Hälsocoachen

Räkcheesecake med protein

Gjorde förmodligen jordens godaste laktosfria räkcheesecake igår. Helt laktosfri som sagt och med mer protein än vanligt genom att tillsätta proteinpulver, ägg och chiafrön. Lite nyttigare variant än de andra som gjorts. Den blev TO DIE FOR! Sååå god! 

Det här behöver du till denna räkcheesecake:

200 g solrosbröd från Kung Maratta

50 g ekologiska digestivekex

100 g kokosfett utan smak

1-2 msk proteinpuler (Smoothie-protein från Better you)

Fyllning till räktårta : 

400 gram phialdelphiaost (laktosfri)

3 dl creme fraiche 34 % (laktosfri)

1 rödlök finhackad

1 burk med röd caviar / stenbitsrom

500 gram räkor med skal

2- 3 msk dill

1 msk nypressad citronsaft (ekologiska citroner)

salt & peppar

1-2 kokta ägg

1 msk chiafrön

Gör din räkcheesecake så här:

Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält kokosfettet i en kastrull och blanda i bröd- och kexsmulorna samt proteinpulvret. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Rör ihop creme fraiche och philadelphiaost. Finhacka löken och äggen samt skala räkorna. Rör ner detta i creme fraiche-smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron, chiafrön och romen. Smaka av med salt & peppar. Fyll på smeten över botten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten. Precis innan servering dekorera den med räkor, dill och solrosfrön eller vad ni tycker om.


Gör din egna ekologiska och laktosfria ischoklad

Imorgon är det äntligen julafton, har ni hunnit klart allt?

Saknar ni ekologiskt och laktosfritt julgodis? Inga problem, du hinner!

Allt du behöver är:

250 g ekologisk och laktosfri mörkchoklad

200 g ekologiskt kokosfett (ej virgin) (jag har använt biofoods)

Finhacka chokladen.Smält kokosfettet så det blir flytande och blanda sedan ner chokladen till den smälter. När allt är blandat häller du upp chokladblandningen i folieformar och ställer in i frysen. Låt stelna. 

Klart! 🙂

GOD JUL!

  


Gör din egen Granola

Hoppas ni har en bra helg so far! Till alla er som sprungit Göteborgsvarvet eller Toughest, BRA JOBBAT! 

Tänkte bjuda på mitt bästa Granolarecept, perfekt för en härlig söndagsfrukost kanske? Självklart glutenfri och laktosfri

Ca 1 liter Granola

3 dl Ekologiska havregryn

1/2 dl Eko. Chiafrön

1/2 dl Eko. Krossade Linfrön

1 dl Solrosfrön

1 dl Cacao Nibs (jag använder Superfruits) 

2 msk Baobab (Superfruit)

1 msk Lucumapulver (Great Earth)

1 msk Camu Camu (Great Earth)

1/2 dl torkade blåbär (Superfruit) 

1 dl grovhackade hasselnötter

1/2 dl grovhackade mandlar

Ca 1/2 dl Eko. Kokosolja

1 msk Agavesirap 

   
Rör ihop alla ingredienser så att allt är lite kladdigt att kokosoljan. Lägg utspritt på en ugnsplåt och grädda i ca 15 min på 150 grader. Håll uppsikt då det kan brännas lätt om man har några minuter för länge. 

Lycka till! 🙂 


Glad Påsk!

Glad Påsk på er!

Här har det varit ett avbrott igen som ni nog märkt… Det blev en fjällresa med en taskig täckning som endast klarade av instagram några enstaka gånger. Hade det såå härligt! Ska visa er alla fina bilder sedan. Min lillasyster fyllde 20 år så vi firade henne i Grundfors. Det ligger vid Saxnäs och Klimpfjäll om ni vet vart det är? Jag är ju i princip uppväxt i fjällen efter att ha varit där minst en gång om året sedan jag föddes men nu var det alldeles för längesedan så det var jättekul att få åka upp. Det blev skoter för hela slanten! Eftersom jag verkligen älskar att köra skoter så har jag skoterkörkortet sedan några år tillbaka. Givetvis fick backen sig ett besök också eftersom att åka slalom är ett stort intresse. Tyvärr var backens pistning under all kritik så det blev bara ett besök.
Efter fjällresan stannade jag i Ö-vik i några få dagar men på självaste hemresedagen åkte jag på den omtalade magsjukan. Usch och fy säger jag bara. Det var bara att ställa in flyget och stanna några dagar till. Efter några dagar kunde jag om än svag stå på benen igen och jag tog flyg och tåg hem till Karlstad. Var bara hemma en dag så bytte i princip bara väska för att åka till Stockholm för lite mässa. Ingen rast, ingen ro 😉 Supertrevlig helg var det iallafall! Allt detta ståhej gjorde givetvis att jag hade en hel del plugg att ta igen. Den fruktade C-uppsatsen är här… Om ni bara visste hur mycket jag längtar till juni då jag är färdig med universitetsplugg är slut! Drömmer om dagar utan plugg, där man faktiskt kan få vara riktigt ledig en halv dag. Som det ser ut nu är jag aldrig ledig. Himmel vilken skillnad det kommer bli! Då kommer jag ju faktiskt kunna ta mig tid till denna blogg som tyvärr blir lidande nu. JAG LÄNGTAR!

