Groddat är godast

Tomater! Soppa och salsa

Tomater! Gott, nyttigt och i säsong.

Jag gör (nästan) raw kall soppa. Utan mejeriprodukter men ändå krämig och full med smak.

Tomatsoppa

6 hela mogna tomater, skållade och skalade, och kvisten borttagen
Vatten
Lantbuljong
I näve casewnötter
en liten vitlöksklyfta
isbitar

Gör så här

Lägg tomaterna, skållade och skalade i din mixer tillsammans med kryddorna, nötterna, vattnet och isen. Mixa helt slät. Ställ i kylen så den blir helt kall. Servera med isbitar.

tomatsoppa

tomatsoppa mejerifri

Tomatsalsa

Hacka tomater grovt och tillsätt hackad rödlök. Olja, salt, citronsaft. Låt stå framme så smakerna gifter sig. Garnera med några svarta oliver. tomatsalsa

 


Tips till midsommarmaten! Potatissallad, ”Vegansill” och fylld tomat

<

Potatissallad och ”vegansill”

Jag älskar den här typen av potatissallad, så enkel och god!

Blanda ihop kokt (ekologisk) färskpotatis med tunnt skuren rädisa, purjolök, fetaost och kapris. En god olivolja är gott att ringla över tillsammans med salt och peppar.  En del skulle nog gilla att ha senap i också, men inte jag. Vissa, min mamma, blandar ihop dressingen när potatisen är varm, det gillar hon. Och det där med senapen, gillar hon visst också.

IMG_8105

IMG_8130

Vegansill

Att göra egen ”sill” är superlätt och tar bara en minut. Ett hälsosammare alternativ till de man köper. ( alltså riktig sill)

Vegansill

5-6 färska champinjoner, eller så många som ryms i burken du hade tänkt servera i.
En god olivolja, jag hade Saltå Kvarn Lemon
Soja eller tamari
Vitlök

Gör så här
Dela svampen i bitar, häll över soja och fyll upp med oljan så att burken täcks. Pressa över en vitlöksklyfta. Se till att allt blandas. Låt stå framme. Olja stelnar i kylen.  Förut gjorde jag vegansill på aubergine och det kan man också göra såklart. Men jag gillar svampen bättre. för den håller sin konsistens bättre.

IMG_8135

Fylld tomat!

Tomater
Belungalinser, kokta
Ajvar
Fetaost

Gör så här:

Skär bort kvisten på tomaterna och gröp ur de. Blanda de kokta belungalinserna med ajvar och ev. hacket från de urgröpta tomaterna. Smaksätt med ajvar och egna kryddor. Lägg i blandningen i tomaterna. Toppa med fetaost. Grädda i ugnen cirka 10 minuter 200 grader. Går även bra att lägga på grillen. Färska champinjoner passar även utmärkt att fylla.  IMG_8139

IMG_8142

Belungalinser i tomat!

Lycka  till!


Det där med solskydd! Hur smörjer du?

Nu har solen kommit till oss. Äntligen säger endel. Jag vill helst flytta till en stuga i Sibirien. Men hur som, dags att skydda sig – om ni inte ännu gjort det.

  • Jag smörjer in barnen och mig i god tid innan vi går in, så att krämen hinner sjunka in ordentligt och ”ta fäste” på kroppen. Alltså inte på badstranden, inte i skuggan. Det kan jag göra OCKSÅ, men grundat med första skyddet redan innan vi går ut.
  • Jag smörjer in rikligt, alltså rikligt. När sambon säger ”fan vad du kladdar” då tar jag ännu mer.
  • Skyddar oss med hatt och tunna kläder.

Nu ska jag strax ut i den 25 gradiga värmen! Tjohej!

 

 


Mina boktips!

Hej!

Jag läser böcker ofta och gärna och särskilt under sommaren.  Nu blir det dock lite svårare att få tid;(

H och jag hade som rutin att lyssna på böcker tillsammans i sängen när vi skulle sova, det var supermysigt ända tills han somnade och jag blev ensam kvar i en värld kantad av rättspsykiatriska kliniker,  halsband gjord av människohänder och öde korridorer….

Min första favorit,  några år på nacken men ohyggligt spännande: ”Sanka Psyko”  av Johan som annars skriver om Öland, men jag kommer inte ihåg vad han heter i efternamn.

Den är så spännande att man kissar på sig! Man har inte tid att gå på toaletten.

Nästa tips, en lättsammare feelgood komedi, är av det trevligare slaget:

”Dehlis Vackraste Händer”

En  bok jag mår bra utav! Jag har nog lyssnat på den en 5, 6 gånger och varje gång blir jag lika positivt överraskad får en känsla av ” jag vill också”  och att ”det aldrig är försent” och laddas med otroliga mängder positivism!

Vilka är dina bästa böcker?

 


Sommarvegetarian?

Är det den här sommaren du hade tänkt bli vegetarian?  Slippa lägga en svettig flintastek på grillen! Välja fräscha grönsaker istället för brasilianska biffar? Tips på bra sommarmat kommer i slutet av inlägget 😉 Kanske har du tänkt ta steget att bli vegetarian länge men inte vetat hur man börjar? Nu är det dags! Tycker jag! Men hur börjar man då:

1) Rensa hemma. Ta en vecka och ät upp alla charkuteri produkter, korvar och annat kött som finns hemma. Det ska inte finnas något animaliskt kvar.

