Annons
Annons

Gurkmeja kan minska träningsvärk

Ett tillskott av curcumin, som finns i gurkmeja och ger den dess gula färg, kan minska träningsvärk och därmed öka prestationen, visar en ny studie.

Redaktionen

9 september, 2015
Gurkmeja kan minska träningsvärk
Dela inlägget

Ett tillskott av curcumin, som finns i gurkmeja och ger den dess gula färg, kan minska träningsvärk och därmed öka prestationen, visar en ny studie.

Nya Zeeländska forskare från Massey University lät, i en dubbelblind och kontrollerad crossoverstudie, 17 män inta 2,5 gram curcumin två gånger dagligen. Gurkmejatillskottet togs två dagar före till och med tre dagar efter träning. Resultatet visade en minskning av träningsvärken jämfört med placebo samt vissa belägg för bättre återhämning och därmed bättre muskelprestanda.

Läs också: Astaxantin kan minska muskelskador vid träning

Många hälsofördelar
Gurkmejan innehåller mycket kraftiga antioxidanter. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen. Den har använts länge och varit mycket uppskattad inom traditionell Ayurvedisk medicin. Den ansågs vara en ört som renade hela kroppen. Traditionellt sett användes den främst för att stärka matsmältningen, behandla feber, infektioner, dysenteri, artrit och andra leverproblem.

Gurkmeja skyddar mot inflammatoriska sjukdomar
Gurkmejan består till fem procent av curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Curcumin hämmar också så kallade cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas (cyclooxygenase-2).
Man har sett i flera studier att gurkmeja tycks kunna skydda mot flera av våra vanligaste folksjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdom, alzheimer och sjukdomar i bukspottskörtel, lever och lungor av den anledningen att de många gånger har inflammatoriskt ursprung.

Läs också: Så optimerar du träningsresultaten med rätt näring

Fler studier behövs
Forskarna, med professor David Rowlands i spetsen, menar att fler djupgående studier behövs för att se mekanismerna bakom vad som händer men man anser att gurkmeja kan ha en roll i sportkosttillskott med tanke på de resultat som uppnåtts.

Av Malin Duvstedt

Annons
Annons