Groddat är godast

Paprika fylld med råris och linser

Hej

Fyllda paprikor är bra och tacksam mat, passar till det mesta tycker jag, eller som ensamrätt med en sallad. Perfekta att servera på en buffe eftersom de går att förbereda. Dock bör det påpekas att ris särskilt kokt, bör hanteras med försiktighet och bör kylas ner noga innan det används. Om du kokar riset i förväg bör du ha det kylt. En vän till mig jobbar på kemikalieinspektionen och påpekar hur viktigt det är med hur man hanterar ris. Jag använder ett rött råris från Saltå kvarn och oroar mig inte särskilt med arsenik i ris.

Paprika fylld på råris och linser
Kokt råris
Röda linser
Morot, riven
Palsernacka, riven
Tomatpure
Kryddor
Vatten

Paprika
Ost

Gör så här:

Bryn morot och palsernacka i en kastrul i lite olja, tillsätt tomatpure och sedan vatten
Lägg i linserna och låt koka tills linserna är mjuka. Rör ner det kokta riset och blanda ordentligt. Lägg i paprikahalvor och garnera med en ostskiva eller två. Grädda i ugnen 200 grader i cirka 20 minuter.

Ha en trevlig helg

 

 


Nyttig soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Här kommer ett gott, nyttigt, värmande recepttips på en soppa. Vad passar egentligen bäst så här års, och rotsaker som är i säsong! Soppan är helt baserad på rotsaker, quinoa, vatten och lite olja och buljong.  Alltså helt mejeri och mjölfri!

Quinoa är glutenfritt så det här är verkligen en soppa som passar alla. Och smaken är djup, intensiv och mycket mättande.

IMG_8408

I princip allt du behöver!

Soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Du behöver:

5 dl rotsaker, blandat med morot, rotseller och potatis
2 dl svart quinoa
cirka 1 liter vatten, värmt från t ex vattenkokaren
buljong

Gör så här:

Rosta rosakerna i ugn, cirka 175 grader – 20 minuter. Ta bort bitar som bränns.
Lägg åt sidan  ( Detta moment kan man göra tidigare och ha stående i kylen)
Koka quinoa enligt anvisning på paketet

Lägg allt i en mixer, eller matberedare och tillsätt cirka 1 liter kokt avsvalnat vatten och 1 msk buljong.  Min mixer tål inte varmare vätska än 65 grader så koka upp vattnet i god tid, annars går det bra att späda ut med kallt från kranen.  Mixa till en slät soppa.

Jag serverade med strimlad morot och Furikake

Tips! Soppan är god varm, ljummen och kall.

IMG_8410

Varmt lycka till!


Toffinoff – gott och värmande regniga sommardagar

Det känns som om sommaren regnar bort. Hela förra veckan regnade det! När det regnar vill jag ha varm mat som värmer gott i kroppen.

Som en ”Toffinoff” – Herman gjorde en korvstrognaoff och jag en Toffinoff. En stroganoff gjord på tofu!

Toffinoff cirka 2 personer

1 gul lök, fint hackad
0,5 morot, fint hackad
olja att steka i

Vitlök
1 – 2 msk Tomatpure
Gurkmeja
vatten
1-2 dlGrädde
3/4 paket Tofu i strimlor
Salt, Peppar

Mjukstek löken och morot i oljan. Tillsätt vitlök och tomatpure. Sedan vattet, grädde och tofun. Krydda. Låt koka cirka 10 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs. Enheterna i recpetet är inte viktigt utan bara ett riktmärke – smaka av själv och se efter vad du behöver tillsätta.

Servera med ett ris, jag tycker faktiskt att ett vitt passar bäst till den här typen av rätt.

toffinoff1


Tordag: Soppa & pannkaka

IMG_7974

Brukar ni servera soppa & pannkaka på torsdagar?

Vi gör det!
Idag var jag egentligen sugen på ärtsoppa, men hade helt glömt att blötlägga och koka så det fick bli potatissoppa istället.

Pannkakssmeten är gjord på:
Teff
Havregryn
Vetegroddar
Mjölk
Kolsyratvatten
vetemjöl

Soppan är gjord på
Potatis
buljong
vatten
persilja
gurkmeja

Jag är dock fortfarande sugen på ärtsoppa..


Middagstips utan ”gör så här”

Av en händelse började jag prata mat med en annan mamma på Elins förskola. Jag hörde efter vad de skulle ha till middag och hon gav mig en lapp:

Unknown

På lappen står det:

Paj
Filodeg
Tomater (6-8 st)
Oliver
(Ost)
175grader
40 minuter cirka

Jag gjorde den. Nu ger jag dig chansen.  Jag visst inte hur det skulle se ut, eller hur det skulle smaka och nu låter jag dig göra likadant. Kul va?

Det blir precis som du vill ha det! Bra va!