2) Handla! Men vad ska man köpa då! Mycket grönsaker, frukter och bär, nötter, säd och gryn.. Det finns faktiskt mycket ”ful” produkter – i frysdisken. Vegetariska produkter som smakar och ser ut som kött. Kanske något för dig!

3) Men proteinet då? ”Man kan ju inte bara äta grönsaker och tro att man växer på det”  Protein är lite av en folksjukdom och folk överäter alldeles för mycket. Det måste vara mycket kött, stora biffar – annars gills det inte, tycker många. Proteiner finns i mycket livsmedel, alltså inte bara kött.  Hemma hos mig finns alltid rödalinser, quinoa och edamamebönor. Proteinrika livsmedel som dessutom innehåller mycket andra bra saker som man växer och blir stor och stark av.

Jag brukar ofta gömma proteiner i pajdeg eller i pannkakssmeten, förekommer ofta att jag t ex mixar solroskärnor eller kikärtor (torra/hårda) till mjöl och bakar på det. Finns  även färdigt att köpa, iallafall kikärtsmjöl, solros – vet ej.

 

4) Hur man bygger en tallrik. Många jag känner är kockar, köttkockar, och de berättar om hur de bygger en tallrik på lunchrestaurangen där de jobbar. De börjar med proteinet, alltså vilket kött de ska ha, sedan potatis, sås och någon (ledsen) grönsak. Ganska vanligt att tänka så – jag tänker på ett annat sätt. Låter grönsaken ta huvudrollen, serverar säd/gryn istället för potatis. Tillbehöret kan vara proteinet. Eller så serverar jag proteiner till fördrinken. (T ex grönsaksstavar med hummusdip eller linsspread)

Bra sommarmat:

Grilla: Hallumi, majskolv, tomater, gör foliepaket, grillspett ( t ex med småtomater, svamp, majskolv, paprika) Tofu kan man grilla också. Behöver mycket marinad annars blir den ganska smaklös.

Sallader: Quinoasallad, Brocclisallad ( rå broccoli som du masserar med händerna tills fibrerna bryts) med olivolja, vinäger, salt, citronsaft och casewnötter.

Smörgåspålägg: Linsspread -koka sönder rödalinser mixa med olivolja, persilja och salt. På samma sätt kan du göra med tofu, hoppa över momentet att koka. Mixa direkt.  Alla typer av nötter kan man mixa till smör. Godast är enligt mig pekannötssmör och mandelsmör. (Man behöver mixa länge minst 5 minuter)

Nu vaknade bebis! Vi hörs! Lycka till!


Åhh mitt sommarlov

Nu är det snart dags för sommarlov. 3 dagar kvar på förskolan och sedan är Elin ledig i fyra hela veckor. Jag känner mig klyven till detta, visst det ska bli skönt och vilken bra mamma jag är  som låter Elin var ledig så länge och bara vara med mig.

Den andra sidan känns lite panikartad – hur ska jag som den bara mamman jag är kunna inspirera, motivera och vara en bra lekkamrat i 4 hela veckor när jag samtidigt har den lilla att ta hand om. Allt blir svårare – vi kan liksom inte bara sticka och bada. Även fast vi har en underbar plaskdamm 400 meter från vårt hus.  Fina sommardagar är det fullt med barnfamiljer där. Vilket gör det svårare att hålla koll på den stora att hon inte springer iväg eller drunknar samtidigt som jag måste se till den lilla. H har ingen semester så jag blir själv.

När jag frågar Elin vad hon vill göra på sitt sommarlov så svarar hon leka med Melker, Melker är bästa kompisen på förskolan.  Och så känns det faktiskt rätt taskigt att låta henne vara hemma så länge. Utan Melker. Eller någon annan kompis. Som bra mamma vill man göra det som är bäst för sitt barn och i det här fallet skulle det nog vara att låta henne gå på förskolan under sommaren. 20140625_073836En bild från i morse!  Syskonkärlek och morgonmysigt!


Grilltajm!

Jag älskar att grilla! Det är dessutom ett trevligt sätt att umgås.
I år har jag tänkt att grilla både förrätten, varmrätten och efterrätten, så det så…:D

Varför inte en grillad pizzaslice till förrätt? Det står mycket om att grilla pizza i media just nu och det lockar mig mycket. En del tidningar tycker att man ska lägga på sin pizzasten på grillgallret, men jag undrar det ja. Den behöver ett par timmar på sig att bli varm och under den tiden har glöden slockat.

Jag tror hellre att jag använder mig av den metoden som kurerar tipsar om,  där man penslar olja på pizzan innan man gräddar den och sedan på med toppningen. Som toppning vill jag ha fileeade paprikor, grillad aubergine och zucchini, färsk tomat och mozzarellaost.

Har ni provat att grilla frukt? Om inte gör det! Den blir mycket godare och sötare. Servera t ex med vaniljglass.

grillafrukt

Här grillas clementiner, kiwi, ananas, banan och lime.

Tips! Köp ett sånt grönsaksgaller annars har ni all frukt i glöden!

Ha en underbar helg. Detta kommer bli min sista helg innan jag börjar jobba heltid igen. Oahh… det ska bli läskigt. Så jag ska verkligen passa på att njuta av varje sekund. Och grilla lite….;D