Annika Ljungberg

Annika Ljungberg: ”Jag ska bli frisk – det har jag bestämt mig för”

Karin Annika Rednex Ljungberg Sylsjö

Född: 31 mars 1969 i Stockholm.
Familj: Dottern Molly, 10, och chihuahuan Aztek.
Bor: I hus utanför Stockholm.
Gör: Artist och sångerska i ”Cotton Eye Joe Show”, driver hälsoportalen Friskhuset.nu.

Annika Ljungberg har aldrig lyssnat på sin kropp. Dålig mat, stress och förstoppning var en del av sångerskans liv i många år. När hon fick diagnosen blodcancer förändrades allt. För att kroppen skulle orka med cellgifter och sjukdom började hon stärka den på naturlig väg.

Morgonen den andra juni 2012 känner Annika Ljungberg ett hugg i magen. Hon tar sig till toaletten, yr och illamående. Hon hinner precis ropa på sin dotter Molly innan hon svimmar av magsmärtan. Tre veckor senare får Annika beskedet att hon har drabbats av kronisk myeloisk leukemi. Cancer.

Bestämde sig för att bli frisk
Annika är trött när hon kommer till vårt möte. Hon har inte sovit på hela natten, men det beror inte på att hon har mått dåligt, utan helt enkelt på att hon har jobbat i musikstudion. Hon har äntligen börjat ta sig tillbaka till musiken efter ett uppehåll på grund av cancern. Hon berättar att hon mår oförskämt bra. Det senaste benmärgsprovet visar att cancermarkörerna har gått ned från 100 procent till 0,8 procent.
– Jag bestämde mig för att bli frisk redan på sjukhustrappan. Och det beslutet håller jag fast vid, säger hon med ett mjukt leende.

 

Vägen till cancerbeskedet var snårig. Den kantades av läkare som hon beskriver som oseriösa och klumpiga. Hon valde bort tre läkare, innan hon hittade en som hon känner sig trygg med.
– Man måste få vara sitt eget språkrör. Jag vill inte vara helt i läkarvårdens händer, jag vill vara med och bestämma själv i varje steg av behandlingen. Då spelar valet av läkare stor roll, det ska vara någon man känner förtroende för, förklarar hon.

Holistiskt synsätt
Annika bestämde sig för två saker när hon fick diagnosen. Det första var att hon skulle bli frisk. Det andra var att hon skulle hjälpa sin kropp till det. Hematologen använder ordet blodcancer. Annika använder ordet obalans för att beskriva sin sjukdom. Hon ser det som ett tillstånd hon själv kan påverka genom att ta bort de obalanser som finns i kroppen.
– Jag valde att se det hela på ett holistiskt sätt. Om cellgifter skulle bryta ned min kropp så var jag tvungen att stärka den först. Det har jag gjort på naturlig väg.

Innan hon påbörjade sin cancerbehandling började hon äta efter ett reningsschema som hennes syster lade upp. Systern är ört- och stressterapeut och schemat syftade till att rensa organen.
– Till saken hör att jag har varit förstoppad i 20 år. Man vet att gift läcker ut i blodet från tarmen efter bara tre dagar. Jag tror att det är en av anledningarna till att jag blev sjuk. Därför tyckte jag att det var mycket viktigt att först rena min kropp, innan jag började belasta den med mer gifter.

Med hjälp av örter rensade hon tarmen, njurarna, blodet, lever, urin och galla. Nästa steg var att lägga om kosten radikalt. Hon uteslöt socker, dåligt fett, kolhydrater, rött kött och mjölkprodukter.
– Det var, och är, viktigt för mig att äta mat som inte förstoppar tarmarna. Mycket tyder på att cancerceller älskar och växer av socker och de flesta av våra livsmedelsbakterier återfinns i köttprodukter och mjölkprodukter, vilket skapar inflammationer, förklarar hon.

”Kommer aldrig få hejarop”
Det tog en månad innan hon gick med på att börja cancerbehandlingen, och då tog hon inte maxdosen.
– Jag kommer aldrig få hejarop av läkarkåren, men känner starkt att jag måste göra detta på mitt sätt. Min förhoppning är att den alternativa vården och svensk sjukvård ska kunna samarbeta mer. En av tre har cancer idag. Man forskar mycket på sjukdomen när den väl har uppstått, men jag tycker att man ska forska mer på orsaken. Då kan vi enklare förebygga. Forskning visar att mat och cancer många gånger kan kopplas ihop.

Hon beskriver dålig kost som en stor orsak till dagens kroniska sjukdomar. Att näringsfattig kost och stress drar ned vårt immunförsvar. Det är det som är hennes fokus idag. Hon ser maten som medicin och väljer en livsstil som hjälper kroppen att klara av påfrestningen av cellgifter och sjukdom.

Lyssnar på kroppen idag
Sjukdomen har inte gjort henne bitter. Istället pratar hon om den som något med ett syfte. Cancern har fått Annika att tänka om vad gäller det mesta. De många smörgåsarna är bortbytta. Stressen och de fullspäckade dagarna i almanackan har skurits ned. Idag har hon bara dagen. Nuet. Hon lyssnar på kroppen. För många år sedan stod hon till och med på scenen sjuk, med en läkare redo med dropp vid sidan om.  Hon beskriver det som att hon nu har dragit i handbromsen för första gången i sitt liv. Istället för att bara rusa på har sjukdomen fått henne att stanna upp och börja om. Hon bygger upp sig själv igen, sakta men säkert.

Förutom en grön och näringsrik kost använder sig Annika av diverse kosttillskott och olika terapeutiska behandlingar. Varje dag äter hon Immunosan, som är betaglucantabletter för immunförsvaret, samt dricker cellvatten som ska gå in i kroppen och reparera trasiga celler. Utöver detta äter hon D3-vitamin, magnesiumpulver för värk i ben och skelett och extra C-vitamin för att stärka immunförsvaret. Hon ser till att få i sig Mighty Green för alla gröna, renande alger. Hon äter också regelbundet renande örter och dagligen Hepator för att rensa och stödja levern.

Hon utstrålar styrka och mod
Annika har hittat harmoni. Det märks tydligt. Hon ser liten ut där hon sitter i stolen mitt emot mig, men hon är allt annat än skör, istället utstrålar hon både styrka och mod. Nu ska hon fotograferas för tidningens omslag och hon sätter på sig cowboy-hatten som är en älskad ägodel. Hon poserar vant med ett genuint leende.

Läkarna säger att Annika aldrig kommer bli frisk, att hon alltid kommer äta mediciner. För henne själv är det självklart att det inte blir så.
– Det är klart jag kommer bli frisk. Det har jag bestämt mig för och jag ger mig aldrig.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordbruk

Sveriges vanligaste bekämpningsmedel återkallas

Eko/miljö

Nu återkallas godkännanden för ogräsmedel som innehåller glyfosat och tillsatsämnet talgamin. Samtidigt skärps reglerna för vilka växtskyddsmedel som får användas av konsumenter utan krav på utbildning. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Proteinplättar

Proteinplättar med banan

Frukost/mellanmål

Gillar du plättar men undviker det för att du tänker att det bara är snabb energi och tomma kalorier? Då kan du tänka om nu. Här är ett superenkelt recept på riktigt goda, inte alls onyttiga, proteinplättar.

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.