Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Saltdebatten fortsätter.
Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här.
Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

Innan Kurera publicerade min krönika om salt undrade någon av mina klienter vad Livsmedelsverket skulle säga om den. Livsmedelsverket kommer inte att kommentera den svarade jag. Jag hade fel. Nu har den internationella Londonbaserade lobbyistgruppen WASH, som vill minska saltintaget och därmed öka blodtrycket för att öka försäljningen av läkemedel mot högt blodtryck, genom professor Mattias Aurell (som har drivit en tes som är fel i hela sitt liv) och professor Lena Hultén (som sitter i Livsmedelsverkets expertgrupp, har uppdrag i livsmedelsindustrins lobbyorganisation Swedish Nutrition Foundation, uppdrag inom brödtillverkaren Pågen, arbetar för Unilever som säljer Becel som innehåller omega-6 som orsakar bröstcancer) skrivit mejl till mig.

 Läs också: Repliken: Professorernas svar Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Jag oroade dem tydligen med min artikel om sanningen om salt och högt blodtryck. Jag trodde att de viftade undan Kureras betydelse som kunskapskälla för hälsoinformation och skulle ignorera mig och min artikel men den här ”otäcka” hälsotrenden med en massa människor som börjar träna, köpa närproducerad, ekologisk och nyttig mat samt näringstillskott i form av vitaminer, mineraler och spårämnen måste ju få ett slut. Det växande antalet kompetenta människor både bland deras kollegor som inte är köpta av läkemedelsindustrin och sådana som mig som är intresserade av hälsa samt det stora antal läsare Kurera har oroar dem. Läkemedelsbolagens ofattbara ekonomiska vinster står nämligen på spel här.

Vad skriver Mattias och Lena till mig då? Jo, de skriver att jag har fel. Sedan beskriver de njurens funktion och den är vi överens om och sedan skriver de att jag även har rätt om att träning och kalium sänker blodtrycket. Därefter viftar de med sina vita rockar och sina fina titlar. De beskriver inte vad som är fel i min artikel på en enda punkt eftersom min fysiologiska förklaring är riktig och därför att de inte kan hänvisa till forskning som stöder deras tes. De tror på fullaste allvar att människor i Sverige 2016 som är intresserade av hälsa fortfarande har respekt för läkare, professorer och docenter som springer läkemedelsindustrins ärenden. Jag är ledsen, men så är inte längre fallet. Jag kan tyvärr inte skriva att bättre kan ni för det kan ni ju inte men det här räcker inte.

Nedan bemöter jag deras påståenden stycke för stycke. Mattias Aurell och Lena Hulténs text är i kursiv stil.

”Bäste Jerry, Din krönika i Kurera är en förbluffande läsning. Du verkar ha fått det mesta om bakfoten när det gäller salt. Du har rätt när du säger att extra kaliumsalt sänker blodtrycket och bl.a. därför är frukt och grönt viktig mat. Extra natriumsalt tenderar däremot att höja blodtrycket och det är tveklöst den vedertagna uppfattningen. I varje fall är det så att mindre natriumsalt i kosten alltid sänker blodtrycket och det hos alla om än i varierande utsträckning.”

Ni får vara vänliga och förklara i detalj vilka fysiologiska processer ni menar att jag har fått om bakfoten. Det är bara den vedertagna uppfattningen av forskare som har drivit en tes som har visat sig vara fel, läkemedelsbolag och myndigheter där det sitter tjänstemän som är medlemmar i lobbyistgrupper som springer läkemedelsbolagens ärenden och som dessutom har kopplingar till livsmedelsbolag och läkemedelsbolag. Jag har skrivit i min artikel att ett lågt saltintag sänker blodtrycket lite. Jag har refererat till de högt respekterade Cochranes metaanalys där man har gått igenom 167 forskningsrapporter som visar att blodtrycket sjunker med en procent hos människor med normalt blodtryck och ynkliga 3,5 procent hos människor med högt blodtryck. I praktiken innebär det att blodtrycket sjunker från 120/80 till 179/79, vilket varken gör från eller till.

