Groddat är godast

4 nyttiga tips över sommaren

Är varje dag lördag bara för att det är semester?   Läs min text nedan och ta till dig vad som passar dig.

Är det dags att unna sig det ena eller det andra? Glass, godis, fika? Vin? Öl?

1 ) Vilken är dina tankar om semester?  Vad lägger du för värdering i ordet? Vad betyder det för dig?  Är semester = äta glass varje dag, ligga på hängmattan eller lata sig rent generellt.  Man gör / rör sig om det man kan.  Fyll i resten av meningen ” På semestern ska man….”

….. vila, chilia och ta det lugnt? Vad betyder det för dig ? Sitta på en stol och glo in i en skärm hela dagen?  Röra sig så lite som möjligt?

….. Äta glass varje dag? Vad för glass? GB:s ? Går det bra med hemgjord?  Glass från en viss kiosk?

En glass dör man inte av – nej självklart, men vilka vanor har du och vad sprider du vidare.

2) På stranden – matsäck som snack, eller mellanmål ( inte fika) Ta med:  t ex pannkakor, piroger, morot, gurkstavar, ris,majs – kakor, rawfood bollar med mera.

3) Lördagsgodis!  Ett smart sätt att inte få det så jobbigt sedan när hösten kommer. När man ska börja vara nyttig. För mig ingår läsk, festis,  kex och kakor (även ekologiska varianter) som Lördagsgodis.

4) Gör något som du mår bra av / du behöver  varje dag. ( Mår bra av utan dåligt samvete i någon aspekt )

Vi ses

 



Linsbollar, potatissallad och kikärtsskott

20160630_192726

Linsbollar

20160630_192822

Färskpotatis sallad med kikärtsskott

20160630_192743

Kikärtsskott och yoghurt med spiskummin

 

Linsbollar :

Koka rödalinser, mixar samman med gullök,  tomatpure  och kryddor. Forma till bollar och stek i varm panna någon minut på varje sida.

Potatissallad:

Koka potatis. Blanda samman dressing med olja, chili, vitlök och salt. Blanda dressingen med potatisen.

Kikärtsskott:

Lägg kikärtor i blöt, grodda några dagar och stoppa sedan i jorden. Låt växa.


 

Yoghurt med spiskummin :

Lägg upp yoghurt och toppa med spiskummin.

Snabba, goda och smakrika vegetariska rätter .

Ha en fin dag! (mer…)



Midsommar i Björkan, färskpotatis paj medmera.

Hej!

Hur mår ni så här i midsommar?  Vi mår bra, var i Björklunds hage i Bromma och firade midsommar. Det är min barndomslekplats och har firat där i alla år, det var tydligen en av de enda för många hade åkte långväga till just det firandet. Träffade flera från stan, Sthlm.

20160624_140459

Stång påväg upp

Herman fick ont i tanden och gick hem från parken, veckan innan hade han varit på akuten med samma tand, inte bra. När jag och flickorna kom hem var han i ett ”midsommar”skick.  Tanden, och vara uttråkad hade kräft sitt.

??

Vi hade mycket midsommar mat kvar så gjorde en färskpotatis, brie och persiljepaj

20160625_192847

Paj deg:

Vetemjöl +havregryn + olja + vatten

Fyllning

Kokt färskpotatis + brieost + persilja (gräslök istället? )

Äggstanningen

3 ägg + mjölk + salt +peppar ( Gräddfil och mjölk nästa gång ?)

Ugn 200 grader cirka 30 minuter

Nu börjar semestern för oss! Jag kommer skriva ett inlägg om semester lite senare – hur som helst jag ser inte fram emot den.

Nu ska jag göra kaffe. Vi hörs.

Kram.



Vill du skapa ett liv som du älskar att leva?

Hej alla fina vänner

Jag håller på med ett projekt och söker folk som kan hjälpa mig – jag skriver en handbok i konsten att skapa ett liv som du älskar att leva. Hur man gör verklighet av sina mål. Vilka mål man än kan tänkas ha.

det som driver  mig är att hjälpa andra människor må bättre kroppsligt och mentalt och för mig är bland annat  den här ”jobbsituationen” i samhället ohållbart. I handboken lär du dig sätta dig själv i förarsätet i livet och inte bara åka med.

Att vara med är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. Det går ut på att jag skickar ut mail som tillexempel innehåller en text du får ta ställning till, eller en undersökning.

Låter det som något du vill vara med i ?  Alla som är med kommer att premieras på något sätt.

Vi hörs



Granskottssirap

I grevens tid. Jag har tänkt att göra detta, granskottsspirap, alltså.  länge nu men tänkt göra det sen, det finns inget sen snart.
Detta är ett mattips som cirkulerat hejvillt på mina flöden, facebook och instagram och nu tänkte jag att nu 17 ska jag också testa.

