Groddat är godast

Gott tillbehör med kikärtor

Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast.

Sallad med kikärtor och salladslök

I burk kikärtor
1 bunk salladslök, knippt
Persilja
Olja
Salt

Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.

 


Granskottssirap

I grevens tid. Jag har tänkt att göra detta, granskottsspirap, alltså.  länge nu men tänkt göra det sen, det finns inget sen snart.
Detta är ett mattips som cirkulerat hejvillt på mina flöden, facebook och instagram och nu tänkte jag att nu 17 ska jag också testa.

Tänk på att granskott inte ingår i allemansrätten, så fråga markägaren om lov.  Ta inte alla skott från samma träd, det är inte snällt mot trädet.

Granskottsirap!

2 dl granskott
2 dl socker, rårörssocker, kokossocker eller houng.

Lägg allt i en burk och ställ i ett soligt fönster i cirka 2-3 veckor. Sockret ska ha smält, om det inte gör det kan man värma sockret i en kastrull. Sila bort skotten. Klart.

Nu har jag ju precis börjat detta projekt, eftersom det är i slutskedet av granskottssäsongen.

Granskottssirap har man till pannkakor, på rostad bröd, i teet som sötningsmedel överlag.

IMG_9141


Hamburgare och kålrotspommes

Något gott till fredagkvällen?

Jag vill tipsa om kålrotspommes till hamburgaren. Så otroligt gott och spännande.

Kålrotspommes

Skär kålrot i stavar. Blanda ihop med olja och salt. Lägg i en form och ugnsbaka i cirka 20 minuter.

Hamburgare, ger cirka 4 st

1 morot, riven
1 tetra kikärtor
1 ägg
Mixa i hop allt och klicka ut som biffar i en varm stekpanna. Stek några minuter på varje sida.

IMG_9058

Lycka till mina vänner!


Havrevällning

Att göra sin egen vällning är enkelt och kul. Jag gör min på endast 3 ingredienser.

Havrevällning

Havre, gärna blötlagt 4 dl
Banan 0,5
Vatten 8 dl

Gör så här

Mixa allt till en slät vällning. Späd med mer vatten om du behöver.
Jag är lite allergisk mot industrivällningen, särskilt om man som Elsa älskar välling.  När Elin var liten var jag i en period och gav henne grön smoothie i flaska och kommer ihåg att jag och Herman hade diskussioner om det. Han tyckte att smoothie var för bantare, vilket jag skrev ett blogginlägg om. Där kan man också läsa vad det finns i Sempers vällning

IMG_8950

Vi hörs!


Kikärtshamburgare

Hej alla!

Hoppas ni har haft det bra här, jag har varit lite frånvarande för jag har hållit på med ett annat projekt. Jag håller på  att hjälpa andra skapa ett liv som de älskar att leva genom passionen och intuitionen och har byggt upp en hemsida och facebook  Jag är inte riktigt klar – snart får ni se. Det kommer finnas en steg för steg, gör så här för att få ett liv som du älskar att leva.
En tanke jag har är att läsarna ska få följa mig, som skapar ett liv som jag älskar att leva, med bara två tomma händer.  Vet inte hur det ska få plats bara.

Så länge får ni hålla till godo med ett recept på kikärtsburgare.  Jag skickar ut receptet tidigt så ni hinner göra det till kvällen.

Kikärtsburgare ( 8-10 burgare) VEGAN

4 dl kikärtor ( torra)
1,5 gula lökar
1 dl soltorkade tomater
1 dl ströbröd
1 dl persilja
2 msk vatten, om du behöver för att få din matberedare att gå runt
salt, peppar och olja att steka i

Tillbehör

Sallad
Tomat
Groddar
Lök
Yoghurtsås med vitlök  / Byt ut till avokadomos om du vill göra hela rätten vegan

Gör så här

Lägg kikärtorna i blöt i cirka 8 timmar.
Hacka lök och de soltorkade tomaterna. Lägg kikärtorna i din matberedare tillsammans med lök och soltorkade, mixa lite. Tillsätt ströbröd, persilja, salt, peppar och lite vatten om det behövs för att din matberedare ska orka runt.
Mixa, smaka av.
Forma sedan till biffar, burgare och stek i olja i en varm panna . Stek några minuter på varje sida.

