Let's Dance. Veera Kinnunen och Jonas Björkman.

Jonas Björkman om nya kärleken

Fakta

Namn: Jonas Lars Björkman.
Ålder: 42 år.
Bor: Saltsjöbaden.
Familj: Frun och ”tvillingsjälen” Petra och barnen Max 12 år och Bianca 7 år.
Sysselsättning: Assisterande Davis Cup kapten, expertkommentator på TV4 C More, driver Peak Tennis Academy, en tennisakademi för glada amatörer tillsammans med fd tennisproffset Tomas Johansson samt stiftelsen Zelmerlöw Björkman Foundation tillsammans med Måns Zelmerlöw, som samlar in pengar till fyra skolor i Afrika för att kunna bygga brunnar och hjälpa till utbildningsmöjligheter.
Aktuell med: Let's dance 2015.
Synlig i social media: Instagram: Bjorkmantennis Twitter: Bjorkmantennis Facebook: Jonas Björkman
Det visste du inte om Jonas: Kan spela trummor, har jobbat på lager i Alvesta.
Bakgrund:
Inledde sin professionella karriär i Swedish Open 1991. Har vunnit 54 dubbeltitlar och 6 singeltitlar. Som bäst rankad världsetta i dubbel och världsfyra i singel. En av de mest framgångsrika svenskarna genom tiderna som dubbelspelare.
Inledde sin professionella karriär i Swedish Open 1991. Har vunnit 54 dubbeltitlar och 6 singeltitlar. Som bäst rankad världsetta i dubbel och världsfyra i singel. En av de mest framgångsrika svenskarna genom tiderna som dubbelspelare.
Ansågs ha en av världens bästa servereturer och volleyslag.
Hans segergest var "Brysselsteget", ett steg framåt med ena handen om foten. Gesten hämtade han från sketchen "Inofficiella Parad-VS i Gymnastik" ur TV-serien En himla många program med Galenskaparna och After Shave.
Han spelade sin sista professionella match 14 november i Tennis Masters Cup.

Let’s dance-aktuelle Jonas Björkman är en man med många strängar på sitt racket. Bildligt talat. Han är tenniskapten, expertkommentator, tvåbarnsfar – och så bygger han och kompisen Måns Zelmerlöv brunnar ihop.
För Kurera erkänner han dessutom att han förutom sin fru Petra även har en annan, ny kärlek i livet. 

– Jag älskar att utföra vardagssysslor, berättar han.

På fredag ska Sveriges gamle tennisess Jonas Björkman visa vad han går för som cha-cha-charmör. Men med förra veckans Jive höll det på att bli hemgång för Jonas. Då hade han legat sjuk i influensa innan och inte haft tid att träna. Ett utgångsläge han inte riktigt gillar.
– Jag är perfektionist, erkänner han för Kurera.

En man av ordning
Perfektionist har han alltid varit, berättar han. Han gillar ordning och reda.
– Jag var alltid noga med ordningen på mina hotellrum när jag aktiv och reste mycket, till exempel. Och jag kunde göra kanonmatcher men det fanns alltid någonting att racka ner på. Jag letade alltid efter den där perfekta matchen men sedan började jag inse att det hände väldigt sällan.

 

Självkritisk alltså? Har du blivit bättre på det?
– Ja, jag tycker det. Det handlar om att vinna och kunna njuta av det, att tycka att man gjort det bra trots att man ”vet” att man skulle kunna gjort det bättre.

Att uppskatta ”nuet” mer på något sätt?
– Ja, precis. Det har jag lärt mig mer och mer efter hand. Men tidigare kunde jag slå 20 bra backhand – men missade jag en så var det den jag tänkte på. Men jag ska ju erkänna att det ju är på samma sätt med dansen. Att jag, trots att det något helt nytt, ju helst vill sätta det direkt.

Jonas Björkman och Veera kinnunen

Första dansen i programmet var en lyckad quick step. Foto: Instagram /bjorkmantennis

Är laddad – och dansfrälst
Nästa gång han alltså visa vad han går för i en cha-cha. Han är laddad. För numera är han nämligen dansgalen.
– Jag tycker att det är fantastiskt jäkla kul det här med att dansa. Jag vill vara kvar så länge jag bara kan. Tänk, jag får träna varje dag med ett proffs, det är få förunnat, säger han med ett mått av tacksamhet i rösten.

