Groddat är godast

Snabb morotssoppa med linser och kokos

I december äter jag gärna soppa och här kommer ett supersnabbt recept på en god och nyttig soppa med morot och linser.

Elsa som nu har blivit 1,5 år älskade den och ville ha mer och mer.

Morotssoppa med linser och kokos

Röda linser
Morot, riven på det grövsta på rivjärnet
vatten
kokosmjölk
buljong
Ingefära, gurkmeja

Gör så här
Lägg allt i en kastrull och koka tills allt är mjukt. Mixa med mixerstav. Klart. Jag gillar att servera med Furikake

IMG_8445


Nyttig soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Här kommer ett gott, nyttigt, värmande recepttips på en soppa. Vad passar egentligen bäst så här års, och rotsaker som är i säsong! Soppan är helt baserad på rotsaker, quinoa, vatten och lite olja och buljong.  Alltså helt mejeri och mjölfri!

Quinoa är glutenfritt så det här är verkligen en soppa som passar alla. Och smaken är djup, intensiv och mycket mättande.

IMG_8408

I princip allt du behöver!

Soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Du behöver:

5 dl rotsaker, blandat med morot, rotseller och potatis
2 dl svart quinoa
cirka 1 liter vatten, värmt från t ex vattenkokaren
buljong

Gör så här:

Rosta rosakerna i ugn, cirka 175 grader – 20 minuter. Ta bort bitar som bränns.
Lägg åt sidan  ( Detta moment kan man göra tidigare och ha stående i kylen)
Koka quinoa enligt anvisning på paketet

Lägg allt i en mixer, eller matberedare och tillsätt cirka 1 liter kokt avsvalnat vatten och 1 msk buljong.  Min mixer tål inte varmare vätska än 65 grader så koka upp vattnet i god tid, annars går det bra att späda ut med kallt från kranen.  Mixa till en slät soppa.

Jag serverade med strimlad morot och Furikake

Tips! Soppan är god varm, ljummen och kall.

IMG_8410

Varmt lycka till!


Pumpasoppa med kikärtor och grönkålssticks – Nyttigare halloween

Happy Halloween. Pumpor hör hösten till och passa på och ät, gör tillexempel den här goda soppan. Gott, värmande en kylig höstdag.
Den här gången har jag kikärtor i soppan, det gör fyllighet, en nötigare smak och gör soppan om ännu, ännu nyttigare.
Pumpasoppa på mitt sätt
Innanmätet från en 3 kg pumpa, i bitar
1 liter vatten
1 msk ekologisk buljong
2 msk kokta kikärtor
Färskriven ingefära efter smak
(grädde)
Låt soppan sjuda 20 minuter. Mixa slät. Smaka av.
Jag tycker att kikärtor gör samma jobb som grädde, den blir fylligare och matigare. Jag använder hellre det än ersättningprodukter för jag tycker det är naturligare, godare.
Ha i kikärtor först, mixa sedan, låt koka samman om du sedan tycker att det behövs, ha i grädde. Helfet eller halvfet.
Om du har i grädde – låt soppan koka upp innan du serverar.

Servera soppan med filodegssticks, dettta är något som går att variera i det oändliga. Den här gången hade jag grönkål och fetaost.
Filodegssticks
500 gram grönkål, färsk eller fryst tinad
2 paket fetaost
Muskotnöt
Filodeg 1 paketStek kålen mjuk i en panna, tillsätt osten i smulor.
Krydda.
Lägg upp degen på en större skärbräda. Tag ut 2 eller 3 filodegsark , lägg de på varandra (täck degen du inte använder med en fuktig handduk)
De 2-3 arken delar du i 6 bitar, lättast med sax.
Lägg på fyllning i mitten och rulla ihop. Fortsätt tills dela degen slut.
Pensla med vatten, toppa med tex svarta sesamfrön.
Grädda tills de har fått fin färg. Cirka 150grader 15 minuter
Kommer absolut göra dessa sticks på mitt adventsparty.


Tomater! Soppa och salsa

Tomater! Gott, nyttigt och i säsong.

Jag gör (nästan) raw kall soppa. Utan mejeriprodukter men ändå krämig och full med smak.

