Foto: Inger Palm

”Visste inte att magen kunde må så bra”

Fakta

Namn: Karolina Stenqvist.
Ålder: 45 år.
Familj: Sambon Fredrik, barnen Annie och Oskar.
Bor: Täby norr om Stockholm.
Yrke: Ekonomiansvarig.

Nio saker mjölksyrad ostvassle gör:
1. Bidrar till en bra miljö i tarmen.
2. Bidrar till bättre matsmältning.
3. Ökar insulinkänsligheten.
4. Stabiliserar blodsockret.
5. Underlättar tömningen av tarmen.
6. Förlänger mättnadskänslan.
7. Reglerar vätskeöverskottet.
8. Förbättrar näringsupptaget.
9. Reglerar pH-värdet i mage-tarm.

Hjälp vid viktnedgång
Molkosan är mest känt som grunden i en bra maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som är pappa till produkten, rekommenderade den till sina patienter som ville gå ner i vikt.
Ostvassle sänker och stabiliserar insulin- och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Ostvasslen har också en lätt vätskedrivande effekt.
Drycken innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska och det i sin tur underlättar en viktnedgång.

Studier
Det finns flera studier som bekräftar att hälsopionjären Alfred Vogels teorier om Molkosan var rätt. I en studie fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog ostvasslen 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydraterna intogs.
Vid två andra tillfällen undersökte man hur ostvasslen påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Studierna visade att drycken gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassla, som också ger en sund tarmflora samt normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

Fri från laktos
Molkosan är koncentrerad och mjölksyrejäst ostvassle och innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos), vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar produkten utan också mår riktigt bra av att dricka den. Den är dessutom riktigt näringsrik tack vare att den framställs från den mjölk som kommer från kor som betar på alpernas sluttningar där gräset är ekologiskt odlat.

I 25 år har Karolina Stenqvist haft problem med magen. Hon blev alltid svullen efter maten och led av förstoppning och magknip. För två år sedan provade hon att dricka koncentrerad ostvassle som är rikt på kroppsegen mjölksyra, vilket är basen för bra maghälsa.
– Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt, säger Karolina.

Magproblem är vanligt. Varannan svensk har återkommande besvär. De vanligaste symtomen är smärta, magknip och uppblåsthet i kombination med att magen är trög. Så var det också för Karolina Stenqvist.
Varför magen började krångla när hon blev vuxen, det vet hon inte. Hon var alltid frisk som barn.

► Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

 

Mamma hittade lösningen
– Jag hade magknip nästan varje dag trots att jag levde hälsosamt och tänkte på vad jag åt. Jag tyckte att gjorde allt jag kunde för att må bra i magen. Till slut accepterade jag att min mage var känsligare än andras och att det skulle förbli så, berättar Karolina.
Men det gjorde inte Karolinas mamma Eva, som jobbar med kosttillskott och växtläkemedel.
– Mamma kom hem med alla möjliga produkter men det var inte förrän jag började dricka ostvassleprodukten Molkosan som det började hända något, berättar hon.

”Märkte skillnad nästan med en gång”
Hon fortsätter:
– Jag tog två teskedar i ett glas vatten på morgonen och märkte skillnad nästan med en gång. Efter någon vecka fungerade magen perfekt. Det kändes som rena rama himmelriket att jag äntligen fick tömma tarmen varje dag, säger Karolina.

Läs också: Uppblåst och gasig? Kalcium och bakterier kan vara lösningen!

Kan äta det mesta utan att magen protesterar
Mår inte mage och tarm bra kan det orsaka stora problem med hälsan. I många år trodde Karolina att de var normalt att det gick flera dagar mellan toalettbesöken.
– Bajsdiskussioner är ju inte precis något man har på lunchen på jobbet. Det var först när min sambo och jag diskuterade barnens toalettvanor som det gick upp för mig att min mage inte fungerade så bra. Det låter ju inte klokt så här i efterhand men så var det faktiskt, säger Karolina och skrattar.

► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fiber hjälper vid IBS

Kan idag äta allt utan att få problem
Innan Karolina började med ostvassleprodukten försökte hon plocka bort mycket av de råa grönsakerna hon åt för att se om magen skulle bli bättre, men det fungerade inte heller.
– Det spelade egentligen ingen roll vad jag åt. En liten tårtbit och en bulle kunde skapa samma kaos i magen som en pizza på fredag kväll. När magen reagerade på maten kändes det som om jag ätit en tegelsten. Då blev jag förstoppad i flera dagar, säger Karolina och tillägger:
– I dag kan jag äta både pizza och tårta utan att få problem.

