Hälsa på mina villkor

Hälsomål 2016 – Nya hälsomål för 2017

Ytterligare ett år har passerat och ser jag tillbaka känner jag mig riktigt nöjd!

År 2016 var det året då jag
–> Började jobba som egenföretagare och hyrde ett rum i en salong mitt i Söderhamn.
–> Jag vågade testa på poledance och blev alldeles kär i träningsformen!
–> Jag fick uppleva den varmaste midsommar på många år tillsammans med nästan hela min familj och släkt i vår sommarstuga!
–> Jag reste till Kroatien med min sambo och fick minnen för livet både i Kroatien och i Bosnien Hercegovina!
–> Jag började utveckla ett genuint intresse för ekologisk hudvård och startade en skönhetsdetox.
–> Jag besökte ÄNTLIGEN allt för hälsan mässan!

Nu satsar jag på ett hälsosamt och superroligt 2017 med nya hälsomål!


Mina hälsomål för 2017 är
1. Fortsätta med min skönhetsdetox –> Våga testa ekologisk hårfärg.

2. Varierande och rolig kondition- och styrketräning –> trappträning a la PT-fia, poledance, simning, promenad och appen fitstar.

3. Skapa budget för att betala av skulder –> Ett riktigt tråkigt mål men som kommer att underlätta en hel del för min psykiska hälsa.

4. Utveckla mina kunskaper inom kost och nutrition –> Den 10/3 startar min utbildning för att bli Diplomerad & licensierad kostrådgivare via Paulúns Näringscenter!



Årets julklapp: Välgörenhet

Årets julklapp är enligt HUI VR-glasögonen vilket är inte förvånande för det är en helt fantastisk uppfinning!
Min sambo har köpt ett par och det är verkligen en häftig känsla att ta på sig dom. Jag fick testa en demo där jag satt i en ”bur” som sänktes ner i havet. Det var fiskar som simmade extremt nära, maneter som lyste i mörkret och andra vackra havsvarelser och det kändes som om du kunde ta på dom. Det var en helt fantastiskt känsla som fick mig att vilja snorkla och ta dykarcertifikat.

För mig är årets julklapp välgörenhet och speciellt välgörenhet som fokuserar på livet i havet eller rent vatten till människor runt om i världen. Organisationen WaterAid beskriver på sin hemsida att ungefär 663 miljoner människor har inte tillgång till rent vatten. Världsnaturfonden uppmanar folk att ge bort ett fadderskap i julklapp för att hjälpa livet i haven då över 100 miljoner hajar dödas varje år. Tiotusentals valar och delfiner drunknar varje år i fiskredskap och de senaste 50 åren har havens ekosystem försämrats kraftigt.

turtle_1_of_1

divinity-la-32seahorse_new

DivinityLA är ett företag som samarbetar med flera organisationer som kämpar för livet i havet och för att skapa hållbara lösningar på den globala vattenkrisen säljer dom vackra armband.
På min önskelista står armbanden som bidrar till sea life. Mina favoriter är ”seahorse” och the sea turtle”.

 

Ett annat företag som bidrar till välgörenhet är Neal´s yard remedies. Det är ett brittiskt företag som genomför många kampanjer för att förbättra världen. Deras Bee Lovely kampanj är en produktserie gjord på bivax, ekologisk honung och eteriska oljor från apelsin och mandarin som kämpar för Storbritanniens bin. Enligt deras hemsida minskar populationer av bin snabbt runt om i Europa och det är värst i just Storbritannien.
Genom att köpa produkter ur serien såsom body lotion eller handkräm hjälper du att rädda Europas bin.

Ps. Handkrämen vann Swedish beauty & cosmetic awards år 2014!
Du handlar Bee Lovely produkter här

Jag vill gärna uppmana er alla att tänka på välgörenhet i jul. Julen är den högtid då vi konsumerar som mest och varför inte spendera lite av dom pengarna på välgörenhet? Köp ett vackert armband från DivinityLA till din mamma, dina döttrar eller till din syster. Ge bort ett fadderskap som bidrar till Världsnaturfondens viktiga arbete. Jag rekommenderar Marinfadder men det finns även andra jätteviktiga fadderskap! Ge en gåva som bidrar att fler människor får tillgång till rent vatten eller köp en body lotion och rädda våra bin!



mozartkulor

Hemmagjorda Mozartkulor till jul

Det finns vissa saker som jag känner är ett måste till jul när det gäller mat och bakverk. Håller ni med?