Tomatsoppa

6 hela mogna tomater, skållade och skalade, och kvisten borttagen
Vatten
Lantbuljong
I näve casewnötter
en liten vitlöksklyfta
isbitar

Gör så här

Lägg tomaterna, skållade och skalade i din mixer tillsammans med kryddorna, nötterna, vattnet och isen. Mixa helt slät. Ställ i kylen så den blir helt kall. Servera med isbitar.

tomatsoppa

tomatsoppa mejerifri

Tomatsalsa

Hacka tomater grovt och tillsätt hackad rödlök. Olja, salt, citronsaft. Låt stå framme så smakerna gifter sig. Garnera med några svarta oliver. tomatsalsa

 


Tordag: Soppa & pannkaka

IMG_7974

Brukar ni servera soppa & pannkaka på torsdagar?

Vi gör det!
Idag var jag egentligen sugen på ärtsoppa, men hade helt glömt att blötlägga och koka så det fick bli potatissoppa istället.

Pannkakssmeten är gjord på:
Teff
Havregryn
Vetegroddar
Mjölk
Kolsyratvatten
vetemjöl

Soppan är gjord på
Potatis
buljong
vatten
persilja
gurkmeja

Jag är dock fortfarande sugen på ärtsoppa..


svalkande gazpacho

Under varma sommar dagar vill jag gärna ha något gott, svalt och samtidigt nyttigt att äta. Sallad är ju gott, men ibland vill man ha något annat.

Igår var en sådan dag, jag vill inte stå i köket hela dagen men samtidigt äta något stadigt och gott. Så jag gjorde en gazpacho, alltså en kall grönsakssoppa!

I min hade jag
5 tomater  – skållade och skalade
0,5 gurka
1 röd paprika som jag hade grillat i ugnen och sedan skalat
en massa is
chilipeppar
vitlök
salt
Nästa gång lägger jag i en eller två selleris också.

Jag lade allt i mixern och mixade till en slät soppa. Soppan ska serveras iskall så går därför utmärkt att förbereda. Och stå klar i kylen eller i en termos under utflykten.

Vid servering ringla över olivolja!

Om du vill, servera ett gott bröd till. Lycka till!


Grattis på linssoppans dag

Tänk att det finns en dag för allt, hörrni. En av de bättre är idag, linssoppans dag!

Hur man än gör linssoppan är den god, nyttig och billig.

linssoppansdag12april

 

Det här hade jag i fjolårets linssoppa – i år kan det bli annorlunda.  Kanske har jag tahini i? Vad tror ni om det?

 


Grönkål & broccolisoppa och morotssallad

Som jag blev inspirerad av Malins Blogg Get in Shape och jag vill också göra gröna soppor. Jag hade faktiskt ingen som helst tanke på att man kan göra detta direkt i mixern, tack Malin. Så himla smidigt, juh.

20140131_111948

Grönkål & broccolisoppa

Soppan
Färsk grönkål, 1-2 nävar
Färsk, eller tinad fryst broccoli 6-7 buketter
Kokt, något avsvalad vatten. Ta mindre först, lättare att tillsätta än att ta bort.
Buljong, 1 msk
Naturella casewnötter, 1 näve
Kryddor efter smak, jag hade bara salt och peppar. Muskot tar jag nästa gång.
Jag lade allt i mixern och bara körde, klart!
Soppan blev mycket krämig och god.  ( Igår gjorde jag som alltid soppa & pannkaka, men då blev soppan för vattning)

Till detta gjorde jag en morotssallad

20140131_110114

Nu hade jag bara små tunna morötter kvar så det blev ingen riktig spagetti utan mest halvmånar.
Jag har bara vinäger, olja, salt, peppar och pumpakärnor på.
När jag bodde i Frankrike  gjorde jag ofta en fransk morotssallad. Hur enkelt som helst, Riv morot, gör en dressing på olja, vinäger, vitlök, (mycket!) och salt och peppar. Franskmännen har gärna senap i också, men det hoppar jag. Kanske något till helgen?

Jag utlovade en andningsövning också men den kommer i ett senare inlägg, nu måste jag diska! Tjing!


Halloween

I morgon den 31 oktober är det Halloween och vi har pyntat och ätit pumpa mest hela vecka. Det är en av mina favoriter. Jag älskar pumpa och jag tycker den påminner om sötpotatis i smaken. Så passa på och ät upp innanmätet när du karvar ut och gör en figur.

