Vetelimpor

Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl

Fakta

De allra flesta svenskar får i sig mindre kadmium via maten än det hälsobaserade riktvärdet som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA satt upp. Men en liten andel av befolkningen hamnar troligen över riktvärdet. Därför är det viktigt att minska mängden kadmium där man kan.

Känn till: 
Cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan få i sig mycket därifrån.
Personer med järnbrist kan få i sig mer kadmium eftersom järnbrist kan öka upptaget av kadmium.
Att äta vegetarisk kost kan innebära ökad risk att utsättas. Men fördelarna anses fler än nackdelarna.
- Generellt löper vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.Men det är alltid så att den som äter mer ensidigt riskerar att få i sig mer av ett speciellt ämne. Därför är det viktigt att variera vad man äter även när man äter vegetarisk kost. Att äta mycket grönsaker och frukt är bra för alla. Det minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.
• Den största källan till kadmium för icke-rökare är den mat vi äter mycket av och som är basen för många, som potatis och produkter gjorda av säd.
• Median- eller medelintaget av kadmium via kosten för vuxna i Sverige uppskattas till 1-2 mikrogram per kilo kroppsvikt och vecka (beroende på dataunderlag). Intaget varierar eftersom olika människor äter olika slags mat och olika mycket.
• Höga halter av kadmium kan finnas i lever och njure från vuxna djur. Höga halter har även påträffas i kungschampinjon. Det bruna köttet från krabba kan också hålla höga halter (det vita muskelköttet håller dock inte höga nivåer). Personer som ofta konsumerar den maten kan få ett tydligt tillskott av kadmium.
• Upptaget av kadmium från tarmen och till blodet är cirka 1-10 procent för vuxna.

 Läs mer om kadmium i Näringsguiden

Råd för att få i sig så lite kadmium som möjligt:
• Äta varierad kost.
Inte röka.
Se till att kroppen får tillräckligt med järn. Vid järnbrist i form av låga järndepåer, som är vanligt hos kvinnor i barnafödande ålder, kan upptaget av kadmium bli högre.
Minska på eller undvik mat som kan innehålla mycket kadmium, som lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.
Inte använda keramikkärl av okänt ursprung för att förvara mat. När man lagar mat eller förvarar mat i keramikkärl och emaljerade kärl kan kadmium lösas ut från glasyren och färgen. Sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken för att kadmium ska lösas ut.
Sopsortera batterier och annat som kan innehålla kadmium.
Källa: Livsmedelsverket

Vetefullkornsbröd, det vill säga bröd som är bakat med grovt vetemjöl, innehåller mer än dubbelt så höga halter kadmium som grovt rågbröd. Det visar en ny stickprovskontroll som Livsmedelsverket gjort. 

Kadmium är en cancerframkallande tungmetall som finns naturligt i jorden. Föroreningar i luften och olika slags gödsel kan öka mängderna. Ämnet finns i låga halter i den mesta maten vi äter. Höga halter kan finnas i njure, lever, skaldjur och viss svamp, enligt Livsmedelsverket. 
Kadmium lagras i kroppen (i njurarna) under en lång tid och kan, bland annat, bidra till nedsatt njurfunktion och benskörhet. Kadmium är förbjudet i smycken och i många typer plastföreningar.

► Läs också: Skadliga tungmetaller som bly och kadmium i flera mobilfodral och plånböcker

 

Högst halter i grövre bröd
I en ny sticksprovskontroll har Livsmedelsverket undersökt cirka 40 olika brödsorter. Kontrollen visar att det är de grova bröd, framför allt bröd bakat med vetemjöl, som innehåller högst halter kadmium, rapporterar Sveriges Radio.
Kontrollen av kadmium är en del av ett stort kontrollprogram som gäller många ämnen. Studien är inte klar än. I Livsmedelsverkets nästa undersökning analyseras olika sorters potatis och rotfrukter.
Läs mer om Livsmedelsverkets kartläggning av tungmetaller i livsmedel här.

Så mycket kan du äta 
Enligt EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, bör en person som väger 60 kilo som högst få i sig 20 mikrogram kadmium per dag. Det motsvarar ungefär sex till åtta brödskivor per dag av brödsorter med höga halter.

 Läs också: Rent mjöl i påsen? Här är guiden till olika sorters mjöl

Vete tar lättare upp kadmium
Livsmedelsverket är inte förvånade och menar att det finns flera möjliga förklaringar till resultatet. Till exempel att vete lättare tar upp kadmium ur marken och att vetet kan ha odlats på jordbruksmark med naturligt höga kadmiumhalter i jorden.
– Det här resultatet är vad vi väntade oss och mitt råd till konsumenterna är att man inte fastnar på en produkt, utan äter varierat, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, till ATL, Lantbrukets Affärstidning.

