Det här är bästa fettet att steka i – och här är fettet du ska undvika

Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Forskning 11 november, 2015

Vilket fett du använder vid matlagning har stor betydelse för hälsan.
Nu varnar experter för vegetabiliska oljor – vilka vid upphettning bildar skadliga kemikalier och kan leda till demens, cancer, hjärtsjukdom, missbildningar, inflammationer, ökad risk för magsår och högre blodtryck – samt minskar halten omega-3 i hjärnan.
Det mest hälsosamma fettet är kokosolja, visar ny brittisk studie.

Undvik vegetabilisk olja när du steker, varnar nu ledande experter. Anledningen: Vegetabiliska oljor innebär för många hälsorisker. När de hettas upp bildas nämligen höga koncentrationer av skadliga kemikalier, vilka kallas aldehyder och kopplas till ett flertal sjukdomar, såsom bland annat cancer, hjärtsjukdomar och demens.
Det visar en ny studie som har letts av Martin Grootveld, professor i bioanalytisk kemi och kemisk patologi vid Demontfort University i Leicester i Storbritannien.

► Läs också: Vilket fett ska man steka i? Kureras näringsexpert svarar

Stora skillnader på olika stekfett
Grootvelds team uppmätte halter av ”aldehyd-lipid-oxidationsprodukter” (LOPs), som produceras när oljor värms till varierande temperaturer.
Studien, som bestod av en serie experiment, gick ut på att ett antal frivilliga fick steka i olika sorters matfett: kokosfett, smör, oliv-, solros- samt majsolja. Resterna av stekfettet fick de sedan lämna in till universitetets laboratorium för analys. Resultatet visade på stora skillnader mellan hur mycket av kemikalien aldehyd som bildades vid upphettningen.

 
Börlind

Upp till 200 gånger fler aldehyder än WHOS:s gränsvärde
Professor Grootveld berättar att en måltid som stekts i vegetabilisk olja, såsom till exempel den mycket brittiska snabbmatsrätten ”Fish and chips”, innehåller 100 till 200 gånger fler aldehyder än gränsvärdet för rekommenderat dagligt maxintag som fastställts av Världshälsoorganisationen (WHO).

► Läs också – WHO-rapport: Kemikalier orsak bakom folksjukdomar

Många hälsorisker
Upphettning av vegetabiliska oljor visade sig vid upphettning inte bara producera stora mängder skadliga kemikalier som kan öka antalet inflammationer i kroppen, leda till demens, missbildningar hos foster, cancer, hjärtsjukdom, högre risk för magsår och högt blodtryck. De kan också leda till en förlust av den nödvändiga och mycket aniinflammatoriska fettsyran omega 3.

Kokosfett vs kokosfett - vilken är egentligen skillnaden mellan olika sorter?

Kokosolja bäst
Allra bäst klarade sig kokosolja (OBS! inte den som säljs i silverförpackning i matvaruaffärer), som visade sig producera de lägsta nivåerna skadliga aldehyder. Därefter följde traditionellt smör. Vid stekning med majs- och solrosolja producerades tre gånger fler aldehyder jämfört med stekning med smör, visade testerna. Olivolja var den bästa vegetabiliska oljan, men även den bildade stor mängd aldehyder vid längre tids stekning.
Även rapsolja hade något lägre värden än övriga vegetabiliska oljor – enligt en annan studie, uppger tidningen Land.

► Läs också: Bränn fett med kokosfett

”Producerar stora mängder giftiga föreningar”
Professor Grootveld, vid universitetet De Montfort University i Leicester, som har lett studien som bestod av en serie experiment, säger:
– I årtionden har myndigheterna varnat oss hur illa smör och ister är. M
en vi har funnit smör är mycket, mycket bra för ändamål som stekning och likaså ister, säger Professor Grootveld.
– Folk har berättat för oss hur hälsosamma fleromättade alternativ som majsolja och solrosolja är. Men när du börjar leka med dem och utsätter dem för stora mängder energi i stekpanna eller ugn, genomgår de en komplex serie kemiska reaktioner som istället resulterar i stora mängder giftiga föreningar, uppger brittiska tidningen Express.

Läs också: Fakta om kokosfett

Minskar nödvändiga omega 3-fettsyror i hjärnan
Fettsyrorna i vegetabiliska oljor bidrar även till andra hälsoproblem,  visar separat forskning från universitetet i Oxford.
Professor John Stein är professor emeritus i neurovetenskap vid Oxfords universitet:
– Den mänskliga hjärnan förändras på ett sätt som är lika allvarligt som klimatförändringarna hotar att bli, säger han och hänvisar det som delvis som ett resultat av intaget av majs- och solrosolja.

► Läs också: Omega 3-fettsyror mot inflammation

Professorn: ”Omega 3-brist bidrar till psykiska problem och dyslexi”
Förklaringen ligger i att vegetabiliska oljor är rika på omega 6-fettsyror, som leder till en minskning av omega 3-fettsyror i hjärnan, vilka är av avgörande betydelse för hälsan.
– Om du äter för mycket majsolja eller solrosolja absorberar hjärnan för mycket omega 6, vilket i sin tur effektivt tvingar ut omega 3, berättar professor John Stein. Han fortsätter:
– Jag tror att bristen på omega 3 är en starkt bidragande faktor till sådana problem som att öka psykiska problem och andra problem såsom dyslexi.

