Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Saltdebatten fortsätter.
Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här.
Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

Innan Kurera publicerade min krönika om salt undrade någon av mina klienter vad Livsmedelsverket skulle säga om den. Livsmedelsverket kommer inte att kommentera den svarade jag. Jag hade fel. Nu har den internationella Londonbaserade lobbyistgruppen WASH, som vill minska saltintaget och därmed öka blodtrycket för att öka försäljningen av läkemedel mot högt blodtryck, genom professor Mattias Aurell (som har drivit en tes som är fel i hela sitt liv) och professor Lena Hultén (som sitter i Livsmedelsverkets expertgrupp, har uppdrag i livsmedelsindustrins lobbyorganisation Swedish Nutrition Foundation, uppdrag inom brödtillverkaren Pågen, arbetar för Unilever som säljer Becel som innehåller omega-6 som orsakar bröstcancer) skrivit mejl till mig.

 Läs också: Repliken: Professorernas svar Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Jag oroade dem tydligen med min artikel om sanningen om salt och högt blodtryck. Jag trodde att de viftade undan Kureras betydelse som kunskapskälla för hälsoinformation och skulle ignorera mig och min artikel men den här ”otäcka” hälsotrenden med en massa människor som börjar träna, köpa närproducerad, ekologisk och nyttig mat samt näringstillskott i form av vitaminer, mineraler och spårämnen måste ju få ett slut. Det växande antalet kompetenta människor både bland deras kollegor som inte är köpta av läkemedelsindustrin och sådana som mig som är intresserade av hälsa samt det stora antal läsare Kurera har oroar dem. Läkemedelsbolagens ofattbara ekonomiska vinster står nämligen på spel här.

Vad skriver Mattias och Lena till mig då? Jo, de skriver att jag har fel. Sedan beskriver de njurens funktion och den är vi överens om och sedan skriver de att jag även har rätt om att träning och kalium sänker blodtrycket. Därefter viftar de med sina vita rockar och sina fina titlar. De beskriver inte vad som är fel i min artikel på en enda punkt eftersom min fysiologiska förklaring är riktig och därför att de inte kan hänvisa till forskning som stöder deras tes. De tror på fullaste allvar att människor i Sverige 2016 som är intresserade av hälsa fortfarande har respekt för läkare, professorer och docenter som springer läkemedelsindustrins ärenden. Jag är ledsen, men så är inte längre fallet. Jag kan tyvärr inte skriva att bättre kan ni för det kan ni ju inte men det här räcker inte.

Nedan bemöter jag deras påståenden stycke för stycke. Mattias Aurell och Lena Hulténs text är i kursiv stil.

”Bäste Jerry, Din krönika i Kurera är en förbluffande läsning. Du verkar ha fått det mesta om bakfoten när det gäller salt. Du har rätt när du säger att extra kaliumsalt sänker blodtrycket och bl.a. därför är frukt och grönt viktig mat. Extra natriumsalt tenderar däremot att höja blodtrycket och det är tveklöst den vedertagna uppfattningen. I varje fall är det så att mindre natriumsalt i kosten alltid sänker blodtrycket och det hos alla om än i varierande utsträckning.”

Ni får vara vänliga och förklara i detalj vilka fysiologiska processer ni menar att jag har fått om bakfoten. Det är bara den vedertagna uppfattningen av forskare som har drivit en tes som har visat sig vara fel, läkemedelsbolag och myndigheter där det sitter tjänstemän som är medlemmar i lobbyistgrupper som springer läkemedelsbolagens ärenden och som dessutom har kopplingar till livsmedelsbolag och läkemedelsbolag. Jag har skrivit i min artikel att ett lågt saltintag sänker blodtrycket lite. Jag har refererat till de högt respekterade Cochranes metaanalys där man har gått igenom 167 forskningsrapporter som visar att blodtrycket sjunker med en procent hos människor med normalt blodtryck och ynkliga 3,5 procent hos människor med högt blodtryck. I praktiken innebär det att blodtrycket sjunker från 120/80 till 179/79, vilket varken gör från eller till.

”Som ett av de allra, allra viktigaste salterna i vår kropp är natriumsaltet extremt väl kontrollerat och den kontrollen vilar på njurarna. De anpassar utsöndringen perfekt till allt det natriumsalt som tas upp i tarmen och den mängden varierar från dag till dag inom vida gränser. I snitt tar vi upp 11-12 gram per dag men de flesta rör oss i spannet 6-18 gram. Knappt någon får i sig mindre än 6 gram per dag som är den internationellt accepterade övre gränsen för ett hälsosamt intag.”

Jag håller med om att salt är ett livsviktigt mineral och att njurarna kontrollerar natriumhalten med stor precision. Det är därför myndigheterna inte behöver kontrollera saltintaget. Jag håller med om att få förutom barn, idrottare, äldre och sjuka riskerar att få saltbrist. Jag är mycket väl medveten om att läkemedelsbolagens lobbyistgrupper har lyckats få ett livsfarligt lågt saltintag accepterat av myndigheter som en övre gräns för ett hälsosamt intag. En rekommendation som i själva verket är så ohälsosam att om man skulle lyckas följa myndigheternas rekommendation så dör man. Det är det min krönika handlar om. Det vore bra om ni läste den. Det tar inte så lång stund.

► Läs också: Krönikan: ”För lite salt ger dig högt blodtryck”

”Det är alltså så att njurarna anpassar utkissandet av natriumsalt till det aktuella intaget och inte tvärtom som du påstår. Saltintaget blir vad det blir varje dag och speglar vad vi äter och dricker och njurarna balanserar mästerligt utsöndringen så att vår interna miljö i blod och kroppsvätskor håller en konstant saltkoncentration. I det här fallet är det solklart vad som är hönan och vad som är ägget!”

Jag ägnade en stor del av min artikel åt att förklara fysiologin på ett förenklat och populärvetenskapligt sätt för att alla som läser krönikan skulle förstå. Fysiologin blir inte annorlunda för att ni som är akademiskt utbildade förklarar den. Ni måste vara vänliga och förklara för mig och Kureras läsare vad ni menar med följande mening: ”Det är alltså så att njurarna anpassar utkissandet av natriumsalt till det aktuella intaget och inte tvärtom som du påstår.”
Jag har inte påstått att det är tvärtom. Jag håller med er fullständigt om att kroppen gör sig av med saltöverskott utan problem. Ni vill inte att saltintaget ska bli vad det blir utan mindre än sex gram per dag, så varför skriver ni att det blir vad det blir? Jag har skrivit i min artikel att kroppen utsöndrar saltöverskott och att salt därför inte kan överdoseras. Det är vi fullständigt överens om. Ni måste även förklara för mig och Kureras läsare vad ni menar med följande mening för det är ni alldeles för otydliga med: ”I det här fallet är det solklart vad som är hönan och vad som är ägget!”

”Du har också rätt när du hävdar att fysisk träning har en gynnsam effekt på blodtrycket. Vi borde ha mer av fysisk träning i vårt moderna vardagsliv men det kräver ett långsiktigt intresse. Bra träning minskar också stress och även det är gynnsamt för blodtrycket. Högt saltintag och brist på motion är tyvärr vanligt i vår värld och därför är högt blodtryck ett internationellt problem. Vad myndigheterna kan göra är att försöka begränsa natriumsaltet i industrimaten som faktiskt står för cirka två tredjedelar av det natriumsalt vi får i oss.”