Till julmiddag vill jag bland annat ha gravad och kallrökt lax, senapssill, julskinka och potatisgratäng. Det ska drickas julmust eller mina föräldrars hemmagjorda äppelmust och när vi fikar till Kalle Anka vill jag ha mördegskakor med sylt, sirapskakor, knäck, sjöfrukter, wienernougat och Mozartkulor.
Jag bakar det mesta fikat själv för jag tycker det är fantastiskt roligt och om inte julbak med julmusik i bakgrunden skapar julstämning vet jag inte vad som gör det.

När det gäller Mozartkulorna har jag de senaste åren gjort en hemmagjord variant istället för att köpa dom i en förpackning men det har varit köpt nougat och köpt mandelmassa. Det här året bestämde jag mig för att göra egen nougat och egen mandelmassa. Resultatet blev helt fantastiskt!

Receptet är verkligen superenkelt men tar lite tid om du vill göra allt från grunden. Det underlättar om du har färdigt mandelmjöl, annars får du göra som jag gjorde och skålla + skala mandlarna, låta dom torka för att sedan mala dom till mjöl.


15398882_1578652792151300_1265137475_o

Hemmagjord nougat

Ingredienser
2 dl rostade hasselnötter
1 dl neutral kokosolja
3/4 dl lönnsirap
1.5-2 dl rå kakao

Det här receptet är baserat utifrån min tryffeltårta som jag gjorde till påsk, men den här gången bytte jag ut honungen mot lönnsirap. Jag tog 2 dl rå kakao vilket blev lite för starkt, men i kombination med mandelmassan som är väldigt söt blev det perfekt! Jag rekommenderar ändå att ni startar med 1.5 dl kakao och häller i mer efter smak.

Steg 1: Rosta hasselnötterna i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Låt dom svalna för att sedan ta bort skalet genom att gnugga dom i en handduk.

Steg 2: Tillsätt hasselnötterna i en matberedare och mal till ett fint mjöl. Lägg sedan i kokosoljan och lönnsirapen och mixa till en smet. Tillsätt till sist rå kakao efter smak.

Steg 3: Forma till bollar. Tänk på att kulorna blir större med mandelmassa och smält choklad, så gör bollarna små. Är smeten för lös kan du ställa in den i kylen en liten stund så blir det lättare att rulla.

Steg 4: Ställ in dom i kylen en liten stund så går det lättare att lägga på mandelmassan.

15388757_1578652862151293_1742568694_o
Hemmagjord mandelmassa

Ingredienser
4 dl mandelmjöl
3/4 dl – 1 dl socker (går säkert att byta ut mot annat alternativ för den som vill experimentera)
2 msk vatten

Det här receptet är löjligt enkelt och det enda du behöver är en matberedare!

Steg 1: Häll i mandelmjöl och socker i en matberedare. Blanda tills det blir ett fint mjöl.

Steg 2: Tillsätt vatten och kör tills massan blir en klump. Du kan behöva stanna emellanåt för att skrapa på kanterna. Tillsätter du mer vatten blir den rinnig så undvik gärna det.

Steg 3: Låt den stå i kylen en liten stund innan du lägger på ett lager mandelmassa runt nougatbollarna.

Steg 4: När alla nougatbollar har fått ett lager mandelmassa ska du doppa dom i mörk choklad (minst 70%). Den mörka chokladen smälter du genom att lägga chokladbitarna över ett vattenbad.

Låt den smälta chokladen stelna runt bollarna innan du ställer in dom i kylen.
Njut!

15387395_1578653165484596_1715671332_o

15398922_1578652985484614_2038934779_o

15354026_1578653008817945_1147847960_o

 



Allt för hälsan 2016 – ren inspiration!

Förra helgen kände jag mig verkligen hemma!
Under lördagen och söndagen var jag på Stockholmsmässan för att delta i Allt för hälsan, Acadermia och Fitnessfestivalen, något som jag har velat göra i ungefär 4 år. Detta år var det äntligen dags och jag ångrar att jag inte åkte ner även på fredagen för jag missade jätteintressanta föreläsningar. Jag tror nog att hälften av min tid på mässan spenderades sittandes med ett anteckningsblock i högsta hugg!

