
0,75 dl honung, värm den försiktigt om den är fast.
en liten nypa salt

Gör så här
Rör i hop allt, smaka av. Forma till bars med hjälp av händerna. Jag rullade in mina i folie eftersom jag ville ha ett mellanmål som jag kan äta var och när. IMG_7579

IMG_7580

Inte så festligt förpackat! Men lätt och praktiskt!

 Variation, byt ut russin mot gojibär!


Maränger gjorda på kikärtsspad! Veganmaränger!

veganska maränger veganska maränger1
I morse gjorde jag något coolt och häftigt. Jag gjorde veganska maränger. Alltså maränger utan ägg!

Veganska maränger:

I tetra  kikärtor, 380 gram – (Jag använde mig av Garants. Vet inte om det spelar roll. Det går inte att göra med hemkokta i viket fall. Det är något med tetran.)
1 dl socker
1 tsk limesaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150grader
  2. Sila av spadet från kikärtorna. Lägg ärtorna åt sidan och vispa spadet kraftigt med en visp, helst elvisp. Vispa hårt och länge. Det ska vi bli ett skum, och du ska kunna vända skålen upp och ner över huvudet, som med vanligt vispade ägg.
  3. Rör försiktigt ner sockret och limesaft.
  4. Smörj pappret ordentligt  med olja
  5. Klicka ut maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda cirka 1 timme. Håll lite koll.
  7. Låt marängerna svalna helt på plåten innan du tar bort dem.

Go Crazy!