Annons
Annons

Hjärtsjukdomarna ändrar mönster – och allt fler unga drabbas av stroke

Det finns en tydlig trend som visar att infarktdödligheten går ner – samtidigt som andra hjärtrelaterade sjukdomar ökar. "Att vara överviktig som tonåring ökar risken för stroke och hjärtsvikt", säger professor Annika Rosengren. Hjärtsjukdomarna håller på att ändra mönster, konstaterar hon och hennes kollegor i en ny studie. Allt fler unga drabbas till exempel av stroke och hjärtsvikt.

Redaktionen

20 december, 2016
Hjärtsjukdomarna ändrar mönster – och allt fler unga drabbas av stroke
Dela inlägget

Det finns en tydlig trend som visar att infarktdödligheten går ner – samtidigt som andra hjärtrelaterade sjukdomar ökar.
– Att vara överviktig som tonåring ökar risken för stroke och hjärtsvikt, säger professor Annika Rosengren.
Hjärtsjukdomarna håller på att ändra mönster, konstaterar hon och hennes kollegor i en ny studie. Allt fler unga drabbas till exempel av stroke och hjärtsvikt.

Forskaren Annika Rosengren är just nu delaktig i flera hjärtrelaterade studier.
– Fetman är en relativt svag riskfaktor för hjärtinfarkt, men desto tydligare när det gäller hjärtsvikt och stroke, säger hon i ett uttalande från Hjärt-Lungfonden.

Läs också: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

Tydlig koppling mellan social klass och hjärtinfarkt
Annika Rosengren har arbetat med hjärtstudier sedan början av 1980-talet då hon kunde konstatera ett tydligt samband mellan social klass och hjärtinfarkt. Sedan dess har vi ändrat beteende på många sätt: Antalet rökare minskar exempelvis och det genomsnittliga kolesterolvärdet bland medelålders män har minskat från 6,4 på 1960-talet till runt 5,3 i dag.

Färre dödsfall i kranskärlssjukdomar
Hjärtdödligheten i kranskärlssjukdomar har följt trenden och minskar.
– Nedgången av död i hjärtinfarkt har varit dramatisk och ses i alla åldersgrupper. Jämfört med 70-talet talar vi om en nedgång på 70–80 procent. Hos dem under 55 år har dödligheten mer än halverats bara sedan slutet av 90-talet.

Läs också: Bättre hjärthälsa lättare än många tror

Stroke ökar hos yngre
Dödligheten i stroke minskar också. Sett till hela folkmängden, vill säga. Däremot ökar antalet drabbade hos en specifik grupp: de unga.
– Däremot ser vi att risken att insjukna i både hjärtsvikt och stroke hos yngre ökar, i motsats till bland äldre där den minskar. Orsakerna till detta är delvis ändrade riskfaktormönster men också att behandlingen av till exempel högt blodtryck och av dem som redan insjuknat i till exempel stroke eller hjärtinfarkt blivit bättre.

Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Hjärtsjukdomarna ändrar mönster
Man kan tydligt se att hjärtsjukdomarna håller på att ändra mönster, konstaterar Annika Rosengren och refererar bland annat till en studie hon varit delaktig i, vilken publicerades i den vetenskapliga tidskriften European Heart Journal i somras. I den har hon och hennes kollegor använt sig av det stora register över 18-åriga män som skulle göra lumpen i Sverige mellan 1969 och 2005. Totalt 1,8 miljoner svenska män gjorde då standardiserade undersökningar i samband med mönstringen till värnplikten. Av dessa vårdades senare 5 492 män för hjärtsvikt, med en genomsnittsålder på 47 år vid diagnosen.
– Värnpliktsstudien har gett oss helt nya fakta när det gäller hjärtsjukdomar hos unga. Hjärtsvikt är trots allt mycket ovanligt hos personer under 50 år och bara en bråkdel av de personer som vi hade med i studien drabbades, säger hon och visar en kurva som stiger kraftigt med ökande vikt.

Läs också: Stor studie: Stroke kan förhindras – med relativt enkelt knep

Större risk för hjärtsvikt redan vid lågt BMI
Däremot visade rapporten något som förvånade forskarna.
Fetman bland de som mönstrade femdubblades från 1969 till 2005, det vet vi sedan tidigare, konstaterar Annika Rosengren.
– Men det var en nyhet att risken för hjärtsvikt ökade med kroppsvikten, och det redan från ett BMI på 20, berättar hon.

Läs också: Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons