Annons
Annons

Johanna Toftby om sin PMDS: ”Migränen och humöret är värst”

Frisören Johanna Toftby, känd från dejtingprogrammet "Ensam mamma söker", lider av svår PMS, så kallad PMDS. För Kurera berättar hon om hur hon mår när det är som värst. "Jag kan inte hantera mina känslor, blir deppig, får ångest och kan bli sjukt arg – helt obefogat", erkänner hon. Hon tipsar också om knepen som hjälper henne mest.

Redaktionen

20 maj, 2016
Johanna Toftby om sin PMDS: ”Migränen och humöret är värst”
Dela inlägget

Frisören Johanna Toftby, känd från dejtingprogrammet ”Ensam mamma söker”, lider av svår PMS, så kallad PMDS.
För Kurera berättar hon om hur hon mår när det är som värst.
– Jag kan inte hantera mina känslor, blir deppig, får ångest och kan bli sjukt arg – helt obefogat, erkänner hon.
Hon tipsar också om knepen som hjälper henne mest.

Johanna Toftby har alltid varit medveten om att PMS finns och är något många någon gång känner av – kanske till och med drabbas av hårt. Men själv var hon inte drabbad. Trodde hon. Visst har hon påverkats lite av preventivmedel och mått dåligt under sina graviditeter men PMS? Nääe…

Läs också: TV-stjärnan om sin PMS: ”Bättre av vilja, saffran och vitaminer!”

En superkvinna
Hon har inte velat se sig själv på det sättet.
– Jag har alltid trott att jag är en glad och stark super woman som bara flyger fram, klarar allt och inte blir nämnvärt påverkad av saker som hormoner, årstider och sådant. Så fel jag haft.
Problemen eskalerade några år efter att hon fått barn. Det blev nattsvart, livet kändes plötsligt hopplöst och svårt. Ibland.

Johanna med fästmannen Janne Fors. Foto: Lisa-Marie Toftby
Johanna med fästmannen Janne Fors. Foto: Lisa-Marie Toftby

”Min kille hör direkt”
Sedan hon insåg att hon lider av PMDS har hon försöka att bena ut vad det egentligen handlar om.
– Jag har börjat ta hjälp, göra research och jag har gjort en resa som jag idag är väldigt glad över. För innan förstod jag inte alls.
Det gjorde ingen annan i hennes närhet heller.
Hennes pojkvän Janne Fors, även han känd från ”Ensam mamma söker” men från en annan säsong, märker snabbt av när hon får PMS, säger hon.
– Jag får till och med en annorlunda röst. Min kille hör direkt. ”Okej, nu är du inne i den perioden”, säger han.

Läs också: Ny studie: D-vitamin kan minska dina känslostormar

Har nästan knäckt hennes förhållande
Johannas svåra PMS har nästan knäckt hennes förhållande, berättar hon. Särskilt jobbigt var det innan de insåg att det var PMS hon led av.
– Jag som normalt är frisk, glad och stark rasar plötsligt bara samman och blir ingenting under två, ibland tre, veckor.
Hon kan bara inte kan styra över sina känslor, berättar hon. Vissa månader är lindrigare, men andra är det total katastrof.
– Min stackars pojkvän har fått ta så mycket skit och jag har sagt grejer jag aldrig annars skulle säga. Helt obefogat. Jag har förvandlats till ett riktigt monster ibland och sett en personlighetsförändring som faktiskt är ganska läskig och obehaglig.

Läs också: Lindra din PMS med D-vitamin, kalcium – och vetegroddar

”Blir gnällig, måste klaga. Hatar”
För ett och ett halvt år sedan förvärrades läget ytterligare. Hösten 2014 slog huvudvärken från helvetet till, säger hon.
– Jag trodde på riktigt att nu dör jag. Jag gissade på saker som hjärnblödning, hjärntumör, cancer eller alldeles för högt blodtryck.
Huvudvärken börjar kring ägglossning, är som värst i början och kan hålla på i upp till två veckor, berättar hon.
– Den gör att jag sover jättedåligt, blir yr och känner mig konstig. Det är som om kroppen exploderar och slits sönder och samman. Jag blir handlingsförlamad och behöver mycket sömn för att orka.
Varje månad blir hon lika förvånad, berättar hon. Fast hon vet.
– Migränen smyger sig på, jag känner mig ledsen utan anledning, blir gnällig och måste klaga på något. Hatar, tycker att alla gör fel, känner så mycket ilska och liksom vill vara negativ och arg.

