Groddat är godast

Snabba och nyttiga grönkålsbiffar

Här kommer ett gott och snabbt recept på grönkålsbiffar. Dessa biffar går snabbt och lätt att göra och smakar jättegott.
Passa på att ät grönkål nu när det är säsong.

Grönkålsbiffar 4 stycken

2 stora morötter, grovtrivna
0,5 zucchini, grovtriven
cirka 2 dl grönkål, klippt eller hackad i mindre bitar
1 ägg
Örtkryddor, som persilja, oregano
Salt, peppar

Gör så här:

Blanda samman allt i en bunke. Klicka ut som 4 biffar i en varm stekpanna. Stek några minuter på varje sida. Klart att servera. Gärna tillsammans med grönkålssallad eller rotsaksgratäng.

Lycka till och smaklig måltid.

IMG_8398


Grönkålssallad på fem minuter

En grön sallad på julbordet!

Grönkålssalladen gör du på under fem minuter. En fräsch sallad att bryta av med uppskattas alltid.

Grönkålsallad

Ansa grönkål från stammen, skölj. Låt rinna av.

Lägg i en skål tillsammans med valnötter.
Ringla över olivolja och salta.

20141222_121938

Grönkålsallad med valnötter

Tips! Prova att byta ut nötterna mot apelsinskivor!


God grönkålspaj med valnötter till julbordet.

Jag vill bjuda er på ett gott recept, eller inspiration till recept för jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur mycket av varje jag hade i. Eller så hade Elin ätit upp halva matskeden innan den hamnade i matberedaren…

Hur som haver gjorde vi en grönkålspaj som jag gärna vill dela med mig av inspiration kring.

Jag experimenterade lite med själva pajskalet och jag blev mycket nöjd.

PAJSKALET, utan mejeri
1 dl solroskärnor, fint malda i din matberedare
2 dl siktad dinkelmjöl
1 msk olivolja
5 msk kolsyrat vatten
2-3 dl  ( känn efter själv) ekologiskt vetemjöl
0,75 dl ( inte så himla noga heller) vetegroddar ( någon typ av grodd måste alltid vara med i mina recept;)
Kanske mera vatten, känn efter hur din deg känns.

Jag körde allt i matberedaren till det blev en klump. Jag tycker det är kul att prova med nötter och / eller  fröer i pajskalen, så våga prova du med. Men se upp att ingen är allergiskt bara.

Lägg skalet i kylen.

FYLLNINGEN

Ett  helt grönkålsstånd, minst. Välsköljd och väl ansat. Jag hade gjort chips av andra halvan, och ångrade det när jag skulle göra pajen. Kålen krymper i vatten.
Lägg kålen i kokande vatten och låt den koka till den är mjuk.  Lägg åt sidan.
Valnötter
Fetaost

Coctailtomater, halverade

ÄGGSTANNINGEN

2 ägg
Blanda med vattnet från grönkålen.
Vispa
Krydda med salt och peppar.

MONTERING OCH GRÄDDNING

Jag kavlade ut pajdegen och lade den i en pajform.  Passa på att göra mera. Blir det deg över, går den bra att frysa. Eller passa på att gör någon annan paj.

Förgräddade 150grader, 10 minuter
Lade sedan på grönkålen och all den andra fyllningen och all äggstanning.

180grader cirka 45 minuter.

Den här ska jag servera på vårt julbord.

 

 

 

 

 

 


Grönkålschips med ingefära och citron

Så här under hösten och under grönkåls säsongen måste jag bara slå ett slag för grönkålschips. Detta är lyxdelue!

Så lätt, så gott och faktiskt nyttigt!  Grönkålschips är verkligen något som jag rekommenderar till alla.

Grönkålschips

Grönkål, citron, ingefära, olja!

Den här gången gjorde jag chipsen med ingefära och citronsmak. Det blev himmelskt gott och jag ska göra en sats till.

