Proffsdansaren Cecilia Ehrling och skidlegenden Ingemar Stenmark på pressträffen av Lets Dance 2015

Foto: Isabelle Hedander

Ingemar Stenmark: ”Det är inte bara å åk – och har aldrig varit”

Fakta

Namn: Jan Ingemar Stenmark
Ålder: 58 år
Född: 18 mars 1956 i Joesjö, Västerbottens län. Bodde från fem års ålder på Slalomvägen i Tärnaby.
Bor: Vaxholm
Familj: Sambo med Tarja Olli sedan åtta år, döttrarna Nathalie 30 år och Iza 7 år
Aktuell med: Let's Dance 2015 tillsammans med danspartnern Cecilia Ehrling
Nuvarande sysselsättning: – Livsnjutare
Favoritträningsform:
– Om jag tränar så är det löpning eller cykling. Jag har både en racer och en mountain bike. Blir mest mountain bike.
Dold talang: 
– Om det är en talang så svarar jag att kitta fönster. Det är när man tar bort en gammaldags glasruta och sätter fast en ny, då måste man kitta dit den med en kletig massa. Jag har renoverat ungefär 400 rutor på ett sommarhus i Västergötland.
Vilka av årets deltagarna han känner sedan tidigare:
– Jonas Björkman
Vem han tror kommer att vinna Let's Dance 2015:
– Ingen aning, vi har inte fått se varandra dansa. Men jag tror Alex kommer att gå långt. Jag kan jag tänka mig att han är en sådan folk kommer att gilla. Jag ser i alla fall på min dotter att hon gör det. Så han går nog hem hos barn - om de bara får sina föräldrar att rösta.

Meriter: Två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, 86 segrar i alpina världscupen, varav 46 i storslalom och 40 i slalom.
Utmärkelser: Fair Play-priset 1976, Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978, förste mottagare av Victoriastipendiet 1979, Holmenkollenmedaljen 1979, förste och andre mottagare av Jerringpriset 1979 och 1980, näst bästa svenska idrottare under hela 1900-talet, enligt ett pris utdelat på Svenska idrottsgalan 2000. Vann Idrottsakademins hederspris 2011 och vann samma år stort i SVT-programmet "Mästarnas mästare".
Källa: Wikipedia

I årets upplaga av Let’s Dance har Kureras bloggare Cecilia Ehrling fått skidlegenden Ingemar Stenmark som sin danspartner.
För Kurera avslöjar han att han nu måste äta 50 procent mer än vanligt för att inte tappa i vikt, att han tror att Alex Hermansson kommer att gå långt i programmet, att dans är det roligaste han gjort sedan skidåkningen – och att citatet ”De ä bar å åk” som han gjort sig så känd för egentligen aldrig stämde…
– Det var ett felcitat, säger han.

Alla födda innan 1983 – typ – har gissningsvis någon form av minnen av Ingemar Stenmarks storhetstid. När Stenmark åkte rullades det in storbilds-TV i många skolsalar och lektionen pausades en stund. Nästan var man än befann sig var fenomenet tydligt. Det var som om hela Sverige stannade upp ett tag. Och alla höll andan.
Nu får vi chansen igen. Med start på fredag den 27 februari klockan 20.00 – och förhoppningsvis många fredagar framöver.

Du är inte känd för att söka rampljuset direkt. Vad fick dig att tacka ja?
– Jag har sett programmet i många år och fått frågan om att delta nästan varje år tror jag. Jag var nära att säga ja redan förra året men det blev inte så. Jag gör det jag tycker är kul och det här känns kul.

 

Vad är så roligt?
– Det mesta, man skrattar mycket. Man får känna rytmen och precis som vid skidåkning känner man även harmoni. Det är det roligaste jag gjort sedan jag slutade med skidåkningen.

Nöjd med sin danslärare
Han tycker att han haft tur med sin danslärare tillika Kurerabloggaren Cecilia Ehrling.
– Hon är mycket duktig. Man har haft skidlärare som man inte ens efter tio år förstod vad de menade. Jag har sagt till Cissi att jag tycker att hon kunde bli skidlärare eftersom hon är så duktig på att förklara så man förstår.

Vilken dans är din favorit?
– Jag tycker att alla danser är roliga på sitt sätt. Det går inte att jämföra dem riktigt. Men det är nog lite lättare med danser där man håller i varandra. Jag vet inte varför. Jag känner mig nog trygg med Cissi.

Ingemar stenmark och cecilia ehrling selfie

Selfie. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Vad är största utmaningen?
– Jag tror att det är rumba. Om jag minns rätt vad rumba är… då är det ju att röra på höfterna och innan man får in det så… Och sedan är det alltid svårt att dansa med uttryck – för alla danser ska ju vara uttrycksfulla. Så det är en annan utmaning.

Vunnit allt som går att vinna
Ingemar Stenmark räknas som en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Ordet ”vinnarskalle” hörs ofta ihop med hans namn – och det känns ju inte som man har några frågetecken kring varför när man läser Ingemars meriter. Han vann fler än var tredje av sina sammanlagt 231 genomförda världscuptävlingar i disciplinerna slalom och storslalom. I ytterligare 69 tävlingar tog han medalj. I bagaget har han dessutom två OS-guld, tre VM-guld plus utmärkelser från i stort sett varenda svenskt idrottspris som finns.

Officiella pressbilden lets dance 2015 stenmark och ehrling

Officiella pressbilden. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Har du några fördelar av din alpina bakgrund?
– Nej, jag trodde nog att man skulle ha någon nytta av rytmen som finns i skidåkning. Men det är inte alls samma sak här, det är en helt annan grej och helt annorlunda än allt annat jag har hållit på med. Och någon journalist frågade om det inte var en fördel att vara van att memorera en bana, att det kan hjälpa mig att memorera stegen. Det kan ju hända att det är så. Men det är det enda jag kan tänka mig skulle vara en fördel. Jag har inte märkt av det än, men ju mer man lär sig om dans så går det ju också lättare att lära in nya steg.

