Annons
Annons

Grönläppad mussla minskade Ewas ledvärk efter tre veckor

Ewa Nygren fick värk i leder och muskler efter att ha lyft tungt inom vården i många år. Med hjälp av träning, massage hos kiropraktor och grönläppad mussla från Nya Zeeland mår hon i dag bättre än någonsin.

Redaktionen

21 juli, 2016
Grönläppad mussla minskade Ewas ledvärk efter tre veckor
Dela inlägget

Ewa Nygren fick värk i leder och muskler efter att ha lyft tungt inom vården i många år. Med hjälp av träning, massage hos kiropraktor och grönläppad mussla från Nya Zeeland mår hon i dag bättre än någonsin.

Efter 25 år inom vården hade Ewa Nygren rejält ont i axlar och nacke på grund av alla tunga lyft. I flera år gick hon med smärtan innan hon äntligen fick en magnetröntgen som avslöjade vilka skador hon dragits med.
– När jag till slut fick röntga mig så fick det ju resultat. Det visade sig att jag hade en falsettledsinflammation i höger axel och diskbråck mellan skulderbladen utan rotpåverkan. Är det rotpåverkan så åker man vanligtvis in på operation. Men istället så skrev de ut smärtstillande tabletter, berättar Ewa.

Läs också: Några bra tips vid ledvärk

Fortsatta förslitningsskador
Trots att hon fick medicin så fortsatte värken att vara ett problem för Ewa som berättar att hon inte gillade att äta för mycket tabletter eftersom det kan leda till andra problem, oftast med magen. Allt vände när hennes kiropraktor introducerade henne för tillskottet Glyc, som främjar rörligheten i kroppens leder.
– Det tog kanske tre veckor innan jag kände skillnad. Jag kände mig rörligare och smidigare i kroppen. Jag visste inte ens att det fanns några såna här tabletter. Jag tog värktabletter och smärtstillande tidigare men nu behöver jag dem inte längre.

Mussla från Nya Zeeland
Huvudingrediensen i Glyc är grönläppad mussla från Nya Zeelands kust. Musslan är näringsrik och har fiskats och ätits av ursprungsbefolkningen Maorierna under generationer eftersom den ger naturlig smärtlindring. Musslan hamnade i pulver- och pillerform 1986 och har sen dess blivit populär runt hela världen eftersom dess näringsämnen bygger upp brosk, bindväv, hud och ledvätska. Musslan innehåller också omega-3 och omega-6 som har inflammationshämmande egenskaper. Studier har visat att ämnena i musslan lindrar symptom vid ledförslitning som oftast visar sig genom värk och stelhet.

Läs också: Musselolja hjälpte vid artros

Gjorde uppehåll
Ewa gjorde för ett tag sedan uppehåll med tillskottet när hon fick höra talas om ett nyponpulver som fungerat väldigt bra för en arbetskamrat.
– Hon kunde inte ta sig upp ur sängen utan ett nyponextraktet, så jag blev intresserad och provade det. Jag åt en hel förpackning men det hjälpte inte på mig. Så jag gick tillbaka till Glyc för den fungerade så mycket bättre för mig.

ewa_nygren_foto_friberg_400

Börjat på gym
I dag har Ewa ätit musseltillskottet i snart tre år samtidigt som hon går hos sin kiropraktor. Hon har blivit så bra att hon börjat gå på gym, något hon aldrig gjort tidigare och som även det hjälpt henne att bli piggare och rörligare.
– Jag var väldigt stel i nackmuskler och axlar tidigare och i dag är jag mycket mjukare. Det har tagit bort stelheten och jag har inte lika ont. Jag är piggare när jag vaknar, vilket är skönt eftersom jag har hundra saker att göra. Jag orkar med allt på ett annat sätt än tidigare, så jag är helt klart bättre.

Läs också: Ny studie: Kollagen minskar smärta och stelhet vid artros

Rekommenderar det till alla hon tror kan behöver det
Vad som hjälpt Ewa är ingen välbevarad hemlighet som hon helst håller för sig själv utan tvärtom rekommenderar hon det gärna till alla som hon tror kan behöva det.
– Jag har sagt till mina jobbarkompisar att testa Glyc. De som provat tycker att det är väldigt bra.

Av Jenny Thorell
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Ewa Nygren
Ålder: 50 plus
Bor: Västerås
Sysselsättning: Mentalskötare

Varför hjälper grönläppad mussla?
Kollagen, zink och C-vitamin är tre ämnen som är bra för ledbrosket. Det är däremot musselextraktet från den grönläppade musslan som är den mest intressanta ingrediensen i Glyc, ett tillskott som hjälper rörligheten i lederna. Det menar apotekaren Dan Magnusson på företaget Octean som tagit fram Glyc.

Musselextrakt har antiinflammatorisk effekt på grund av fettsyrorna omega-3- och omega-6. Man tror också att musslan har leduppbyggande effekt på grund av sitt höga innehåll av glukosamin.

Amerikanska NIH, National Institute of Health, genomför en stor, kommersiellt opartisk studie på att musslan bygger nytt brosk i en artrosskadad led, ännu är ingen studie publicerad. Det finns emellertid studier som visar kliniskt goda resultat på att musslan har både kraftig smärtstillande och avsvällande effekt på inflammerade leder.

Positiva resultat vid artros
Extrakt av hela den grönläppade musslan har visat mycket positiva resultat på lindring av symptom och förbättrad funktionsförmåga vid artros.
Efter intag av kapslar i sex månader kunde en 70-procentig förbättring av tillstånden utläsas. Musselextrakt har också visat positiv effekt på andra inflammatoriska sjukdomar så som exempelvis astma och ledgångsreumatism.
Det finns även produkter med enbart grönläppad musselolja och de innehåller omega-3 fettsyror men saknar de viktiga glykosaminoglykanerna (GAG).

Näring för lederna
Tillskottet innehåller även vitamin C som bidrar till kollagenbildning, som är bra för benstommen och brosket samt zink som bidrar till att behålla en normal benstomme.

Annons
Annons