Groddat är godast

Gott tillbehör med kikärtor

Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast.

Sallad med kikärtor och salladslök

I burk kikärtor
1 bunk salladslök, knippt
Persilja
Olja
Salt

Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.

 


Hälsosam mat som är billig

Tyvärr, måste jag måste säga, känns det nästan som en klassfråga att äta hälsosamt och nyttigt. Kändisar  skapar /  sätter sitt namn på ett jättenyttigt pulver och vill få oss att tro att vi måste äta just det för att vara hälsosamma – HELT FEL.

När du står och väljer i butiken, för det är där det slutgiltiga beslutet tas, tänk på att köpa mat som är ren. Nyttig och hälsosam mat har ingen / behöver ingen innehållsförteckning.

Ofta gör vi det svårare för oss än vad vi behöver.

Här nedan listar jag lite exempel på råvaror och vad man kan göra med den:

  • Gula ärtor +vatten + buljong + timjan = världens godaste soppa (Även utmärkta att så och odla till skott)
  • Mungbönor + kokosflingor + ägg = biffar
  • Riven zucchini + +riven morot +ägg =biffar
  • Ungsbakade rödbetor +houng + pinjenötter ( + ev smulad fetaost) = jättegott
  • Broccoli +olja + citronsaft +salt = sallad
  • Grönkål + groddar + tomat + kikärtor = sallad

20160828_074636

Mungbönor en favorit att grodda

Lycka till!


Kikärtshamburgare

Hej alla!

Hoppas ni har haft det bra här, jag har varit lite frånvarande för jag har hållit på med ett annat projekt. Jag håller på  att hjälpa andra skapa ett liv som de älskar att leva genom passionen och intuitionen och har byggt upp en hemsida och facebook  Jag är inte riktigt klar – snart får ni se. Det kommer finnas en steg för steg, gör så här för att få ett liv som du älskar att leva.
En tanke jag har är att läsarna ska få följa mig, som skapar ett liv som jag älskar att leva, med bara två tomma händer.  Vet inte hur det ska få plats bara.

Så länge får ni hålla till godo med ett recept på kikärtsburgare.  Jag skickar ut receptet tidigt så ni hinner göra det till kvällen.

Kikärtsburgare ( 8-10 burgare) VEGAN

4 dl kikärtor ( torra)
1,5 gula lökar
1 dl soltorkade tomater
1 dl ströbröd
1 dl persilja
2 msk vatten, om du behöver för att få din matberedare att gå runt
salt, peppar och olja att steka i

Tillbehör

Sallad
Tomat
Groddar
Lök
Yoghurtsås med vitlök  / Byt ut till avokadomos om du vill göra hela rätten vegan

Gör så här

Lägg kikärtorna i blöt i cirka 8 timmar.
Hacka lök och de soltorkade tomaterna. Lägg kikärtorna i din matberedare tillsammans med lök och soltorkade, mixa lite. Tillsätt ströbröd, persilja, salt, peppar och lite vatten om det behövs för att din matberedare ska orka runt.
Mixa, smaka av.
Forma sedan till biffar, burgare och stek i olja i en varm panna . Stek några minuter på varje sida.

Gör i ordning tillbehören.
Skär upp tomater, lök och sallad.  Låt yoghurten rinna av, om det behövs. Blanda med vitlök och salt. Eller mosa en avokado. Lägg upp groddarna.

Servera med valfritt bröd och om du vill pommesfrittes. Det är gott att göra ”pommes” på morötter!

IMG_8930

Lycka till! Vi ses snart igen.

Receptet kommer från ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson 

 


Paprika fylld med råris och linser

Hej

Fyllda paprikor är bra och tacksam mat, passar till det mesta tycker jag, eller som ensamrätt med en sallad. Perfekta att servera på en buffe eftersom de går att förbereda. Dock bör det påpekas att ris särskilt kokt, bör hanteras med försiktighet och bör kylas ner noga innan det används. Om du kokar riset i förväg bör du ha det kylt. En vän till mig jobbar på kemikalieinspektionen och påpekar hur viktigt det är med hur man hanterar ris. Jag använder ett rött råris från Saltå kvarn och oroar mig inte särskilt med arsenik i ris.

Paprika fylld på råris och linser
Kokt råris
Röda linser
Morot, riven
Palsernacka, riven
Tomatpure
Kryddor
Vatten

Paprika
Ost

Gör så här:

Bryn morot och palsernacka i en kastrul i lite olja, tillsätt tomatpure och sedan vatten
Lägg i linserna och låt koka tills linserna är mjuka. Rör ner det kokta riset och blanda ordentligt. Lägg i paprikahalvor och garnera med en ostskiva eller två. Grädda i ugnen 200 grader i cirka 20 minuter.

