Groddat är godast

Havrevällning

Att göra sin egen vällning är enkelt och kul. Jag gör min på endast 3 ingredienser.

Havrevällning

Havre, gärna blötlagt 4 dl
Banan 0,5
Vatten 8 dl

Gör så här

Mixa allt till en slät vällning. Späd med mer vatten om du behöver.
Jag är lite allergisk mot industrivällningen, särskilt om man som Elsa älskar välling.  När Elin var liten var jag i en period och gav henne grön smoothie i flaska och kommer ihåg att jag och Herman hade diskussioner om det. Han tyckte att smoothie var för bantare, vilket jag skrev ett blogginlägg om. Där kan man också läsa vad det finns i Sempers vällning

IMG_8950

Vi hörs!


Nyttigare plättar eller pannkakor

IMG_7467

I tordags överraskade jag min familj med plättar och cashewnötsgrädde.

Nyttigare och supergoda. Alla i familjen åt med god aptit och ingen kunde ens ana den hemliga ingrediensen…
Pannkakorna mättar mer och Elin sade inte att hon var hungrig när hon låg i sängen för att sova. Som hon annars brukar göra.

Vad är nyttigt? Jag anser att de här pannkakorna är nyttiga om man jämför med traditionellt pannkaks recept eftersom de innehåller mer NPT. Näring per tugga. Ja, jag vet att vi har vanligt vetemjöl i. Men vi har inga mjölmagar.

 Nyttigare plättar/ pannkakor:
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 dl kolsyrat vatten (vi har alltid det i eftersom vi har soda streamer hemma)
4 msk sönderkokta röda linser  – hemligheten. Perfekt om du har lite röda linser kvar som rest, eller koka nya. 
0,5 dl vetegroddar

Vispa ihop och tillsätt mer vätska eller mjöl.  Stek i kokosfett som pannkakor eller plättar.

Casewnötsgrädde

3 dl cashewnötter, blötlagda i minst 8 timmar
vatten
vaniljsocker

Mixa nötterna med vatten tills de är fint fördelade. Tillsätt mer vatten tills du uppnår en gräddig konstisent. Smaksätt med vaniljsocker.
IMG_7463

 


Rawfoodbollar, ett nyttigare mellanmål!

DSC_0055

 

(Kakaopulver saknas i bilden)

Idag efter skolan gjorde jag en ny laddning rawfoodbollar! Ett perfekt mellanmål, tycker jag!

Jag freebasade och lade i sådant jag gillar, men om man vill göra det lätt för sig blir det urgott med bara dadlar, kokosfett och kakaopulver.

Man lägger alltså bara i allt i matberedaren och kör tills det blir en smet. Om smeten blir alldeles för lös kan du lägga den i kylen en stund innan du rullar bollar. Och/eller använda fuktiga händer.

20140826_184126

Jag rullar bollarna i (mixade) kokosflakes – för jag hade inga vanliga kokosflingor eller kakao. Bollarna blir mindre kladdiga om man rullar den i något och dessutom lättare att hantera.

Våga prova!

Så fort jag ställer mig i köket kommer en liten människa rusande och skriker ”Jag vill också hjälpa till” och det får hon ju givetvis!

Ha en bra dag!


Säg inget bara gör. Hur du får barnet att välja grönt. Min syn på saken.

Vill du få ungarna att äta mer grönsaker? Ställ bara fram de utan någon kommentar om att det är SÅÅ nyttigt eller SÅÅÅ bra för dig. Gör inte frukten / grönsaken till något utan låt de  bara vara morötter, broccoli…

Forskning från USA, såklart, men man behöver inte vara Einstein för att fatta. Tänk själv någon ställer fram en skål broccoli framför  dig med kommentaren ”Det behöver du, de är så nyttigt”  – jag iallafall, skulle bli skeptisk och INTE äta broccolin utan välja något annat.

Ibland tar vi med oss morot/ gurkstavar som picnic / snack till badstranden och vi möter ofta någon annan förälder från dagis som alltid ska kommentera vår matsäck med ett Å vad ni är nyttiga då. Hela tiden detta nyttigt / onyttigt. Bra / dåligt. Jag säger inget när de andra serverar Tom Och Jerry kex till sina barn, kan jag och min familj bara få äta våra morötter utan kommentar? Fruktpåfat Men egentligen ligger väl en del av hemligheten om vad barn vänjs vid och vad som finns hemma. Vad serveras vid måltiden, äter ni tillsammans? Äter du som förälder en saftig köttbit och INGA JÄVLA grönsaker?  Tror du själv att ditt barn kommer att välja grönsakerna då?