”Som ett av de allra, allra viktigaste salterna i vår kropp är natriumsaltet extremt väl kontrollerat och den kontrollen vilar på njurarna. De anpassar utsöndringen perfekt till allt det natriumsalt som tas upp i tarmen och den mängden varierar från dag till dag inom vida gränser. I snitt tar vi upp 11-12 gram per dag men de flesta rör oss i spannet 6-18 gram. Knappt någon får i sig mindre än 6 gram per dag som är den internationellt accepterade övre gränsen för ett hälsosamt intag.”

Jag håller med om att salt är ett livsviktigt mineral och att njurarna kontrollerar natriumhalten med stor precision. Det är därför myndigheterna inte behöver kontrollera saltintaget. Jag håller med om att få förutom barn, idrottare, äldre och sjuka riskerar att få saltbrist. Jag är mycket väl medveten om att läkemedelsbolagens lobbyistgrupper har lyckats få ett livsfarligt lågt saltintag accepterat av myndigheter som en övre gräns för ett hälsosamt intag. En rekommendation som i själva verket är så ohälsosam att om man skulle lyckas följa myndigheternas rekommendation så dör man. Det är det min krönika handlar om. Det vore bra om ni läste den. Det tar inte så lång stund.

► Läs också: Krönikan: ”För lite salt ger dig högt blodtryck”

”Det är alltså så att njurarna anpassar utkissandet av natriumsalt till det aktuella intaget och inte tvärtom som du påstår. Saltintaget blir vad det blir varje dag och speglar vad vi äter och dricker och njurarna balanserar mästerligt utsöndringen så att vår interna miljö i blod och kroppsvätskor håller en konstant saltkoncentration. I det här fallet är det solklart vad som är hönan och vad som är ägget!”

Jag ägnade en stor del av min artikel åt att förklara fysiologin på ett förenklat och populärvetenskapligt sätt för att alla som läser krönikan skulle förstå. Fysiologin blir inte annorlunda för att ni som är akademiskt utbildade förklarar den. Ni måste vara vänliga och förklara för mig och Kureras läsare vad ni menar med följande mening: ”Det är alltså så att njurarna anpassar utkissandet av natriumsalt till det aktuella intaget och inte tvärtom som du påstår.”
Jag har inte påstått att det är tvärtom. Jag håller med er fullständigt om att kroppen gör sig av med saltöverskott utan problem. Ni vill inte att saltintaget ska bli vad det blir utan mindre än sex gram per dag, så varför skriver ni att det blir vad det blir? Jag har skrivit i min artikel att kroppen utsöndrar saltöverskott och att salt därför inte kan överdoseras. Det är vi fullständigt överens om. Ni måste även förklara för mig och Kureras läsare vad ni menar med följande mening för det är ni alldeles för otydliga med: ”I det här fallet är det solklart vad som är hönan och vad som är ägget!”

”Du har också rätt när du hävdar att fysisk träning har en gynnsam effekt på blodtrycket. Vi borde ha mer av fysisk träning i vårt moderna vardagsliv men det kräver ett långsiktigt intresse. Bra träning minskar också stress och även det är gynnsamt för blodtrycket. Högt saltintag och brist på motion är tyvärr vanligt i vår värld och därför är högt blodtryck ett internationellt problem. Vad myndigheterna kan göra är att försöka begränsa natriumsaltet i industrimaten som faktiskt står för cirka två tredjedelar av det natriumsalt vi får i oss.”

