Foto: Inger Palm

”Visste inte att magen kunde må så bra”

Fakta

Namn: Karolina Stenqvist.
Ålder: 45 år.
Familj: Sambon Fredrik, barnen Annie och Oskar.
Bor: Täby norr om Stockholm.
Yrke: Ekonomiansvarig.

Nio saker mjölksyrad ostvassle gör:
1. Bidrar till en bra miljö i tarmen.
2. Bidrar till bättre matsmältning.
3. Ökar insulinkänsligheten.
4. Stabiliserar blodsockret.
5. Underlättar tömningen av tarmen.
6. Förlänger mättnadskänslan.
7. Reglerar vätskeöverskottet.
8. Förbättrar näringsupptaget.
9. Reglerar pH-värdet i mage-tarm.

Hjälp vid viktnedgång
Molkosan är mest känt som grunden i en bra maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som är pappa till produkten, rekommenderade den till sina patienter som ville gå ner i vikt.
Ostvassle sänker och stabiliserar insulin- och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Ostvasslen har också en lätt vätskedrivande effekt.
Drycken innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska och det i sin tur underlättar en viktnedgång.

Studier
Det finns flera studier som bekräftar att hälsopionjären Alfred Vogels teorier om Molkosan var rätt. I en studie fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog ostvasslen 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydraterna intogs.
Vid två andra tillfällen undersökte man hur ostvasslen påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Studierna visade att drycken gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassla, som också ger en sund tarmflora samt normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

Fri från laktos
Molkosan är koncentrerad och mjölksyrejäst ostvassle och innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos), vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar produkten utan också mår riktigt bra av att dricka den. Den är dessutom riktigt näringsrik tack vare att den framställs från den mjölk som kommer från kor som betar på alpernas sluttningar där gräset är ekologiskt odlat.

I 25 år har Karolina Stenqvist haft problem med magen. Hon blev alltid svullen efter maten och led av förstoppning och magknip. För två år sedan provade hon att dricka koncentrerad ostvassle som är rikt på kroppsegen mjölksyra, vilket är basen för bra maghälsa.
– Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt, säger Karolina.

Magproblem är vanligt. Varannan svensk har återkommande besvär. De vanligaste symtomen är smärta, magknip och uppblåsthet i kombination med att magen är trög. Så var det också för Karolina Stenqvist.
Varför magen började krångla när hon blev vuxen, det vet hon inte. Hon var alltid frisk som barn.

► Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

 

Mamma hittade lösningen
– Jag hade magknip nästan varje dag trots att jag levde hälsosamt och tänkte på vad jag åt. Jag tyckte att gjorde allt jag kunde för att må bra i magen. Till slut accepterade jag att min mage var känsligare än andras och att det skulle förbli så, berättar Karolina.
Men det gjorde inte Karolinas mamma Eva, som jobbar med kosttillskott och växtläkemedel.
– Mamma kom hem med alla möjliga produkter men det var inte förrän jag började dricka ostvassleprodukten Molkosan som det började hända något, berättar hon.

”Märkte skillnad nästan med en gång”
Hon fortsätter:
– Jag tog två teskedar i ett glas vatten på morgonen och märkte skillnad nästan med en gång. Efter någon vecka fungerade magen perfekt. Det kändes som rena rama himmelriket att jag äntligen fick tömma tarmen varje dag, säger Karolina.

Läs också: Uppblåst och gasig? Kalcium och bakterier kan vara lösningen!

Kan äta det mesta utan att magen protesterar
Mår inte mage och tarm bra kan det orsaka stora problem med hälsan. I många år trodde Karolina att de var normalt att det gick flera dagar mellan toalettbesöken.
– Bajsdiskussioner är ju inte precis något man har på lunchen på jobbet. Det var först när min sambo och jag diskuterade barnens toalettvanor som det gick upp för mig att min mage inte fungerade så bra. Det låter ju inte klokt så här i efterhand men så var det faktiskt, säger Karolina och skrattar.

► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fiber hjälper vid IBS

Kan idag äta allt utan att få problem
Innan Karolina började med ostvassleprodukten försökte hon plocka bort mycket av de råa grönsakerna hon åt för att se om magen skulle bli bättre, men det fungerade inte heller.
– Det spelade egentligen ingen roll vad jag åt. En liten tårtbit och en bulle kunde skapa samma kaos i magen som en pizza på fredag kväll. När magen reagerade på maten kändes det som om jag ätit en tegelsten. Då blev jag förstoppad i flera dagar, säger Karolina och tillägger:
– I dag kan jag äta både pizza och tårta utan att få problem.