Jag har aldrig känt mig så inspirerad som jag gjorde efter den helgen. Jag fick uppleva otroliga föreläsningar om allt i från kost till träning till mindfullness och tarmflora. Jag fick provsmaka choklad med helt fantastiska smaksättningar som exempelvis vinbär och mynta, grönkålschips som hade marinerats innan de torkades, bönchips med smak av tryffel (så gott!), återhämtningssmoothie som vi var tvungna att göra 20-25 benböj för att få och mycket mer!
Jag pratade med utställare om eteriska oljor vid massage, om att använda olja vid rengöring och rosenvatten för att återställa hudens PH-värde, ekologiskt smink, ekologiskt tvättmedel och superbär. Mitt huvud kändes nästan som om det höll på att explodera av all information och intryck jag fick ta del av men det var helt fantastiskt!

Jag fick med mig en del souvenirer också bland annat en tygkasse med min blodgrupp från Blodcentralen, det senaste numret av Kurera (såklart!), en massa folders med information om olika skönhetsprodukter, smakprover från Svenskt kosttillskott och några produkter från Pauluns.


Det var många intressanta föreläsare på mässan som bland annat Fredrik Paulun, Anja Forsnor, Sofia Sjöström Ståhl ”PT-fia”, Kristina Andersson, Viktor Ingemansson samt Martin Brunnberg och under varje föreläsning fick jag lära mig något nytt eller få insikt om något.

Den föreläsningen som berörde mig mest var Kristina Andersson och hennes prat om kalorier vs njuting. Det är så många gånger under min tonårstid och egentligen fram till förra året som jag har haft dåligt samvete när jag har ätit något onyttigt. Jag har nästan slängt i mig maten eller sötsakerna för går det fort kanske det inte räknas. Eller så har jag ätit fast jag inte ens har velat ha. Det som jag tog med mig från Kristinas föreläsning var när hon sa att äter jag något som definieras som onyttigt då njuter jag rejält! Om jag är sugen på någonting så vill jag inte ha en brownie med svartbönor utan jag vill ha den gjord på smör och socker.
Det här är ett koncept som jag äntligen förstår! Nu för tiden säger jag nej till pizza om jag inte är sugen. Jag väljer att äta någon enstaka chokladbit från chokladkakan istället för att trycka i mig hela för jag är nöjd efter 3 bitar och är jag sugen på en riktig kladdkaka då bakar jag en riktigt kladdkaka med smör och socker! Jag väger min njutning mot antalet kalorier och väljer njutning!

När jag utför hälsosamtal ger jag mina klienter en lista med mina 12 främsta tips för en hälsosam livsstil.
Nummer 1 är Sluta med det dåliga samvetetÄven en person som jobbar med hälsa behöver hjälp med sina levnadsvanor och det är inte alltid lätt att följa sina egna råd. Efter den här helgen är jag mer inspirerad än någonsin och redo att inspirera mig själv och andra till en mer hälsosam livsstil!

Jag längtar redan till nästa år och det årets Allt för hälsan mässa!

15302434_1569738696376043_81450627_o

15302513_1569738603042719_710982262_o

15271419_1569738159709430_1830702816_o

15271217_1569738906376022_2030388888_o

15233811_1569739746375938_989307608_o

15231540_1569739823042597_2126776385_o



Kladdkakans dag!

Vet ni vad jag älskar med oss svenskar? Vår förmåga att hitta på dagar då vi firar mat och bakverk!
Vi har kanelbullens dag i oktober, fettisdagen i februari, chokladbollens dag i maj och visste ni att det finns en dag som heter alla korvars dag i mars? Men idag är det den 7 november och då ska vi fira kladdkakans dag!

Jag har försökt många gånger att hitta det perfekta receptet på kladdkaka bakat med något annat än vetemjöl men det har misslyckats varje gång. Jag vill ha min kladdkaka seg och den ska gärna spricka när man skär den i bitar. Fungerar varje gång när jag bakar mitt klassiska recept med vetemjöl men försöker jag byta ut det mot rismjöl, potatismjöl eller något annat glutenfritt blir det fullkomligt misslyckat. Fram tills idag!

Det här underbara receptet är bakat med majsmjöl och den blev verkligen perfekt! Men tro inte på mitt ord utan testa själv och jag lovar att det är helt okej att baka en kladdkaka även fast det inte är kladdkakans dag. Varför inte till helgen!?