Tänk på att granskott inte ingår i allemansrätten, så fråga markägaren om lov.  Ta inte alla skott från samma träd, det är inte snällt mot trädet.

Granskottsirap!

2 dl granskott
2 dl socker, rårörssocker, kokossocker eller houng.

Lägg allt i en burk och ställ i ett soligt fönster i cirka 2-3 veckor. Sockret ska ha smält, om det inte gör det kan man värma sockret i en kastrull. Sila bort skotten. Klart.

Nu har jag ju precis börjat detta projekt, eftersom det är i slutskedet av granskottssäsongen.

Granskottssirap har man till pannkakor, på rostad bröd, i teet som sötningsmedel överlag.

IMG_9141



Bovetevälling

Min lilla Elsa är en storkunsumet av välling så varje dag en ny. Oftast gör jag den på havregryn men har på senare tid bytt sädeslag. Bovete är en av hennes favoriter just nu. Har jag inget att göra hemma experimenterar jag med nya vällingsmaker.  I eftermiddag ska jag göra på helt vete. Har aldrig gjort det förut så det blir spännande.

I går gjorde jag bovetevälling med kokosmjölk – en favorit

Bovetevälling

Mixa dadlar, blötlagt bovete, kokosmjölk och vatten. Klart. Smaka av.
Lycka till.

IMG_9138



Maskrossalt

Jag provade att göra maskrossalt häromdagen och det blev faktiskt jättebra. Annars är jag ganska dålig på att veta vad man kan äta i naturen. I morgon ska jag lära mig mer om ätbart i vår herres hage. Jag tillsammans med en kunnig ska träffas och jag ska få kurs och lära mig och mening är att vi ska göra en liten film eller dyligt så att alla får lära sig om vad som är vad.  Maskroser vad vad det är ialla fall så vi börjar där 😀

 

Maskrossalt
Plocka maskroser och torka blomman i ugnen. Ha sönder den och blanda med fling eller havssalt. Till den här burken gick det åt en blomma.

Lycka till!

 

IMG_9122 IMG_9125



Rispappersnudlar med zuccini, rostade hasselnötter och groddat bovete

Jag har fått dille på rispappersrullar! Gör olika flera gånger i veckan, och de är faktiskt bra ”rensmat” . När man behöver rensa kylen och har små pryttlar med grönsaker och så snart måste kastas.

Här gjorde jag några på zuccini, rostade hasselnötter och groddat bovete.

Rispappersrullar
Fyllningen
Tunnt skivad zuccini, t ex med potatisskalare
Rostade hasselnötter, grovt hackade
Groddat bovete

Gör så här

Koka rispapper några sekunder spola kalla under kranen. Väckla ut och lägg på en skärbräda och lägg på fyllningen, vik i hop. Klar. Fortsätt tills alla rullarna är klara.

Dippsås

Blanda ihop sojasås, chiliflakes, citrongräs, koriander och späd ev med vatten.

IMG_9109

 

 



Mina bästa tips när man gör en fotobok

Hej alla!

Jag vet att det där med att göra fotoböcker ger många människor ångest. Det är något som man gärna vill göra, för det är ett kul minne, men fy så jobbigt. Särkilt om man ligger ”efter” eller inte har ordning på sina bilder. Många ser det som ett sommarprojekt att sortera bilder och göra i ordning mappar på datan. Om barnen är hemma kan det dock bli svårt, att komma till skott, få tid, plats, rum…… Så börja redan här och nu.  Jag gör ungefär tre fotoböcker om året så har ganska god rutin, skulle jag vilja säga.  Och ligger i ”fas” Men börja nu. Börja med det du har. Det allra svåraste är bilderna. Att välja sina bilder. Det är det som tar längst tid, särskit om man är oorganiserad från början.  Och du, om det som HAR varit ger dig mest ångest –  Strunta i det och börja göra fotoböcker från och med nu.  Om du inte har gjort något åt ”småbarnsåren” kommer du troligtvis inte göra något det senare heller. Strunta idet och börja från nu. Gör den första boken som en ”rensbok” där du tömmer alla dina minneskort och sätter i hop till en enkel bok. Eller spara i en mapp på datan ”Bilder 2010-2015”?

Jag gör fotoböcker som dagböcker och visar gärna hur jag gör, ett effektivt sätt. 

Jag gör så här: i en mapp på datan skapar jag mappar för varje månad. När varje månad är slut kollar tömmer jag kameran och lägger i mappen för den månaden.  Jag har en mapp som heter fotobokvt16 där jag kopierar in bilderna som jag vill ska vara med i fotoboken på en gång. När jag ska göra fotboken har jag nästan hela arbetet med bilderna klart.

