dukat för två - påsktema

Påskmat du ska äta – och undvika

Fakta

Kom ihåg!
En klimatsmart påskmatsätare tänker på hur mycket krubb hen lassar upp på tallriken. Påminn gärna även dina gäster. Läs mer om matsvinn här.

Tips! Kom ihåg att om du äter dig mätt på de nyttiga valen kommer suget efter onyttigheterna att minska.

Kurera tipsar om vad du ska lägga till på tallriken i påsk – och vad du ska plocka bort. Dessutom bjuder vi på några kanonrecept!
I påsk ska du kunna njuta med gott samvete.

Ät gärna!

 

1. Äggen
Detta fantastiska livsmedel som innehåller samtliga vitaminer, utom C-vitamin, plus mineralerna zink och magnesium och spårämnet selen. Ägg är även rikt på protein och innehåller en perfekt blandning av aminosyror. Välj ekologiska ägg både får din och hönsens skull. Läs mer om varför du ska välja ekologiska ägg.
Läs mer varför du bör frossa i ägg här.
Hitta receptägghalvor som bringar hetta till påskbordet här.

 

2. Laxen
…är en bra källa till protein samt nyttiga fetter. Lax är en riktigt bra fisk som innehåller rikligt av omega-3, den essentiella fettsyra som påstås göra oss lite smartare, lite smalare och lite friskare. Välj Krav-odlad lax så slipper du riskera att bidra till utfiskade hav.
Hitta recept på en god laxtårta till påskbordet här.
Hitta receptgröna glutenfria plättar med lax här.

3. Sillen
…innehåller riklig mängd protein och omega-3. Dessutom står sill på Världsnaturfondens gröna lista och är en klassiker som varken är utrotningshotad eller innehåller särskilt mycket miljögifter. Men se upp för sill från östra Östersjön som står på gula listan. Det du behöver hålla koll på är inläggningen, vilken kan ställa till det med sitt ofta höga sockerinnehåll.
Både sill och lax är dessutom bra källor till D-vitamin, som är viktigt för oerhört mycket, inte minst vårt skelett och immunförsvar.

Läs också: Allt du behöver till påskbordet

4. Lammet
…är ett gott och magert kött fullt av protein som mättar och bygger muskler. Lamm har ett näringsvärde som gör att det egentligen borde ätas oftare än det gör.
Hitta recept på god lammstek med rosmarin, timjan och citron.

5. Grönsakerna
Själva påskbordet brukar innehålla många bra fett- och proteinkällor. Ser du till att komplettera detta med rikligt med grönt kan påsken bli en riktig hälsoboost. Det vegetariska på påskbordet är dessutom det mest miljövänliga. Att äta mer grönt och mindre kött är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för vår planet.
Och du, glöm inte bort:
Rödbetorna
, en riktig superfood som renar och stärker immunförsvaret, innehåller mängder av antioxidanter och har ett högt ORAC-värde. Rödbetans fibrer påverkar mag- och tarmfunktionen samt kolesterolnivåerna positivt. Rödbetor har även en leverrenade effekt. Läs mer om rödbetans hälsoeffekter här.
Kålen, i alla dess former, som är bland det nyttigaste du kan äta. Kål innehåller antioxidanter, betakaroten, C– och E-vitamin vilka samtliga stärker immunförsvaret och är bra för hud, hjärna, hjärta och kärl. Är kålen rå har den också en avgiftande effekt på tarmsystemet och har en renande effekt på levern.
Läs Kureras artiklar om supermat här.

6. Vattnet
Drick vatten till maten, då känner du alla smaker som bäst. Läs mer om varför vatten är viktigt här.

Undvik!

 

1. Det onödiga sockret
Till exempel i det traditionella påskägget. Här är fem tips på hur du får ett nyttigare påskägg.
Är det du som är värd kan du se till att även desserterna är av det nyttiga slaget. Byt ut onyttigheterna mot nyttigheter, som mer bär, frukt och nötter.
Gör till exempel en fräsch fruktsallad, något utan gluten och mejeri eller varför inte en efterrätt i rawfoodstil?

Här hittar du några supergoda – och betydligt nyttigare – recept:

 

2. De icke ekologiska livsmedlen
… i så stor mån det är möjligt. Satsar du ett ekologiskt påskbord får du inte bara hög kvalitet på råvarorna, du bidrar också till bättre villkor för natur, djur och människor i andra delar av världen. Använd dig av inhemska och lokala, närodlade råvaror så mycket det bara går.
En annan anledning till att äta ekologiskt är att kemikalier och bekämpningsmedel, som ekoprodukter är befriade från, är en av de stora orsakerna till dagens folksjukdomar, enligt forskning. Du slipper också de eventuella riskerna med GMO, det vill säga genmanipulerad föda.
Läs Kureras artiklar om GMO här.

3. Ålen
Ålen är akut utrotningshotad och förtjänar ett bättre öde än att hamna på påskbordet. Jämfört med 1970-talet har 95 procent av den europeiska ålens yngel försvunnit.

4. Påskmusten
Påskmust och annan läsk är helt onödigt. Det tillför dig bara en massa kalorier helt utan näring, det vill säga du riskerar att bli fet och få inflammationer i kroppen av något som inte gör någon som helst nytta för din kropp.
Läs också: 11 smartare sätt att använda Coca-cola än att dricka den

5. Charkuterierna
Skippa korvarna, köttbullarna och patéerna, i alla fall de köpta. Prinskorv innehåller till exempel bara 50-70 procent kött – resten är utfyllnad som består av mjöl, fett, vatten, salt, socker, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och i vissa fall smakförstärkare.
Vad gäller industritillverkade köttbullar innehåller de ofta bara 65-75 procent kött. Potatis, mjöl, salt och druvsocker tillsätts – och oftast är bullarna förstekta genom fritering. Friteringen ger dåliga fetter som varken hjärna, hjärta eller kärl mår bra av.

Tips! Hitta köttet på nätet!
Köp ekologiskt kött från en bonde i närheten. Här finns till exempel Gröna gårdar, som bildades 2001 med grundtanken att minska avståndet mellan kund och uppfödare och samtidigt producera ett ekologiskt kött av hög kvalitet på ett hållbart sätt. I dag har ett trettiotal västsvenska gårdar anslutit sig till den visionen.
På webbsidan Gårdsnära.se listas lokala producenter av mat och dryck. Det går till exempel att söka på köttproducenter i ditt län.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b