14971686_1546277045388875_958026300_o

Kladdkaka med majsmjöl
Ingredienser

100 gram smör eller bakmargarin
2 ägg
2 dl socker
1 dl majsmjöl
3/4 dl-1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

+ kokosflingor/ströbröd eller något annat att ”bröa” formen med

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant (min var på ca.22-24 cm)
  3. Smält fettet och låt svalna
  4. Vispa ägg och socker fluffigt för att sedan tillsätta det smälta fettet
  5. Blanda majsmjöl och vaniljsocker i en annan bunke, sikta i kakaon
  6. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten
  7. Häll smeten i formen och grädda i ungefär 15 minuter.

Vänta tills kladdkakan har kallnat innan du äter den! Njut!

15007737_1546277082055538_356632241_o



En helg i Dalarna

Helgen som var hade mina föräldrar ”hyrt” in mig till ett uppdrag vid våran sommarstuga i Dalarna och som belöning skulle jag få god mat och en mysig helg. Uppdraget inkluderade även min bror och hans flickvän och det blev en helt underbar helg med grymt teamwork och strålande sol!
Under lördagen efter att arbetet var klart gick vi allihopa på en promenad i solskenet. Det blåste en hel del men det gjorde inte så mycket. Det fotograferades till höger och vänster och vi spanade även för potentiella julgranar (på vår egen mark) för framtida jular som kommer att spenderas i Dalarna när mina föräldrar blir pensionärer.
Att spendera tid i Dalarna är bland det bästa jag vet!

14923944_1538535886162991_637811969_o

14875932_1538535146163065_990867422_o

14859484_1538535202829726_927329745_o


Idag är det också sista oktober. Det är bara två månader kvar på året och det känns helt otroligt. Vart har året tagit vägen? Samtidigt ser jag fram emot november och december. Det händer en hel del för mig som företagare i november bland annat en företagarmässa för de kvinnliga företagen i Söderhamn och årsdagen då jag bestämde mig för att hyra in mig på Lindas salong! Dessutom är december alltid mysig när man får börja pynta lite och baka julgodis. Inspirationen brukar gå på högvarv!

Dessa månader brukar också fyllas av reflektion över vad som har hänt under året och för min del har det hänt väldigt mycket! Jag undrar var 2017 kommer att bidra med!



Recension: Urtekram rosen kroppslotion och handkräm

Jag håller på för fullt med min skönhetsdetox med målet att jag ska försöka byta ut mina hudvårdsprodukter, hårvårdsprodukter etc. till ekologiska alternativ som är mycket bättre för mig och för miljön.
Jag har sedan juli månad använt mig av rengöringsmousse, day lotion samt night lotion från Estelle & Thild (Se tidigare inlägg) och jag har även bytt ut min deodorant till ett ekologiskt alternativ. Är inte helt nöjd än så länge tyvärr på den fronten men förhoppningsvis hittar jag rätt snart. Jag har däremot hittat rätt gällande kroppslotion och handkräm!
Välkommen till min ekologiska familj säger jag till rosenhandkräm och rosenkroppslotion från märket Urtekram!


Rosenhandkräm eko 75ml

Den perfekta handkrämen för dig med torr och känslig hud! Mild doft och huden blir riktigt mjuk med hjälp av växtoljor, sheasmör, aloe vera och rosengeraniumolja. Kan användas flera gånger om dagen.

Betyg: 5

Rosenkroppslotion eko 245ml

Redan vid första appliceringen blir huden otroligt mjuk och den håller sig mjuk i timmar! Jag smörjde in mig efter en dusch på kvällen och dagen efter under hela dagen var jag alldeles mjuk. Doften är mild och håller sig mild.
Jag trodde att den skulle dofta sötare vilket gjorde mig besviken till en början men efter att ha använt den under några dagar är jag fullkomligt förälskad!

Betyg: 5



Nyttigare chokladbollar med nougatsmak

Chokladbollar. Det mest typiska svenska bakverket på födelsedagskalas (i alla fall när jag var liten), det bakverk som man kunde baka själv utan att föräldrarna behövde övervaka och det bakverk som aldrig går ur tiden!
Till och från får jag ett extremt sug på chokladbollar och då är det bara att plocka fram smör, socker, havregryn, vaniljsocker, kakao, kaffe och kokosflingor.


