Annons
Annons

Guide till nio superfrön för hälsan

De kan tyckas mest små och oansenliga men faktum är att den som vill leva nyttigt får ett rejält försprång bara genom att inte glömma bort dessa i sin kost: Frön - dessa små näringsbomber, fullproppade med fibrer, mineraler och nyttiga fetter. Och som du så lätt kan smyga ner i det mesta. Här är en liten guide till några av de nyttigaste.

Redaktionen

14 december, 2015
Guide till nio superfrön för hälsan
Dela inlägget

De kan tyckas mest små och oansenliga men faktum är att den som vill leva nyttigt får ett rejält försprång bara genom att inte glömma bort dessa i sin kost: Frön – dessa små näringsbomber, fullproppade med fibrer, mineraler och nyttiga fetter. Och som du så lätt kan smyga ner i det mesta.
Här är en liten guide till några av de nyttigaste.

 

Läs också: 5 frön som boostar din hälsa


1. Psylliumfrön

Psylliumfrön, eller loppfrön som de också kallas, är små frön vars skal består till 85 procent av kostfibrer. Det går att köpa hela frön med skal, eller enbart skal, hela eller krossade. Ett par matskedar psylliumfrön till frukost är ett enkelt sätt att säkerställa att man får i sig tillräckligt mycket kostfibrer, de kan även förebygga förstoppning.

Används till: Fröna har ingen utmärkande smak utan de kan med fördel användas i müsli, smoothies, bröd eller strös över gröten eller en omelett.

Näringsvärde:
De näringsämnen som finns i psyllium kan inte tas upp av kroppen utan går oföränderliga genom kroppen. De består av gelébildande fibrer som fungerar som bulkmedel i mage och tarm.

2. Solrosfrön

Solrosen kommer ursprungligen från Mexiko men odlas över stora delar av världen. Den är välkänd i hobbyodlarens trädgård men odlas även kommersiellt för framställning av solrosolja och solrosfrön. Fröna har en mild nötig smak och innehåller nyttiga fetter, folat, vitaminer och mineraler som koppar och magnesium.

Används till: Bakning, müsli, nöt- och fröblandningar, sallader, desserter och matlagning. Gott som ett snack, prova gärna att rosta fröna i en torr stekpanna.

Näringsvärde:
Energi 570 kcal
Protein 23 gram
Fett 50 gram
Kolhydrater 19 gram
Fiber 11 gram

3. Linfrön

Linfrö kommer från den ettåriga örten lin och är rik på protein, fiber, fleromättat fett och mineraler som fosfor, järn, magnesium och zink. Finns som hela frön eller krossade. Linfrö innehåller linamarin, som kan omvandlas till giftigt vätecyanid. Rekommenderat dagsintag är därför högst två matskedar. Hela linfrön passerar mag- och tarmsystem utan att avge vare sig giftiga eller nyttiga ämnen men kan hjälpa magen att hålla sig i trim. Näringen kan endast tas upp från krossade frön.

Används till: Krossat linfrö passar i bröddeg, müsli eller att strö över fil, yoghurt eller gröt. Hela frön är bra mot trög mage.

Näringsvärde:
Energi 370 kcal
Protein 24 gram
Fett 31 gram
Kolhydrater 0 gram
Fiber 35 gram

Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck

4. Sesamfrön

Är en art i familjen sesamväxter och odlas i bland annat Kina, Nordafrika, Indien och Sydamerika. Sesamfrön har en mild nötsmak och innehåller protein, fleromättat fett, vitamin E och mineraler. Oskalade frön innehåller en större andel järn och kalcium jämfört med skalade frön men behöver krossas för att näring och fettsyror ska frigöras. De gräddvita sesamfröna är mildare i smaken än de svarta som är något beskare.
Används till: Brödbak, kex, vegetariska pastejer, vegetariska färser, sesammjölk, sallader, wokade rätter och tahini.

