Hälsocoachen

Blåbärssmoothie

Här kommer ett recept på en riktig supersmoothie, full med protein, antioxidanter, fibrer och nyttiga fettsyror!

Detta recept är utmärkt till hälsoutmaningen!

Blåbärssmoothie
1 portion

1 ägg
1 msk kokosfett
2 msk ekologisk kokosmjölk
2 msk kvarg
1/2 dl blåbär
Några gojibär
1 tsk super bost 2.0 (superfruit)
1 tsk krossade linfrön
2 tsk chiafrön
Lite juice från citron eller lime
1 krm vaniljpulver

Släng allt i en skål och mixa med stavmixer. Servera i ett glas och njut!

(null)


Vart är världen påväg?!

Alltså, jag vet inte vad jag ska säga… Blir så irriterad när jag ser sånt här. Min nära vän Marika var och handlade på ICA Maxi för ett tag sedan och uppmärksammade då detta. På skylten står det alltså Mellanmål/Chokladpåsar. Vill ta till många svordomar nu men man får ju uppföra sig lite här antar jag, haha! Iallafall, hur sjutton kan de kalla denna sektion mellanmål då det endast är GODIS?! Hon kollade väldigt noga men inga spår efter något mellanmål fanns på hyllan. bild (11)

Det är klart att man får ha lite sunt förnuft och ta sitt eget ansvar men jag tänker på barnen och tonåringarna, vad sänder det ut för signaler egentligen? Godis är inte okej att äta som ett mellanmål. Mellanmål är bl.a. till för att pytsa in näring till kroppen och hålla blodsockernivån stabil under dagen, allt det som godis inte bidrar till. Även om detta är ett misstag av butiken så är det pinsamt. De tänkte förmodligen att de skulle ha lite måltidsbarer på samma ställe men så blev det inte så av någon anledning. Fortfarande inte okej eftersom godis och barer inte är samma sak. Visst många barer innehåller mycket socker och annat tråkigt men det finns även riktigt bra barer, som exempelvis RawBite och just därför bör inte alla barer förknippas med godis. Jag rekommenderar att läsa innehållet på allt ni köper. Ett litet sidospår men åter till misstaget… Jag hoppas verkligen att de tänker två gånger framöver, detta gäller ju såklart inte bara denna butik utan alla butiker och återförsäljare.

Var uppmärksam när ni handlar! 🙂

 


Äppelkompott

Hej hopp!

Måste bara tipsa om världens enklaste efterrätt/mellanmål, man kan nog ha den till vad som helst tror jag! Mättande, nyttigt och hur gott som helst! 😀

För en portion behövs:

1 äpple

1/2 dl havregryn

1-2 tsk kanel

2 msk rapsolja eller ekologisk kokosolja (ej smaksatt)

1 tsk honung

naturell kvarg

 

Skiva äpplena och rör ihop allt i en stor kompott, lägg sedan allt i en ugnssäker form (inte kvargen) och släng in den i ugnen (200 grader) i 5-10 minuter. Servera med kvarg. Klart! 😀 Enkelt, eller hur?! Gillar man äpplen och kanel kommer man att älska det här! Kommer nog slänga dit lite kardemumma närmare jul tror jag…

 


Mättande hallon och blåbärssmoothie!

Hej på er!

Det har varit lite tyst här i några dagar nu. Anledningen till det är att jag kände att jag behövde lite ledighet. Det har varit så fruktansvärt mycket med allt hela våren… Skolan, jobb, kroppen… ja, livet helt enkelt! Så nu när jag fick två lediga dagar där jag faktiskt inte hade något jag måste göra och ta tag i bestämde jag mig för att vara ledig på riktigt! Det behövdes kan jag säga! 😀 Man får ju inte glömma bort att andas, det är viktigt! Men nu när jag har laddat batterierna så tänkte jag tipsa om en sjukt god smoothie!