Häromdagen hade jag gjort pannkakor och H frågade Elin om hon gillade det konstiga mjölet som pannkakorna var gjorda av. Det konstiga mjölet var i detta fall bovete. Vad är ett konstigt mjöl? Vilken 3 åring begriper sammanhanget i frågan? I mina öron var det frågan som var konstig och inte mjölet.

Vad finns i varukorgen? Vad köper du som förälder hem? Och vad vänjs barnen vid redan från början. Börja med bra vanor redan från början och låt inte ens kakorna / bullarna/ saften bli ett alternativ. Inte ens i smyg, och helst inte hos mormor. Mormödrar vill ju bara vara snälla och ge därför deras barnbarn enormt mycket socker.

Eller vad säger du?


Giftigt mellanmål i ögonhöjd

20140508_093204   Ser ni? HelloKitty, NickeNyfiken och Starwars i ögonhöjd för ungarna.  I paketen finns det giftiga russin och giftiga äppelbitar

Varför, varför, varför finns det inget gott, ekologiskt och nyttigt mellanmål / snack till ungarna med en gullig figur på??

I går ville ju Elin köpa dessa. Varpå jag säger : Nä de är giftiga, det är inget barngodis. Elin är snabb och svarar: Men mamma, det är ju för barn, det är ju HelloKitty på.

I bland drar jag till med skrämselpropagandan: Äter du de där dör du och blir skelett och spöke!

Ibland funkar det, ibland inte.

Hur gör ni?


Barnen fixar käket!

I år ska man släppa  in ungarna i köket och låta dem skapa kulinariska läckerheter. Och låta det synas.  Dock står sig många vuxna undrandes Vad ska de göra? Eller vad ska de här och göra?  

Det finns mycket barn kan göra, de kan göra allt, iprincip. Beroende på åldern och förkunskaper. Elin, 3 år kan själv vispa en pannkakssmet och blanda i allt. ( När vi gräddar dem, tillsammans, sätter på sig vantar och mössa – för att inte bränna sig!)  Hon kan själv göra fruktsallad åt hela familjen.
För mig spelar det ingen roll vad hon gör det viktigaste är att hon själv vill, att ett intresse väcks, en lusta för mat och måltidskulturen.

Vad man ska undvika eller akta sig för som förälder är att ständigt påtala hur grisigt det blir eller vad kladdigt det blir,  eller fan, hur det ser ut, eller gör inte så, gör inte si du kan skada dig. Självklart ska barn lära sig att det är lika viktigt att plocka / städa undan men det gör man när man är klar.

Ett annat nono är att påtala för barnet att de inte får plats, eller ska vi stå här och trängas allihopa?

Ett barn som visar intresse men får ständigt höra att det kladdar eller att hen inte får plats lär sig att hen inte ska hålla på med matlagning. Tappar intresset.

Visste ni att Tina Nordström släpper en kokbok för unga kockar och det finns matlagningskurser signerade Johanna Westman och Karolina Sparring för barn i åldrarna 9-15år.  Där de får lära sig laga fisk, baka bröd och laga pasta.
Och på TV4 visas Sveriges Yngsta mästerkock, ett tydligt tecken på att barnen kan och vill och är intresserade.  ICA är huvudsponsor så kan ni ge er sjutton på att det kommer bli barnrelaterade kockarrangemang även på ICA.

Hur gör du? Tycker du att det är besvärligt med barn i köket? ( Med allt extra kladd, disk….) eller låter de hjälpa till?

 


Nyheter från Lycksele

I en förskola i Lycksels förbjuds barnen äta socker! Där har man tagit bort alla produkter med tillsatt socker. De bjuds aldrig på kakor, kräm eller saft.

Detta är tydligen en så stor nyhet att SVT måste skriva om det! Titta här.

Två saker tycker jag är konstigt med artikeln, först ordet FÖRBJUDS. Förbjud är lika med något farligt, ett straff och det går lätt åt andra hållet. Är något förbjudet – gör man det ändå, fast i smyg.