Jag har rätt och det finns inga men. Det stämmer att träning är bra för att det minskar stress vilket sänker blodtrycket men den fysiologiska effekten av träningen har en mycket större effekt på blodtrycket. Fysisk träning är inte bara gynnsamt på blodtrycket utan det är den mest verksamma medicin som finns mot högt blodtryck. Håller ni med om det? Det borde ni göra eftersom det både är vedertaget och vetenskapligt dokumenterat. I så fall tycker jag att ni ska lobba för att alla läkare ska sluta skriva ut blodtryckssänkande medicin och istället skriva ut C-vitamin, kalium, magnesium, havssalt och fysisk träning i fortsättningen, så kommer ni att göra folkhälsan i Sverige en mycket stor tjänst och sänka statens kostnad för ohälsa. Det blir en win, win, win, lose situation där individen, företagen och staten vinner och läkemedelsbolagen förlorar. Vi är överens om att ett högt intag av raffinerat salt inte är bra. Ni skriver att salt inte höjer blodtrycket eftersom njurarna kontrollerar natriummängden med stor precision och det är vi fullständigt överens om. Jag håller med om att ren natriumklorid inte är hälsosamt och därför borde förbjudas. Jag håller med om att myndigheterna borde förbjuda livsmedelsföretag att salta maten.

 Läs också: Skillnaden mellan olika sorters salt

”Vi som skrivit dessa rader representerar den svenska delen av WASH som uttytt är World Action on Salt and Health. Det är en Lononbaserad NGO förening som samlat medlemmar över hela världen. Högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom är ett internationellt problem och ett högt intag av natriumsalt är en viktig orsak till detta problem.”

Jag vet mycket väl vilka ni är och vilka ekonomiska intressen ni företräder. Du, Lena gick ut i massmedia 2014 och uppmanade Sveriges befolkning att bara dricka vatten och inte äta salt i sommarhettan. Då rann sinnet på docent Uffe Ravnskov i Lund som bemötte ditt påstående och informerade allmänheten om att det är ett livsfarligt råd som är fullständigt vansinnigt. I mars 2013 var du med i TV programmet ”Fråga doktorn” och påstod att D3-vitamin som kosttillskott kan vara farligt. Du påstod att det räcker såväl med det D-vitamin som man får i sig via maten. Jag tänker inte ens kommentera läkemedelsindustrins kamp mot D-vitamin och andra kosttillskott. Jag bara redovisar den för Kureras läsare. Jag håller med om att högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdom är ett stort problem eftersom 38 procent av oss dör i det men det orsakas inte av salt. Vad som orsakar högt blodtryck har jag beskrivit i min krönika om salt och blodtryck. Vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdom kommer jag att skriva om i min nästa krönika och den bygger också på fysiologisk fakta och vetenskap. Jag hoppas att ni även kommer att läsa den. Jag kommer då att berätta att naturlig och biverkningsfri medicin mot hjärt- och kärlsjukdom kostar tio kronor. Era uppdragsgivare kommer att göra nya försök att få kosttillskott förbjudna när Kurera publicerar den krönikan. Högt blodtryck är symtom på stress, rörelsebrist och näringsbrist samt andra faktorer och att behandla det med medicin som har hemska biverkningar istället för att åtgärda orsaken borde kriminaliseras. Ni kan inte hänvisa till en enda forskningsstudie som är designad på rätt sätt som bevisar er tes för då hade ni gjort det. Man har provat att ge försökspersoner 80 gram salt per dag. Det gick inte att äta så mycket salt så man var tvungna att ge dem 25 gram natrium genom tre liter dropp nattetid för att få i försökspersonerna 80 gram salt per dygn men vad hände med blodtrycket hos dessa försökspersoner!? Det höjdes ingenting.