Så här gör jag mina grönkålschips:

Repa av grönkålsbladen från stammen i chipsstorabitar. Skölj noga. Låt torka något. Lägg i en bunke, ringla över  1-2 msk olivolja, salt och någon smaksättning.  Jag hade färskriven ingefära ( cirka 1 cm) och pressad citron ( ca 2 tsk).  Massera in ordentligt. Smaka av. Ja, man kan äta rå grönkål

Se till att allt får smak på sig.

Andra goda smaker är chilikrydda, sesamfrön, bara salt eller vad du har hemma.

grönkål på plåt

Så här ser de ut innan gräddningen. Något för stora bitar tyckte Herman, men inte jag…

Bred ut på en plåt, ställ in i ugnen på 100 grader. Torka cirka en timme. Håll lite koll. De blir inte goda om de bränns.

IMG_7021

Grönkålschips. Varsågoda!

Lycka till och trevlig helg.

 

 

 


Grönkålsglass! Recept sökes!

Green Wave Smoothie Pops

Det här låter spännande och gott i mina öron. Jag hittade bilden och blev faktiskt mycket, mycket sugen på att göra glass på grönkål.  Men  bilden kom inte med något recept… Vad tror du? Gott eller äckligt?

Har du tips på något bra recept?

Egentligen borde man  göra en grönkålssmoothie som man sedan fryser i glassformar, eller?


På mitt julbord! Vegetariskt för alla.

Vi vegetarianer / veganer har ju inte få mycket att hämta så här under köttets högtid. Inte matmässigt i allafall. Jag hör hur Herman ( sambon) diskuterar kött och kötträtter som ska serveras på det dignande julbordet. Åhh… han är sugen på det och det, grisfötter, skinka, sill, köttbullar… Nåväl han får sin mathögtid på samma sätt som jag får min, för jag och bror min som också är vegetarian ska bjuda på allt vi kan och ta med och ställa upp på bordet så julbodet dignar ännu mer. …:D

Är du sugen på något nyttigare och fräschare i år?  Läs nedan.  Behöver du recept på någon rätt, hojta till så fixar jag det.

Förrätt: 
Auberginsill ( Koka aubergin i sillstora bitar, lägg i glasburk med olivolja, salt, citron, och chilipeppar)

Småvarmt:

Ugnsbakad rotselleri
Olivson, som en Janson fast byt ut ansjovis mot oliver.
Falafelbollar
Lutad lök  ( = stekt lök i vitsås)
Kokt mjölig potatis
Brysselkål
Grönkålspaj med valnötter

Efterrätt

Äh det tror jag vi hoppar över, faktiskt. För hela helgen ägnar vi ju bara åt att äta. Men om jag skulle göra något skulle jag nog göra en Morotskaka eller en Chokladmoussekaka med nötbotten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som den här jag gjorde till min födelsedag i helgen. Den fick ett bra betyg av gästerna. Toppade med riven choklad och kokoschips och blåbär.  Det bästa med kakan var att man blev ”nyttigt mätt” med andra ord nöjd. Ofta har jag märkt att om man äter godis, eller vanlig tårta blir man däst och vill ligga på soffan och jäsa och äta mer godsaker.

Nu kommer jag inte exakt i håg hur jag gjorde kakan men på ett ungefär:
Botten: Mandel; valnötter, paranötter ,kokosfett och agavesirap mixas till en botten. Tryck ut i en form och ställ i frysen.
Fyllningen: Raw kakao, avokado, kokosfett, agave, (salt)
Lägg fyllningen över botten, ställ tillbaka i frysen. Bör serveras direkt från frysen. Går med andra ord att förbereda och ha ståendes i frysen.

Jag vet inte hur det är hos er men hos oss går hela dagarna åt att äta. Man går alltså från matbordet från fikabordet tillbaka till matbordet. Det finns liksom ingen hejd och i när ska man hinna bli hungrig emellan?

I år ska jag förespråka för en lång rask promenad innan ätandet börjar.