Har du någon tidigare danserfarenhet?
– Nja, lite discodans som alla andra. Inte i skolan för då var jag för blyg men på äldre dagar. Lite disco och en och annan tryckare. Och så lite spex på tennistouren. Det innehöll ibland lite dans och då var det alltid jag som fick ta det eftersom de andra inte vågade. Det bor ju en teaterapa i mig.

Veera Kinnunen och Jonas Björkman

Selfie time! Foto: Instagram /bjorkmantennis

Vilka danser har du lättast för?
– De snabba danserna. Som quick step och jive. Han är van att vara snabb i fötterna, snabb från fot till fot liksom, inflikar hans danspartner Veera Kinnunen snabbt.

Vilka fördelar tycker du annars att han har av sin tennisbakgrund?
– Bra kondition, snabbheten – och framför allt är han jättebra på att koncentrera sig. Han kan hålla fokus kvar hur länge som helst, berättar Veera.
– Ja, det stämmer nog. Det kan jag dra nytta av, instämmer Jonas.

Jonas Björkman gruppbild

Danspartnern Veera har ihop det med Jennys danspartner. Foto: Instagram /bjorkmantennis

Största utmaningen – sitt eget ansikte…
Han berättar att han haft en särskilt stor utmaning under Let’s dance-resan hittills.
– Att få bort mitt minspel, jag har för mycket mimik. Jag såg för jäklig ut när jag spelade tennis. Fotograferna älskade det men det är mindre kul att se själv. Jag såg ofta väldigt konstig ut och så är det i dansen också.

Svårt gå in i karaktär
En annan utmaning är hans humör. För trots att han är teaterapa tycker han att det är svårt att få ner mungiporna.
– Jag vill ju gärna le och vara glad. Det är det som kommer naturligt men jag kan ju inte vara glad i alla danser eftersom karaktären i till exempel en tango ska se ut på ett visst sätt. Det är en utmaning.

Jonas Björkman nanne grönwall och jonas hallberg lets dance

Viktigt att kunna sin duckface. Foto: Instagram /bjorkmantennis

Har varit supernervös
På frågan om hur han mår innan han går ut på scenen – om han har någon scenskräck – svarar han så här:
– Jag är ju egentligen jättevan vid väldigt stora framträdanden, men inom tennisen och inom en ram jag ju tränat hela mitt liv för.
I Let´s dance är läget ett helt annat, medger han.
– Här har jag varit supernervös eftersom det är något helt nytt, men nu när jag vant mig lite försöker jag att gå in med inställningen att jag bjuder på mig själv. Jag har gjort bort mig själv innan och det kommer garanterat att hända nu också. Det gäller att gilla läget – och bara uppskatta allt jag får lära mig.

Uppskattar vardagen
Jonas verkar vara en glad kille som bejakar livet och vågar prova nya saker. En typisk glaset-är-halvfullt-person.
Dessutom uppskattar han vardagen, berättar han.
– Saker som att hämta, lämna, åka och handla. Jag gillar sådana vardagssysslor mycket.
Men så har det inte alltid varit, berättar han.
– Jag har tränat varje dag i så många år. Förr när jag hade ledigt berodde det ju ofta på ett dåligt resultat. Men nu har jag vänt på så vis att vardagen numera är något jag verkligen uppskattar, kanske till skillnad mot många andra. Jag gillar att göra sådant som andra nog tycker är tråkigt.

Jonas björkman lets dance

Eldig dansör – ny titel på visitkortet. Foto: Instagram /bjorkmantennis

Vilket är ditt bästa hälsotips?
– Underhåll kroppen, rör på dig. Det behöver inte vara så avancerat eller så mycket. Det bästa är om man hittar en hobby och försöker att samtidigt ha kul. Gör man saker man trivs med blir det lättare att fortsätta.

Vad har du för tankar kring kost?
– Jag äter inte lika mycket som tidigare eftersom jag inte förbränner lika mycket, och behöver inte heller äta lika mycket. Men jag följer ingen diet utan äter det mesta. Nu har jag ju slutat på elitnivå vill jag njuta. Men när jag var aktiv tog jag bort pastan för den la sig väldigt tungt och jag fick väldigt svårt att röra mig. Favoriten är asiatisk mat.

Har du några laster? 
– Jag är inte så mycket dessertmänniska men jag älskar chips. Chips och Polly, det är mina droger.

Tränar du? Favoritträningsform?
– Inte så mycket. Nu när jag slutat har jag svårt att motivera mig att gå på gymmet eller ut och springa. Men min favoritträningsform är en aktivitet tillsammans med någon, som tennis eller fotboll. Och så har jag en ny favorit som heter paddle tennis, det är fantastiskt roligt.

 Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.