Hälsocoachen

Mugcake-semla med egengjord nutella

Minns ni min semmelwrap från förra året? Såå god! Detta år testar jag en ny variant då jag inte gillar de klassiska semlorna. Nutella är ju det nya för i år och jag gillar trender och nytänk så testade en egen och nyttigare variant av nutellasemlan. En mugcake-semla med egengjord nutella. Den blev sååå god! Och nutellan blev som en dröm (tycker vanlig nutella är så söt och sliskig). Det bästa är ju såklart att denna ”semla” är gluten- och laktosfri samt utan tillsatt socker.

 Recept på två semlor: 

Mugcake:

2 ekologiska bananer

2 ägg

ca 5 msk mandelmjöl

ca 5 msk hasselnötsmjöl

1-2 tsk ekologisk honung

Mosa bananerna och rör ihop till en smet. Häll upp i två muggar och kör vardera mugg i 2 min i micron. Låt svalna. Skär sedan bort en del som får agera lock.

Egengjord nutella: 

1 msk kokosolja

2-3 rutor mörk choklad (laktosfri)

ca 2 msk hasselnötsmjöl

1 tsk ekologisk honung

Smält kokosoljan och finhacka chokladen. Låt sedan chokladen smälta i den varma kokosoljan. Tillsätt hasselnötsmjölet och honungen. Rör till en tjock smet. Klart!

Använd sedan en sked för att göra hål i semlorna för att göra plats för nutellan. Servera med vispad grädde (laktosfri) och lite hackad choklad.

Lycka till! 😀


Laxröra på Midsommarmenyn 

Glad Midsommar på er! 

Dagen till ära måste jag tyvärr checka av lite jobb men sen blir det midsommarfirande med några vänner 🙂 Vad ska ni göra? 

Det roliga med svenska traditioner tycker jag är att det alltid ska inkluderas massor med mat, älskart! Är ingen sillfantast men lax och potatis är ett måste! Bjuder därför på ett recept på min bästa laxröra här. Lätt som en plätt att slänga ihop så passa på att prova den idag 🙂 

Ca 6 pers

200 g rökt lax

3 dl handskalade räkor

En burk med röd Rom

500 g laktosfri grekisk yoghurt

1 finhackad rödlök

1 1/2 dl ekologiska solrosfrön

1 1/2 dl ekologiska pumpafrön

1 msk ekologisk grönsakskrydda

1 dl ekologisk dill

Saften från 1 st ekologisk citron 

2 msk ekologiska chiafrön
Rör ihop alla ingredienser och servera med ex. färskpotatis. 

Smaklig måltid! 😀 

  


Gör din egen Granola

Hoppas ni har en bra helg so far! Till alla er som sprungit Göteborgsvarvet eller Toughest, BRA JOBBAT! 

Tänkte bjuda på mitt bästa Granolarecept, perfekt för en härlig söndagsfrukost kanske? Självklart glutenfri och laktosfri

Ca 1 liter Granola

3 dl Ekologiska havregryn

1/2 dl Eko. Chiafrön

1/2 dl Eko. Krossade Linfrön

1 dl Solrosfrön

1 dl Cacao Nibs (jag använder Superfruits) 

2 msk Baobab (Superfruit)

1 msk Lucumapulver (Great Earth)

1 msk Camu Camu (Great Earth)

1/2 dl torkade blåbär (Superfruit) 

1 dl grovhackade hasselnötter

1/2 dl grovhackade mandlar

Ca 1/2 dl Eko. Kokosolja

1 msk Agavesirap 

   
Rör ihop alla ingredienser så att allt är lite kladdigt att kokosoljan. Lägg utspritt på en ugnsplåt och grädda i ca 15 min på 150 grader. Håll uppsikt då det kan brännas lätt om man har några minuter för länge. 

Lycka till! 🙂 


Hemmagjord och nyttig hamburgare

Go’ kväll! 

Har varit ledig idag, det var längesedan kan jag säga så det var såå välbehövligt! Har ju varit väldigt mycket jobb på sistone. I tis var jag superklantig och skar mig djupt i handen när jag skulle skrapa bort lite dubbelhäftande tejp från en grej. Kniven/skrapan fastnade i tejpen och studsade sedan in i min hand. Herregud alltså, var kaos eftersom jag var själv på jobbet just då! Nu har det äntligen börjat läka fint så jag slipper ha tejp, plåster och bandage. SköönT! 

Idag gjorde jag hemmagjorda hamburgare, en nyttigare variant som dessutom är väldig god! 

Självklart bjuder jag på receptet som är egenkomponerat och lagat från grunden som vanligt 😉 



Ca. 5 portioner

Hamburgare

Ca. 500 g älgfärs (du kan använda nötfärs om du inte har tillgång till älgkött) 

3 msk smält kokosfett (utan smak)

Salt

Peppar

Urtekrams ekologiska krydda (se bild) 

Hackad rödlök

Rör ihop ingredienserna till en färsblandning och forma till hamburgare och stek sedan dessa tills de är genomstekta.

Bröd (Ca 7 st, du kan använda resterande till frukostbröd):

8 dl fullkornsmjöl (undvik gärna vetemjöl)

2 msk fiberhusk

2 msk chiafrön

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl gojibär

2 msk bakpulver

1 tsk salt

2-3 msk agavesirap

5 dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Gör bollar i lagom storlek och platta sedan till dem lite. Lägg dem på plåten och grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt sedan svalna lite och dela bröden på mitten vid servering.

Dressing

1 dl turkisk yoghurt 

1 msk Urtekrams ekologiska krydda (se bild). 



Lägg hamburgaren i brödet och servera med dressing, ruccola och tillagade champinjoner.

Smaklig måltid! 


Gör din egna nyttiga (och magiskt goda) semmelwrap

Alltså den där semmelwrapen har jag varit bra nyfiken på ett tag då jag inte är ett fan av vanliga semlor. Har jobbat som en galning så jag har inte kollat upp något bra ställe. För en timme sedan fick jag en snilleblixt, jag ska testa att göra en egen! Det beslutet ångrar jag inte, den blev maaagisk och dessutom mycket nyttigare! Gluten- och laktosfri, bättre blir det nästan inte!

(null)

Recept

Wrap:
1 ägg
1/2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
2 msk laktosfri grädde
1 krm vaniljpulver
1 krm sukrin melis
1/2 tsk bakpulver

Vispa ihop alla ingredienser och låt stå i några minuter för att svälla. Värm lite kokosfett i en stekpanna. Platta ut smeten och stek på låg värme (precis som pannkaka fast långsammare). Låt svalna när den är klar.

(null)

Mandelmassa:
1/2 dl mandelmjöl
1 msk laktosfri grädde
1 tsk honung

Blanda ihop alla ingredienser till en pasta.

Bred ut mandelmassan över din wrap och lägg vispad grädde och jordgubbar på. Rulla ihop och dekorera med choklad som du smält i ekologiskt kokosfett.

Semmelwrapen är nu redo att avnjutas!


Blåbärssmoothie

Här kommer ett recept på en riktig supersmoothie, full med protein, antioxidanter, fibrer och nyttiga fettsyror!

Detta recept är utmärkt till hälsoutmaningen!

Blåbärssmoothie
1 portion

1 ägg
1 msk kokosfett
2 msk ekologisk kokosmjölk
2 msk kvarg
1/2 dl blåbär
Några gojibär
1 tsk super bost 2.0 (superfruit)
1 tsk krossade linfrön
2 tsk chiafrön
Lite juice från citron eller lime
1 krm vaniljpulver

Släng allt i en skål och mixa med stavmixer. Servera i ett glas och njut!

(null)


Avokadosoppa

Här kommer det utlovade receptet på avokadosoppa, såå gott! Kan ätas både varm och kall och går snabbt att göra.

Jag har gjort den både med grädde och med turkisk yoghurt. Med grädde blir det ju såklart lyxigare och krämigare så det kanske passar bättre vid lite festligheter. Använder man turkisk yoghurt blir den ju lite nyttigare och lättare eftersom du får mer probiotika och en naturligt lägre fetthalt.