Gör i ordning tillbehören.
Skär upp tomater, lök och sallad.  Låt yoghurten rinna av, om det behövs. Blanda med vitlök och salt. Eller mosa en avokado. Lägg upp groddarna.

Servera med valfritt bröd och om du vill pommesfrittes. Det är gott att göra ”pommes” på morötter!

IMG_8930

Lycka till! Vi ses snart igen.

Receptet kommer från ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson 

 


Paprika fylld med råris och linser

Hej

Fyllda paprikor är bra och tacksam mat, passar till det mesta tycker jag, eller som ensamrätt med en sallad. Perfekta att servera på en buffe eftersom de går att förbereda. Dock bör det påpekas att ris särskilt kokt, bör hanteras med försiktighet och bör kylas ner noga innan det används. Om du kokar riset i förväg bör du ha det kylt. En vän till mig jobbar på kemikalieinspektionen och påpekar hur viktigt det är med hur man hanterar ris. Jag använder ett rött råris från Saltå kvarn och oroar mig inte särskilt med arsenik i ris.

Paprika fylld på råris och linser
Kokt råris
Röda linser
Morot, riven
Palsernacka, riven
Tomatpure
Kryddor
Vatten

Paprika
Ost

Gör så här:

Bryn morot och palsernacka i en kastrul i lite olja, tillsätt tomatpure och sedan vatten
Lägg i linserna och låt koka tills linserna är mjuka. Rör ner det kokta riset och blanda ordentligt. Lägg i paprikahalvor och garnera med en ostskiva eller två. Grädda i ugnen 200 grader i cirka 20 minuter.

Ha en trevlig helg

 

 


Raw kolasås

Mmmmm! Den här var god!

En kolasås som är god och nyttig ( are) än köpt!

Raw kolasås

10 dadlar
2 msk kokosolja
1,5 -2 dl havremjölk  eller annan nöt/ frömjölk
1 krm vanlijsocker

Mixa allt i din höghastighetsmixer till en slät sås.
Det är inte mitt recept utan kommer från vegorätt på svt

 

 


Prova smarta adzukibollar – billigt, nyttigt, gott

Hej å hå i höstmörket!

Vad sägs om att slänga ihop några adzukibollar till kvällen?

Billigt, nyttigt, gott och full av massa god smak.  Adzukibollar är goda små saker som lätt kan för växlas med köttbollar, men de här är helt veganska. Och glutenfria.

Jag brukar ofta göra såna här typer av bönbollar. De är så lätt och tacksamt.

Adzukibollar

5 dl blötlagda och kokta adzukibönor
2 dl vatten
1 msk buljong
1 msk bovetmjöl
Några drag med svart och vitpepparkvarnen

Gör så här:

Lägg allt i din matberedare. Kör tills det är som en playdouhliknande massa. Forma till bollar eller varför inte biffar och stek i varm panna på alla sidor.

Servera med valfri pasta och tomatsås. Supersmaskens.

Jag tänker mig något liknande med kryddpeppar, vitpeppar eller kanel till jul. Hur låter det?

IMG_8422


Nyttig soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Här kommer ett gott, nyttigt, värmande recepttips på en soppa. Vad passar egentligen bäst så här års, och rotsaker som är i säsong! Soppan är helt baserad på rotsaker, quinoa, vatten och lite olja och buljong.  Alltså helt mejeri och mjölfri!

Quinoa är glutenfritt så det här är verkligen en soppa som passar alla. Och smaken är djup, intensiv och mycket mättande.

IMG_8408

I princip allt du behöver!

Soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Du behöver:

5 dl rotsaker, blandat med morot, rotseller och potatis
2 dl svart quinoa
cirka 1 liter vatten, värmt från t ex vattenkokaren
buljong

Gör så här:

Rosta rosakerna i ugn, cirka 175 grader – 20 minuter. Ta bort bitar som bränns.
Lägg åt sidan  ( Detta moment kan man göra tidigare och ha stående i kylen)
Koka quinoa enligt anvisning på paketet

Lägg allt i en mixer, eller matberedare och tillsätt cirka 1 liter kokt avsvalnat vatten och 1 msk buljong.  Min mixer tål inte varmare vätska än 65 grader så koka upp vattnet i god tid, annars går det bra att späda ut med kallt från kranen.  Mixa till en slät soppa.

Jag serverade med strimlad morot och Furikake

Tips! Soppan är god varm, ljummen och kall.

IMG_8410

Varmt lycka till!


Bakar bröd på vildjäst

Den senaste tiden har jag hållt på med en vildjäst och igår bakar jag bröd på jästen. Det var lite pyssligt, men förhållande lite arbetsinsats från min sida. Den ska mest vila. Och röras i då och då.

För att vara första gången är jag faktiskt stolt över resultatet, även om jag inte är någon mästerbagare. Använd enbart ekologiska produkter för bäst resultat.

Vildjäst

125 gram torkad frukt
50gram honung
1/4 dl socker
2 1/2 dl finger varmt vatten
Rör ihop allt och ställ på ett varmt ställe. Vårt varmaste ställe var under slasken, andra varma ställen kan vara på värmegolvet, ovanpå kylskåpet…

PhotoGrid_1443509554864

Såhär såg det ut för mig vid start. Låt burken stå tills frukten flytit upp till ytan, det luktar gott och surt ur burken. Det ska också ha bildats ett skum.  Tar cirka en vecka. Skaka burken morgon och kväll. Obs sätt inte på lock, det kan bildas tryck.

När jästen är klar silar du bort frukten, den kan du äta, men tänk på att den innehåller alkohol. Det är vätskan som du ska använda. ( Ej bild)

Steg 2

Rör ihop
25 gram vildjäst
40 gram vetemjöl
12 gram vatten
i ett glas och täck med plast. Låt stå framme, helst där det är varmt.

IMG_8325

Så här såg det ut från början

PhotoGrid_1443509446703

Efter cirka 8 timmar

Steg 3

Jag upprepade steg 2. Nu bör degen ha blivit stor, bullig och luftig. Fortfarande i glaset.

Steg 4

Nu har vi satt i gång jästen, nu ska vi dock mata den mer och låta den jäsa lite till…:)
Flytta jästen till en större bunke och tillsätt
540 gram vetemjöl
370gram vatten
Rör ner, behöver inte knådas. Täck med plast och ställ varmt.
Degen ska nu bubbla och öka i storlek. Låt stå minst 8 timmar.

IMG_8330

Steg 5

Nu ska vi börja knåda! Antingen för hand eller i maskin.
850 gram av bladningen
800 gram vetemjöl
450 gram vatten + 100 gram
25 gram salt
Kör allt på låg temperatur under tre minuter. Tillsätt resten av vattnet. (100gr) Fortsätt kör på låg hastighet. Låt degen vila i maskinen, kör sedan igen på medelhastighet i cirka 5 minuter.

Steg 6
Nu ska degen vila igen. I minst 4 timmar. Häll på lite olja och vik den ett par gånger under första timmen. Tag tag i kanterna så att degen sträcks ut. Detta gör att brödet blir segt.  ( ej bild)

Steg 7

Stälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Vik den försiktigt och lägg i rikligt mjölade jäskorgar. Jag gjorde en limpa i jäskorgen och resten gjorde jag baugetter av. Låt allt stå framme över natten. Vi har för kallt i vår kyl, annars hade jag ställt de i kylen.

Steg 8

Sätt ugnen på 250 grader. Vänd på korgen på en ordenligt varm plåt eller baksten. Kasta in lite vatten i ugnen för att skapa ånga. Lägg in brödet på 250 grader, efter 10 minuter sänk till 180 grader, grädda ytterligare 40 min.

Baguetterna gräddade jag på 180 grader i cirka 30 minuter.

 

IMG_8337

innan gräddning

IMG_8339

Klart!

Stort lycka till!

Brukar du baka med vildjäst? Hur blev det?