Förbättrar tarmflora och matsmältning
Effekten av ostvassle är minskad gasbildning, en sundare tarmflora och därmed en förbättrad matsmältning, vilket i sin tur avhjälper förstoppning, svullnad och magknip.
– Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt, berättar hon.

 Läs också: Enzymer – för fungerande matsmältning och bättre hälsa

Gjorde uppehåll – då strejkade magen
Men det fanns en tid då magproblemen var sekundära. Karolina blev mamma sent i livet och har två barn. Vid båda graviditeterna fick hon havandeskapsförgiftning och blev svårt sjuk.
Som om det inte var nog med dramatik gjorde Karolina en upptäckt på nyårsafton förra året, precis efter att hon avslutat årets sista spinningpass: en knöl på stjärten. I panik ringde hon vårdcentralen men fick vänta tills veckan därpå för ett besök hos doktorn. Analysen på födelsemärket visade att det var hudcancer och Karolina fick en snabb tid för operation.

► Läs också: Problemmage? Experten tipsar om hur du får tillbaka balansen

”Aldrig mått så här bra i hela kroppen någon gång i mitt vuxna liv”
Karolina berättar om tiden som följde.
– När jag fick cancerbeskedet tänkte jag att nu när jag överlevt havandeskapsförgiftningarna, fått ordning på magen och äntligen kommit i bra fysisk form efter mina graviditeter ska jag väl ändå inte dö, säger hon och tillägger:
– Men allt gick tack och lov bra. Jag har nog aldrig mått så här bra i hela kroppen någon gång i mitt vuxna liv. För ett år sedan gjorde jag uppehåll med Molkosan men då kom magproblemen tillbaka. Så något uppehåll blir det inte mer.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Karolina Stenqvist.
Ålder: 45 år.
Familj: Sambon Fredrik, barnen Annie och Oskar.
Bor: Täby norr om Stockholm.
Yrke: Ekonomiansvarig.

Nio saker mjölksyrad ostvassle gör:
1. Bidrar till en bra miljö i tarmen.
2. Bidrar till bättre matsmältning.
3. Ökar insulinkänsligheten.
4. Stabiliserar blodsockret.
5. Underlättar tömningen av tarmen.
6. Förlänger mättnadskänslan.
7. Reglerar vätskeöverskottet.
8. Förbättrar näringsupptaget.
9. Reglerar pH-värdet i mage-tarm.

Hjälp vid viktnedgång
Molkosan är mest känt som grunden i en bra maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som är pappa till produkten, rekommenderade den till sina patienter som ville gå ner i vikt.
Ostvassle sänker och stabiliserar insulin- och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Ostvasslen har också en lätt vätskedrivande effekt.
Drycken innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska och det i sin tur underlättar en viktnedgång.

Studier
Det finns flera studier som bekräftar att hälsopionjären Alfred Vogels teorier om Molkosan var rätt. I en studie fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog ostvasslen 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydraterna intogs.
Vid två andra tillfällen undersökte man hur ostvasslen påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Studierna visade att drycken gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassla, som också ger en sund tarmflora samt normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

Fri från laktos
Molkosan är koncentrerad och mjölksyrejäst ostvassle och innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos), vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar produkten utan också mår riktigt bra av att dricka den. Den är dessutom riktigt näringsrik tack vare att den framställs från den mjölk som kommer från kor som betar på alpernas sluttningar där gräset är ekologiskt odlat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kosttillskott på sked framför grönsaksdisk

På regeringens uppdrag: Nu utreds om Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler

Naturlig hälsa

Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ”utreda och vid behov införa föreskrifter om maximalvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott". Men branschorganisationen Svensk Egenvård som har deltagit i dialogen med Livsmedelsverket hävdar att något sådant behov inte finns i Sverige. "Nej, vi ser inget behov av nationella maxvärden i Sverige. Den svenska lagstiftningen med producentansvar är bra och det fungerar absolut inte bättre i andra länder med maxvärden", säger VD Mats Nilsson till Kurera.

Man i läkarrock skakar hand med person i kostym

Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag

Allmänt

Tiotals miljoner kronor betalades i fjol ut till läkare och annan vårdpersonal – direkt från läkemedelsföretagen. De har fått betalt för att på olika sätt samarbeta med industrin. Schweiziska läkemedelsföretaget Novartis är det bolag som har betalat ut mest till enskilda läkare. Det visar SvD:s granskning av Läkemedelsindustriföreningens nya öppna data.

