Groddat är godast

Wraps med asiatisk touch

Hej svejs

jag blev inspirerad av Kureras recepet på solskenswraps med rödbetsaioli så jag skapade lite samma. Fast med svenska rotsaker, groddar och en asiatisk dippsås.

Wraps med asiatisk touch

Rispapper

Vitkål
Morot
Rädisor
Alfaalfa

Riv eller hacka ner vitkål, morot och rädisa i strimlor. Blanda ihop i en skål tillsammas med alfaalfagroddar.
Koka upp vatten, lägg ner rispapper, ett och ett i det kokande vattnet. Vänta cirka fem sekunder, ta upp och lägg på en skärbräda. Fyll på med fyllningen. Vik ihop rispappret och lägg åt sidan. Upprepa.

Dippsås

Soya
Vatten
Vitlök
Chiliflakes
Ingefära
Koriander
Blanda ihop allt, smaka av.

Vid servering, doppa wrapsen i dippsåsen.

IMG_8440

 

 

 


Energibars med groddat bovete, dadlar och russin

IMG_7577

I dag startar en stor tävling som jag ska vara med i, under 48 timmar ska vi i grupp om tre skapa en helsidekampanj. Tävlingen heter 48 timmar och är rikstäckande.  Eftersom jag inte vet mer än så, ville jag göra och ta med ett bra mellanmål som ger mig snabba kolhydrater och bra energier. Det ryktas om hur mycket godis som fjolårets tävlande åt och det känns inte lockade för mig.

Energibars med groddat bovete, dadlar och russin cirka 4 st

2 dl havregryn
1 dl groddat bovete, (mina hann bara grodda i cirka 1 dag, inte mycket till svans)
0,5 dl russin
1 msk kakao
3 färska dadlar, klippta i mindre bitar
0,75 dl honung, värm den försiktigt om den är fast.
en liten nypa salt

Gör så här
Rör i hop allt, smaka av. Forma till bars med hjälp av händerna. Jag rullade in mina i folie eftersom jag ville ha ett mellanmål som jag kan äta var och när. IMG_7579

IMG_7580

Inte så festligt förpackat! Men lätt och praktiskt!

 Variation, byt ut russin mot gojibär!


Groddar bockhornsklöverfrö

20130903_123036

Så här ser de ut. Doftar jättemycket curry.

20130903_123059

Från Biofood.

20130903_123122

Nu får vi se hur det går…..:D

 

För länge sedan groddade jag bockhornsklverfrö och idag gör jag det igen. Bockhornsklöverfrön är en ingrediens i curry så det både doftar och smakar curry. Det tycker jag om.

Tydligen ska fröt reglera insulinhalten och alltså vara bra för diabetiker. Jag kommer ihåg att Brian och Anna-Maria Clemments från Hippocrats heatlh insitut berättade att man även kan göra lavemang av fröt, men det tänker jag INTE göra…. hehhehehe. Nä det ska ätas den naturliga vägen.

Nu ska jag spendera eftermiddagen att jämföra proteininnehåll i olika veganska livsmedel och köttprodukter. För det är intressant. ( Till mitt Vegan- till förskolan häfte)

 

 

 


chiagroddning dag 7

Kolla in vad mina projekt växt till sig! Alla säger dock att det ser för äckligt ut. Jaja.. jag tycker det är ett kul projekt iallafall. Kommer ni ihåg vad jag var skeptisk till en början?  Nu är jag galet nöjd. Nästa gång, om det bli någon,  ska jag försöka få hela krukan grön! Undrar varför inte alla fröna började gro?

Groddat chia påminner i smaken om krasse.  Ska du börja också?

20130701_060418


Groddar chia dag 4

Som det har växt! Ärligt talat trodde jag aldrig detta skulle funka. Så jag säger TRY THIS AT HOME istället….:D
Titta hur odlingarna ser ut idag:

dag4

Grönt och växer!

Och på tallriken:
dag4tallrik

Jag vattnar de flera gånger om dagen,  iprincip så fort jag ser dem.

Blir du sugen att grodda själv skulle jag nog rekommendera att odla på papper eftersom det är mest ”prisvärt”. I princip alla frön har börjat gro. Men vill du göra något annorlunda grodda på krukan. Men det är många frön på krukan som inte har grott alls. De växer bäst där det är tjockt med frön och där det är mest fuktigt.
Alla odlingar har stått framme på diskbänken, förutom tallriken som första natten sov under diskstället.

Kram alla chialovers!