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Kureras sektion ”Replik” ger en möjlighet att replikera artiklar, företrädesvis krönikor, då Kurera.se inte har en aktiv kommentarsfunktion. 
Det som skrivs på Kurera ”Replik” är således skrivet av fristående skribenter och behöver alltså inte handla om tankar och åsikter som Kurera delar.
Är du intresserad av att få din replik publicerad? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se. Inte alla repliker publiceras.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Animation genomskinlig person med muskler och synligt hjärta

Selen och Q10 – världens bästa hjärtmedicin

Forskning

Det är fem år sedan KiSel10-studien skapade stora rubriker. Det var forskare vid Linköpings universitet som kunde visa att Q10 och selen minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med över 50 procent. Nu har samma forskare fortsatt att analyserat blodproverna på de 443 pensionärerna i studien. De nya resultaten är lika sensationella.

sjukhuspersonal kör iväg sjuksäng med liten flicka

EU varnar för resistenta superbakterier

Allmänt

Varje år dör omkring 25 000 personer bara inom EU:s gränser på grund av olika "superbakterier", det vill säga extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Det visar en rapport från den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA. Nu ska EU ta fram en handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens, vilken ska lanseras redan i sommar.

Kvinna jobbar sent vid sin dator

Stress och könshormoner – så minskar du mängden skadligt östrogen

Hälsa

Påverkar stress våra könshormoner? I så fall hur? Ja, när vi upplever stress påverkas våra könshormoner på ett direkt sätt, menar Sanne Lundblad, expert i komplementär hormonterapi. "Stress ökar till exempel mängden östrogen i kroppen och kan göra oss överviktiga", säger hon till Kurera. Här berättar hon mer om hur detta går till och ger sex enkla tips på hur man kan minska mängden av den skadliga typen östrogen och öka den hälsosamma.

Blodtrycksmanchett

Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Forskning

Högt blodtryck, hypertoni, påverkar cirka 30 procent av alla vuxna i Sverige. Fyra av tio personer som dör på grund av hjärtproblem hade ett förhöjt blodtryck. Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck. Men ett tillskott gjort på lagrad vitlök har i kliniska studier visat sig sänka blodtrycket signifikant.

groddar

Liten guide: Fröna du måste testa att grodda!

Kost

Längtar du efter vårens primörer? Kanske groddar kan vara lösningen så länge? Frön är fullpackade med näring men vi kan inte tillgodogöra oss näringen på ett bra sätt direkt från frön. När vi däremot groddar dem öppnar de upp och gör näringen mer tillgänglig. Riktigt närproducerad supermat helt enkelt!

man i 30-årsåldern tittar på ett piller som han håller i sin hand

Antalet unga som använder potensmedel har dubblats på 10 år

Naturlig hälsa

Potensmedel, alltså tabletter som Viagra, blir allt vanligare bland unga män. Bland killar mellan 15 och 24 år har antalet personer som hämtat ut potensmedel på recept ökat med 89 procent de senaste tio åren. 19-åriga "Victor" berättar för Sveriges radio att han ätit potensmedel under närmare tre års tid. Kurera vill passa på att slå ett slag för de naturliga alternativ till potensläkemedel som finns därute och som ofta räcker lika långt.

överviktig man i rutig skjorta och stor mage utomhus

Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma

Allmänt

Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt minskar dödligheten i fyra cancerformer samt hjärt-kärlsjukdom och färre riskkonsumerar alkohol och tobak. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016. I rapporten framgår också att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

Tjej med vacker fläta intill vatten

Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar!

Skönhet

Upplever du att håret börjat växa långsammare? Känns håret kanske risigt och livlöst? Kanske har du slarvat med kosten och det börjar märkas på din hårkvalitet? Känner du igen dig ska du definitivt läsa vidare. Kurera bad hälsorådgivaren Sara Ruuth lista sina favoriter när det gäller näringstillskott för håret.

Zucchinipasta med kantarellpesto

Zucchinipasta med kantarellpesto

Mat

Kantareller, finns det något godare? Här är en rå zucchinipasta med krämig kantarellpesto. Allra bäst blir det om svamparna får ”lagas” en bra stund i ugn eller torkugn först för att lite vätska ska försvinna och för att ta bort smaken av rå svamp. Med pinjenötter och näringsjäst blir det en krämig lyxig pesto – perfekt för att impa på vännerna på fredagsbjudningen.

tacokrydda i glasburk

Gör din egen tacokrydda

Recept

De flesta tacokryddor man köper i butik innehåller mängder med socker, salt och smakförstärkare. Det är väldigt enkelt att göra egen. Självklart berättar vi hur.