Förbättrar tarmflora och matsmältning
Effekten av ostvassle är minskad gasbildning, en sundare tarmflora och därmed en förbättrad matsmältning, vilket i sin tur avhjälper förstoppning, svullnad och magknip.
– Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt, berättar hon.

 Läs också: Enzymer – för fungerande matsmältning och bättre hälsa

Gjorde uppehåll – då strejkade magen
Men det fanns en tid då magproblemen var sekundära. Karolina blev mamma sent i livet och har två barn. Vid båda graviditeterna fick hon havandeskapsförgiftning och blev svårt sjuk.
Som om det inte var nog med dramatik gjorde Karolina en upptäckt på nyårsafton förra året, precis efter att hon avslutat årets sista spinningpass: en knöl på stjärten. I panik ringde hon vårdcentralen men fick vänta tills veckan därpå för ett besök hos doktorn. Analysen på födelsemärket visade att det var hudcancer och Karolina fick en snabb tid för operation.

► Läs också: Problemmage? Experten tipsar om hur du får tillbaka balansen

”Aldrig mått så här bra i hela kroppen någon gång i mitt vuxna liv”
Karolina berättar om tiden som följde.
– När jag fick cancerbeskedet tänkte jag att nu när jag överlevt havandeskapsförgiftningarna, fått ordning på magen och äntligen kommit i bra fysisk form efter mina graviditeter ska jag väl ändå inte dö, säger hon och tillägger:
– Men allt gick tack och lov bra. Jag har nog aldrig mått så här bra i hela kroppen någon gång i mitt vuxna liv. För ett år sedan gjorde jag uppehåll med Molkosan men då kom magproblemen tillbaka. Så något uppehåll blir det inte mer.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Karolina Stenqvist.
Ålder: 45 år.
Familj: Sambon Fredrik, barnen Annie och Oskar.
Bor: Täby norr om Stockholm.
Yrke: Ekonomiansvarig.

Nio saker mjölksyrad ostvassle gör:
1. Bidrar till en bra miljö i tarmen.
2. Bidrar till bättre matsmältning.
3. Ökar insulinkänsligheten.
4. Stabiliserar blodsockret.
5. Underlättar tömningen av tarmen.
6. Förlänger mättnadskänslan.
7. Reglerar vätskeöverskottet.
8. Förbättrar näringsupptaget.
9. Reglerar pH-värdet i mage-tarm.

Hjälp vid viktnedgång
Molkosan är mest känt som grunden i en bra maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som är pappa till produkten, rekommenderade den till sina patienter som ville gå ner i vikt.
Ostvassle sänker och stabiliserar insulin- och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Ostvasslen har också en lätt vätskedrivande effekt.
Drycken innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska och det i sin tur underlättar en viktnedgång.

Studier
Det finns flera studier som bekräftar att hälsopionjären Alfred Vogels teorier om Molkosan var rätt. I en studie fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog ostvasslen 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydraterna intogs.
Vid två andra tillfällen undersökte man hur ostvasslen påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Studierna visade att drycken gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassla, som också ger en sund tarmflora samt normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

Fri från laktos
Molkosan är koncentrerad och mjölksyrejäst ostvassle och innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos), vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar produkten utan också mår riktigt bra av att dricka den. Den är dessutom riktigt näringsrik tack vare att den framställs från den mjölk som kommer från kor som betar på alpernas sluttningar där gräset är ekologiskt odlat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Johanna Bjurström

Så får du ditt barn att äta mer hälsosamt

Krönikan

Jag får ofta frågor som: "Hur får jag mina barn att äta hälsosammare?" Jag har lärt mig under åren med mina barn, som idag är tonåringar, att det är inte vad du säger utan vad du gör och det du faktiskt ställer fram på bordet som är avgörande. Här vill jag dela med mig av mina tips om hur du kan påverka ditt/dina barn att äta bättre.

5 alternativ till komjölk – en miniguide

Kost

Vill du undvika mjölk? Anledningarna till att vilja göra det kan vara många och det har kommit en hel uppsjö med alternativa produkter för den som väljer bort komjölk. Men vad har de för styrkor och svagheter och vad passar de till? Vi guidar dig!

Livsmedelsverket

Så många litar på Livsmedelsverket

Allmänt

41 procent uppger att de litar mycket på Livsmedelsverket – och var fjärde svensk uppger att de litar helt på information som kommer från myndigheten. Det visar branschorganisationen Svensk Egenvårds undersökning om vad allmänheten anser om kost, kostråd och kosttillskott.