Rekommendationen: Bannlys vegetabiliska oljor
Experternas rekommendation är att helt enkelt bannlysa alla vegetabiliska oljor – som också finns i bakverk som bröd – och att använda sig av andra alternativ istället.

Läs också: Vilken olja ska jag steka i?

Av Isabelle G Hedander

Läsa mer? 
•  Daily Mail: Frying your food in LARD is healthier because vegetable oils release toxic chemicals when heated says new research
•  Express: Don’t use vegetable oil, says experts: Butter, lard and olive oil are better
•  Metro: Vegetable oil contains chemicals linked to cancer, heart disease and dementia
•  Mirror: Vegetable oil cancer link leads scientists to recommend lard and butter as healthier alternatives
•  Independent: Vegetable oils contain ‘toxic’ chemical linked to cancer and brain degeneration, say scientists
•  The Sun: Lard help us – It’s healthier for frying than ‘toxic’ veg oil
•  The Telegraph: Cooking with vegetable oils releases toxic cancer-causing chemicals, say experts

Utskriftsvänlig sida
Kategori: Forskning, Kost, Övrigt | Etiketter: , , , , ,

Läs mer  

5 sätt att använda kokosfett

7 sätt att använda kokosfett

Du har säkert läst om kokosfettets hälsoeffekter. Kanske står burken med kallpressat kokosfett redan där hemma? Men hur använder man det egentligen? Här är sju supertips!

Läs mer

Folkmassa

Ny WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom flera folksjukdomar

Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och flera folksjukdomar är betydligt starkare än vad man hittills trott. Det konstaterar forskare i en WHO-rapport som presenterades idag.

Läs mer

11 anledningar till varför eko är mest reko

10 anledningar till varför eko är mest reko

Känner du fortfarande dig tveksam till hela grejen med ekologiskt?
Tycker du kanske att det känns som onödig ”hysteri” och, eller en övergående trend?
Eller är du en av dem som handlar eko men ofta får förklara dig?
Oavsett vilket: Här är tio argument till varför du ska (fortsätta) välja ekologiskt – för både hälsa och miljö.

Läs mer

Nu listar WHO kött som cancerframkallande

Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

För första gången klassas livsmedel – i detta fall processat kött – som cancerframkallande.
Risken att utveckla cancer ökar redan vid intag av två baconskivor om dagen.
I en rapport från Världshälsoorganisationen WHO likställs nu risken för att äta processat kött med cigaretter, arsenik och asbest.
Det är ingen nyhet skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande – men meddelar samtidigt att de nyligen justerade kostråden gällande kött nu återigen kan komma att ändras.

Läs mer

Övervinn sötsuget med kokosolja!

Övervinn sötsuget med kokosolja!

Kokosolja är ett hälsosamt superfett med många användningsområden. Det känner de allra flesta till vid det här laget. Men vad många inte känner till är att oljan även effektivt dämpar sötsug.
”Kokosolja är min rekommendation till alla med ett sockerberoende”, säger Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Läs mer

Gilla Kurera på Facebook

Papperstidningen Kurera digitalt

Intresserad av Kurera som papperstidning?

Här hittar du äldre nummer av papperstidningen Kurera i digital form.

Värk

5 naturliga smärtlindrare

Värk och smärta gäckar många svenskar. Naturliga alternativ finns, här är listan.

Kost

15 livsmedel du inte bör förvara i kylskåpet!

Livsmedlen folk förvarar i kylskåp men som inte hör hemma där.

Hälsotips

"Kokosfett - 7 feta tips"

Så använder du det nyttiga kokosfettet.

Mage

Allt om din mage

IBS, sura uppstötningar och magkatarr? Så här kommer du tillrätta med besvären.

Intervjuer

Mat, böcker & hälsotips

Kurera fångar hälsobloggarna i farten.

Få ny inspiration varje vecka

Inspireras med Kurera

Recept, nyheter & tävlingar i veckobrevet!

Kvinnligt

11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Vad du bör göra, och inte göra, för att må bättre - och hur du förebygger sjukdomen.

Recept

Raw halloncheesecake

Nyttig, rawfood och himmelskt god.

Allt om kost och inflammation

Allt du behöver veta om kost och inflammation

Stora delar av västvärlden äter sig till sjukdomar och ohälsa.

Sex och relationer

Här är 10 saker lyckliga par gör varje dag!

Ett lyckligt förhållande är egentligen bara en kombination av en serie små saker.

Recept

Bästa träningsmaten!

Underbara proteinpannkakor med chia.

Följ Kurera på Instagram

Följ Kurera på Instagram

I appen – sök bara efter: Kurera.se

Intervju

"En gränslös godisråtta"

Kostrådgivaren skapade smarta sötsaker.

Eko/Miljö

Dricker du din plast?

Vilken plast bör undvikas? Skaffa plastkoll!

Hälsa

"Ett superlivsmedel"

Därför ska du frossa i chiafrön.

Kurera på Spotify

Beats, pepp & svett!

Motiverande tränings-playlists från Kurera

Allt om smoothies

"SMOOTHIE-MANIA"

Tipsen som gör dig till smoothie-expert

 
Pharma Pro
CoolDown Acrilex
Express Magnesium Diasporal
Great Earth Biocell
Holistic
Bringwell IronVital
Elexir Pharma

Adobe Flash not available

Alpha Plus
jabushe
Pharma nord
Echinaforce A Vogel
Brunngård 52bones
New Nordic Blueberry
Baltex Hårkontroll
Litomove Orkla Health