Nyss provade jag att göra en matlagningsgrädde på råris och solroskärnor! Herman gav den betyget ”inte så pjåkigt”
Orginalreceptet hittade på i tidningen Feminia tidigt i vintras och har inte hunnit testa förrän nu.
Matlagningsgrädde på råris och solroskärnor
1 dl råris
1 dl solroskärnor
6 dl vatten, kokande
+ mer vatten
Gör så här:
Koka råriset enligt förpackningen, häll bort vattnet och blanda med solroskärnorna i ett värmetåligt kärl. Häll på vattnet. Låt stå i några minuter, mixa och pressa sedan bort ”såsen” från ”massan”
Momentet pressa bort såsen var faktiskt inte det lättaste, först provade jag med min nötmjökspåse men det gick inte och dessutom var massan varm, jag brände mig när jag skulle pressa ut.
Jag värmde min sås under omrörning lite försiktigt och tillsatte buljong och peppar. Och faktiskt lite mer vatten. Till det hela serverade jag morotsbiff och bulgur.
Receptet på morotsbiffarna kommer längre ner.
Morotsbiffar
6 grovt riva morötter
1 ägg
1 dl havregryn ( vill du ha rätten glutenfri, välj glutenfria havregryn)
1 dl teff
några matskedar vatten
gurkmeja
salt,peppar
Rör i hop allt, låt gärna stå och svälla 20 minuter eller så, klutta i varm panna (med kokosfett i) och forma till biffar i stekpanna. Stek några minuter på varje sida tills gyllene
I bulguren är det bara russin och persilja
Spännande & våga prova!