Groddat är godast

Hälsosam mat som är billig

Tyvärr, måste jag måste säga, känns det nästan som en klassfråga att äta hälsosamt och nyttigt. Kändisar  skapar /  sätter sitt namn på ett jättenyttigt pulver och vill få oss att tro att vi måste äta just det för att vara hälsosamma – HELT FEL.

När du står och väljer i butiken, för det är där det slutgiltiga beslutet tas, tänk på att köpa mat som är ren. Nyttig och hälsosam mat har ingen / behöver ingen innehållsförteckning.

Ofta gör vi det svårare för oss än vad vi behöver.

Här nedan listar jag lite exempel på råvaror och vad man kan göra med den:

  • Gula ärtor +vatten + buljong + timjan = världens godaste soppa (Även utmärkta att så och odla till skott)
  • Mungbönor + kokosflingor + ägg = biffar
  • Riven zucchini + +riven morot +ägg =biffar
  • Ungsbakade rödbetor +houng + pinjenötter ( + ev smulad fetaost) = jättegott
  • Broccoli +olja + citronsaft +salt = sallad
  • Grönkål + groddar + tomat + kikärtor = sallad

20160828_074636

Mungbönor en favorit att grodda

Lycka till!


Toffinoff – gott och värmande regniga sommardagar

Det känns som om sommaren regnar bort. Hela förra veckan regnade det! När det regnar vill jag ha varm mat som värmer gott i kroppen.

Som en ”Toffinoff” – Herman gjorde en korvstrognaoff och jag en Toffinoff. En stroganoff gjord på tofu!

Toffinoff cirka 2 personer

1 gul lök, fint hackad
0,5 morot, fint hackad
olja att steka i

Vitlök
1 – 2 msk Tomatpure
Gurkmeja
vatten
1-2 dlGrädde
3/4 paket Tofu i strimlor
Salt, Peppar

Mjukstek löken och morot i oljan. Tillsätt vitlök och tomatpure. Sedan vattet, grädde och tofun. Krydda. Låt koka cirka 10 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs. Enheterna i recpetet är inte viktigt utan bara ett riktmärke – smaka av själv och se efter vad du behöver tillsätta.

Servera med ett ris, jag tycker faktiskt att ett vitt passar bäst till den här typen av rätt.

toffinoff1


Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt
Potatisgratäng och masserad broccoli
.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!


Middagstips!

PhotoGrid_1406315376507

Tänk att det finns mat som är både god och nyttig!

Zuccini och morotspasta med tomatsås

Svarva zuccini och morot till spagetti. Pastan klar! Ställ åt sidan!

Pumpaparmesan. Mixa pumpakärnor i matberedaren! Klart, ställ åt sidan.

Lägg i fem färska tomater, nån matsked soltorkade tomater och nån matsked urkärnade kalamataoliver i matberedaren. Pulsa. Klart!

Lägg i hop och servera!

Allt går jättebra att förbereda och ha ståendes i kylen ifall du vill!


Sommarvegetarian?

Är det den här sommaren du hade tänkt bli vegetarian?  Slippa lägga en svettig flintastek på grillen! Välja fräscha grönsaker istället för brasilianska biffar? Tips på bra sommarmat kommer i slutet av inlägget 😉 Kanske har du tänkt ta steget att bli vegetarian länge men inte vetat hur man börjar? Nu är det dags! Tycker jag! Men hur börjar man då:

1) Rensa hemma. Ta en vecka och ät upp alla charkuteri produkter, korvar och annat kött som finns hemma. Det ska inte finnas något animaliskt kvar.

2) Handla! Men vad ska man köpa då! Mycket grönsaker, frukter och bär, nötter, säd och gryn.. Det finns faktiskt mycket ”ful” produkter – i frysdisken. Vegetariska produkter som smakar och ser ut som kött. Kanske något för dig!

3) Men proteinet då? ”Man kan ju inte bara äta grönsaker och tro att man växer på det”  Protein är lite av en folksjukdom och folk överäter alldeles för mycket. Det måste vara mycket kött, stora biffar – annars gills det inte, tycker många. Proteiner finns i mycket livsmedel, alltså inte bara kött.  Hemma hos mig finns alltid rödalinser, quinoa och edamamebönor. Proteinrika livsmedel som dessutom innehåller mycket andra bra saker som man växer och blir stor och stark av.

Jag brukar ofta gömma proteiner i pajdeg eller i pannkakssmeten, förekommer ofta att jag t ex mixar solroskärnor eller kikärtor (torra/hårda) till mjöl och bakar på det. Finns  även färdigt att köpa, iallafall kikärtsmjöl, solros – vet ej.

