Groddat är godast

Hälsosam mat som är billig

Tyvärr, måste jag måste säga, känns det nästan som en klassfråga att äta hälsosamt och nyttigt. Kändisar  skapar /  sätter sitt namn på ett jättenyttigt pulver och vill få oss att tro att vi måste äta just det för att vara hälsosamma – HELT FEL.

När du står och väljer i butiken, för det är där det slutgiltiga beslutet tas, tänk på att köpa mat som är ren. Nyttig och hälsosam mat har ingen / behöver ingen innehållsförteckning.

Ofta gör vi det svårare för oss än vad vi behöver.

Här nedan listar jag lite exempel på råvaror och vad man kan göra med den:

  • Gula ärtor +vatten + buljong + timjan = världens godaste soppa (Även utmärkta att så och odla till skott)
  • Mungbönor + kokosflingor + ägg = biffar
  • Riven zucchini + +riven morot +ägg =biffar
  • Ungsbakade rödbetor +houng + pinjenötter ( + ev smulad fetaost) = jättegott
  • Broccoli +olja + citronsaft +salt = sallad
  • Grönkål + groddar + tomat + kikärtor = sallad

20160828_074636

Mungbönor en favorit att grodda

Lycka till!


Hamburgare och kålrotspommes

Något gott till fredagkvällen?

Jag vill tipsa om kålrotspommes till hamburgaren. Så otroligt gott och spännande.

Kålrotspommes

Skär kålrot i stavar. Blanda ihop med olja och salt. Lägg i en form och ugnsbaka i cirka 20 minuter.

Hamburgare, ger cirka 4 st

1 morot, riven
1 tetra kikärtor
1 ägg
Mixa i hop allt och klicka ut som biffar i en varm stekpanna. Stek några minuter på varje sida.

IMG_9058

Lycka till mina vänner!


Paprika fylld med råris och linser

Hej

Fyllda paprikor är bra och tacksam mat, passar till det mesta tycker jag, eller som ensamrätt med en sallad. Perfekta att servera på en buffe eftersom de går att förbereda. Dock bör det påpekas att ris särskilt kokt, bör hanteras med försiktighet och bör kylas ner noga innan det används. Om du kokar riset i förväg bör du ha det kylt. En vän till mig jobbar på kemikalieinspektionen och påpekar hur viktigt det är med hur man hanterar ris. Jag använder ett rött råris från Saltå kvarn och oroar mig inte särskilt med arsenik i ris.

Paprika fylld på råris och linser
Kokt råris
Röda linser
Morot, riven
Palsernacka, riven
Tomatpure
Kryddor
Vatten

Paprika
Ost

Gör så här:

Bryn morot och palsernacka i en kastrul i lite olja, tillsätt tomatpure och sedan vatten
Lägg i linserna och låt koka tills linserna är mjuka. Rör ner det kokta riset och blanda ordentligt. Lägg i paprikahalvor och garnera med en ostskiva eller två. Grädda i ugnen 200 grader i cirka 20 minuter.

Ha en trevlig helg

 

 


Adventsmys – Saffranspopcorn & rawfoodbollar

IMG_8459

Saffranspopcorn

IMG_8461

Rawfoodbollar med smak av kanel

Redan andra advent! Idag har vi bakat och fixat och Elin har haft uppvisning / avslutning på balettskolan.

Saffranspopcorn

Kakaosmör, cirka 1 dl
Saffran, 0,5 pkt
Agavesirap / houng, efter smak

Smält allt i en kastrull. Häll över poppade popcorn. Rör ordentligt. Klart

Rawfoodbollar med smak av kanel

Kokosfett
Kakao
Färska dadlar utan kärna
Kanel
( agave eller honung)
Mixa allt i din matberedare. Rulla till bollar som du sedan rullar i kakao eller *gud förbjude* strössel

Ha en mysig advent!

 


Toffinoff – gott och värmande regniga sommardagar

Det känns som om sommaren regnar bort. Hela förra veckan regnade det! När det regnar vill jag ha varm mat som värmer gott i kroppen.

Som en ”Toffinoff” – Herman gjorde en korvstrognaoff och jag en Toffinoff. En stroganoff gjord på tofu!

Toffinoff cirka 2 personer

1 gul lök, fint hackad
0,5 morot, fint hackad
olja att steka i

Vitlök
1 – 2 msk Tomatpure
Gurkmeja
vatten
1-2 dlGrädde
3/4 paket Tofu i strimlor
Salt, Peppar

Mjukstek löken och morot i oljan. Tillsätt vitlök och tomatpure. Sedan vattet, grädde och tofun. Krydda. Låt koka cirka 10 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs. Enheterna i recpetet är inte viktigt utan bara ett riktmärke – smaka av själv och se efter vad du behöver tillsätta.

