Groddat är godast

Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt
Potatisgratäng och masserad broccoli
.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!


Tips till midsommarmaten! Potatissallad, ”Vegansill” och fylld tomat

<

Potatissallad och ”vegansill”

Jag älskar den här typen av potatissallad, så enkel och god!

Blanda ihop kokt (ekologisk) färskpotatis med tunnt skuren rädisa, purjolök, fetaost och kapris. En god olivolja är gott att ringla över tillsammans med salt och peppar.  En del skulle nog gilla att ha senap i också, men inte jag. Vissa, min mamma, blandar ihop dressingen när potatisen är varm, det gillar hon. Och det där med senapen, gillar hon visst också.

IMG_8105

IMG_8130

Vegansill

Att göra egen ”sill” är superlätt och tar bara en minut. Ett hälsosammare alternativ till de man köper. ( alltså riktig sill)

Vegansill

5-6 färska champinjoner, eller så många som ryms i burken du hade tänkt servera i.
En god olivolja, jag hade Saltå Kvarn Lemon
Soja eller tamari
Vitlök

Gör så här
Dela svampen i bitar, häll över soja och fyll upp med oljan så att burken täcks. Pressa över en vitlöksklyfta. Se till att allt blandas. Låt stå framme. Olja stelnar i kylen.  Förut gjorde jag vegansill på aubergine och det kan man också göra såklart. Men jag gillar svampen bättre. för den håller sin konsistens bättre.

IMG_8135

Fylld tomat!

Tomater
Belungalinser, kokta
Ajvar
Fetaost

Gör så här:

Skär bort kvisten på tomaterna och gröp ur de. Blanda de kokta belungalinserna med ajvar och ev. hacket från de urgröpta tomaterna. Smaksätt med ajvar och egna kryddor. Lägg i blandningen i tomaterna. Toppa med fetaost. Grädda i ugnen cirka 10 minuter 200 grader. Går även bra att lägga på grillen. Färska champinjoner passar även utmärkt att fylla.  IMG_8139

IMG_8142

Belungalinser i tomat!

Lycka  till!


Fräsch påskmeny att bjuda på. Marinerad svamp, belungalinssallad och ostpaj på teff!

I påsk bjuder jag hem mina vänner och serverar ostpaj gjord på teff och havremjöl, en sallad på belungalinser, rädisor och oliver samt marinerar champinjoner.

Jag älskar mat som är lätt att förbereda, är smidigt att bjuda många på och som många gillar. I det här receptet vinner både ostpajen och champinjonerna på att förberedas någon dag innan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostpaj med teff och havremjöl
2 dl ljust teff ( ett glutenfritt, ekologisk mjöl som ofta används i Etiopien, finns i vanliga affärer och på internet
1 dl havremjöl ( ett mjöl som gjorts av havre)
1,5 dl kolsyratvatten
1 msk olivolja

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ihop allt till en kladdig deg. Tryck ut i en välsmord pajform. Om degen kladdar doppa händerna i mjöl innan du trycker ut degen i formen. Förgrädda skalet i cirka 5 minuter.

Ostfyllningen
2 dl riven ost, helst av smakrik sort
2 ägg
1 dl vatten

Lägg osten i pajskalet, Rör i hop ägg och vatten. Häll över.Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sallad på belungalinser, rädisor och oliver

2 dl kokta belunga linser
1 påse ekologisk blandade salladsblad
3-4 rädisor
10-20 oliver

Lägg salladen på ett fint fat, toppa med tunt skurna rädisor, linserna, och oliverna. Vid servering ringla över en god olja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marinerade champinjoner, gott istället för t ex sillen

7-10 champinjoner, i mindre bitar
0,5dl tamari, soja, eller shoyo

0,5 dl olivolja

1 msk tomatpuré
vitlök
färsk chili

Gör så här
Lägg champinjonerna i en fin burk.
I en skål, blanda i hop sakerna till marinaden. Blanda ordentligt. Häll marinaden över svampen och sätt på locket. Klart.
Tips! Gör gärna dubbelsats, eller tredubbel för den här försvinnande god. Servera då en vacker skål istället.

Lycka till.


Grönkålssallad på fem minuter

En grön sallad på julbordet!

Grönkålssalladen gör du på under fem minuter. En fräsch sallad att bryta av med uppskattas alltid.

Grönkålsallad

Ansa grönkål från stammen, skölj. Låt rinna av.

Lägg i en skål tillsammans med valnötter.
Ringla över olivolja och salta.

20141222_121938

Grönkålsallad med valnötter

Tips! Prova att byta ut nötterna mot apelsinskivor!


Grönkål & broccolisoppa och morotssallad

Som jag blev inspirerad av Malins Blogg Get in Shape och jag vill också göra gröna soppor. Jag hade faktiskt ingen som helst tanke på att man kan göra detta direkt i mixern, tack Malin. Så himla smidigt, juh.

20140131_111948

Grönkål & broccolisoppa

Soppan
Färsk grönkål, 1-2 nävar
Färsk, eller tinad fryst broccoli 6-7 buketter
Kokt, något avsvalad vatten. Ta mindre först, lättare att tillsätta än att ta bort.
Buljong, 1 msk
Naturella casewnötter, 1 näve
Kryddor efter smak, jag hade bara salt och peppar. Muskot tar jag nästa gång.
Jag lade allt i mixern och bara körde, klart!
Soppan blev mycket krämig och god.  ( Igår gjorde jag som alltid soppa & pannkaka, men då blev soppan för vattning)

Till detta gjorde jag en morotssallad

20140131_110114

Nu hade jag bara små tunna morötter kvar så det blev ingen riktig spagetti utan mest halvmånar.
Jag har bara vinäger, olja, salt, peppar och pumpakärnor på.
När jag bodde i Frankrike  gjorde jag ofta en fransk morotssallad. Hur enkelt som helst, Riv morot, gör en dressing på olja, vinäger, vitlök, (mycket!) och salt och peppar. Franskmännen har gärna senap i också, men det hoppar jag. Kanske något till helgen?

Jag utlovade en andningsövning också men den kommer i ett senare inlägg, nu måste jag diska! Tjing!


Osexigt salladstips.

Kakan är i ugnen och jag känner mig rätt nöjd men vi får se hur det blir när den är klar.

Jag kom på en annan sak, jag har fått dille på en sallad. Om man får säga så. Jag äter kilovis med pizzasallad! Hemmagjord. Hela veckan har jag stått och osthyvlat vitkål för att sedan blanda med äppelcidervinäger och olivolja. Salt och peppar.  Godast dagen efter, men jag har sällan tid att vänta..;D

IMG_5390

Visst ser det lite tråkigt ut. men jag måste faktiskt slå ett slag för detta stackars pizzatillbehöret. Billigt, isäsong och otroligt nyttigt.

Knäckebrödet lägst bak var Elin med och gjorde, nu i efterhand kan jag nog säga att det blev lite väl mycket kanel och gröt i ((havregryn)

Puss!