Något jag har experimenterat med några gånger är chokladbollar gjorda på cashewnötter och dadlar. För de tillfällen då jag vill ha chokladbollar men inte är sugen på något som innehåller smör och vitt socker men som ändå är sött och gott! Jag har äntligen kommit fram till den perfekta kombinationen som dessutom passar som mellanmål!

14273579_1489038794446034_1261129808_o
Prinsessa som älskar chokladbollar -96


Ingredienser nyttigare chokladbollar med nougatsmak (25-30 st, stor sats)
5 dl naturella ekologiska cashewnötter
50 gram ekologisk mörk choklad (minst 70%)
14-16 färska ekologiska dadlar (ta bort kärnorna)
1-2 stora matskedar ekologiskt hasselnötssmör
1 msk kakao (gärna raw)
1 msk agavesirap eller honung (kan uteslutas)

Hasselnötssmöret bidrar till att chokladbollarna får en fantastisk smak av nougat som jag fullkomligt älskar!
Vill du ha chokladbollarna mjölfri kan du ta mjölfri choklad eller skippa chokladen helt och istället tillsätta mer kakao. Dadlarna bidrar till konsistensen på bollarna men även till sötman vilket innebär att du behöver inte ha agavesirap eller honung om du inte vill.

  1. Börja med att mixa cashewnötterna i en matberedare fint och hacka den mörka chokladen i bitar.
  2. Tillsätt de urkärnade dadlarna och mixa en kort stund.
  3. Tillsätt till sist de övriga ingredienserna och mixa till en fin smet.
  4. Forma till bollar! (du väljer storleken).
  5. Förvara chokladbollarna i en glasburk i kylen.

 

kurera2



Reseguide: Makarska rivieran, Kroatien

Det här är del 4 av min reseguide som beskriver hur det var att bo i Makarska på Makarska Rivieran och en utflykt som vi åkte på upp i Biokovobergen, när vi semestrade i Kroatien 1 vecka mellan den 6 augusti-13 augusti 2016.

Ska du åka till södra Kroatien och inte vet vilken ort du ska välja mellan, Makarska, Tucepi eller Podgora? Välj Makarska!


14074565_1465766940106553_749238899_o
Efter den här veckan i Kroatien på Makarska rivieran är jag fullkomligt såld på landet och jag vill verkligen tillbaka dit! När jag åker dit igen blir det att boka en två veckors resa för det var knappt att vi hann med allt vi hade velat upptäcka under vår korta vecka. Men här får ni en snabb genomgång på det ni ska försöka hinna med om ni bor på Makarska, Makarska rivieran.

Vi bodde på ett hotell som hette Hotell Dalmacija som uttalades ”Dalmatcha” som låg mitt på strandpromenaden i Makarska. Hotellet hade 10 våningar och självklart hamnade vi på 10 våningen med en fantastisk utsikt! Vi hade adriatiska havet till vänster och Biokovobergen till höger.

14123578_1465765710106676_1680418729_o
Biokovobergen
14114013_1465767216773192_1278262443_o
Frukostbuffén på hotellet var vi mycket nöjda med! Det fanns både varma och kalla rätter som byttes ut varje dag och jag varierade mig dagligen beroende på vad jag var sugen på. Något som alltid skulle ligga på tallriken var vattenmelon och mörk frukostfralla med frön. Det gick även att boka lunch och middag på restaurangen men vi ville hellre upptäcka olika middagsställen och under dagen skulle vi vara upptagna med utflykter.
IMG_2318
Hamnen vid Makarska rivieran

Som jag skrev tidigare bodde vi på strandpromenaden och det var där vi spenderade mestadels av vår tid när vi skulle äta och se oss omkring. Det fanns även en annan del som var hamnpromenaden. Därifrån gick våra båtutflykter som vi åkte på (Se tidigare inlägg ) och där låg det första hotellet vi kikade på när vi skulle boka vår resa. Om jag ska vara helt ärlig är jag glad att vi hamnade på strandpromenaden. Även om hamnpromenaden var fin så låg Hotell Dalmacija verkligen perfekt!

14045443_1465766896773224_348749296_o
Pizza på restaurang bruschetta

En gång i tiden hade Venedig ockuperat Kroatien så det fanns en del italienska influenser på orten. Vi upptäckte även att servitörerna kunde prata italienska såväl som kroatiska och bra engelska.
Den mest underbara pizzan åt vi på en italiensk restaurang som hette Bruschetta. Den hade tunn och krispig botten,”prsut” som är lufttorkad skinka, parmesanost och färsk ruccola. Vi åt på bruschetta flera gånger och var alltid supernöjd med maten!