Animerad bild på kvinna i säng som räknar får

”Nu sover jag som en stock hela natten”

Naturlig hälsa

Det är inte alla förunnat att få sova en hel natt. Sömnproblem har blivit så vanligt att i dag lider var tredje svensk av sömnbesvär. Det är vanligare bland kvinnor och Ritva tillhör dem som ibland sover riktigt dåligt. Förra året när sömnproblemen blev riktigt besvärliga gick hon till hälsokostbutiken och bad om råd. Med rogivande örter som hjälp fick hon äntligen sova.

åtta personer vända från kameran mot vit bakgrund

Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist? Kolla här

Naturlig hälsa

Coenzymet Q10 finns i alla våra celler och behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist känner vi oss trötta. Kroppens produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern och minskar kraftigt med åldern. Har man brist kan man få stora hälsofördelar av att ställa den bristen tillrätta. Är du i riskgrupp för Q10-brist? Kolla här.

matvåg och nyttig mat som broccoli och linser etcetera

12 hälsotips från Food Pharmacy

Allmänt

Mia Clase och Lina Nertby Aurell driver Foodpharmacy.se, en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar. De har också skrivit en bok med samma namn som bloggen. De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. Här delar de med sig av 12 hälsotips.

Kvinna utomhus har huvudet nedsänkt i handen

Blir du deppig på våren? Här är 4 tips på naturlig hjälp

Hälsa

Omkring en halv miljon svenskar antas lida av mild till måttlig depression på våren. Antalet drabbade ökar ständigt och bland dessa växer andelen ungdomar. Konventionella SSRI-preparat i all ära men innan man tar till detta ”tyngre artilleri” kan det vara värt att prova hjälp i naturlig form. Biverkningsfria sådana, vilket många ser som en fördel eftersom just biverkningarna för vissa kan vara så starka att en del väljer att avbryta behandlingen i förtid. Här får du fyra tips på naturlig hjälp.

två glas med rödbetsjuice intill färska rödbetor med blast

Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl, 80, blodkärl som en 26-åring

Naturlig hälsa

När den pensionerade professorn Karl Arfors, 80 år, för några år sedan slutade med socker och mjöl blev hans blodkärl 25 år yngre. Och när han började dricka rödbetsjuice i kombination med lingonjuice blev kärlen hela 50 år yngre. "Jag blev väldigt förvånad över att man kan påverka sin hälsa så starkt med vad man äter och dricker", säger Karl Arfors som själv forskat på inflammation under många år,
 bland annat i USA.

Därför äter vi så mycket godis under påsk

Hälsa

Under påsken äter vi i Sverige mer godis än någon annan tid under hela året. Men hur kommer det sig egentligen att kyrkoårets största högtid – den högtid vi en gång förknippade med Jesus, hans död och uppståndelse – snarare blivit en tid för sockerchock och godisfrosseri än någonting annat? Kristian Petrov, docent i idéhistoria och universitetslektor i kulturstudier vid Karlstads universitet, säger sig ha svaret.

Annika Sjöö

Annika Sjöö väljer 10 hälsofavoriter

Allmänt

Hon är dansdrottningen från Let’s Dance som blev författare, föreläsare och programledare för "Du är vad du äter". Annika Sjöö räds inte nya utmaningar. För Kureras läsare listar hon tio av sina absoluta hälsofavoriter.

Frilagd bild på höna som undersöker ägg

Orsaken till de högre halterna miljögift i ekoägg söks fortfarande

Hälsa

Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg, om än fortfarande under gränsvärdena. När nyheten kom i höstas gick äggförsäljningen ner. Effekten i handeln var kortvarig, men gifterna finns kvar och Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till dem. "Nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå", säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till TT.