Laxfilé på träbord

Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax (– och allt mindre omega-3)

Kost

En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all testad lax innehöll det förbjudna – och potentiellt hälsofarliga – bekämpningsmedlet etoxikin, dessutom i över hälften av fallen i mängder som överskrider gränsvärdet för kött flera gånger om. Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten. En ny studie visar också att mängden nyttiga fettsyror i odlad lax har halverats de senaste tio åren.

Åsa med sin son Herbert två år

Livet som förälder till ett barn med typ 1-diabetes

Krönikan

Jag vet att det är många föräldrar som liksom oss kämpar med diabetes dygnet runt. Föräldrar som vet precis hur mycket jobb, och rädsla, det innebär. Till alla dem som har den stora lyckan att inte ha ett diabetesdrabbat barn vill jag bidra till att belysa vilken allvarlig sjukdom det är. Och om hur en vanlig dag kan se ut för oss som är föräldrar.

Vegoburgare

Tre stora företag fällda för vilseledande vegoreklam

Kost

De tre stora livsmedelsföretagen Lidl, Max och Orkla Foods har i sina reklamer kallat vissa produkter "vegetariska", trots att de innehåller både mjölk och ägg. Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) anser att informationen i marknadsföringen är otillräcklig, klassar den som vilseledande - och nu fälls företagen för vegofusk.

Illustration av förändringstrappa

Motivationsguide för bestående förändring

Allmänt

Nytt år med löften om att börja ett nya hälsosamt liv. Många går ut hårt och är på gymmet varje dag, äter nyttig mat varje måltid och pressar sig själva ganska hårt. Det kan fungera för några men finns inte den riktiga viljan till förändring så återgår man ganska snabbt till sina gamla vanor. Man orkar inte hålla i sina förändringar och de blir inte bestående. Men varför är det så svårt att genomföra en förändring? Hur blir vi motiverade att förändra oss? Och går det att motivera andra till förändring? Här är Liria Ortiz motivationsguide för bestående förändring.

kvinna vid dator

Så slipper du bli sjuk!

Förkylning

Under vintermånaderna hostas det och snörvlas till höger och vänster. Men inte alla drabbas. I alla fall inte så ofta. De som har ett starkt immunförsvar klarar sig bättre – och får ett kortare sjukdomsförlopp när de väl drabbas. Vill du slippa bli sjuk? Här får du åtta tips på förebyggande hjälp som stärker immunförsvaret.

Ugnsomelett med chevré

Ugnsomelett med chèvre

Mat

Här är ett underbart recept på en ugnsomelett med getost. "Den här omeletten vill jag äta till frukost, lunch och middag - och det har jag också gjort flera gånger inom loppet av en vecka. Enkel att göra, lockande utseendemässigt och oerhört god", berättar Emma V Larsson som testat receptet som kommer från boken "Made by Marys Gröna Frukost”.

Äldre par håller handen

Vissa tarmbakterier kan ge alzheimer

Allmänt

Bakterierna i tarmen tycks spela roll för utvecklingen av Alzheimers sjukdom, enligt forskare i Lund. Upptäckten kan få stor betydelse. "Nu skulle man faktiskt kunna förhindra att folk insjuknar", säger en av forskarna bakom studien till TT.

Två hjärtan formas av fyra par händer mot solnedgångsbakgrund

Älska dig själv och bli lyckligare i dina relationer!

Sex- och relationer

Fungerar dina relationer – eller slutar de tvärtom oftast med katastrof och tandagnissel? Huruvida dina relationer fungerar eller ej beror till stor del på ditt mått av kärlek till dig själv. Det hävdar i alla fall experten Karin Isberg. "Självkärleken sätter en lägstanivå för hur mycket kärlek som vi får i våra relationer. Det bekräftelsebehov som kommer ur låg självkärlek förstör dina möjligheter att få en bra relation", berättar hon för Kurera och tipsar om fem sätt att visa självkärlek.

personal på sjukhus

Vårdpersonal vill prata näring – men saknar förutsättningar

Kost

Många sjuksköterskor och läkare inom primärvården vill prata med patienterna om vikten av näringstillförsel och hälsosamma matvanor mer än vad de gör idag. Anledningarna till att de inte gör detta idag är framför allt brist på tid och resurser, visar en ny undersökning. "Nu behöver vårdens beslutsfattare prioritera frågan och ge personalen förutsättningar. Att prata mat räddar liv", säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Flicka med huvudet i händerna

Känner du dig missmodig eller mår psykiskt dåligt? Du kan ha litiumbrist

Krönikan

Att vi behöver mineralämnen som exempelvis magnesium, natrium, kalium och kalcium för vår hälsa vet nog redan många av de personer som kommer att läsa det här. Men hur många känner egentligen till mineralet litium – och hur viktigt det är för att vi ska må bra psykiskt? Då många idag förmodligen lider brist på litium borde det finnas all anledning att mineralet godkänns som kosttillskott. Förmodligen skulle det göra enorm skillnad för folkhälsan – både den fysiska och psykiska.

kollage socker majs mjölk donald trump vete

Världens matpriser högre än på länge

Allmänt

Världsmarknadspriserna på livsmedel är de högsta på två år. Bara under 2016 steg priserna med 16 procent. Socker och spannmål största anledningarna – och Donald Trump. Det rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

En glad Marie-Ann på en klippa med sin hund

Det enda som hjälper Marie-Ann mot ledvärken

Värk

Redan när Marie-Ann Gustafsson var 38 år konstaterades det att hon hade artros i båda sina knän. De var helt förslitna och Marie-Ann led av värk – nästan vad hon än gjorde. "Livet var en ond cirkel. Allt gjorde ont. Jag fick mitt liv tillbaka när jag upptäckte ett kosttillskott med glykosaminoglykaner", berättar hon.

stressad och trött kvinna på jobbet

Fem örter som hjälper vid stress och utmattning

Mental hälsa

Sjukskrivningar kopplade till stress har ökat drastiskt senaste åren, värst drabbade är kvinnor. Om man känner sig stressad eller utmattad är det viktigt att ta hjälp direkt, innan det är försent. När man väl gått in i väggen kan det ta år att komma tillbaka. Här är fem adaptogena örter som verkligen kan göra skillnad.

gojibär

Mycket bekämpningsmedel i gojibär – Så här lätt slipper du undan

Kost

Gojibär är ett asiatiskt bär väldigt rikt på vitaminer och mineraler. Men – det är viktigt att känna till att bäret, liksom annan frukt och grönt, inte bara förser dig med nyttigheter. I alla fall inte om det har besprutats. Med anledning av ett test gjort av konsumenttidningen Råd & Rön där för höga halter bekämpningsmedel hittats i var tredje påse gojibär inser vi på Kurera att (ännu) en påminnelse om vikten av ekologiskt är på sin plats. Ekologiska livsmedel – inklusive gojibär – har nämligen inte besprutats med skadliga kemikalier.

Chagachailatte

Chagachailatte

Drycker och smoothies

Kryddig och värmande dryck med sprängticka och ljuvlig smak av kanel, kardemumma och vanilj. Om du störs av kryddorna när du dricker, låt dem sjunka till botten ordentligt, eller sila bort dem med en tesil.

hand naglar nagellack

De tunna och sköra naglarna är nu ett minne blott

Skönhet

Sköra, flisiga och spruckna. Gerd har alltid haft problem med sina naglar och trodde att hon hade testat allt för att stärka dem. Tills hon hittade lösningen i hälsokostbutiken. Nu behöver hon inte gömma händerna i fickorna längre. "Äntligen kan jag visa upp mina händer!" säger hon.

Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist

Krönikan

Är du infektionskänslig? Får du mycket träningsvärk? Blir du mycket behandlingsöm efter djupgående behandlande massage? Får du lätt blåmärken? Blöder du ofta näsblod? Tar det lång tid innan dina sår läker? Har du synliga blodkärl? Har du åderbråck? Har du hemorrojder? Har du blödande tandkött? Har du stela och föråldrade blodkärl? Har du högt blodtryck? Har du haft blodpropp? Har du drabbats av stroke? Har du haft hjärtinfarkt? Då är det stor risk att du har C-vitaminbrist.

Bilder från ultraljud

Forskare: Ät E-vitamin om du vill undvika missfall!

Forskning

Att ha brist på vitamin E stjäl livsviktig energi och näring från ett embryo, vilket kan orsaka allvarliga neurologiska skador, vilket i sin tur kan leda till missfall, visar ny amerikansk forskning. Experter råder nu gravida kvinnor att se till att de äter mat rik på E-vitamin – eller tar tillskott.

Grönsaker intill ett anteckningsblock och penna

Lär dig behandla sjukdomar med matens läkande förmåga

Kost

Läk sjukdomar med örter, lär dig hur maten kan bli din medicin och lev frisk långt upp i åren. På Nordiskt Näringscenter lär man ut kunskap som håller på att glömmas bort. Här finns plats för terapeuten som vill vidareutbilda sig, för privatpersoner som vill bli sin egen ”husdoktor” och för personal i den traditionella vården som vill lära mer om mat som läker.