 

4) Hur man bygger en tallrik. Många jag känner är kockar, köttkockar, och de berättar om hur de bygger en tallrik på lunchrestaurangen där de jobbar. De börjar med proteinet, alltså vilket kött de ska ha, sedan potatis, sås och någon (ledsen) grönsak. Ganska vanligt att tänka så – jag tänker på ett annat sätt. Låter grönsaken ta huvudrollen, serverar säd/gryn istället för potatis. Tillbehöret kan vara proteinet. Eller så serverar jag proteiner till fördrinken. (T ex grönsaksstavar med hummusdip eller linsspread)

Bra sommarmat:

Grilla: Hallumi, majskolv, tomater, gör foliepaket, grillspett ( t ex med småtomater, svamp, majskolv, paprika) Tofu kan man grilla också. Behöver mycket marinad annars blir den ganska smaklös.

Sallader: Quinoasallad, Brocclisallad ( rå broccoli som du masserar med händerna tills fibrerna bryts) med olivolja, vinäger, salt, citronsaft och casewnötter.

Smörgåspålägg: Linsspread -koka sönder rödalinser mixa med olivolja, persilja och salt. På samma sätt kan du göra med tofu, hoppa över momentet att koka. Mixa direkt.  Alla typer av nötter kan man mixa till smör. Godast är enligt mig pekannötssmör och mandelsmör. (Man behöver mixa länge minst 5 minuter)

Nu vaknade bebis! Vi hörs! Lycka till!


Latmaskenslasse

Här om dagen gjorde vi ”latmaskenslasse”  – alltså en superenkel, relativt nyttig och god lasagne.  Ger dessutom lite disk!

20140601_114819

 

Du behöver:

1 påse fryst spenat
1 paket fetaost
lasagneplattor

Bechamelsås
smör
mjölk
mjöl
ost
Kryddor, salt, peppar, muskot

Tina spenaten, i rumstemp, i micron eller på spisen. Krydda.

Gör såsen: Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och sedan mjölken. Låt koka under omrörning så det tjocknar. Krydda.
Lägg plattor i en form, lägg över spenaten och smulad fetaost. bechamelsåsen, bygg flera lager enligt den principen.

Sista lagret bör vara sås och ost annars bränns plattorna så lätt.
Grädda i ugnen enligt vad som står på lassepaktetet. Låt helst stå och vila några minuter (5-10) innan ni serverar.

Glad köttfrimåndag!

 


Bebismat

Jag kommer ofta över recept och nu tänker jag samla ihop alla recept, tips och tricks här. För det kommer en dag då Bebis ska börja äta riktig mat och då känns det skönt att ha allt klart. Så jag inte står där och i all panik tvingas köpa Välling eller gröt.

psst… hirs är rikt på järn!

Hirsgröt Receptet kommer från boken Supermat av John Opsahl


Grönkål & broccolisoppa och morotssallad

Som jag blev inspirerad av Malins Blogg Get in Shape och jag vill också göra gröna soppor. Jag hade faktiskt ingen som helst tanke på att man kan göra detta direkt i mixern, tack Malin. Så himla smidigt, juh.

20140131_111948

Grönkål & broccolisoppa

Soppan
Färsk grönkål, 1-2 nävar
Färsk, eller tinad fryst broccoli 6-7 buketter
Kokt, något avsvalad vatten. Ta mindre först, lättare att tillsätta än att ta bort.
Buljong, 1 msk
Naturella casewnötter, 1 näve
Kryddor efter smak, jag hade bara salt och peppar. Muskot tar jag nästa gång.
Jag lade allt i mixern och bara körde, klart!
Soppan blev mycket krämig och god.  ( Igår gjorde jag som alltid soppa & pannkaka, men då blev soppan för vattning)

Till detta gjorde jag en morotssallad

20140131_110114

Nu hade jag bara små tunna morötter kvar så det blev ingen riktig spagetti utan mest halvmånar.
Jag har bara vinäger, olja, salt, peppar och pumpakärnor på.
När jag bodde i Frankrike  gjorde jag ofta en fransk morotssallad. Hur enkelt som helst, Riv morot, gör en dressing på olja, vinäger, vitlök, (mycket!) och salt och peppar. Franskmännen har gärna senap i också, men det hoppar jag. Kanske något till helgen?

Jag utlovade en andningsövning också men den kommer i ett senare inlägg, nu måste jag diska! Tjing!


