Annons
Annons

Juice it up!

Drick dina grönsaker och få i dig din dagliga ranson av grönt – och lite till. Att göra sin egen juice med en råsaftcentrifug är ett enkelt och gott sätt att tillgodogöra sig viktiga näringsämnen. Koncentrerad näring, i lättillgänglig form.

Redaktionen

17 september, 2013
Juice it up!
Dela inlägget

Drick dina grönsaker och få i dig din dagliga ranson av grönt – och lite till. Att göra sin egen juice med en råsaftcentrifug är ett enkelt och gott sätt att tillgodogöra sig viktiga näringsämnen. Koncentrerad näring, i lättillgänglig form.

Att göra sin egen juice är både det mest hälsosamma och godaste alternativet. Med en råsaftcentrifug kan du pressa frukt och grönsaker i olika kombinationer för att få en näringstät hälsodryck. Det är det enklaste sättet att få i sig den gröna dos som man rekommenderas äta varje dag. Hemmapressad juice separerar näringskoncentratet från fibrerna och råa grönsaker innehåller fler näringsämnen än värmebehandlade. Om du inte gillar smaken av exempelvis kål eller selleri kan du enkelt piffa upp smaken med ingefära eller mynta.

Riktlinjer för att göra egna juicer:
• Skaffa en råsaftcentrifug som är kraftfull och enkel att rengöra.
• Köp så mycket kravodlade eller ekologiska basvaror som möjligt.
• Skölj grönsakerna ordentligt. Vid risk för föroreningar: låt stå 15 minuter i en balja med några droppar grapefruktkärnextrakt eller 1–1 ½ dl vinäger.
• Skala citrusfrukter och ta bort kärnorna från frukten.
• Ta bort blasten på morötter och rabarber. Av de flesta andra rotfrukter, som rödbetor, kan man även göra juice av blasten.
• Det går bäst att göra juice av frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten.
• Skär frukt och grönsaker i bitar innan du gör juice av dem.
• Juice ska helst drickas färsk inom en timmes tid. Man kan lagra en del i kylskåpet under 24 timmar i tillbringare eller glasburk med lock, men juicen förlorar näring hela tiden så det bästa är att göra juicen och dricka upp det mesta inom några minuter.

Av Redaktionen

 

Annons
Annons