Jag har aldrig varit ett fan av smoothie av någon anledning men nu när min kära vän Emelie ville ha lite tips på goda och mättande smoothies som hon kunde ha med sig till universitetet så var jag ju tvungen att göra ett försök! 😀 Ett stort tack till Emelie för nu har jag lärt mig att äta banan också, tja… jag behöver fortfarande gömma den i allt som ett litet barn men ändå! Bananer är ju hur bra som helst, mättande och fulla med bra näringsämnen men jag har tyvärr verkligen hatat smaken och konsistensen. Har försökt många gånger då jag VILL äta banan men icke… Men skam den som ger sig! Jag är faktiskt lite stolt över detta framsteg 😛

Anyway, här kommer receptet som jag knåpat ihop! Som vanligt kan man ta bort och lägga till saker för att kunna anpassa allas plånböcker, smaker och allergier. Basvarorna är fetmarkerade och tillhör grundreceptet medan de som är ”tillval” inte är det. Enjoy!

 

Hallon och blåbärssmootie

 

1/2 – 1 dl blåbär (innehåller mycket antioxidanter)

1/2- 1 dl hallon  (innehåller mycket antioxidanter)

1 banan  (mättande och innehåller mycket magnesium)

1 dl naturell yoghurt (protein samt goda probiotiska bakterier)

1 msk krossade linfrön (mättande och stabiliserar blodsockret)

1 msk chiafrön (innehåller mycket omega-3 och protein)

1 msk gojibär (mycket c-vitamin och järn)

1 msk ekologiska kokosflingor (välj ekologiskt för att få det nyttiga fettet)

1 msk pumpafrön (innehåller mycket mineraler och protein)

(tillsätt ev. 2 msk ekologisk kokosmjölk för mer kokossmak och en mer mättande känsla och/eller ett rått ägg för mer mättnad och mer protein)

 

Mixa allt samtidigt och häll upp i ett glas eller en shaker. KLART! 😀

 


Nyttiga barer som mellanmål!

 

Blir du lätt hungrig mellan huvudmåltiderna? Sjunker blodsockerkurvan och du blir sur och vresig om du inte ätit på ett tag? Så är det i alla fall för mig! Att äta ofta men lite är ingenting nytt men faktum är att det inte är så dumt ändå! Äter man mer sällan så svänger blodsockerkurvan mer och man får dippar där man blir lite grinig, sötsugen och småhungrig. Det tror jag alla har känt någon gång eller hur? Då är det lätt att man tar en kaka, macka med vitt bröd eller något annat som innehåller snabba kolhydrater eftersom det är det kroppen skriker efter. Även om man äter fiberrika och nyttiga måltider som är bra för blodsockret så kan man behöva äta mellanmål. Problemet är ju dock att man ofta behöver tillgång till en kyl om man vill ha ekonomiska och nyttiga alternativ som t.ex. keso och ägg. Nötter och frukt i all ära men det kan bli lite tråkigt i längden tycker jag. Att köpa mellanmålsbarer, sure, men många är antingen dyra eller full med socker och tillsatser så DÄRFÖR tänkte jag tipsa om nyttiga och enkla barer som du kan göra helt själv! 😀

Här kommer ett recept på mina barer men naturligtvis kan du byta ut eller lägga till ingredienser så de passar just dig! 🙂

1 dl mandlar

1 dl hasselnötter

1/2 dl linfrön

1/2 dl chiafrön

1/2 dl pumpakärnor och solrosfrön

1/2 dl torkade tranbär

1/2 dl torkade dadlar

2 msk ekologiskt kokosfett (inte silverpaketet hos matvarubutikerna!)

1-2 st ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka nötterna och dadlarna, rör sedan ner alla ingredienser i en bunke. Rör om ordentligt så allt blandas. Bred sedan ut blandningen i en ugnsform som du klätt med bakplåtspapper. In med ”kakan” i ugnen i ca 10 min. Ta därefter ut formen och låt svalna. När ”kakan” har svalnat skär du upp den i rutor, du bestämmer själv vilken storlek du vill ha på barerna. Gör sedan små foliepaket av varje bar och lägg i kylen. KLART! Supergoda och lätta att ta med!

I detta recept valde jag att både använda mig av kokosfett och ägg, man kan absolut bara välja en av dem. Väljer man kokosfett (köps i hälsokostaffärer) behövs inte ugnen, utan då ställer man endast in den i kylen och skär upp barerna när kakan har stelnat. Väljer man ägg så behövs ugnen och man gör på precis samma sätt som ovan.

Lycka till! 🙂

mellanmålsbar