Ha en trevlig helg

 

 


Raw kolasås

Mmmmm! Den här var god!

En kolasås som är god och nyttig ( are) än köpt!

Raw kolasås

10 dadlar
2 msk kokosolja
1,5 -2 dl havremjölk  eller annan nöt/ frömjölk
1 krm vanlijsocker

Mixa allt i din höghastighetsmixer till en slät sås.
Det är inte mitt recept utan kommer från vegorätt på svt

 

 


Snabb morotssoppa med linser och kokos

I december äter jag gärna soppa och här kommer ett supersnabbt recept på en god och nyttig soppa med morot och linser.

Elsa som nu har blivit 1,5 år älskade den och ville ha mer och mer.

Morotssoppa med linser och kokos

Röda linser
Morot, riven på det grövsta på rivjärnet
vatten
kokosmjölk
buljong
Ingefära, gurkmeja

Gör så här
Lägg allt i en kastrull och koka tills allt är mjukt. Mixa med mixerstav. Klart. Jag gillar att servera med Furikake

IMG_8445


Prova smarta adzukibollar – billigt, nyttigt, gott

Hej å hå i höstmörket!

Vad sägs om att slänga ihop några adzukibollar till kvällen?

Billigt, nyttigt, gott och full av massa god smak.  Adzukibollar är goda små saker som lätt kan för växlas med köttbollar, men de här är helt veganska. Och glutenfria.

Jag brukar ofta göra såna här typer av bönbollar. De är så lätt och tacksamt.

Adzukibollar

5 dl blötlagda och kokta adzukibönor
2 dl vatten
1 msk buljong
1 msk bovetmjöl
Några drag med svart och vitpepparkvarnen

Gör så här:

Lägg allt i din matberedare. Kör tills det är som en playdouhliknande massa. Forma till bollar eller varför inte biffar och stek i varm panna på alla sidor.

Servera med valfri pasta och tomatsås. Supersmaskens.

Jag tänker mig något liknande med kryddpeppar, vitpeppar eller kanel till jul. Hur låter det?

IMG_8422


Nyttig soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Här kommer ett gott, nyttigt, värmande recepttips på en soppa. Vad passar egentligen bäst så här års, och rotsaker som är i säsong! Soppan är helt baserad på rotsaker, quinoa, vatten och lite olja och buljong.  Alltså helt mejeri och mjölfri!

Quinoa är glutenfritt så det här är verkligen en soppa som passar alla. Och smaken är djup, intensiv och mycket mättande.

IMG_8408

I princip allt du behöver!

Soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Du behöver:

5 dl rotsaker, blandat med morot, rotseller och potatis
2 dl svart quinoa
cirka 1 liter vatten, värmt från t ex vattenkokaren
buljong

Gör så här:

Rosta rosakerna i ugn, cirka 175 grader – 20 minuter. Ta bort bitar som bränns.
Lägg åt sidan  ( Detta moment kan man göra tidigare och ha stående i kylen)
Koka quinoa enligt anvisning på paketet

Lägg allt i en mixer, eller matberedare och tillsätt cirka 1 liter kokt avsvalnat vatten och 1 msk buljong.  Min mixer tål inte varmare vätska än 65 grader så koka upp vattnet i god tid, annars går det bra att späda ut med kallt från kranen.  Mixa till en slät soppa.

Jag serverade med strimlad morot och Furikake

Tips! Soppan är god varm, ljummen och kall.

IMG_8410

Varmt lycka till!


Mungbönsbiffar med kokos och ingefära – Vegan, glutenfri, lätt att göra

IMG_8331

Passar utmärkt som matlåda med sallad på matvete, morot och haricovert.

IMG_8335

Mungbönsbiffar med kokos och ingefära

Vill tipsa om ett gott recept jag hittade på igår. Superlätt och jättegott! Se receptet som inspiration och inte något som man slaviskt måste följa.

Mungbönsbiffar med kokos och ingefära.

Lägg mungbönor i blöt när du är på jobbet
Koka mungbönorna enligt paketet. Detta moment kan du ha klart och stående mise-en-place.
Häll bort vattnet, spara. Mixa / stöt bönorna med t.ex potatisstöten, Rör ner kokosflakes, färskriven ingefära, gurkmeja, buljong, tillsätt kokvattnet om biffarna känns torra. Smaka av.
Forma till biffar och stek i varm panna några minuter på varje sida.

Biffarna passar bra till en sallad, till kokt potatis, eller någonsorts gratäng.

Perfekt som köttfri måndag, tycker jag.

 


Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt
Potatisgratäng och masserad broccoli
.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!