14074544_1465766813439899_1103087088_o
En annan mysig restaurang var DiVino. Där åt vi supergod pasta och firade sista kvällen med stek och champinjonsås. Dyr, men mycket god! Rekommenderas absolut!

14123385_1465766973439883_74664734_o
DiVino
14045268_1465766970106550_333717121_o
Middag i solnedgången upplevde vi många gånger men ville du uppleva solnedgången gällde det att du var på plats runt 19-19.30 för klockan 20.00 var den borta. Både DiVino och Bruschetta hade bord precis vid stranden som passade perfekt för en middag i solnedgången.

Ville du bada på strandpromenaden så fanns det stenstränder lite överallt. Vi hade inte tid att sola då vi åkte på utflykter nästan varje dag, men på fredagen spenderade vi flera timmar på stranden och då gick vi till en strand till höger om hotellet. Nära och bra! Men hade vi vetat om det tidigare hade vi köpt badskor för det gjorde riktigt ont att försöka ta sig ut i vattnet när det var stenstrand. Det slutade med att jag satte mig på rumpan och skuttade ut i vattnet. Det gick mycket bättre!


14087755_1465767203439860_1310992200_o
På söndagskvällen var det dags för vår första utflykt upp i Biokovobergen som hette kroatisk afton. Under den utflykten skulle vi få uppleva autentiskt kroatisk mat på en restaurang som hette Panorama.
Vi hamnade vid ett bord med ett par från Finland och ett par från Norge. Emellan de olika maträtterna fick vi underhållning av tre män som spelade och sjöng. Det var en blandning av engelska och kroatiska låtar som var riktigt härliga! När de satte igång och sjöng låten Qué sera började nästan alla i restaurangen sjunga med (inklusive jag(!) och det blev en helt underbar stämning! Det är en av mina bästa minnen från kvällen.
Maten vi blev bjuden på var Prsut (lufttorkad skinka) med paski sir (ost) och svarta oliver, bröd, lokalt rödvin och Dalmatisk peka. Peka var en bakad rätt med olika sorters kött lagad i en gryta eller i en ungsform som placeras i glöden av en eldstad och fick ligga där i flera timmar. Bland det godaste jag ätit!

Den där utflykten var ett perfekt sätt att bli introducerad till kroatisk mat. Jag rekommenderar absolut att ni bokar den!
IMG_2282
Prsut (lufttorkad skinka) med paski sir (ost) och svarta oliver (!)

IMG_2285
Kroatisk afton i Biokovobergen
IMG_2286
Lokalt rödvin som uppskattades väldigt mycket av vår norska bordskamrat.
IMG_2304
Dalmatisk peka 
IMG_2273
Utsikten från restaurang Panorama


Bra att veta/praktiskt information

  • Bor ni på Hotell Dalmacija har ni perfekt läge till upphämtningsplatsen för de flesta av utflykterna. Ett ställe som heter Tommys Market.
  • Testa olika restauranger och var inte rätt för att testa nya saker!
  • De flesta av restaurangerna tar kontokort, men ha gärna lite kontanter till hands ändå, om ni skulle behöva köpa vatten eller liknande.


Reseguide: Brač och Hvar, Kroatien

Det här är del 3 av min reseguide som beskriver två utflykter min sambo och jag åkte på till ön Brač och ön Hvar när vi semestrade i Kroatien 1 vecka mellan den 6 augusti-13 augusti 2016.

Om jag skulle beskriva Brač och Hvar för någon som aldrig varit där så skulle jag säga vackra smycken, mycket sol, klart vackert vatten, goda smoothies, lavendel souvenirer och vackra panoramavyer.


IMG_2425

Måndagen samt tisdagen spenderade vi på två olika sorters öar i Dalmatien och fick uppleva mycket sol och lite bad. Vi började med ön Brač & turistorten Bol som bestod av en båtresa som tog ungefär 2 timmar. Själva båtturen var en del av utflykten och var faktiskt rätt mysig. Förutom att bänkarna i båten var inte jättebekväma efter en stund vilket innebar träsmak i rumpan.

IMG_20160808_104807
Den underbara grillade makrillen med pizzasallad!

