Bertil Wosk utomhusbild

Hälsoprofilen om D-vitamin-debatten: ”Det är felaktigt”

I flera tidningar kan man idag läsa artiklar om att vissa D-vitamintillskott innehåller mer D-vitamin än vad som anges på förpackningen. 
Nu bemöter hälsoprofilen Bertil Wosk informationen, som han menar innehåller oklarheter och felaktigheter som måste kommenteras.
– De positiva effekterna av D-vitamin är många och väl dokumenterade. Vi hoppas att vinklade artiklar av den här typen inte skrämmer folk från att ta ett kosttillskott som är ofarligt vid normal dosering och som vi alla behöver under dessa mörka vintermånader, säger han.

I såväl DNSvD som tidningen Testfakta skriver man idag om att vissa D-vitamintillskott innehåller mer D-vitamin än vad som står angett på pillerburken.
Men artiklarna innehåller information som den oupplyste läsaren kan tolka som att tillskott med D-vitamin är hälsofarligt, när det i själva verket är precis tvärtom, menar Bertil Wosk, vd och grundare av hälsoföretaget Holistic samt uppskattad föreläsare inom områdena kost och hälsa.
– Man kan till exempel läsa att det är förbjudet att sälja D-vitamin med doser över 100 mikrogram. Det är fel. Något sådant förbud finns inte varken i EU eller i Sverige, säger han.

Farliga doser D-vitamin?
I det test, utfört av tidningen Testfakta, som artiklarna hänvisar till står det bland annat att läsa att Holistics D-vitamin innehåller 52 procent mer D-vitamin än vad som anges på förpackningen, berättar Bertil Wosk.
Tidningen uppger däremot också att de har en mätosäkerhet på cirka 30 procent.
– Analysföretaget Eurofins som gör mer korrekta tester med lägre felmarginal uppger vid analys av den aktuella batchen att vårt D-vitamin har 23 procent mer D-vitamin än det som anges på etiketten, vilket är en godkänd avvikelse med hänsyn till att de har en mätosäkerhet på plus, minus 20 procent.

 

Ökade andelen D-vitamin
Det är inte alltid lätt att göra människor nöjda, menar Bertil Wosk. Under hösten gjorde hälsobloggen Kostdoktorn, som skrivs av läkaren och allmänspecialisten Andreas Eenfeldt, ett eget test och där man konstaterade att Holistics D-vitamin hade två procent mindre D-vitamin än angivet.
–  Då fick vi kritik för det, trots att det en godkänd avvikelse, säger Bertil Wosk och fortsätter:
– Människor tyckte att de då inte fick valuta för pengarna. Av den anledningen beslutade, och genomförde, vi en ökning av andelen D-vitamin i kapslarna något, men givetvis fortfarande inom godkänd avvikelse.

”Felaktig information”
I ovan nämnda artiklar kan man även läsa att det enligt EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, ”kan vara hälsofarligt att äta D-vitaminnivåer på över över 100 mikrogram per dag, och därför får inte preparat med så höga doser säljas i Sverige”. Det är Lotta Hedin, ansvarig för testet, som uttalat sig så i den skriftliga rapporten.
– Det stämmer inte. Informationen är felaktig, säger Bertil Wosk.
Holistic blev så indignerade över påståendet att de själva ställde frågan till Lotta Hedin om varifrån hon fått den informationen.
– Hon uppgav att hon fått informationen från Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket, berättar Bertil Wosk.
I EFSAs rapport, det vill säga den rapport Lotta Hedin och Livsmedelsverket hänvisar till, står följande att läsa:
“For adults, hypercalcaemia was selected as the indicator of toxicity. In two studies in men, intakes between 234 and 275 µg/day were not associated with hypercalcaemia, and a no observed adverse effect level (NOAEL) of 250 µg/day was established. Taking into account uncertainties associated with these studies, the UL for adults including pregnant and lactating women was set at 100 µg/day.”

Samma dos vid 20-30 minuters vistelse i solen
I rapporten framgår alltså att man inte har hittat några negativa effekter vid lång tids intag av 250 mikrogram per dag.
– För säkerhets skull justerar EFSA den övre gränsen UL, det vill säga ”Upper Limit”, till 100 mikrogram per dag. Det finns alltså inget som talar för att doser under 250 mikrogram per dag skulle vara farligt. Inga kända fall med negativa effekter finns. Negativa effekter har man endast noterat vid intag av 1000 mikrogram per dag, eller mer, under flera månader.
Som jämförelse kan nämnas att 20-30 minuters exponering i solen en solig dag ger 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
– Och det gäller varje dag man solar, berättar Bertil Wosk.

Blivit fel förr
Att D-vitamin uppmärksammas i olika sammanhang har hänt förr. I höstas kom flera larmrapporter från Finland som hävdade att D-vitamin såldes med för låga doser eller inga doser alls. Det visade sig att universitetet som mätte hade gjort fel.
Nya analyser visade att nivåerna trots allt var korrekta, och nu kan flera företag komma att vidta rättsliga åtgärder mot universitet.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.