Ylva Tuoremaa

Havtornsolja var lösningen på guiden Ylvas problem med muntorrhet

Hälsa

Omega-7 är en fettsyra som är speciellt viktig för huden. Den hjälper bland annat torra, sköra slemhinnor att återfå sin fuktighet.
 När Ylva Tuoremaa, 62 år, guidade grupper i Hjalmar Lundbomsgården i Kiruna blev hon så torr i munnen att hon fick svårt att prata. Lösningen på problemet blev ett tillskott med havtornsolja som är rik på omega-7.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

Man plockar chokladtårta ur kylskåp fyllt av frukt

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

En av tre svenskar uppskattas ha ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck - eller vill undvika att få det.

massor med tunna plastkassar samlade på hög utomhus i något städprojekt

Nu kan du panta dina plastpåsar – i nytt pilotprojekt

Trendspaning

Hemköp blir första dagligvarukedjan ut när det gäller att erbjuda sina kunder pengar tillbaka när de återvinner sina plastpåsar. Samtidigt höjs priset på påsen med 50 öre. Projektet grundar sig i ett EU-beslut från 2015 om att minska användningen av tunna plastbärkassar. Samtidigt har Naturvårdsverket satt upp ett svenskt mål: att minska användningen plastpåsar till år 2025 till färre än 40 påsar per person och år.

Animation genomskinlig person med muskler och synligt hjärta

Selen och Q10 – världens bästa hjärtmedicin

Forskning

Det är fem år sedan KiSel10-studien skapade stora rubriker. Det var forskare vid Linköpings universitet som kunde visa att Q10 och selen minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med över 50 procent. Nu har samma forskare fortsatt att analyserat blodproverna på de 443 pensionärerna i studien. De nya resultaten är lika sensationella.

sjukhuspersonal kör iväg sjuksäng med liten flicka

EU varnar för resistenta superbakterier

Allmänt

Varje år dör omkring 25 000 personer bara inom EU:s gränser på grund av olika "superbakterier", det vill säga extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Det visar en rapport från den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA. Nu ska EU ta fram en handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens, vilken ska lanseras redan i sommar.

Kvinna jobbar sent vid sin dator

Stress och könshormoner – så minskar du mängden skadligt östrogen

Hälsa

Påverkar stress våra könshormoner? I så fall hur? Ja, när vi upplever stress påverkas våra könshormoner på ett direkt sätt, menar Sanne Lundblad, expert i komplementär hormonterapi. "Stress ökar till exempel mängden östrogen i kroppen och kan göra oss överviktiga", säger hon till Kurera. Här berättar hon mer om hur detta går till och ger sex enkla tips på hur man kan minska mängden av den skadliga typen östrogen och öka den hälsosamma.

Blodtrycksmanchett

Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Forskning

Högt blodtryck, hypertoni, påverkar cirka 30 procent av alla vuxna i Sverige. Fyra av tio personer som dör på grund av hjärtproblem hade ett förhöjt blodtryck. Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck. Men ett tillskott gjort på lagrad vitlök har i kliniska studier visat sig sänka blodtrycket signifikant.

groddar

Liten guide: Fröna du måste testa att grodda!

Kost

Längtar du efter vårens primörer? Kanske groddar kan vara lösningen så länge? Frön är fullpackade med näring men vi kan inte tillgodogöra oss näringen på ett bra sätt direkt från frön. När vi däremot groddar dem öppnar de upp och gör näringen mer tillgänglig. Riktigt närproducerad supermat helt enkelt!

man i 30-årsåldern tittar på ett piller som han håller i sin hand

Antalet unga som använder potensmedel har dubblats på 10 år

Naturlig hälsa

Potensmedel, alltså tabletter som Viagra, blir allt vanligare bland unga män. Bland killar mellan 15 och 24 år har antalet personer som hämtat ut potensmedel på recept ökat med 89 procent de senaste tio åren. 19-åriga "Victor" berättar för Sveriges radio att han ätit potensmedel under närmare tre års tid. Kurera vill passa på att slå ett slag för de naturliga alternativ till potensläkemedel som finns därute och som ofta räcker lika långt.

överviktig man i rutig skjorta och stor mage utomhus

Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma

Allmänt

Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt minskar dödligheten i fyra cancerformer samt hjärt-kärlsjukdom och färre riskkonsumerar alkohol och tobak. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016. I rapporten framgår också att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

Tjej med vacker fläta intill vatten

Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar!

Skönhet

Upplever du att håret börjat växa långsammare? Känns håret kanske risigt och livlöst? Kanske har du slarvat med kosten och det börjar märkas på din hårkvalitet? Känner du igen dig ska du definitivt läsa vidare. Kurera bad hälsorådgivaren Sara Ruuth lista sina favoriter när det gäller näringstillskott för håret.