Johanna Bjurström

Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Krönikan

Chokladkaniner, skumgodis och sega dragéägg med sockerskal i påskens klara nyanser grönt, gult och rött. En särskild typ av godis som många uppger att de inte ens tycker överdrivet mycket om. Trots det fokuseras det i påsktider mycket på just godis och vi tenderar att trycka i oss mer socker vid denna högtid än under någon annan svensk högtid. Här kommer lite information om hur din kropp påverkas av socker.

Ulrika Davidsson

Ulrika Davidsson: ”Jag har provat dieterna och hittat min egen väg!”

Intervju

Under au-pair-vistelsen i Luxemburg upptäckte hälsoprofilen Ulrika Davidsson sin passion för vällagad och nyttig mat. Den nyfunna matglädjen fick henne inte bara att bli av med sin egen övervikt, utan ledde även fram till 26 böcker, föreläsningsturnéer samt inspirerande hälsoresor till sol och värme. Och visste du att du kan äta hemma hos Ulrika på Gotland?

Montage: Gravidmage med sovande bebis synlig inuti

Fostrets storlek påverkas av halten bor i dricksvattnet

Forskning

Om grundämnet bor finns i för höga halter i dricksvattnet kan detta påverka fosters storlek och barnen kan födas två centimeter kortare och 200 gram lättare än genomsnittet. Det visar forsknings från Karolinska institutet. Höga halter bor i vattnet finns bland annat på Gotland men har även uppmätts på platser i södra och mellersta delen av landet.

Till synes deppig medelålders man med huvudet i hälnderna

Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Forskning

Hur vår hjärna mår bestäms till stor del av vår tarmflora. Det är inte första gången forskare dragit denna slutsats. Nu kopplar en studie mag- och tarmproblem till psykisk ohälsa till vår tarmflora. Den australiska studien visar även på ökad risk att utveckla psykisk ohälsa för personer med IBS.

chokladkanin

8 nyttigare – men lika goda – tips på påskgodis

Kost

Snart kommer påskkärringarna och knackar på dörren och barnen vill ha sina påskägg. Vilket godis, om något, bjuder du på? Kanske ska du ge ett påskägg till någon som undviker socker, har allergier, vill äta ekologiskt eller är vegan? Det kan vara vårt att hitta bra alternativ i butikernas lösgodishyllor. Lugn. Vi har samlat åtta bra alternativ till dig – plus några recepttips för dig som har tid att göra eget påskgodis.

tjej gömmer sig bakom björk

Barken från tall kan bli räddningen för pollenallergiker

Naturlig hälsa

Vår och sommar betyder i bästa fall rinnande näsa och kliande ögon för en pollenallergiker. I värsta fall betyder det att man knappt vågar sig ut genom dörren. Men det behöver inte vara så. Med hjälp av ett tillskott gjort på barken från en tall kan pollenallergiker leva ett vanligt liv under sommaren. Ett liv utan snuva, röda ögon och nysattacker – och effekten av tillskottet är dessutom omedelbar.

Guide: Detta är självkänsla

Mental hälsa

Självkänsla handlar om hur man uppfattar sig själv, hur nöjd och accepterande man är mot sig själv. Det är en grundinställning till oss själva och betecknar hur god självkännedom man har. Man vet vad man "går för". Utan självkänsla blir vi lätt känsliga för kritik och det kan skapa oro, ångest och depression. Självförtroende är en annan term som ibland blandas ihop med självkänsla men självförtroende handlar mer om vår tilltro till att prestera.

man i affär håller förpackad köttfärs

Nötfärs trolig orsak till flera fall av ehec-infektion

Kost

Under februari 2017 blev sex personer sjuka av samma variant av ehec-bakterier som orsakade ett utbrott under hösten 2016. Utbrottsutredningen är nu färdig och det är mycket sannolikt att det var nötfärs av kött från ett och samma slakttillfälle under hösten som orsakade samtliga fall. "Köttfärs är en riskprodukt", säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad.