Groddat är godast

Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt
Potatisgratäng och masserad broccoli
.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!


Fördelar med rawfood

20141118_131751

Herman har känt sig lite sjuk i dagarna så jag köpte hem mat. Den bästa sorts mat, rawfood från matapoteket på Bondegatan.

Mat som man blir frisk av och jag känner även flera andra fördelar när jag äter rawfood: (hur sjukt det än låter, så är jag 100% övertygad över att det är maten som gör allt detta med mig – maten ger kraft och energi)

Fördelarna med rawfood:

-Får saker gjorda! Jag passar på och äta rått när jag har en massa småsaker som måste bli gjorda.

– Blir nöjd. Går inte och länsar kylen efter maten.

– Dricker inte en massa kaffe av slentrian.

– Blir inte stressad över småsaker.

– Dammsuger om jag har fem minuter över.

Och jättemycket annat som bara händer.

Mycket nöjd!

Om du äter rawfood händer det något med dig då?


Tema: hjärtat del 2. Te och paranötter.

Idag jobbar jag med antioxidanter – alltså ett ämne som skyddar kroppen. Man behöver inte veta hur – bara att de gör det!

Dagens hjärtstärakare blir antioxodanterna grönt te och selen. (Som finns i paranötter)

Så nu lägger jag på grönt te ( minst 1kopp /dag) och paranötter till listan. ( 3-4st räcker, men svårt att sluta, de e så goda!)

Nu ser mitt hjärtstärkande program ut så här:

Havregröt till frukost, trappor, grönt te och paranötter.

(Ät nötterna i en ”säker”miljö,  som hemma! Folk kan vara superallergiska, så ät inte på buss/ t-bana /kontoret /på gymmet….)

Ha en fin dag!

 

 


Cancerföreläsning på matapoteket

I torsdags var jag på ett spännande event/ föreläsning om hur mat skyddar mot cancer. Främst växtbaserade livsmedel ska man äta mycket av. Som Rawfood,  frukt,  grönsaker och nötter.
Det var på Matapoteket ( Gå dit och ät! Lunch eller köp takeaway. T-Skanstull. Jag gör gärna reklam för bra saker!)   på Bondegatan och träbänkarna var fullsatta till sista raden. Mest kvinnor i medelålder men ända ett par män ( dock i sällskap med kvinnan)
Under kvällen fick vi lyssna på David Stenholtz, cancerläkare och Kajsa som överlevt bröstcancer med hjälp av sin mat.

David Stenholtz från Läkare för framtiden var huvudattraktion och talade om hur mat kan bota oss från cancer. Mycket, mycket intressant och mycket forskning. ( Läs vetenskapligt bevisat!)  Hjälp till och sprid deras budskap och bli gärna medlem! ( 300kr/kalenderår)  Eller bli bara kompis på facebook. 😀

David har forskat mycket kring mat och cancer och hur cancer växer och mycket  och vad jag fick med mig var några bra slutsatser

Jag bara punktar upp mina anteckningar:

  • Cancer är en obalans i kroppen och vad utsätter vi våra gener för för att mata eller mota bort cancern? Cigg, alkohol, vilken mat vi väljer att äta, godis, glass.  Med mera.
  • Forks over knife – en dokumentärfilm
  • Film Trailer
  • Veganer minskar sin diabetes med 80%
  • Pills or plants? Gå till mataffären och köp din medicin istället för ett piller på apoteket. Bästa hälsokosten finns i grönsaksdisken på ICA. Ju mer fytokemikalier desto friskare kropp ( en antioxidant som finns i vegetabilier och ger färgen)
  • ”Tänk att man kan komma undan med att säga att man blir friskare av att äta kött, ost och majonäs” – David går direkt anfall på LCHFarna och säger att många associerar hälsosamt med viktminskning. ( Vilket inte alltid går hand i hand!)

Så, mycket bra och informativ information. Detta är ju en revlotionerande upptäckt. Vegan/ rawfood mat kan minska cancer.

Varför är det inte fler som vet om detta? Varför är det inte fler som tar till sig informationen? Och äter mer vegetablier?
1) Det finns ingen finansiär
2 ) Folk vill äta sitt kött, sina ostar och sitt fett
3) Okunskap och rädsla för den okända maten
4) ”Kaninmat”
5) ”Man blir stark av kött”

När David hade talat klar var det en liten paus och vi som hade beställt fick en eventtallrik. Grönsaksstavar, linfröbröd och olika röror:

wpid-20140206_201234

Rörorna var mycket smakrika och jag frågade om receptet:
Gröna– paranötter,  cashewnötter,  purjolök,  biofoodsbuljong och vatten. Mixa i matberedaren. Om du inte blötlägger nötterna, ta mer vatten. Låt stå – smakerna kommer fram.
Gul – morötter,  tahini,  spiskummin och salt. Mixa. Klart!
Röd – paprikapasta, den var köpt från Delin runt hörnet,  erkände kocken:D

Efter rasten talade Kajsa om hur hon överlevt sin bröstcancer med hjälp av maten och kaffelavemang!
Hon talade mycket om att cancern var / är en obalans i kroppen och att organen behöver hjälp. Särskilt levern. Om kroppen är i obalans är levern svag och den behöver hjälp.  Det görs bland annat med kaffelavemang, tycker Kajsa.

Hon vill också att vi ska välsigna maten innan vi äter den. Det räcker med att säga något positivt till maten, som du stärker mig och gör mig frisk

 Äh.. det är väl inte så tramsigt och religöst utan bra. Man kan prova. Det finns någon film om hur vattenkristaller  formar sig på olika sätt. Man har sagt olika saker till vattnet och sedan låtit det frysa till is. Iskristallerna formas olika på vilken information de fått innan de frös.  Någon som känner igen det? Det skulle finnas någon film.

Så tack för idag. Idag känner jag mig bättre till mods. Jag var så arg i går, för olika saker och för regnet. Jag blir alltid irriterad när det är lågtryck!

 

 


Reklam för Kureratidningen och Hej!

Nu har jag haft lite semester i Värmland och tyvärr så låg jag inte i hängmattan hela tiden utan spenderad min tid inomhus framför brasan eller i sängen, eller i badhuset. För så kallt har det varit. Bläää!!

Jag läste nya Kureratidningen med stor lust och fastnade speciellt för en artikel angående AHDH och omega3.  Min mammas kusin hade just berättat av hennes barnbarn har ADHD och måste äta amfetamin som medicin i resten av sitt liv.  Min mammas kusin bor i värmland och så vi passade på att besöka henne med familj.

För mig är det ett självklart val att andra sin kost, mera fettsyror som omega3, ingen gluten och ingen mejeri och ingen socker och se upp med E ämnen istället för medicin. Jag vill inte vara någon kostpolis, men nu när det finns forskning och så mycket framsteg inom just den biten, finner jag ingen anledning att fortsätta att äta som man alltid gjort och ta amfetamin för att bli lugn.

Man kan ju alltid testa! Eller hur?  Känner du någon som är i riskzonen gå genast och hämta en tidning, den är gratis, och läs.

Hejdå och ha en bra dag nu!