En svart iPhone

Hälsobiten? Här är apparna du bör ha koll på

Är du hälsointresserad? Då finns mängder av appar till din smartphone du kan ha nytta av. Kurera har valt ut 11 smarta appar du absolut bör ha koll på. 

Bild på appen Period tracker/Menskoll

Bild från appen Period tracker/Menskoll

Period tracker/Menskoll
Med Menskoll kan du förutse både PMS och fertila datum. Appen förutser din nästa mens, din ägglossning, ditt humör och vilka fysiska symtom du kommer ha under månaden. Registrera dagen du fick din mens så sköter appen uträkningarna. Perfekt om du vill bli gravid (eller om du vill undvika det!) eller bara vill förutse kommande tampongbehov. Du kan också registrera de dagar du haft sex för att se om du kan bli gravid.
Finns för iPhone och android. Pris 15 kr.

 
Bild på appen Runkeeper

Appen Runkeeper

Runkeeper
En suverän träningsapp oavsett om du cyklar, paddlar kanot eller löptränar. Med hjälp av telefonens GPS-system registreras detaljerad info om tid, hastighet och hur lång sträcka du rört dig. På en kartbild kan du se exakt hur din runda såg ut. Appen sparar statistik från varje runda så att du kan se din utveckling över tid. Om du vill kan du använda appen för att jobba mot personliga träningsmål. Du kan styra träningsmusik genom appen och bygga speciella träningsspellistor. En riktig motivationshöjare!
Finns för iPhone och android. Gratis.

Bild på appen Pocket Check-Up

Appen Pocket Check-Up

Pocket Check-Up
Med Pocket Check-Up gör du snabba hälsokontroller. Appen innehåller nio tester för bland annat syn, hörsel och minne. Du kan räkna ut ditt BMI och göra intelligenstest och personlighetstest utvecklat av psykologer. Appen är ingen ersättning för att gå till läkaren om du mår dåligt, men kan ge dig en snabb fingervisning med de enkla hälsotesterna. Om du vill kan du spara testresultaten för dig och din familj för att se utvecklingen över tid.
Finns för iPhone. Pris: 22 kr.

Bild på appen Mindfullness – lugn och lycklig

Bild från appen Mindfullness – lugn och lycklig

Mindfullness – lugn och lycklig 
Träna din fokus och medvetenhet med mindfulness. Appen fungerar kanske bäst om du är bekant med mindfullness sedan tidigre, men här finns också en introduktion för nybörjaren. Appen innehåller kroppsscanningsövningar som tränar både kroppsmedvetenhet och sinnesnärvaro. Kroppskanningen finns både på 45, 20 och 10 minuter. Har du tid – kör den långa som har bäst effekt! Här finns också övningar i ”kärleksfull vänlighet mot dig själv” eller mot andra samt en liggande meditation. Appen är skapad av Johan Bergstad som är legitimerad psykolog och mindfulnessinstruktör.
För iPhone och android. Pris 15 kr

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Bild från appen Livsmedelsdatabasen

Livsmedelsdatabasen
Livsmedelsverkets app med data om över 2000 livsmedel. Appen ger dig info om matens energiinnehåll, vitaminer, mineraler och fibrer. Tydliga diagram visar matens näringsfördelning. Databasen ger också detaljerad info om bland annat omega-3, omega-6, transfetter, kolesterol och salt. En superapp för dig som vill hålla koll på vad du stoppar i dig. Passar om du vill gå upp eller ner i vikt eller följer en speciell diet.
För iPhone och andriod. Gratis.

Bild från appen Kokaihop

Bild från appen Kokaiho

Kokaihop 
En bra recept-app att ha till hands när matinspirationen tryter. Här finns över 16000 recept! Sök på en specifik ingrediens eller låt appen slumpa fram ett middagsförslag. Du kan också receptsöka i 18 olika kategorier som vegetariska rätter, bröd, såser eller frukostar. Spara recept du gillar i appens receptsamling. Om du vill fixar appen en inköpslista till varje recept. Mycket praktiskt!
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Bild från appen Sleep cycle alarm clock

Sleep cycle alarm clock
Segt att stiga upp på morgonen? Sleep cycle alarm clock är en väckarklocka som känner av dina sömncykler och väcker dig när du sover som lättast. Då känner du dig så pigg och utvilad som möjligt när du vaknar. Genom att ha mobilen placerad vid din huvudkudde registerar appen hur mycket du rör dig under natten, och avgör på så sätt hur djupt du sover. Ställ in när du senast vill stiga upp så väcks du någon gång under nattens sista 30 minutersperiod (eller upp till de sista 90 minuterna – du väljer själv). Välj en favoritlåt eller någon av appens 15 ljudsignaler som väckningssignal. Om du vill snooza skakar du telefonen. Med graferna på din nattssömn ser du hur du har sovit under natten.
Finns för iPhone. Pris: 7 kr.

Bild från appen Grön Guide

Bild från appen Grön Guide

Grön Guide 
En app från Naturskyddsföreningen som hjälper dig leva mer miljösmart. Du får experttips hur du minskar din klimatpåverkan hemma, i affären och på jobbet. Fruktväljaren hjälper dig att välja frukt och grönt efter säsong och Fiskväljaren hjälper dig undvika fula fiskar i mataffären. Appen guidar bland de vanligaste miljömärkningarna, tipsar om hur du kör miljövänligt och ger dig råd om barnprodukter. Du kan också söka bland 400 butiker som säljer miljömärkta kläder. Tydligt och lärorikt!
Finns för iPhone och android. Gratis.

Appen Graviditetskalendern

Appen Graviditetskalendern

Graviditetskalendern
Sjukvårdsupplysningens graviditetsapp. Se bilder och läsa om fostrets utveckling och vad som händer i kvinnans kropp vecka för vecka. Appen länkar till landstingens webbsida Tema Gravid med texter om bra mat och träning för gravida, förlossning, första tiden med nyfött barn, amning, flaskmatning och förlossningsrädsla. Tydligt och enkelt.
För iPhone och android. Gratis.

Bild från appen Hello Baby Sverige

Bild från appen Hello Baby Sverige

Hello baby Sverige 
En app för iPad med snygga bilder på fostrets utveckling. Ange ditt beräknade förlossningsdatum så får du uppdatering om både fostrets och mammans utveckling vecka för vecka. I vecka 6, 12 och 24 kan du se barnet i 360-graders vy. Hello Baby är utvecklad av Pampers. Du erbjuds deras startpaket, men är annars är appen reklamfri.För iPad. Gratis.

Appen PeppApp

Appen PeppApp

Peppapp
En peppande quickfix skapad av författaren och motivationsföreläsaren Olof Röhlander. I pepp-appen finns 14 peptalks för olika specifika situationer. Få en boost inför ett viktigt möte eller låt dig peppas när du just fått kritik. Ljudklippen är mellan 1:30 – 5 minuter, vilket gör dem lätta att klämma in i en stressig vardag.
För iPhone och android. Gratis.

 

 

Av Maja Svensson


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.