Sedan att det faktiskt är så märkvärdigt att det måste komma med i media. Eller är det så? WTF, vilken förskola serverar kakor och saft till sina barn? Eller kräm.

Är då Elins förskola revolutionerade? Den är (naturligt) sockerfri, det är alltså en självklarhet något som man inte behöver tala om. DESSUTOM har de oftast ekologiska matvaror / produkter.  Och vad det gäller födelsedagar firas det inte med någon sorts mat utan med uppmärksamhet.  Herregud jag måste ringa media!
Min mamma jobbar som förskolekock och hon lagar all mat från grunden ( till 90% iallafall), inklusive tillbehör som äppelmos. Och hon tyckte det också var mycket märkligt att det kommer upp i media.

Har vi haft tur, eller är det vanligt med sockerfria förskolor?

Det är ett sånt jävla tjat om mat och socker så man får dåndimpen. Inte konstigt att man mår dåligt.  Är lite sugen att starta hashtaggen #talainteomdet  (fast utan matbilder…)


Veganinspiration till helgen?

vegoforum

Här är länken till deras facebookgrupp.

Jag höll helt på att glömma att det är Vegofourm på lördag, ABF-huset, Sveavägen, Sthlm.  Fri entre. Kom och botanisera.

Om ni inte bor i sthlm eller är upptagna med annat kan ni ta till er denna plansch:

vegokostrådförbarn

Den är hittad på en vegomässa och skriven av en dietist. Jag älskar information som är lättöverskiktig och lätt att ta till sig och göra. Saker som är svåra gör man ju inte, särskilt när det gäller något nytt, som veganmat kan vara.

Så… vi säger så för nu. Ajöss och ha en skön dag i snöyran.

 


Stressade föräldrar vill ha resultat på en gång!

2014 vill vi se resultat på en gång, vi är så stressade att vi inte har tid att vänta. Vi vill banta 3 kg på 1 vecka, vill vill ha synliga axelmuskler snabbt. Vi opererar oss för vi inte har tid att vänta på att bli smal.
Vi vill att våra barn äter grönsakerna, köttet och potatisen. På en gång. Och händer inte det en dag blir genast föräldern upprörd och tänker svält, skörbjugg och undernäring. Det tar tid att få ett barn som äter allt och smakar på nytt. Det tar tid!  


Tänk själv hur du skulle reagera om du såg ett nytt varumärke / en ny vara i butiken, du skulle troligtvis inte köpa den. Inte första gången du såg den, kanske inte andra, tredje, fjärde heller. Det tar tid att få förtroende för något nytt, lika så som du ska köpa nytt. Du måste se / höra märket flera gånger innan du vågar köpa den.
Sedan helt plötsligt när du kanske läser om ett recept där den varan är med, då kommer du på att jajust det det kanske jag ska prova. Och du går tillbaka till butiken och köper varan i det nya varumärket.

Det är likadant med barn. Plötsligt händer det, plötsligt äter barnet. Hen har sett broccolin serveras vid bordet upprepande gånger. Eller vad det nu kan vara. Det är viktigt att du som förälder slutar stressa upp dig över maten, (barn läser föräldrar snabbare än blixten och vägrar ännu mer att äta)

Låt inte maten vara något konstigt, se det som något naturligt, som man gör tillsammans. Läs receptböcker tillsammans. ( Jag läste högt för Elin ur receptböcker när hon var liten, nu läser vill tillsammans. Sambon läste högt ur Kjell och C&O katalogen…;D

Lita på att barn får in sig det den behöver. Endag kanske hen bara äter potatisen, en annan dag bara edamanebönorna, eller morötterna, en annan dag något hela annat. Erbjud bra mat utan tjat och tjafs.
Vi hjälper våra barn med mycket. För att det inte ska bli kladdigt och kletigt, eller? Eller för att det går för långsamt? Jag gör saker åt henne, om vi har bråttom. Men ofta får hon göra själv.
Elin får göra sina egna smörgåsar och ta smör från byttan ( läs gräva stora kratrar) själv. Hur ska man annars kunna lära sig?
20140105_182438

Och se en dag får du en fin smörgås: Titta mamma, jag har gjort en smörgås till dig!
Med allt det goda på ett och samma ställe;D

Men alltså, hur duktig som helst. Det hade aldrig hänt, om jag brett smörgåsen åt henne, juh.