Det tar mycket längre tid att jobba med  bilder, om du har mappar som heter ”blandat” ”osoterat” mixat” eller dyligt.  Har man ändå tid att döpa om filen döp den till vad bilderna handlar om . ”Påsk 14” eller om det faktiskt är blandat skriv vilka månader det gäller, ”maj- augusti 15”.  Och allra bäst är att sortera ut och skapa mindre mappar och döpa det till dess rätta innehåll.  ( Det tar ju längre tid, men spar hjälper dig att få struktur. )

Skärmavbild 2016-04-16 kl. 17.18.29

 

Mål & syfte?

Tänk över vilket syfte och varför du gör fotoboken.
Vem är den till? Mormor, farmor?  Alla kräver olika bilder.
Dagbok till dig och din familj
Minne över en särskild resa?
Första månaden med en ny bebis?

När man vet vilket syfte fotoboken har frambörjan kan man redan från början tänka ”fotobok” om du tar ett foto och ser att den passar perfekt till dagboken, lägg undan den direkt i den rätta mappen. Ha fotbok i bakhuvudet hela tiden så och lägg undan bilder allt eftersom blir ”slutjobbet” inte så jobbigt.   T ex maila bilden till dig själv, döp den rätt lägg den i rätt mapp i mailkorgen eller på skrivbordet på engång.

Tips!

  • Ha bara en kamera. Eller en mobil. Har man olika medier blir det svårare att samla ihop allt och komma ihåg alla bilder. Maila bilder till dig själv, om de kommer från olika källor, och spar dem i en särskild mapp i mailkontot eller på ditt skrivbord om du behöver. Döp mailet med  tex Bild tillfotobok SPARA och en anteckning på vad bilden föreställer.
  • Döp bilder. Är SÅ värt den extra tid det tar, annars kommer du aldrig komma ihåg vad som var så särskilt med den bilden.
  • Fota vardagen, särskilt om din fotobok ska bli en dagbok. Fota kvitton, stöket hemma, hur det faktiskt ser ut. Det är roligast att komma ihåg.
  • Vad vill du minnas? Vad kostar en mjölk? Var / hur bor du?  Vad äter ni?  Hur mycket tjänar du på jobbet? Vad jobbar du med?  Med mera….. Skriv upp en typsik dag.
  • Skaffa ett mindre minneskort till din kamera. Vilket gör att du måste rensa och tömma regelbundet.
  • Töm dina minneskort. Hur gamla är bilderna i din mobil eller din kamera? Tänk om den skulle bli stulen, eller gå sönder?  Har du någon backup?  Med mitt system tömmer du kameran / mobilen i gång i månaden.
  • Rensa bilder på engång. Ta bort suddiga, dåliga bilder på engång. T ex direkt efter kalaset, festligheten, alltså direkt i kameran eller mobilen.
  • Tips till texter: Jag har en anteckningsbok där jag antecknar vad vi gör, och svarar på ”frågor” varje månad . Frågor som: vad gör vi? Vad omsätts? ( Är barnen inne i en viss matperiod? går det åt mycket spenat, tvättmedel? )   Eller annat som jag vill minnas.  Som hur gamla vi är,  ( ”hur gammal var jag då”? Fråga som känns igen?)  var vi bor. Vad tänker vi, vad har vi för planer … Någon som jag gillar också är ”utsikt från ett köksfönster” Ta ett kort rätt ut genom ditt köksfönster.  Då ser man man det är för väder, och om utsikten har förändras.
  • Ska du göra årsböcker eller halvårsböcker. Det kan bli tjocka böcker med ”årsböcker” Det blir ett större jobb att göra ett årsbok särskilt om det är mycket du vill minnas.
  • Var sträng mot dig när det gäller bilder. Hur många bilder behöver man ha som visar samma sak?
  • Hellre en suddig bild än ingen bild. Det kanske inte blir någon fotobok om du ska hela tiden sträva efter den perfekt bilden.
  • Se till att de bilderna som kräver utrymme i fotoboken får det.
  • Gör en ”rensbok” till att börja med. Töm alla minnen du har och gör en rensbok. Börja sedan om från början.
  • DÖP BILDERNA! om det är något särskilt du vill komma ihåg med en bild. DÖP bilden annars kommer du inte komma ihåg vad det handlade om.


Tacofärs på linser

IMG_9101

Jag vet att det äts mycket tacos på helgerna och vanligtvis brukar väl köttfärs vara en huvudingrediens?

Här kommer ett snabbt, gott och enkelt tips på en ”veganfärs”. Du serverar det till dina vanliga tillbehör, och har du bara bytt ut en sak, så kan det vara bra nog.

Linsfärs till tacos

Koka röda linser precis klara i vatten. Häll bort vattnet och lägg tillbaka linserna i kastrullen, tillsätt tomatpure, lite vatten buljong och tacokrydda. Låt koka upp och sedan klart att servera.

Lycka till!