Jag har rätt och det finns inga men. Det stämmer att träning är bra för att det minskar stress vilket sänker blodtrycket men den fysiologiska effekten av träningen har en mycket större effekt på blodtrycket. Fysisk träning är inte bara gynnsamt på blodtrycket utan det är den mest verksamma medicin som finns mot högt blodtryck. Håller ni med om det? Det borde ni göra eftersom det både är vedertaget och vetenskapligt dokumenterat. I så fall tycker jag att ni ska lobba för att alla läkare ska sluta skriva ut blodtryckssänkande medicin och istället skriva ut C-vitamin, kalium, magnesium, havssalt och fysisk träning i fortsättningen, så kommer ni att göra folkhälsan i Sverige en mycket stor tjänst och sänka statens kostnad för ohälsa. Det blir en win, win, win, lose situation där individen, företagen och staten vinner och läkemedelsbolagen förlorar. Vi är överens om att ett högt intag av raffinerat salt inte är bra. Ni skriver att salt inte höjer blodtrycket eftersom njurarna kontrollerar natriummängden med stor precision och det är vi fullständigt överens om. Jag håller med om att ren natriumklorid inte är hälsosamt och därför borde förbjudas. Jag håller med om att myndigheterna borde förbjuda livsmedelsföretag att salta maten.

 Läs också: Skillnaden mellan olika sorters salt

”Vi som skrivit dessa rader representerar den svenska delen av WASH som uttytt är World Action on Salt and Health. Det är en Lononbaserad NGO förening som samlat medlemmar över hela världen. Högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom är ett internationellt problem och ett högt intag av natriumsalt är en viktig orsak till detta problem.”

Jag vet mycket väl vilka ni är och vilka ekonomiska intressen ni företräder. Du, Lena gick ut i massmedia 2014 och uppmanade Sveriges befolkning att bara dricka vatten och inte äta salt i sommarhettan. Då rann sinnet på docent Uffe Ravnskov i Lund som bemötte ditt påstående och informerade allmänheten om att det är ett livsfarligt råd som är fullständigt vansinnigt. I mars 2013 var du med i TV programmet ”Fråga doktorn” och påstod att D3-vitamin som kosttillskott kan vara farligt. Du påstod att det räcker såväl med det D-vitamin som man får i sig via maten. Jag tänker inte ens kommentera läkemedelsindustrins kamp mot D-vitamin och andra kosttillskott. Jag bara redovisar den för Kureras läsare. Jag håller med om att högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdom är ett stort problem eftersom 38 procent av oss dör i det men det orsakas inte av salt. Vad som orsakar högt blodtryck har jag beskrivit i min krönika om salt och blodtryck. Vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdom kommer jag att skriva om i min nästa krönika och den bygger också på fysiologisk fakta och vetenskap. Jag hoppas att ni även kommer att läsa den. Jag kommer då att berätta att naturlig och biverkningsfri medicin mot hjärt- och kärlsjukdom kostar tio kronor. Era uppdragsgivare kommer att göra nya försök att få kosttillskott förbjudna när Kurera publicerar den krönikan. Högt blodtryck är symtom på stress, rörelsebrist och näringsbrist samt andra faktorer och att behandla det med medicin som har hemska biverkningar istället för att åtgärda orsaken borde kriminaliseras. Ni kan inte hänvisa till en enda forskningsstudie som är designad på rätt sätt som bevisar er tes för då hade ni gjort det. Man har provat att ge försökspersoner 80 gram salt per dag. Det gick inte att äta så mycket salt så man var tvungna att ge dem 25 gram natrium genom tre liter dropp nattetid för att få i försökspersonerna 80 gram salt per dygn men vad hände med blodtrycket hos dessa försökspersoner!? Det höjdes ingenting.

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Kureras sektion ”Replik” ger en möjlighet att replikera artiklar, företrädesvis krönikor, då Kurera.se inte har en aktiv kommentarsfunktion. 
Det som skrivs på Kurera ”Replik” är således skrivet av fristående skribenter och behöver alltså inte handla om tankar och åsikter som Kurera delar.
Är du intresserad av att få din replik publicerad? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se. Inte alla repliker publiceras.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

humlor i blomma

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza - eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Skärbräda med olika sorters kött och mejeriprodukter

Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord

Kost

Trots det växande intresset för vegetarisk mat fortsätter den svenska köttkonsumtionen att öka, enligt jordbruksverket. Världsnaturfonden (WWF) säger att uppgången är oroväckande – och Jordbruksverket säger sig vara överaskade. "Det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken", säger Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket utredare, till Sveriges Radio.