Grönsaksbiffar

I helgen var vi hemma hos mamma / mormor och stannade på middag. Hon hade som vanligt knappt någon (veg) mat hemma men jag är ju bra på att hitta på och göra av vad som finns. Så att ingen ska behöva gå till butiken.

I botten på grönsakslåsan hittade jag en morot och 2 palsternackor som bara nästan dallrade jag beslöt att göra biffar:
GRÖNSAKSBIFFAR I PERSON
1morot
2 palsternackor
1ägg
persilja, salt, peppar (vitlök)
ev vetemjöl

Riv grönsakerna på grövsta sidan på rivjärnet. Blanda i resten och blanda ordentligt.  Forma till biffar,  2st och stek på mellanvärme tills de är genomvarma.
Lätt och bra sätt att ta vara på skrumpna grönsaker.
Naturligtvis går det att göra på de rotsaker du har hemma. Har du en potatis, en kålrot, en morot istället? Prova att riva ner de till biffar.

wpid-IMG_20130526_161024

 

Vi serverade med potatissallad, kokt potatis, rödlök, tomater, kidneyböner,  färsk rosmarin. Vinegrett på olja, äppelcidervinäder, vitlök och salt / peppar.

Detta är ett superbra recept om det helt plötsligt kommer en vegetarian på middag. Kanske har du en son som får för sig att bjuda hem sin nya flickvän på middag och han säger  i förbifarten att hon är vegetarian. Du står helt lamslagen och får panik för de är ju på väg och som den goda mor du är vill du alltid bjuda på det bästa.

Tack å hej för mej!


Vad är nyttigast?

Jag får ofta frågan om vad som är nyttigast. Vad som är nyttigast  är ganska svårt att svara på på rak arm. Det kan vara frågor som vad är nyttigast; mörkt bröd eller mörk choklad. Chips eller popcorn? Morötter eller popcorn?  Popcorn blev utropad som världen nyttigast snacks, men popcorn är ju majs och majs är en kolhydratkälla så är det verkligen nyttigt? Och sen ska man inte äta frukt för det innehåller fruktsocker, och sen ska man inte äta bröd för dessa kolhydraters skull, och kött – det är SÅ nyttigt med protein. Eller?

IMG_3161

Nyttigt?

Tänk på helheten, man kan inte plocka ut en sak och sedan fråga om det är nyttigt. Under en utbildning fick jag lära mig att se kroppen som ett runt bord, och det är ganska smart. Man kan gå runt det och se från olika håll. Man måste se att varje människa är unik och har unika förutsättningar. Det som är nyttigt för MIG kanske inte passar DIG bäst.
För ut tänkte man bara GI, alltså Glykemiskt index. GI står för hur mycket kolhydrater som finns i ETT livsmedel. Men alltså hur många gånger äter man BARA potatis till lunch? Tack och lov finns det nu GB, Glykemisk belastning. Den sammanlagda mängd KH, och hur det påverkar koppen totalt, som finns i en måltid. Alltså helheten och kombinationerna.

MItt tävlingsbidrag Postfoto

Är den här maten nyttig?

Det är då vi ser helheten och kombinationerna, som vi kan säga om något är nyttigt.

Jag och Malin från Kurera talade lite om Qourn i går. Är Qourn nyttigt? Om ditt mål är att äta mindre kött och vara klimatsmart och tycker det är gott så är qourn ett bra val för dig. Sen får man se att qourn är en uppfinning och ett konstgjort livsmedel.

Allting går att jämföra med varandra hela tiden. Och gör man det hela tiden blir man knäpp. Det kommer alltid nya rön om vad som är nyttigt och snart kommer väl alla uppgifter från alla lchfares hjärt och kärlsjukdomar.  Vad man kan tänka på när man sollar bland alla rön och hälsonyheter är vem som är källan. Vem har gett ut artikeln, vem har betalat för artikeln? Det finns alltid någon som ligger bakom som som vill sälja sina produkter. Ett råd är att inte läsa allt, ta till dig det som passar dig och ditt liv.

Vad som är nyttigt för dig, det vet du bäst själv om du lär dig lyssna på dig kropp. Jag kommer gärna med inspiration, tips och råd för ett liv som är nyttigt för mig. Och kanske dig.

Rent krasst kan jag säga att det som är billigt inte är nyttigt;

Kolla i butiken, vad är det som är billigt, familjepack chips brukar vara billigt till helgen, och hur många gånger har du inte lockats med 3 för 10 chokladen vid kassan?

Lycka till med att vara nyttig…;)