( Sen kan man väl alltid ha något att säga om filodeg, men vi inte det så ofta. Jag gillar egentligen inte produkter med konserveringsmedel)

Tack å hej!


svalkande gazpacho

Under varma sommar dagar vill jag gärna ha något gott, svalt och samtidigt nyttigt att äta. Sallad är ju gott, men ibland vill man ha något annat.

Igår var en sådan dag, jag vill inte stå i köket hela dagen men samtidigt äta något stadigt och gott. Så jag gjorde en gazpacho, alltså en kall grönsakssoppa!

I min hade jag
5 tomater  – skållade och skalade
0,5 gurka
1 röd paprika som jag hade grillat i ugnen och sedan skalat
en massa is
chilipeppar
vitlök
salt
Nästa gång lägger jag i en eller två selleris också.

Jag lade allt i mixern och mixade till en slät soppa. Soppan ska serveras iskall så går därför utmärkt att förbereda. Och stå klar i kylen eller i en termos under utflykten.

Vid servering ringla över olivolja!

Om du vill, servera ett gott bröd till. Lycka till!


Latmaskenslasse

Här om dagen gjorde vi ”latmaskenslasse”  – alltså en superenkel, relativt nyttig och god lasagne.  Ger dessutom lite disk!

20140601_114819

 

Du behöver:

1 påse fryst spenat
1 paket fetaost
lasagneplattor

Bechamelsås
smör
mjölk
mjöl
ost
Kryddor, salt, peppar, muskot

Tina spenaten, i rumstemp, i micron eller på spisen. Krydda.

Gör såsen: Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och sedan mjölken. Låt koka under omrörning så det tjocknar. Krydda.
Lägg plattor i en form, lägg över spenaten och smulad fetaost. bechamelsåsen, bygg flera lager enligt den principen.

Sista lagret bör vara sås och ost annars bränns plattorna så lätt.
Grädda i ugnen enligt vad som står på lassepaktetet. Låt helst stå och vila några minuter (5-10) innan ni serverar.

Glad köttfrimåndag!

 


Rispappersrullar med grönsaker och sötsursås!

20140307_165310

20140307_164240

IMG_20140307_163125

Egentligen är kommentaren överflödiga! Riv / strimla grönsaker och fyll i rispapper. Servera kalla / ljumna. Passar därför perfekt på picnic, fester, som mingelmat och så vidare. Lagom pyssligt / festligt för en fredagkväll.
Dock kan rispappret vara ett kritiskt moment, man måste koka dem först i varm vatten. Blir de för varma krullar de ihop sig och går inte att använda. Bästa är nog att hålla pappret i handen och doppa ner i det varma vattnet.

I dippsåsen hade jag soja, honung, lime, ingefära, vitlök och chilipeppar.

Så nu är det färdigbloggat för ikväll!

Elin har som sagt varit sjuk och hemma från dagis. Hela dagen kämpade hon för att hålla sig vaken, fast hon var urtrött och jag provade det ena efter det andra. Men inget funkade. Nu somnade hon kl 15 och sover än (17:30)
Hela dagen har vi varit inne, tråkigt, först för att få henne att sova och sedan när hon sover.

 


Morotspasta med nötpesto

 

Dagens lunch slängde jag ihop på under 10 minuter. Fatta att det går snabbare än att vänta på en hämtpizza!

20140130_123832

 

Morotspasta med nötpesto
1 person
1 större morot, svarvad. För att det ska gå enkelt att svarva använd tjocka grönsaker.
Det blir mycket festligt om du blandar olika grön / rotsaker till din pasta. Tänk rättika, zuccihni, morot, rödbeta…

Peston
4 st paranötter
1 msk naturella casewnötter
1 msk naturell olja

”Pumpakärneparmesan”
Otroligt lik i smaken som vanlig parmesan!
Mixa pumpakärnor till ett strössel. Endel brukar lägga i Bjäst i sin pumpaparmesan, prova gärna  och se vad du tycker bäst om.

psst! på måndag 3/ 2 är det Andningens dag så passa på och andas ordentligt fram till dess..;D I morgon bjuder jag på en andningsövning som jag passande nog hittade.

 

 

 

 


Meatfree monday: Bönbollar, tomatsås och pasta

wpid-20130302_185522

 

Idag vill jag tipsa om bönbollar, pasta och tomatsås!

Bönbollar
Mixa 390gram (en tetra) kidneybönor med 0,5 dl ströbröd i din matberedare. Tillsätt gurkmeja, salt och peppar. Degen känns som playdoh. Rulla sedan till bollar som du steker i kokosfett.
Tomatsås

Mjukstek 1 finhackad lök med vitlök och 1 msk tomatpure i olivolja. Tillsätt en burk hela tomater, 2 soltorkade tomater, kryddor och balsamicovinäger. Låt helst koka någon timme om du har tid. Mixa såsen slät med mixerstaven. Klart.

Servera bollarna med tomatsåsen med valfri pasta.

Lycka till!