20131026_185506

När vi skar ut tänderna på gubben, skar vi för mycket så vi fick limma fast dem med karlssons klister igen…;D

Det vanligaste att göra med ”pumpaköttet” är nog pumpasoppa skulle jag tro. Och det är urgott. Verkligen. En annan variant är att bara ugnsbaka dem med andra rotsaker, eller göra mos eller pumpapaj. Man kan också lägga in. Eller göra som dipp, koka mjuk, mixa, tillsätt olja och smulad fetaost.

Jag gjorde en pumpasoppa som jag gärna delar med mig av. Den här gången har jag kikärtor i soppan, det gör fyllighet, en nötigare smak och gör soppan om ännu, ännu nyttigare.

Pumpasoppa på mitt sätt

Innanmätet från en 3 kg pumpa, i bitar
1 liter vatten
1 msk ekologisk buljong
2 msk kokta kikärtor
Färskriven ingefära efter smak
(grädde)

Låt soppan sjuda 20 minuter. Mixa slät. Smaka av.
Jag tycker att kikärtor gör samma jobb som grädde, den blir fylligare och matigare. Jag använder hellre det än ersättningprodukter för jag tycker det är naturligare, godare.
Ha i kikärtor först, mixa sedan, låt koka samman om du sedan tycker att det behövs, ha i grädde. Helfet eller halvfet.
Om du har i grädde – låt soppan koka upp innan du serverar.

20131026_181755

Jag serverade soppan med filodegssticks, dettta är något som går att variera i det oändliga. Den här gången hade jag grönkål och fetaost.
Filodegssticks
500 gram grönkål, färsk eller fryst tinad
2 paket fetaost
Muskotnöt
Filodeg 1 paketStek kålen mjuk i en panna, tillsätt osten i smulor.
Krydda.
Lägg upp degen på en större skärbräda. Tag  ut 2 eller 3 filodegsark , lägg de på varandra (täck degen du inte använder med en fuktig handduk)
De 2-3 arken delar du i 6 bitar, lättast med sax.
Lägg på fyllning i mitten och rulla ihop. Fortsätt tills dela degen slut.
Pensla med vatten, toppa med tex svarta sesamfrön.
Grädda tills de har fått fin färg. Cirka 150grader 15 minuter
Kommer absolut göra dessa sticks på mitt adventsparty.

 

Äsch, nu ska jag gå och köpa gojibär som jag ska ge till barnen, om det kommer någon, och knackar på vår dörr i morgon. Det bor dock inte så många barn i dörrknackar ålder i vårt hus / område.

Just det, de ska ha fest på förskolan på fredag och lilla Elin ska vara utklädd till Robot. Vi hämtade en tom vinkartong från systemet och klädde den med folie, skar upp för huvud och armar. Det blir en lucka och även knappar / verktyg som vi ska sätta dit.

Det fick bli så, för hon älskar robotar! Vi hade först tänkt köpa en kostym men det finns inget passande i storlek 86.
Elin är 2,5 år och har kläder för 1,5 åringar och 1,5 åringar ska ju inte klä ut sig till häxor, monster….
Hon är prematur och kommer nog att vara petite tills hon börjar skolan.  Jag är dock väldigt glad att hon fortfarande väger lite när hon vill bli buren.

SÅ HAPPY HALLOWEEN!
Photo_8779_117691

Den här bilden tog jag när jag bodde och studerade i USA. Här kan vi snacka om att gå all-in på dekorationerna!

 

 

 


Linssoppans dag

Idag den 12 april är det linssoppans dag. Grattis på den. linssoppansdag12april

Utav dessa råvaror tänker jag göra dagens middag. Jag jobbar helst med misenplace (alltså duka fram allt du behöver och ev hacka i mindre bitar) och receptlöst, men jag vet att folk vill ha recept och gå efter:

Linssoppa min väg:

1 lök av valfri färg, fint hackad
2 morötter av valfri färg, fint hackad
Mjukstek i koksfett.
Tillsätt sedan :
gurkmeja
1 dl röda linser
4-5 dl vatten
1 buljongtärning av bra kvalitet.
Ajvar Relish efter smak
Koka på låg temperatur i cirka 20 minuter. Smaka av och tillsätt mer av något som du tycker.  Eller mer vatten om du vill ha den lösare. Det är du som ska äta och du vet bäst vad som smakar bra i din mun.

Vid servering toppa med repad timjan och komplettera med ett bröd.
GRATTIS PÅ LINSSOPPANS DAG!