Hur är det med rytmkänslan?
– I skidåkning bra. I dans inte så jättebra. Jag är nog mittemellan.

Har du någon nackdel av att ha din bakgrund? 
– Ja, att man är stel i kroppen i vissa lägen när man stått i pjäxor under så många år. Jag är stel i fotlederna till exempel.

Ingemar stenmark och cecilia ehrling dansar

Repar. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Känner ingen press av favoritskapet – men vill gärna till final
Han är tillsammans med Marie Serneholt favorit. Känner han av pressen?
– Nej, jag känner ingen press. Jag är så pass gammal, jag bryr mig inte. Det är bara en kul grej det här. Jag tänker att går det bra är det kul men går det dåligt är det också kul.
Men han avslöjar samtidigt att han helst inte vill åka ut för tidigt.
– Nej, jag vill ju till final så att jag får dansa så länge som möjligt. För att lära mig att dansa så bra som möjligt. Jag tycker att det är väldigt kul.

”Det är inte bara å åk”
Ingemar är välkänd för citatet ”De ä bar å åk”, vilket ska ha varit hans svar då en journalist i en radiointervju en gång frågade hur man bär sig åt för att ständigt vinna.
Jag kan inte låta blir att fråga om det även är hans svar på frågan om hur han ska ta sig till final i Let’s Dance. Är de bar å åk?
– Det där citatet var ju egentligen inte rätt utan ett felcitat. Det är inte bara å åk och har aldrig varit, utan det låg ju alltid mycket träning, jobb och tanke bakom. Men det är klart, väl på startlinjen var det ju bara åkningen som fanns. Och så blir det väl nu också.

Gruppfoto lets dance 2015 stenmark ehrling

Gruppfoto. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Alltid nervös vid TV-intervjuer: ”Brukar inte säga mer än jag behöver”
Anders Bagge, tidigare danspartner till Cecilia Ehrling, sas lida av ordentlig rampfeber varje gång han skulle ut på scenen. Ingemar tror inte rampfeber kommer vara hans problem men erkänner att det finns tillfällen då han känner av nerverna.
– Jag kan vara jättenervös om jag ska sitta på en TV-intervju. Och jag kunde ofta vara nervös när jag stod vid starten men det brukade släppa när det kom igång. Jag hoppas att det kommer att vara samma sak nu, att det släpper när man väl börjar dansa. Men jag kommer nog att vara lite nervös innan.
Det kommer ju även att bli en hel del intervjuer i Let’s Dance, dessutom i direktsändning. Cecilia Ehrling har tidigare sagt till Kurera att hon tror att det kommer att vara hon som får hålla låda i paret. Ingemar är benägen att hålla med.
– Jag brukar inte säga mer än jag behöver.

Fortfarande spänstig
På danspartnerns Cecilia Ehrlings instagramkonto finns ett nyfotat filmklipp där Ingemar lätt som en plätt hoppar upp jämfota på en plint. Inte illa för en soon-to-be-60-åring! Men på frågan om han är i bra form är svaret väldigt ödmjukt. 
– Nej, inte speciellt bra. Jag tränar inte så hårt nu längre. Men just det där med spänst, det sitter kvar. Jag har alltid varit spänstig. Även om jag kunde hoppa högre förr. Det går så länge man har en lätt kropp, hade jag vägt mer hade det inte gått.

Ingemar stenmark lyfter cecilia ehrling

Lyft är en del av träningen. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Rädd för att tappa i vikt
Eftersom han sett programmet förr vet han att ”herrar i min ålder ofta tenderar att tappa mycket i vikt”, säger han. Det vill han inte och jobbar därför hårt på att det inte ska hända.
– Första veckan gick jag ner tre kilo. Nu har jag gått upp lite igen men jag får äta något fruktansvärt mycket. Ungefär 50 procent mer än jag brukar. Jag har lite för god ämnesomsättning. Jag skulle gärna vara fem kilo tyngre så att man hade lite att ta av om man blir magsjuk till exempel. För blir jag det går jag ner för mycket.

Har du något livsmedel du inte kan leva utan? 
– Jag vet inte. Jag äter mycket frukt, apelsiner till exempel. Men det finns nog inget jag verkligen behöver utan jag anpassar mig mycket lätt till olika matkulturer. Är jag i Japan tycker jag om japanskt och är jag i Italien tycker jag om italienskt. Är jag i Norrland äter jag palt. Jag är flexibel.

Stenmark och ehrling under dansrepetition

#stherling Foto: Instagram /ceciliaehrling

Du låter lite som motsatsen till Hollywoodfruarna, inte så ”high maintenance”?
– Nej, jag är nog ingen Hollywoodfru utan ganska lätt, säger Ingemar och drar på smilet.

”Jag vet inte alltid vad jag tycker”
Och lätt verkar han sannerligen. Och mild. Med en stillsam humor och ett ständigt småleende på läpparna. Jag vill kalla honom mysig och lugn. Själv vet han inte.
– På frågor som vilka som är min främsta egenskaper kan jag aldrig svara. Jag känner mig själv för dåligt. Jag vet inte alltid vad jag tycker. Det är klart att jag har åsikter men många gånger vet jag inte. Ska jag välja mellan två maträtter till exempel… ja, då tycker jag att det är svårt. Det blir bra det som blir. Jag är lite velig.

Velig eller inte. Folket älskar dig Ingemar. Och vi på Kurera också. 🙂
Vi önskar dig och Cissi stort lycka till!

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.