Zucchinipasta med kantarellpesto

Zucchinipasta med kantarellpesto

Mat

Kantareller, finns det något godare? Här är en rå zucchinipasta med krämig kantarellpesto. Allra bäst blir det om svamparna får ”lagas” en bra stund i ugn eller torkugn först för att lite vätska ska försvinna och för att ta bort smaken av rå svamp. Med pinjenötter och näringsjäst blir det en krämig lyxig pesto – perfekt för att impa på vännerna på fredagsbjudningen.

tacokrydda i glasburk

Gör din egen tacokrydda

Recept

De flesta tacokryddor man köper i butik innehåller mängder med socker, salt och smakförstärkare. Det är väldigt enkelt att göra egen. Självklart berättar vi hur.

Animerad bild på kvinna i säng som räknar får

”Nu sover jag som en stock hela natten”

Naturlig hälsa

Det är inte alla förunnat att få sova en hel natt. Sömnproblem har blivit så vanligt att i dag lider var tredje svensk av sömnbesvär. Det är vanligare bland kvinnor och Ritva tillhör dem som ibland sover riktigt dåligt. Förra året när sömnproblemen blev riktigt besvärliga gick hon till hälsokostbutiken och bad om råd. Med rogivande örter som hjälp fick hon äntligen sova.

åtta personer vända från kameran mot vit bakgrund

Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist? Kolla här

Naturlig hälsa

Coenzymet Q10 finns i alla våra celler och behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist känner vi oss trötta. Kroppens produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern och minskar kraftigt med åldern. Har man brist kan man få stora hälsofördelar av att ställa den bristen tillrätta. Är du i riskgrupp för Q10-brist? Kolla här.

matvåg och nyttig mat som broccoli och linser etcetera

12 hälsotips från Food Pharmacy

Allmänt

Mia Clase och Lina Nertby Aurell driver Foodpharmacy.se, en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar. De har också skrivit en bok med samma namn som bloggen. De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. Här delar de med sig av 12 hälsotips.

Kvinna utomhus har huvudet nedsänkt i handen

Blir du deppig på våren? Här är 4 tips på naturlig hjälp

Hälsa

Omkring en halv miljon svenskar antas lida av mild till måttlig depression på våren. Antalet drabbade ökar ständigt och bland dessa växer andelen ungdomar. Konventionella SSRI-preparat i all ära men innan man tar till detta ”tyngre artilleri” kan det vara värt att prova hjälp i naturlig form. Biverkningsfria sådana, vilket många ser som en fördel eftersom just biverkningarna för vissa kan vara så starka att en del väljer att avbryta behandlingen i förtid. Här får du fyra tips på naturlig hjälp.

två glas med rödbetsjuice intill färska rödbetor med blast

Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl, 80, blodkärl som en 26-åring

Naturlig hälsa

När den pensionerade professorn Karl Arfors, 80 år, för några år sedan slutade med socker och mjöl blev hans blodkärl 25 år yngre. Och när han började dricka rödbetsjuice i kombination med lingonjuice blev kärlen hela 50 år yngre. "Jag blev väldigt förvånad över att man kan påverka sin hälsa så starkt med vad man äter och dricker", säger Karl Arfors som själv forskat på inflammation under många år,
 bland annat i USA.

Därför äter vi så mycket godis under påsk

Hälsa

Under påsken äter vi i Sverige mer godis än någon annan tid under hela året. Men hur kommer det sig egentligen att kyrkoårets största högtid – den högtid vi en gång förknippade med Jesus, hans död och uppståndelse – snarare blivit en tid för sockerchock och godisfrosseri än någonting annat? Kristian Petrov, docent i idéhistoria och universitetslektor i kulturstudier vid Karlstads universitet, säger sig ha svaret.

Annika Sjöö

Annika Sjöö väljer 10 hälsofavoriter

Allmänt

Hon är dansdrottningen från Let’s Dance som blev författare, föreläsare och programledare för "Du är vad du äter". Annika Sjöö räds inte nya utmaningar. För Kureras läsare listar hon tio av sina absoluta hälsofavoriter.

Frilagd bild på höna som undersöker ägg

Orsaken till de högre halterna miljögift i ekoägg söks fortfarande

Hälsa

Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg, om än fortfarande under gränsvärdena. När nyheten kom i höstas gick äggförsäljningen ner. Effekten i handeln var kortvarig, men gifterna finns kvar och Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till dem. "Nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå", säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till TT.

Johanna Bjurström

Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Krönikan

Chokladkaniner, skumgodis och sega dragéägg med sockerskal i påskens klara nyanser grönt, gult och rött. En särskild typ av godis som många uppger att de inte ens tycker överdrivet mycket om. Trots det fokuseras det i påsktider mycket på just godis och vi tenderar att trycka i oss mer socker vid denna högtid än under någon annan svensk högtid. Här kommer lite information om hur din kropp påverkas av socker.