Näringsvärde:
Energi 627 kcal
Protein 26,5 gram
Fett 55 gram
Kolhydrater 4 gram
Fiber 5 gram

5. Melonkärnor

Melonkärnor är skalade kärnor från melonen som har en mild och söt nötsmak. De är rika på nyttiga fettsyror och vitaminer.

Används till: Sallad, müsli, smoothie, eller rosta i en torr stekpanna för att äta som snack.

Näringsvärde:
Energi 600 kcal
Protein 28 gram
Fett 47 gram
Kolhydrater 15 gram
Fiber 4 gram

6. Amaranth

Amarant har använts som gröda under en lång tid och odlas bland annat i Afrika, Mexiko och Indien. Busken ger ifrån sig tusentals frön som liknar quinoan, har ett lågt GI-värde, högt proteininnehåll och är glutenfri. Man gör bland annat flingor, mjöl och inkavete av amaranth. Den är lättsmält och har en mild och lätt nötsmak.

Används till: Som bas i en mängd rätter som biffar, grytor, röror och sallader. Amaranth passar även bra till gröt, bakning, omeletter och efterrätter. När fröna kokas avger de stärkelse varför de kan användas till redningar.

Näringsvärde:
Energi 374 kcal
Protein 14,5 gram
Fett 6,5 gram
Kolhydrater 51 gram
Fiber 15 gram

7. Pumpakärnor

Pumpans kärnor har en mjuk och nötig smak. Skalet är vitt och innanför finns den gröna kärnan. Pumpakärnor är en bra källa till zink, järn, fosfor, magnesium och vitamin E. Dess höga zinkinnehåll gör pumpakärnan till ett bra snack för män över 40 år då det har visat sig kunna förebygga förstoring av prostatan.

Används till: Sallader, bakverk, garnering av bröd och rostade grönsaker, müsli, wokade rätter, pumpasmör, salsa och som lätt torrostade med salt är de ett gott snack.

Näringsvärde:
Energi 550 kcal
Protein 25 gram
Fett 46 gram
Kolhydrater 13 gram
Fiber 5 gram

Läs också: Kost rik på omega-3 kan skydda hjärnan mot åldrande

8. Hampafrön

Hampafrön är en av våra äldsta nyttoväxter som har brukats i mer än 6000 år. Fröna är en god källa till protein, fiber, kalcium, järn, magnesium, fosfor, vitamin E och bra fetter med en god balans av omega-3 och omega-6. Skalet är hårt och knaprigt men innehåller fibrer. Fröna kan även köpas skalade.

Används till: Sallader, bakning, müsli, smoothies, protein-shakes, hampamjölk, som snack, strö över gröt eller yoghurt, i köttbullar, biffar, grytor eller kan malas till ett smör.

Näringsvärde:
Energi 627 kcal
Protein 34 gram
Fett 44 gram
Kolhydrater 10 gram
Fiber 28 gram

9. Chiafrön

Växten chia har en lång historia som kulturväxt i Mexico och Guatemala där fröna har använts som en del av basfödan. Chiafrön blev populärt i Europa under 2010-talet och anses vara ett superfood. En bra källa till protein, fiber, antioxidanter, omega-3, vitaminer och mineraler som magnesium, kalcium, järn och zink.

Används till: Fröet är ganska smaklöst och kan därför tillsättas i nästan vilken mat som helst. Prova att tillsätta i brödbak, müsli, smoothies, gröt, yoghurt eller varför inte göra en chiapudding.

Näringsvärde:
Energi 444 kcal
Protein 21,2 gram
Fett 31,4 gram
Kolhydrater 4,9 gram
Fiber 33,7 gram

Läs också: Därför ska du äta chiafrön

Av Anja Lenner

Annons
Fakta

Fakta näringsvärdet

Näringsvärde räknas per 100 gram men kan variera mellan olika märken.

Annons
Annons