Innan vi kom i land på Bol ingick det lunch som var grillad hel makrill med pizzasallad och vin. Det var verkligen hur gott som helst och vi märkte att till flera av våra maträtter under resan serverades det pizzasallad. Något som vi i Sverige är van vid serveras mest till pizza.

IMG_2361
Hamnen i Brač

Det var ingen guidad tur i Brač utan vi fick upptäcka ön själva. Självklart fick vi rekommendationer från våra guider från Apollo som var att promenera till stranden Zlatni rat och köpa fina smycken med kalksten som är något som Brač är känt för. På Kungliga slottet i Stockholm finns det kalksten från just Brač!

14113918_1465766286773285_808271067_o
Dessa båda örhängen innehåller kalksten från Brač! De högra är köpta i just Brač och de vänstra är köpta på strandpromenaden i Makarska.
IMG_2368
Hamnen i Brač
IMG_2364
Vattnet vid stranden Zlatni rat

Vi promenerade både fram och tillbaka till Zlatni rat via hamnpromenaden och från vissa vyer kunde du se hur kristallklart vattnet var. Det var verkligen hur vackert som helst! Jag rekommenderar alla att åka på den utflykten!


IMG_2413
På tisdagen åkte vi till Hvar och Hvar stad som gick lite fortare att komma till då vi åkte snabbåt. Det var många personer på den båten och flera skulle hoppa av på Brač för att sedan bli upphämtade senare den dagen.
Hvar kallades även för ”den lila ön” på grund av att förr i tiden fanns det enormt många lavendelfält som gjorde hela ön lila. Dessvärre var det flera bränder på ön som förstörde många av fälten men på flera ställen både i Makarska och Hvar kunde du köpa lavendelprodukter som kunde relateras till Hvar.

Det var säkert 6-7 guider på båten som pratade svenska, engelska, franska, tyska och finska. Min sambo och jag fick en av de svensktalande guiderna och enligt vår åsikt fick vi den bästa! Han hette Hamo och var kroat men hade bott i Lappland i 18 år så han kunde jättebra svenska. Han var den guide som skämtade medan han berättade om kulturen på Hvar och gjorde den guidade turen riktigt rolig! Han var också den som guidade oss till en grym restaurang där vi åt så himla god mat!
IMG_2398
Vår superhärliga guide Hamo!

IMG_2432
Under den guidade turen fick vi se jättefina gamla byggnader och utanför Franciskanerklostret stod ett enormt cypressträd som var om jag minns rätt 200 eller 300 år gammalt.

Något som fastnade under den guidade turen var att vill du köpa ett boende på Hvar kommer det att kosta dig. Hamo berättade att ett boende i Hvar stad hade sålts för 17.000kr/kvadratmeter och det var på 100 kvadratmeter (!) Helt sjukt.

IMG_2441
Den sista sevärdheten min sambo och jag utforskade var den gamla fästningen, Fortica, som byggdes på 1600-talet. Under den guidade turen informerade Hamo att det skulle ta ungefär 30 minuter att promenera upp till fästningen och självklart antog vi den utmaningen! Det var otroligt varmt och det var väldigt jobbiga trappor. Jag tror aldrig jag har varit så trött på trappor som efter den här utlandssemestern, men utsikten uppifrån fästningen var fantastisk! Du kunde se över hela Hvar stad och få jättefina panoramabilder. Helt klart värt alla trappor!
IMG_2460
Utsikten från fästningen
IMG_2459
Utsikten från fästningen
IMG_2462
Utsikten från fästningen


Bra att veta/praktisk information

  • Vill du ha fina örhängen med kalksten från Brač kan du köpa det i någon av stånden på väg till Zlatni rat, men även i Makarska.
  • Är du sugen på något uppfriskande när du är på Zlatni rat ska du köpa en färskpressad juice eller smoothie!
  • Köp någon form av badskor då det är stenstrand som gör ont att gå på och på grund av sjöborrar.
  • Se till att ha med er kontanter om ni vill gå upp i fästningen eller köpa glass på något av caféerna i Hvar!
    Det finns bankomater om ni inte har haft möjligheten att ta ut pengar innan.
  • Ät på restaurangen Lungo Mare i Hvar stad! Fisken är nyfångad och grillas hel, de har supergoda havskräftor och en grym hemmagjord färsk pasta!