Groddat är godast

Nyttigare advensfika, rawfoodboll med saffranssmak.

IMG_7030

Första advent på söndag! Hänger ni med?

Jag måste verkligen tipsa om rawfoodbollar med saffranssmak. De här är verkligen goda och nyttiga.

Recept:
2 dl cashewnötter
0,5 gram saffran
1 msk kokosfett
3 dadlar

Mixa nötterna och saffranet till fint mjöl i din matberedare. Tillsätt kokosfettet och dadlarna. Fortsätt mixa. Mixa ordentligt.
Rulla till bollar. Rulla i mixade pumpakärnor, sesamfrön eller ingenting.

 


Rawfoodbollar, ett nyttigare mellanmål!

DSC_0055

 

(Kakaopulver saknas i bilden)

Idag efter skolan gjorde jag en ny laddning rawfoodbollar! Ett perfekt mellanmål, tycker jag!

Jag freebasade och lade i sådant jag gillar, men om man vill göra det lätt för sig blir det urgott med bara dadlar, kokosfett och kakaopulver.

Man lägger alltså bara i allt i matberedaren och kör tills det blir en smet. Om smeten blir alldeles för lös kan du lägga den i kylen en stund innan du rullar bollar. Och/eller använda fuktiga händer.

20140826_184126

Jag rullar bollarna i (mixade) kokosflakes – för jag hade inga vanliga kokosflingor eller kakao. Bollarna blir mindre kladdiga om man rullar den i något och dessutom lättare att hantera.

Våga prova!

Så fort jag ställer mig i köket kommer en liten människa rusande och skriker ”Jag vill också hjälpa till” och det får hon ju givetvis!

Ha en bra dag!


Middagstips!

PhotoGrid_1406315376507

Tänk att det finns mat som är både god och nyttig!

Zuccini och morotspasta med tomatsås

Svarva zuccini och morot till spagetti. Pastan klar! Ställ åt sidan!

Pumpaparmesan. Mixa pumpakärnor i matberedaren! Klart, ställ åt sidan.

Lägg i fem färska tomater, nån matsked soltorkade tomater och nån matsked urkärnade kalamataoliver i matberedaren. Pulsa. Klart!

Lägg i hop och servera!

Allt går jättebra att förbereda och ha ståendes i kylen ifall du vill!


Säg inget bara gör. Hur du får barnet att välja grönt. Min syn på saken.

Vill du få ungarna att äta mer grönsaker? Ställ bara fram de utan någon kommentar om att det är SÅÅ nyttigt eller SÅÅÅ bra för dig. Gör inte frukten / grönsaken till något utan låt de  bara vara morötter, broccoli…

Forskning från USA, såklart, men man behöver inte vara Einstein för att fatta. Tänk själv någon ställer fram en skål broccoli framför  dig med kommentaren ”Det behöver du, de är så nyttigt”  – jag iallafall, skulle bli skeptisk och INTE äta broccolin utan välja något annat.

Ibland tar vi med oss morot/ gurkstavar som picnic / snack till badstranden och vi möter ofta någon annan förälder från dagis som alltid ska kommentera vår matsäck med ett Å vad ni är nyttiga då. Hela tiden detta nyttigt / onyttigt. Bra / dåligt. Jag säger inget när de andra serverar Tom Och Jerry kex till sina barn, kan jag och min familj bara få äta våra morötter utan kommentar? Fruktpåfat Men egentligen ligger väl en del av hemligheten om vad barn vänjs vid och vad som finns hemma. Vad serveras vid måltiden, äter ni tillsammans? Äter du som förälder en saftig köttbit och INGA JÄVLA grönsaker?  Tror du själv att ditt barn kommer att välja grönsakerna då?

Häromdagen hade jag gjort pannkakor och H frågade Elin om hon gillade det konstiga mjölet som pannkakorna var gjorda av. Det konstiga mjölet var i detta fall bovete. Vad är ett konstigt mjöl? Vilken 3 åring begriper sammanhanget i frågan? I mina öron var det frågan som var konstig och inte mjölet.

Vad finns i varukorgen? Vad köper du som förälder hem? Och vad vänjs barnen vid redan från början. Börja med bra vanor redan från början och låt inte ens kakorna / bullarna/ saften bli ett alternativ. Inte ens i smyg, och helst inte hos mormor. Mormödrar vill ju bara vara snälla och ge därför deras barnbarn enormt mycket socker.

Eller vad säger du?


Frukosttips

Igår morse åt jag världens snabbaste och enklaste omelett. På 2,15 är den klar. Detta för utsätter att du har en micro.
Perfekt även som mellanmål!
Lyssna nu:

1  eko ägg
ungefär 1msk vatten
1 tsk persilja
salt
peppar
(riven ost)
Vispa ihop allt och lägg en en liten skål micra i 2 minuter på full effekt. Låt helst sätta sig innan du hugger in.

Den här rätten kom jag på när jag hade äggstanning över från när jag gjorde en paj. En liten äggröreskvätt blir en mättande omelett.

miniomelett

Som sagt jag är matinspiratör – inte matfotograf…..:D

Jag bryr mig inte om att säga något försvarstal för att jag äger en micro. Det som är så himla farligt, å all strålning och allt och maten förstörs och så vidare.

Mitt jobb är att inspirera andra människor att äta – det är bättre att äta micrad mat än ingen mat.
Jag vill inte vara en stenhård hälsoguru som är ljusår ifrån andra människor. Personligen blir jag avskräckt om jag kommer in i något cafe / yogastudio där det luktar rökelse och någon indisk yogagubbe har healat hela stället. Ni vet där gardinerna är tjocka och dammiga och på väggarna hänger någon gulnad plansch över chakrasystemet. Då går jag.

Nä… det var ju omeletten jag skulle berätta om.
Hej med er!

 


Dagens mellanmål

IMG_4299

Idag står det alger på mellanmålsmenyn. Jag älskar alger men min sambo tycker att det är något som man ska ge till fiskarna….
Och ja, det har hänt att han lagt ner lite i vårt akvarium för att retas….

Algerna måste blötläggas först i minst 10 minuter för att bli ätvänliga.
Jag har märkt att folk inte äter mellanmål. Det är något som prioriteras bort. Men varför? Mellanmål är så viktigt. Många kan tänka sig att ta en kaffe och bulle vid tretiden. Om du byter ut bullen mot en (grov) smörgås med pålägg så vips så har du ett mellanmål. Det är rätt lätt eller hur?

Ha en trevlig dag!