Nu när vi ändå pratar tidsbrist så tänkte jag tipsa om ett nyttigare alternativ till påskgodis som är lätt att göra men det bästa är att det går SNABBT! 😉

kokos

100 g ekologisk mörk choklad
2 tsk kokosolja
1 tsk agavesirap
1 1/2 dl kokosflakes

Smält den mörka chokladen och blanda i de övriga ingredienserna. Låt blandningen svalna lite. Använd en tesked för att klicka chokladblandningen i små portioner på en tallrik. Ställ in dem i kylen så de stelnar. Klart!

Glad Påsk!


Äppelkompott

Hej hopp!

Måste bara tipsa om världens enklaste efterrätt/mellanmål, man kan nog ha den till vad som helst tror jag! Mättande, nyttigt och hur gott som helst! 😀

För en portion behövs:

1 äpple

1/2 dl havregryn

1-2 tsk kanel

2 msk rapsolja eller ekologisk kokosolja (ej smaksatt)

1 tsk honung

naturell kvarg

 

Skiva äpplena och rör ihop allt i en stor kompott, lägg sedan allt i en ugnssäker form (inte kvargen) och släng in den i ugnen (200 grader) i 5-10 minuter. Servera med kvarg. Klart! 😀 Enkelt, eller hur?! Gillar man äpplen och kanel kommer man att älska det här! Kommer nog slänga dit lite kardemumma närmare jul tror jag…

 


Fettet är inte så farligt som du tror!

1152191_avocado_on_white

Fett

Även fett är nödvändigt och verkar som en långvarig energikälla till kroppen. Det rekommenderas att man intar 25-35 E% fett om dagen. Fett i allmänhet har en stötdämpande effekt på våra organ och behövs för att vi ska klara av kyla men behövs även för att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) i kroppen. Många fettsyror är även essentiella och måste tillföras via kosten för att vi ska överleva. Exempel på essentiella fettsyror är Omega-6 och Omega-3 som är viktiga för ex. hjärnan, blodkärl och leder. Omega-6 är betydligt mer lättillgängligt i kosten så det är Omega-3 vi bör fokusera på att få i oss ordentligt av.
Dessa fettsyror hittar vi bl.a. i fet fisk som bör ätas minst tre gånger i veckan för att tillgodo se kroppens behov.

Något annat som disskuteras är även vilka fettsyror som vi bär äta mer av och vilka vi bör äta mindre av för att få de bästa hälsoeffekterna. Mättade fettsyror och transfetter höjer LDL-kolesterolet (det onda kolesterolet) och sänker de goda HDL-kolesterolet. Förhöjda halter av LDL-kolesterol har ett starkt samband till risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, vissa cancerformer och övervikt. Denna risk beror på att LDL lätt tas upp i blodådrornas väggar. Väggarna blir då tjockare och blodet får svårare att strömma igenom p.g.a. en tidigare oxidation. Detta kan motverkas av vitaminerna C och E som även är antioxidanter. Därför rekommenderas det att minska intaget av de mättade fettsyrorna och transfetterna och istället äta mer av de enkelomättade och fleromättade fettsyrorna. Fisk, nötter, linfrön och avokado är exempel på livsmedel som innehåller mycket fleromättade fettsyror. Man kan även enkelt skilja de mättade fettsyrorna/transfetterna och de enkelomättade/fleromättade fettsyrorna åt genom att titta på temperaturerna. Det fett som är hårt i kylskåpstemperatur (ex. mjölkfett) har ofta höga halter av mättade och trans-fettsyror och de som är mjuka eller flytande (ex. olivolja) innehåller mer enkel- och fleromättade fettsyror.

Välj därför att äta mycket av de fleromättade fettsyrorna då det är de kroppen behöver för att fungera optimalt! När det gäller mättat fett bör man fokusera på magert kött, kvarg, keso, naturell yoghurt och det nyttiga ekologiska kokosfettet! 🙂 Transfetter bör vi  undvika då studier visar på att dessa fettsyror kan verka direkt skadligt i kroppen.


Se upp för silvriga paket…

kokosnotter

Att kokosfett är nyttigt har väl knappast undgått någon men det är inte alla som vet skillnaden mellan kokosfett och kokosfett.

För att få i dig det nyttiga och näringsrika fettet bör du välja ett ekologiskt kokosfett. Detta fett innehåller laurinsyra som kan liknas med näringen som finns i modersmjölk och det är även väldigt värmetåligt till skillnad från många andra fetter. Det behåller nämligen alla näringsämnen upp till 180 grader och är dessutom väldigt drygt så det behövs inte mycket! Perfekt att äta som det är, steka i, baka med, göra hårinpackningar med… you name it! 😀

Så tyvärr fungerar ej det silvriga paketet som finns i matvarubutikerna då detta fett är härdat och kan verka skadligt för kroppen.Allmänna kostrekommendationer baserade på vetenskapliga studier avråder till att äta härdat fett på grund av hälsoriskerna.
So take my advice och välj det ekologiska för då får du i dig massor med näring och kan äta det med gott samvete! 🙂