Låga halter kadmium i rågbröd
Livsmedelsverkets kontroll visar däremot att grovt rågbröd innehåller betydligt lägre halter kadmium än vetefullkornsbröd.
– Det är glädjande att rågbröd klarade sig bra i undersökningen. Råg bör vi äta mer av. Det är både fiberrikt och innehåller låga halter av kadmium, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

 Läs också: Allt fler blir bensköra – av ökande mängder kadmium i maten

Saknas gränsvärden för färdiga livsmedel
De gränsvärden man har att förhålla sig till är avsedda för att mäta värden i spannmål och inte i färdiga livsmedel, vilket gjorde att alla stickprover låg väl under gränsen, skriver ATL.
I livsmedelsgruppen cerealier, bröd, flingor med mera, som undersökts uppmättes ett medelvärde om ungefär 25 mikrogram.
– Jag såg att det fanns en rekommendation om högst åtta brödskivor av de brödsorter som visade högst kadmiumhalt, men jag tror inte det är så många som äter åtta skivor om dagen av exakt samma sorts bröd, från samma bageri, varje dag år efter år, säger Emma Halldin Ankarberg, till ATL.

”Vi behöver sänka kadmiumhalten i livsmedel generellt”
Tar man dessutom med i beräkningen att bageriets mjöl med allra största sannolikhet kommer från olika spannmålsodlare och olika områden så är risken förhållandevis liten för att man ska få i sig konstanta höga värden, menar hon.
– Vi behöver sänka kadmiumhalten i livsmedel generellt. På SLU forskar man mycket kring vetesorter som tar upp mindre kadmium, och det är just denna typ av lösningar som gör skillnad, säger Emma Halldin Ankarberg.

► Läs också: Stor risk för tungmetaller och skadliga ingredienser i kosttillskott sålda över nätet

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

De allra flesta svenskar får i sig mindre kadmium via maten än det hälsobaserade riktvärdet som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA satt upp. Men en liten andel av befolkningen hamnar troligen över riktvärdet. Därför är det viktigt att minska mängden kadmium där man kan.

Känn till: 
Cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan få i sig mycket därifrån.
Personer med järnbrist kan få i sig mer kadmium eftersom järnbrist kan öka upptaget av kadmium.
Att äta vegetarisk kost kan innebära ökad risk att utsättas. Men fördelarna anses fler än nackdelarna.
- Generellt löper vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.Men det är alltid så att den som äter mer ensidigt riskerar att få i sig mer av ett speciellt ämne. Därför är det viktigt att variera vad man äter även när man äter vegetarisk kost. Att äta mycket grönsaker och frukt är bra för alla. Det minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.
• Den största källan till kadmium för icke-rökare är den mat vi äter mycket av och som är basen för många, som potatis och produkter gjorda av säd.
• Median- eller medelintaget av kadmium via kosten för vuxna i Sverige uppskattas till 1-2 mikrogram per kilo kroppsvikt och vecka (beroende på dataunderlag). Intaget varierar eftersom olika människor äter olika slags mat och olika mycket.
• Höga halter av kadmium kan finnas i lever och njure från vuxna djur. Höga halter har även påträffas i kungschampinjon. Det bruna köttet från krabba kan också hålla höga halter (det vita muskelköttet håller dock inte höga nivåer). Personer som ofta konsumerar den maten kan få ett tydligt tillskott av kadmium.
• Upptaget av kadmium från tarmen och till blodet är cirka 1-10 procent för vuxna.

 Läs mer om kadmium i Näringsguiden

Råd för att få i sig så lite kadmium som möjligt:
• Äta varierad kost.
Inte röka.
Se till att kroppen får tillräckligt med järn. Vid järnbrist i form av låga järndepåer, som är vanligt hos kvinnor i barnafödande ålder, kan upptaget av kadmium bli högre.
Minska på eller undvik mat som kan innehålla mycket kadmium, som lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.
Inte använda keramikkärl av okänt ursprung för att förvara mat. När man lagar mat eller förvarar mat i keramikkärl och emaljerade kärl kan kadmium lösas ut från glasyren och färgen. Sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken för att kadmium ska lösas ut.
Sopsortera batterier och annat som kan innehålla kadmium.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vad vet du om lecitin?

Hälsa

Är du psykiskt utmattad, har dåligt minne, upplever dig okoncentrerad och blir lätt trött utan ansträngning? Du kan ha lecitinbrist. Här får du lära dig mer!

Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Food Pharmacy: ”Bli en näringsjägare”

Intervju

De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. När småbarnsmammorna Mia Clase och Lina Nertby Aurell träffade professor Stig Bengmark förändrades nämligen deras liv på ett ögonblick. Plötsligt kom begreppet näringsjägare till – och de gav sig sjutton på att lära sig allt om tarmen och dess bakterier. Så föddes bloggen Food Pharmacy och så småningom boken med samma namn.

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.