Läs också: Orsaken bakom migrän funnen hävdar forskare

”Helvetet börjar runt ägglossning”
När Johanna har skrivit om det på bloggen har många hört av sig.
– Många känner igen symtomen men har inte vetat att det är PMS för när mardrömsveckorna är över är man ju som vanligt igen – och glömmer av. Sedan börjar helvetet igen runt ägglossning, säger Johanna.
Ilska, nedstämdhet, hopplöshet och ångest. Alla är ledord för hur hon mår under sin PMS.
– Ingenting känns bra. Det är jobbigt att hantera både känslosvackorna och konsekvenserna man skapar som PMS-monster.
När mensen kommer är det som hon vaknar upp ur mörkret och blir normal. Hon blir lugn, glad och sitt vanliga spralliga jag igen, berättar hon.

Tycker det är orättvist att kvinnor ska drabbas av sina hormoner
Johanna tycker att det är orättvist att kvinnor ska vara så drabbade av sina hormoner. Hon förstår varför begreppet ”PMS-kärring” har myntats, även om hon ogillar uttrycket.
– Det är så man blir. När jag har PMS, eller PMDS, kan jag ibland inte hantera mina känslor. Det jobbigaste är dessa pendlingar mellan ljus och mörker. Det är inte lätt att hänga med, inte för mig eller för någon i min närhet.

Läs också: Experten: Därför får vi hormonella obalanser och PMS

Johanna tycker att både löpning och styrkepass hjälper. Här är hennes favoritövning för snygg hållning och stark rygg.
Löpning och styrkepass hjälper. Här är favoritövningen för hållning och rygg.

Blir hjälpt av träningen
När hon började misstänka att det var PMS det rörde sig om förstod hon att hon måste ta tag i det. Annars riskerade det att förstöra hennes liv, insåg hon.
Hon började att träna, först powerwalk och sedan löpning. Sedan även styrketräning.
– Jag la om mitt liv totalt.
Nu springer hon varje dag, berättar hon.
– Jag måste springa av mig. När jag springer höjs mina lyckohormoner och trycker ner monstret som vill ta över mitt liv.
Det var i juni förra året, berättar hon. Hon la även om kosten helt.
– Jag plockade till exempel bort sockret och minskade ner på mängden gluten.

”Kropp och själ hör ihop”
Efter bara någon månad med träning och kostomläggning kände hon sig bättre.
– Jag kan inte med ord beskriva känslan, att man lyckats lindra helvetet lite. Och det bara genom förändringar med träning och kost.
Plötsligt blev hon betydligt snällare och gladare, berättar hon.
– Jag var inte längre något psykbryt eller fick helt jävliga utbrott på min helt oskyldiga kille. Och barnen tyckte jag blev en gladare mamma.
Hon mår så mycket bättre och tycker att det är ganska häftigt att man kan förändra så mycket mentalt bara med motion, säger hon.
– Vi är skapta för att röra på oss, det ger dopamin och endorfiner. Min gynekolog har också bekräftat att träning är det bästa du kan göra vid svår PMS. Kropp och själ hör ihop! Så till alla som tjatar om att träning är utseendefixering: Testa själva så får ni se hur bra ni kommer må!

Läs också: PMS? Du kan ha magnesiumbrist!

Magnesiumspray och migräntabletter hjälper mot migränen. Foto: Johanna Toftby
Magnesiumspray och migräntabletter hjälper mot migränen. Foto: Johanna Toftby

Känner det som att livet är slut – fast hon har allt
Även om hon får bra hjälp av fysisk aktivitet och bättre kost känner hon fortfarande av sin PMS varje månad – på något sätt, poängterar hon.
– Antingen blir jag deppig, arg, får ångest eller en så svår migrän att jag inte tar mig ut. Migränen ger mig stor frustration för kroppen mosas sönder totalt och jag kan inte träna eller göra saker jag har planerat.
– Jag kan känna en stor hopplöshet och tomhet. Får inget gjort, känner det som att livet tar slut. Fast jag har allt.

