Annons
Annons

Håll energin uppe – med Q10

Q10 behövs för att du ska orka – både fysiskt och psykiskt. Det skyddar mot en rad sjukdomar och minskar troligen risken för hjärtsvikt.

Redaktionen

7 september, 2014
Håll energin uppe – med Q10
Dela inlägget

Q10 behövs för att du ska orka – både fysiskt och psykiskt. Det skyddar mot en rad sjukdomar och minskar troligen risken för hjärtsvikt.

Co-enzym Q10 finns i nästan alla kroppens celler. Ämnet behövs för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi. Hjärtat och levern är energikrävande organ som förbrukar stora mängder Q10 för jämnan. Vid intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning. Forskare har också sett samband mellan låga nivåer av Q10 och neurologiska sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers.

Starkare hjärta
Det har gjorts många vetenskapliga studier kring Co-enzym Q10. Resultaten är inte entydiga, men vissa studier har påvisat att Q10 skyddar mot hjärtsvikt och att det signifikant ökar personers upplevelse av sin fysiska och psykiska ork. Både hos hjärtpatienter och elitidrottare har man sett förbättringar i hjärtkapacitet och syreupptagningsförmåga.

Skyddar cellerna
Q10, eller ubikinon som ämnet heter, är också en kraftfull antioxidant. I likhet med många vitaminer och mineraler skyddar det cellerna mot fria radikalier – skadliga ämnen som bildas i kroppen av syret vi andas in. Om de fria radikalerna inte tas om hand kan de skada cellmembranen och därigenom förstöra DNA och enzymer inne i cellen, eller i vissa fall till och med orsaka celldöd. Q10 tros därför med sina skyddande egenskaper kunna motverka en rad sjukdomar, som infektioner, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

”Började äta Q10 1989”
Ritva Fransson, 82 år, från Stockholm är en av dem som är övertygad om Q10s hälsofrämjande effekter. Under 14 år var hon butikschef för en hälsokostbutik. Hon berättar att hon minns mycket väl när Q10 var en stor nyhet i butikshyllorna, i slutet av 80-talet.
– Både jag och min kollega Marianne började äta Q10 då, år 1989. Och vi har fortsatt. Inte en morgon har passerat sedan dess utan att jag har fått i mig min Q10-kapsel, säger Ritva.

Förebyggande tillskott
Jag frågar varför Ritva började äta Q10-tillskott. Hade hon besvär med hjärtat eller led hon av muskelvärk eller orkeslöshet? Nej nej, säger Ritva. Hon var helt frisk när hon började tillskottet Bioqinon Q10.
– Vitsen med kosttillskott är ju att man tar dem i förebyggande syfte, för att slippa bli sjuk, säger Ritva engagerat. Eftersom kosttillskott är naturliga ämnen kan det ta längre tid innan man får effekt, men man slipper i gengäld biverkningar i de allra flesta fall. Jag har ätit Q10 i 23 år för att få fortsätta att vara frisk. Och än idag lyser hjärtproblemen med sin frånvaro.

Ökande behov med åldern
Vi kan få i oss Q10 genom att äta framförallt kött och fisk. Dessutom produceras ämnet i levern. Den kroppsegna produktionen börjar dock avta redan i 20-30-årsåldern. Med stigande ålder kan det därför finnas ett extra behov av tillskott.
– Mina båda barn är idag 58 och 60 år, berättar Ritva. De levar hälsosamt båda två, men när de passerade 50 rekommenderade jag dem båda att börja med Q10-tillskott.

”Ett vinnande koncept”
Ritva är fast besluten om att forsätta äta Q10 även i framtiden.
– Till den dagen jag dör! säger hon övertygat.
Möjligen planerar hon att öka dosen, i en mycket långsam takt, berättar hon. Idag tar hon en extra tablett var tredje dag. Om ett år eller två är hon kanske uppe i en ännu lite högre dos, för att parera den långsamt dalande kroppsproduktionen av Q10. För den goda effekten vill hon inte vara utan.
– Min husläkare undrar hur i allsindar jag kan vara en sådan pigg 82-åring, skrattar Ritva.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Fakta

Visste du att…
Om du vill fylla på Q10-depåerna via maten bör du fylla tallriken med sardiner, makrill, sojaolja eller gris- och kohjärta.

TIPS!
Behandlas du eller någon du känner med statiner mot högt blodtryck? Då finns ytterligare skäl till att ta Q10-tillskott. Vetenskapliga studier har nämligen visat att statiner inte bara minskar kolesterolnivåerna utan även upptaget av Q10. Att de vanligaste biverkningarna av statinbehandling är just trötthet och muskelsvaghet tros vara direkt kopplar till de sänkta Q10-nivårena.

Annons
Annons