Servera med ett ris, jag tycker faktiskt att ett vitt passar bäst till den här typen av rätt.

toffinoff1


Tips till midsommarmaten! Potatissallad, ”Vegansill” och fylld tomat

<

Potatissallad och ”vegansill”

Jag älskar den här typen av potatissallad, så enkel och god!

Blanda ihop kokt (ekologisk) färskpotatis med tunnt skuren rädisa, purjolök, fetaost och kapris. En god olivolja är gott att ringla över tillsammans med salt och peppar.  En del skulle nog gilla att ha senap i också, men inte jag. Vissa, min mamma, blandar ihop dressingen när potatisen är varm, det gillar hon. Och det där med senapen, gillar hon visst också.

IMG_8105

IMG_8130

Vegansill

Att göra egen ”sill” är superlätt och tar bara en minut. Ett hälsosammare alternativ till de man köper. ( alltså riktig sill)

Vegansill

5-6 färska champinjoner, eller så många som ryms i burken du hade tänkt servera i.
En god olivolja, jag hade Saltå Kvarn Lemon
Soja eller tamari
Vitlök

Gör så här
Dela svampen i bitar, häll över soja och fyll upp med oljan så att burken täcks. Pressa över en vitlöksklyfta. Se till att allt blandas. Låt stå framme. Olja stelnar i kylen.  Förut gjorde jag vegansill på aubergine och det kan man också göra såklart. Men jag gillar svampen bättre. för den håller sin konsistens bättre.

IMG_8135

Fylld tomat!

Tomater
Belungalinser, kokta
Ajvar
Fetaost

Gör så här:

Skär bort kvisten på tomaterna och gröp ur de. Blanda de kokta belungalinserna med ajvar och ev. hacket från de urgröpta tomaterna. Smaksätt med ajvar och egna kryddor. Lägg i blandningen i tomaterna. Toppa med fetaost. Grädda i ugnen cirka 10 minuter 200 grader. Går även bra att lägga på grillen. Färska champinjoner passar även utmärkt att fylla.  IMG_8139

IMG_8142

Belungalinser i tomat!

Lycka  till!


Testa dig själv – Vad är nyttigast?

En liten gissningslek, vad tror du är nyttigast. Jag kommer visa några bilder på matvaror så får du gissa på vad som är nyttigast?

IMG_8068

Bregott eller jordnötssmör? 

Vad är nyttigast? ( Vi brukar köpa ekologiskt, men det var slut i butik just nu!) Så vad tror du? Nyttigast i mängd kcal och mängd fett, räknar jag i detta fallet. För det är det som folk brukar bry sig om.

IMG_8065

Chokladmugcake eller Pågens Hönökaka med smör

Eller en chokladmugcake eller smörgås? Gissa? Vad kan vara nyttigast? Vad ger man oftast till frukost till sina barn?

 I det här fallet räknar jag ”nyttigast som helhet” alltså det bättre valet.

Innehållet i chokladmugcaken = ägg, houng, kokosmjöl, kakao och vaniljpulver.
Innehållet i Hönökakan = Vetemjöl, socker, siktat rågmjöl, rapsolja, vetegluten, jäst, rågskållning, förjäst, vetemjöl, salt, malt av korn, vegetabiliskt emulgeringsmedel ( E471) och bakpulver ( E450 och E500) )

Lycka till med gissningarna!

 

 

 

 


Matlagningsgrädde på råris & solroskärnor

Nyss provade jag att göra en matlagningsgrädde på råris och solroskärnor! Herman gav den betyget ”inte så pjåkigt”

Orginalreceptet hittade på i tidningen Feminia tidigt i vintras och har inte hunnit testa förrän nu.

Matlagningsgrädde på råris och solroskärnor

1 dl råris
1 dl solroskärnor
6 dl vatten, kokande
+ mer vatten

Gör så här:
Koka råriset enligt förpackningen, häll bort vattnet och blanda med solroskärnorna i ett värmetåligt kärl. Häll på vattnet.  Låt stå i några minuter, mixa och pressa sedan bort ”såsen” från ”massan”

IMG_7947

Pressa ur såsen från vätskan, så här gjorde jag.

Momentet pressa bort såsen var faktiskt inte det lättaste, först provade jag med min nötmjökspåse men det gick inte och dessutom var massan varm, jag brände mig när jag skulle pressa ut.

Jag värmde min sås under omrörning lite försiktigt och tillsatte buljong och peppar. Och faktiskt lite mer vatten. Till det hela serverade jag morotsbiff och bulgur.

Receptet på morotsbiffarna kommer längre ner.

sås på råris&solroskärnor,morotsbiff

Morotsbiffar

6 grovt riva morötter
1 ägg
1 dl havregryn ( vill du ha rätten glutenfri, välj glutenfria havregryn)
1 dl teff
några matskedar vatten
gurkmeja
salt,peppar

Rör i hop allt, låt gärna stå och svälla 20 minuter eller så, klutta i varm panna (med kokosfett i) och forma till biffar i stekpanna. Stek några minuter på varje sida tills gyllene

I bulguren är det bara russin och persilja

Spännande & våga prova!