”Många tycker att man bara ska skärpa sig”
Johanna Toftby tycker att förståelsen från omvärlden många gånger saknas. Och att problemet inte tas på allvar.
– PMS låter ganska enkelt och okomplicerat men ni som känner igen er vet vad jag pratar om. ”Det är väl ingenting”…. Jo, det är det!
Hon fortsätter:
– Många tycker att man bara ska ”skärpa sig”. Helt enkelt bita ihop för det är ju ”bara PMS”. Men det är ju det som är det jävliga, att det inte alls är så bara. Det går inte att bara ”ta bort” något när det där monstret attackerar och tar över din kropp.

Läs också: 3 naturliga sätt att minska din PMS

Testade PMS-medicin: ”Aldrig mått så dåligt”
Av läsare på sin blogg har hon fått många tips och råd. Bland annat tipset att smörja sig med progesteronkräm.
– Många verkar bli hjälpta men det hjälpte tyvärr inte mig, berättar hon.
Hon har också testat den nya PMS-medicin som kom för några år sedan. Men det blev bara värre, berättar hon.
– Premalex är ett slags antidepressivt medel som man äter före mens, sedan slutar man. Jag blev inte hjälpt utan trodde snarare att jag skulle hänga mig i närmsta träd och var tvungen att ge upp efter bara någon vecka. Jag stod inte ut, hade enorm ångest och har nog aldrig mått så dåligt. Där fick jag överväga vad som var värst.
Valet var lätt, berättar hon.
– Jag valde självklart depp några dagar i månaden hellre än att må så dåligt som jag gjorde av ”rävgiftet”, som dessutom har svåra biverkningar som kan hänga kvar i tre månader. Jag hade förmodligen tagit kål på alla i min närhet om jag fortsatt. Vissa blir säkert hjälpta, men det finns ingen mall för vad som fungerar för varje individ.

Läs också: PMS? Ät mer vegetabiliskt järn!

Hoppas hon kan hjälpa andra
Att Johanna Toftby valt att så naket gå ut med sin PMDS är på grund av förhoppningen att hon kan hjälpa andra.
– Jag vill inte måla upp någon falsk bild. Att ha PMS eller PMDS är ingen dans på rosor. Jag önskar att resten av samhället förstod bättre. Man kan känna sig väldigt ensam om att ha det här, men det märker jag ju när jag bloggar om det att jag inte alls är. Tvärtom. Sverige kryllar av PMS-tjejer. Så varför är det inte mer socialt accepterat?
Bara att inse att det är PMS man lider av – och inte depression, lågt blodsocker eller något annat – kan vara svårt, resonerar hon.
– Och just för att både man själv och omgivningen har så svårt att förstå vad som händer är varför vi borde prata mer om ämnet. För att lyfta upp det till ytan – och bidra till att personer med PMS blir tagna på allvar. Jag vill hjälpa och peppa genom att säga att det finns faktiskt sätt att få lindring.

Läs också: PMS? Du kan ha magnesiumbrist!

Knepen som hjälper

"Vitaminer och mineraler hjälper", säger Johanna Toftby.
”Vitaminer och mineraler hjälper”, säger Johanna Toftby.

Bättre med träning, bättre kost, vitaminer och mineraler
Johanna har testat det mesta och känner idag att hon trots allt har skaffat sig några bra verktyg. Hon svarar till exempel bra på zonterapi och en räddning har varit migränmedlet Sumatriptan, erkänner hon. Och så träningen!
– Träning hjälper mig verkligen massor! Och kosten. Bara inte tillräckligt.
Hon äter även kosttillskott.
– Vitaminer och mineraler hjälper mycket. Jag äter till exempel vitamin B6 som ska vara bra vid svår PMS. Och magnesiumspray har jag använt länge och tar alltid när migränen är som värst. Det är muskelavslappnande och bra vid svår huvudvärk och även vid kramp.
Hon sprayar det på tinningar och där hon har ont.
– Man sprayar det på tunn hud. När huvudvärken går över lugnar det kroppen direkt. Magnesiumspray är bland det bästa jag har köpt.

Läs också: Hård träning ökar risk för järnbrist

Stress förvärrar
Andra knep är att ta det lite lugnare och sova ordentligt, säger hon.
– Bra sömn är viktigt. Sover jag sämre blir det mycket värre. Jag tycker även att det är bra att träna i lugnare tempo och generellt vara snällare mot sig själv. Inte boka upp sig på för mycket. Man kan tacka nej till saker, det har jag lärt mig. Och ta lugna, sköna promenader i ljuset.
– Jag försöker även att tänka på stressen, för stress förvärrar.
– Nu kan det bara bli bättre, hoppas jag. För att må dåligt två veckor i månaden ska man inte behöva stå ut med.

Med hjälp av förståelse och vissa PMS-knep lyckas paret ha ett stabilt förhållande trots humörsvängningar. Foto: Privat
Med hjälp av förståelse och vissa PMS-knep lyckas paret ha ett stabilt förhållande trots humörsvängningar. Foto: Privat

Även fått hjälp av psykiatrin
För något år sedan fick hon rådet att gå till en psykiatrisjuksköterska för att lära sig att hantera PMS:en. Det har hon aldrig ångrat.
– Vårdcentralen lät mig komma till en fantastisk sköterska som har varit så bra. Vi har benat ut saker, hon har gett mig många bra råd om hur jag ska hantera saker när det slår till.
Ett av knepen hon tycker hjälpt henne att ”bli vän med sina PMS-svackor” är att inte nonchalera sina känslor.
– Jag fick rådet att tillåta mig att må lite sämre några dagar. Och vet du, det funkar.

Läs också: Optimal mental hälsa med aminosyror

Bästa tipset till personer med ångest
Hennes tips till andra, oavsett om det är PMS eller något annat som har hänt, är att våga möta ångesten.
– Bemöt era rädslor. Stäng inte av, fly inte. Då blir det bara värre. Min psykiatrisköterska sa en ganska rolig grej. Hon sa: ”Tänk dig att du är en busschaufför. Vid varje busshållplats står en person som är ångest. Du vill inte släppa på den och stänger dörrarna men istället blir du jagad och vid nästa hållplats står det en till. Och vid nästa hållplats en till. Kör du utan att släppa på och bemöta ångesten kommer du få det ännu värre.”
Och så är det ju, håller Johanna Toftby med.
– Det blir bara jobbigare att hantera om du stretar emot. Släpp på ångesten istället och tänk att du hanterar detta bra ändå. Du vet att det går över, det är inget farligt. Tänk så och du kommer, precis som jag, även att göra en viktig inre resa.

Läs också: Omega-3 tycks minska psykisk instabilitet

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Johannas tips för att lindra PMS och PMDS:

1. Träna!
– Träningen är A och O. Det ger dig viktiga lyckohormoner och stabiliserar ditt humör.
2. Vitaminer och mineraler
– Vitaminer och mineraler hjälper. Jag äter till exempel D-vitamin och även B6 som ska vara bra mot svår PMS. Till exempel magnesium som är muskelavslappnande och hjälper mot huvudvärk och kramp. Magnesiumspray är nog det bästa jag har köpt.
3. Ät bra mat
– Minska på gluten och socker och ät en bra och varierad kost.
4. Zonterapi
– Det funkar bra för mig.
5. Sömn och vila
– Ta det lugnt några dagar, varva ner. Prioritera bra och tillräcklig sömn.
6. Stressa inte
– Stress är en big no no, det förvärrar.
7. Progesteronkräm
– För mig fungerar det tyvärr inte men många har meddelat mig att de blir hjälpta av att smörja in krämen två gånger om dagen, på tunn hud på flera ställen på kroppen.
8. Tillåt dig att må dåligt
– Våga bemöta din ångest och tillåt dig må dåligt några dagar. Försök inte trycka bort negativa känslor, de bara eskalerar då.

Namn: Johanna Matilda Toftby.
Ålder: 42 år.
Bor: Skövde och Göteborg.
Familj: Döttrarna Lisa-Marie och Marilyn 18 respektive 16 år samt fästmannen och särbon Janne Fors, 48 .
Sysselsättning: Frisör, makeup-artist, bloggare och krönikör.
Bakgrund: Var med i TV 3:s dejtingprogram ”Ensam mamma söker” år 2008.
Synlig på social media:
Blogg: johannatoftby.se
Facebook: Johanna Toftby
Instagram: johannatoftby
Twitter: JohannaToftby

Annons
Annons