Groddat är godast

Hälsosam mat som är billig

Tyvärr, måste jag måste säga, känns det nästan som en klassfråga att äta hälsosamt och nyttigt. Kändisar  skapar /  sätter sitt namn på ett jättenyttigt pulver och vill få oss att tro att vi måste äta just det för att vara hälsosamma – HELT FEL.

När du står och väljer i butiken, för det är där det slutgiltiga beslutet tas, tänk på att köpa mat som är ren. Nyttig och hälsosam mat har ingen / behöver ingen innehållsförteckning.

Ofta gör vi det svårare för oss än vad vi behöver.

Här nedan listar jag lite exempel på råvaror och vad man kan göra med den:

  • Gula ärtor +vatten + buljong + timjan = världens godaste soppa (Även utmärkta att så och odla till skott)
  • Mungbönor + kokosflingor + ägg = biffar
  • Riven zucchini + +riven morot +ägg =biffar
  • Ungsbakade rödbetor +houng + pinjenötter ( + ev smulad fetaost) = jättegott
  • Broccoli +olja + citronsaft +salt = sallad
  • Grönkål + groddar + tomat + kikärtor = sallad

20160828_074636

Mungbönor en favorit att grodda

Lycka till!


Hamburgare och kålrotspommes

Något gott till fredagkvällen?

Jag vill tipsa om kålrotspommes till hamburgaren. Så otroligt gott och spännande.

Kålrotspommes

Skär kålrot i stavar. Blanda ihop med olja och salt. Lägg i en form och ugnsbaka i cirka 20 minuter.

Hamburgare, ger cirka 4 st

1 morot, riven
1 tetra kikärtor
1 ägg
Mixa i hop allt och klicka ut som biffar i en varm stekpanna. Stek några minuter på varje sida.

IMG_9058

Lycka till mina vänner!


Paprika fylld med råris och linser

Hej

Fyllda paprikor är bra och tacksam mat, passar till det mesta tycker jag, eller som ensamrätt med en sallad. Perfekta att servera på en buffe eftersom de går att förbereda. Dock bör det påpekas att ris särskilt kokt, bör hanteras med försiktighet och bör kylas ner noga innan det används. Om du kokar riset i förväg bör du ha det kylt. En vän till mig jobbar på kemikalieinspektionen och påpekar hur viktigt det är med hur man hanterar ris. Jag använder ett rött råris från Saltå kvarn och oroar mig inte särskilt med arsenik i ris.

Paprika fylld på råris och linser
Kokt råris
Röda linser
Morot, riven
Palsernacka, riven
Tomatpure
Kryddor
Vatten

Paprika
Ost

Gör så här:

Bryn morot och palsernacka i en kastrul i lite olja, tillsätt tomatpure och sedan vatten
Lägg i linserna och låt koka tills linserna är mjuka. Rör ner det kokta riset och blanda ordentligt. Lägg i paprikahalvor och garnera med en ostskiva eller två. Grädda i ugnen 200 grader i cirka 20 minuter.

Ha en trevlig helg

 

 


Nyttig soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Här kommer ett gott, nyttigt, värmande recepttips på en soppa. Vad passar egentligen bäst så här års, och rotsaker som är i säsong! Soppan är helt baserad på rotsaker, quinoa, vatten och lite olja och buljong.  Alltså helt mejeri och mjölfri!

Quinoa är glutenfritt så det här är verkligen en soppa som passar alla. Och smaken är djup, intensiv och mycket mättande.

IMG_8408

I princip allt du behöver!

Soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Du behöver:

5 dl rotsaker, blandat med morot, rotseller och potatis
2 dl svart quinoa
cirka 1 liter vatten, värmt från t ex vattenkokaren
buljong

Gör så här:

Rosta rosakerna i ugn, cirka 175 grader – 20 minuter. Ta bort bitar som bränns.
Lägg åt sidan  ( Detta moment kan man göra tidigare och ha stående i kylen)
Koka quinoa enligt anvisning på paketet

Lägg allt i en mixer, eller matberedare och tillsätt cirka 1 liter kokt avsvalnat vatten och 1 msk buljong.  Min mixer tål inte varmare vätska än 65 grader så koka upp vattnet i god tid, annars går det bra att späda ut med kallt från kranen.  Mixa till en slät soppa.

Jag serverade med strimlad morot och Furikake

Tips! Soppan är god varm, ljummen och kall.

IMG_8410

Varmt lycka till!


Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt
Potatisgratäng och masserad broccoli
.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!


Tordag: Soppa & pannkaka

IMG_7974

Brukar ni servera soppa & pannkaka på torsdagar?

Vi gör det!
Idag var jag egentligen sugen på ärtsoppa, men hade helt glömt att blötlägga och koka så det fick bli potatissoppa istället.

Pannkakssmeten är gjord på:
Teff
Havregryn
Vetegroddar
Mjölk
Kolsyratvatten
vetemjöl

Soppan är gjord på
Potatis
buljong
vatten
persilja
gurkmeja

Jag är dock fortfarande sugen på ärtsoppa..


Kikärtsburgare!

kikärtsburgare

Festligt, fenomenalt och köttfrimåndag!

Överraska med kikärtsburgare till kvällen, varför inte?
Saftiga och oemotståndliga!

Kikärtsbugare 4 st

 

380 gram kikärtor från en tetra
1 msk solrosfrön
1 liten morot, riven
1 ägg
1 msk olivolja
ingefära
gurkmeja
salt, peppar

Rör i hop smeten, mixa eller stöt med potatisstöten. Smaka av.
Värm en stekpanna. Klicka i kokosfett, Klicka ut 4 biffar i pannan. Stek gyllene på varje sida.

Servera med pommesfrittes, eller andra grönsaker i ugn.
Serveringstillbehör:
Yoghurt, gurka, tomat, skivad avokao

Bre ut yoghurt på brödet, lägg på gurka, tomat och avokado skivor.

Gott, nyttigt och MeatfreeMonday. Varför spara hamburgaren till helgen?


svalkande gazpacho

Under varma sommar dagar vill jag gärna ha något gott, svalt och samtidigt nyttigt att äta. Sallad är ju gott, men ibland vill man ha något annat.

Igår var en sådan dag, jag vill inte stå i köket hela dagen men samtidigt äta något stadigt och gott. Så jag gjorde en gazpacho, alltså en kall grönsakssoppa!

I min hade jag
5 tomater  – skållade och skalade
0,5 gurka
1 röd paprika som jag hade grillat i ugnen och sedan skalat
en massa is
chilipeppar
vitlök
salt
Nästa gång lägger jag i en eller två selleris också.

Jag lade allt i mixern och mixade till en slät soppa. Soppan ska serveras iskall så går därför utmärkt att förbereda. Och stå klar i kylen eller i en termos under utflykten.

Vid servering ringla över olivolja!

Om du vill, servera ett gott bröd till. Lycka till!


Nya produkter: Skalis och Strimlis

20140306_130333

Dessa två är produkter som är rätt så nya på marknaden och är väl som en bättre potatisskalare;D Skalis skalar och gör remsor medan strimlis gör grönsaken mer änglahårslik.  Bra produkter om man funderar på en mandolin, en  grönsakssvarv och en potatisskare,  Dessa är ju mycket mindre, tar mindre plats i skåp / låda och kanske används oftare för att de kan ligga framme.

Om jag ska välja EN skulle jag välja skalis, men de är SYLVASSA så gör inte mitt misstag, genom att försöka skala en rund rödbeta med strimlis – det gick bättre när jag delat rödbetan så den låg platt först…;D

( Plats för efterbild, men jag kunde inte ladda upp den…)

I morgon ska jag ge mig på att använda dessa och fylla grönsaker / tofu i rispapper och en sötsur dippsås till.

Elin är hemma idag, sjuk, torsdagar är egentligen hennes sena dag på förskolan ( till 18) eftersom jag går på kvällskurs och pappa hämtar. Hur vi skulle lösa detta med barnvakt hade förbryttat oss hela dagen – men nu äntligen löst.
Sambon kunde inte gå tidigare från jobbet och jag kunde inte missa en till lektion. Det är faktiskt tur att båda våra familjer bor nära och kan ställa upp på kort varsel.
Nu ska jag faktiskt passa på och förbereda mig för kvällens lektion nu när hon äntligen sover!