 


Min helg

Min helg har kantas av mycket – en resa till Vällingby, saffransmarinader, morgonilska och grönsmoothie i nappflaka.
Ingen har handlat nybakat bröd åt mig, ingen kom in med en bricka  och inga ungar stod trindandes och sjöng. Nänä… läs om min helg vanliga helg, en helt vanlig människa berättar:

Fredag:

Börjar kl 10:30 så lämnar Elin på dagis, kommer hem och börjar städa ur kylen. Hinner inte klart så tänker att Hemmapappan kunde fortstätta ( eftersom han var med på noterna och hjälte till)
Träffar Zandra och Linnea i Humlegården och filmar. Zandra fick springa flera varav innan vi blev nöjda.
Köper en macka Organic Green vid Rådmansgatan till lunch. Innehåller jättemycket gluten och jag äter den gåendes! ( för att hinna äta upp innan mötet)  På vägen lyssnar jag på Öka din Sociala kompetens som ljudbok så ser framemot lång resväg.
Möter upp mina klasskompisar i grupp 5 och har Skypemöte med fröken kl 13.30. Vi ska tillsammans jobba fram en kommunikationsstrategi för företaget Tidal. (Fiktivt)

Får redan på att jag kommer att ingå i en hemlig grupp som smakråd.
Är hemma igen kl 16 och möts av ett ”TA BEBISEN! Jag har inte hunnit gjort någonting.”
Sätter ihop kylen igen, medan H och Elin är och handlar.
På kvällen grillar vi och till natten lyssnar vi på Madicken och Junibackens Pims.

IMG_7874

Saffransmarinerad hallumi en ny favorit! Grillad vitlök är en gammal favorit.

Lördag

Nu är jag arg som ett bi. NÅGON har glömt att städa undan sitt nattugglande och har bränt en pizza i ugnen och det ser för jävligt ut i köket.

När irritationen lagt sig lite gör jag grönsmoothie och gör något som jag längtat efter ge Bebisen grönsmoothie i nappflaska.

H och Elsa åker till Farmor och vi andra åker till Vällingby! Vällingby ligger precis på andra sidan stan från oss. Vi åker först buss, sedan tvärbana, sedan tunnelbana och sedan buss igen. Tur att både jag och Elin tokdiggar att åka kommunalt.
Vi är bjudna på kalas från en i balettskolan. Efterkalaset tog det oss två timmar att komma hem.

Vi grillar på lördagen också, precis samma upplägg som på fredagen, men vi toppar saffransmarinaden med färsk chili. #nomnom

Söndag

Ta mej sjuttsingen! Jag städar under sängen! Dammråttor yr och 52 diverse saker hittar till sitt vanliga hem. Det var sannerligen på tiden!
H åker och fiskar, mamma kommer spontant och vi går till parken med de tre muffisarna, årstaliden och torget.

Mamma lämnar över Elsas 1årspresent. En klänningsförkläde.

IMG_7875

Dagen går fort. Jag ser framemot att se reprisen av svenska hollywoodfruar.

Hur har din helg varit?


Fettfri paj med mycket fibrer

IMG_7714

Efter 48h med mycket snask och oregelbundenhet ville jag ha något nyttigt och  mer fibrer så jag slängde ihop en paj med broccoli, belungalinser, och tomat.  Pajdegen är helt utan fett. Nej, inte alls torrt! Tyvärr kommer jag inte ihåg det exakta receptet för jag hjälpte Elin göra en överraskningspaj till pappa Herman samtidigt.  Hon gjorde en paj med falukorv och äpple, men tyvärr med för mycket salt.

Pajdegen
1 kokt potatis
havremjöl – mixa eget eller köp, havremjöl innehåller mer mineraler, vitaminer och är rikt på fibern betaklukan som kan sänka kolestrolvärdet.
ljust teff
vetegroddar
vatten

Mosa potatisen så den blir helt slät, lägg i mjölerna och vattnet. Justera med mer mjöl eller vatten. Det blev en kladdig degklump. Tryck ut i en välsmord pajform (ok, här används lite fett) Doppa fingarna i mjöl om degen är för kladdig när du trycker ut den i formen.

Äggstanning
Ägg
Vatten
lantbuljong
Vispa ihop allt

Fyllningen
Kokta belungalinser
Broccoli
Tomater

Gör så här:
Sätt ugnen på 200grader
Lägg linserna i botten på pajskalet, sedan broccolin och skivad tomat. Häll över äggstanningen. Grädda i ugnen i cirka 20-30 minuter. Beroende på hur stor din paj blir.  Jag hade alltså ingen ost på toppen.

Serveringsförslag
Råkost och lök. Löken hade jag lagt i vatten en stund, för att bli av med lite av den starka smaken.

IMG_7717