Portioner: 2

1 avokado
1/4 citron
1 dl vispgrädde eller turkisk yoghurt (laktosfri i mitt fall)
1/2 krm peppar
1 msk gojibär
2 dl grönsaksbuljong i vatten (jag använder Biofoods ekologiska)

Dela avokadorna mitt itu och kärna ur dem. Spar gärna en halva att garnera med.
Pressa över lite citronsaft så mörknar den inte så snabbt. Gröp ur köttet ur de övriga halvorna.
Blanda avokadoköttet, resten av citronsaften och de övriga ingredienserna i en matberedare eller mixer. Finfördela alltsammans. Ingredienserna kan också passeras genom en stålsikt.
Servera soppan kall eller varm med avokadostrimlor, räkor eller citronskivor med löjrom eller röd storkornskaviar som tillbehör.

Smaklig måltid!

img_8071.png


Glad Påsk!

Glad Påsk på er!

Här har det varit ett avbrott igen som ni nog märkt… Det blev en fjällresa med en taskig täckning som endast klarade av instagram några enstaka gånger. Hade det såå härligt! Ska visa er alla fina bilder sedan. Min lillasyster fyllde 20 år så vi firade henne i Grundfors. Det ligger vid Saxnäs och Klimpfjäll om ni vet vart det är? Jag är ju i princip uppväxt i fjällen efter att ha varit där minst en gång om året sedan jag föddes men nu var det alldeles för längesedan så det var jättekul att få åka upp. Det blev skoter för hela slanten! Eftersom jag verkligen älskar att köra skoter så har jag skoterkörkortet sedan några år tillbaka. Givetvis fick backen sig ett besök också eftersom att åka slalom är ett stort intresse. Tyvärr var backens pistning under all kritik så det blev bara ett besök.
Efter fjällresan stannade jag i Ö-vik i några få dagar men på självaste hemresedagen åkte jag på den omtalade magsjukan. Usch och fy säger jag bara. Det var bara att ställa in flyget och stanna några dagar till. Efter några dagar kunde jag om än svag stå på benen igen och jag tog flyg och tåg hem till Karlstad. Var bara hemma en dag så bytte i princip bara väska för att åka till Stockholm för lite mässa. Ingen rast, ingen ro 😉 Supertrevlig helg var det iallafall! Allt detta ståhej gjorde givetvis att jag hade en hel del plugg att ta igen. Den fruktade C-uppsatsen är här… Om ni bara visste hur mycket jag längtar till juni då jag är färdig med universitetsplugg är slut! Drömmer om dagar utan plugg, där man faktiskt kan få vara riktigt ledig en halv dag. Som det ser ut nu är jag aldrig ledig. Himmel vilken skillnad det kommer bli! Då kommer jag ju faktiskt kunna ta mig tid till denna blogg som tyvärr blir lidande nu. JAG LÄNGTAR!

Nu när vi ändå pratar tidsbrist så tänkte jag tipsa om ett nyttigare alternativ till påskgodis som är lätt att göra men det bästa är att det går SNABBT! 😉

kokos

100 g ekologisk mörk choklad
2 tsk kokosolja
1 tsk agavesirap
1 1/2 dl kokosflakes

Smält den mörka chokladen och blanda i de övriga ingredienserna. Låt blandningen svalna lite. Använd en tesked för att klicka chokladblandningen i små portioner på en tallrik. Ställ in dem i kylen så de stelnar. Klart!

Glad Påsk!


Fettisdagen firas med en mug cake!

Hej på er! Idag är det ju fettisdag och det säljs hela 5 miljoner semlor endast idag. Galet! Själv är jag inget fan av semlor, de växer mest i munnen på mig så jag snodde ihop den nya favoriten mug cake istället. Idag fick det bli med smak av hallon. Svingott!

20140304-200655.jpg

3 msk mandelmjöl
1 banan
1 ägg
1/2- 1 dl hallon
1/2 tsk agavesirap

Mosa bananen och rör ihop allt till en smet. Spara hälften av hallonen till garnering. Kör muggen med smeten i 2 min i micron på högsta effekt. Klart! Servera med de resterande hallonen, turkisk yoghurt och lite riven kokos.