Hälsa på mina villkor

Allt för hälsan 2016 – ren inspiration!

Förra helgen kände jag mig verkligen hemma!
Under lördagen och söndagen var jag på Stockholmsmässan för att delta i Allt för hälsan, Acadermia och Fitnessfestivalen, något som jag har velat göra i ungefär 4 år. Detta år var det äntligen dags och jag ångrar att jag inte åkte ner även på fredagen för jag missade jätteintressanta föreläsningar. Jag tror nog att hälften av min tid på mässan spenderades sittandes med ett anteckningsblock i högsta hugg!

Jag har aldrig känt mig så inspirerad som jag gjorde efter den helgen. Jag fick uppleva otroliga föreläsningar om allt i från kost till träning till mindfullness och tarmflora. Jag fick provsmaka choklad med helt fantastiska smaksättningar som exempelvis vinbär och mynta, grönkålschips som hade marinerats innan de torkades, bönchips med smak av tryffel (så gott!), återhämtningssmoothie som vi var tvungna att göra 20-25 benböj för att få och mycket mer!
Jag pratade med utställare om eteriska oljor vid massage, om att använda olja vid rengöring och rosenvatten för att återställa hudens PH-värde, ekologiskt smink, ekologiskt tvättmedel och superbär. Mitt huvud kändes nästan som om det höll på att explodera av all information och intryck jag fick ta del av men det var helt fantastiskt!

Jag fick med mig en del souvenirer också bland annat en tygkasse med min blodgrupp från Blodcentralen, det senaste numret av Kurera (såklart!), en massa folders med information om olika skönhetsprodukter, smakprover från Svenskt kosttillskott och några produkter från Pauluns.


Det var många intressanta föreläsare på mässan som bland annat Fredrik Paulun, Anja Forsnor, Sofia Sjöström Ståhl ”PT-fia”, Kristina Andersson, Viktor Ingemansson samt Martin Brunnberg och under varje föreläsning fick jag lära mig något nytt eller få insikt om något.

Den föreläsningen som berörde mig mest var Kristina Andersson och hennes prat om kalorier vs njuting. Det är så många gånger under min tonårstid och egentligen fram till förra året som jag har haft dåligt samvete när jag har ätit något onyttigt. Jag har nästan slängt i mig maten eller sötsakerna för går det fort kanske det inte räknas. Eller så har jag ätit fast jag inte ens har velat ha. Det som jag tog med mig från Kristinas föreläsning var när hon sa att äter jag något som definieras som onyttigt då njuter jag rejält! Om jag är sugen på någonting så vill jag inte ha en brownie med svartbönor utan jag vill ha den gjord på smör och socker.
Det här är ett koncept som jag äntligen förstår! Nu för tiden säger jag nej till pizza om jag inte är sugen. Jag väljer att äta någon enstaka chokladbit från chokladkakan istället för att trycka i mig hela för jag är nöjd efter 3 bitar och är jag sugen på en riktig kladdkaka då bakar jag en riktigt kladdkaka med smör och socker! Jag väger min njutning mot antalet kalorier och väljer njutning!

När jag utför hälsosamtal ger jag mina klienter en lista med mina 12 främsta tips för en hälsosam livsstil.
Nummer 1 är Sluta med det dåliga samvetetÄven en person som jobbar med hälsa behöver hjälp med sina levnadsvanor och det är inte alltid lätt att följa sina egna råd. Efter den här helgen är jag mer inspirerad än någonsin och redo att inspirera mig själv och andra till en mer hälsosam livsstil!

Jag längtar redan till nästa år och det årets Allt för hälsan mässa!

15302434_1569738696376043_81450627_o

15302513_1569738603042719_710982262_o

15271419_1569738159709430_1830702816_o

15271217_1569738906376022_2030388888_o

15233811_1569739746375938_989307608_o

15231540_1569739823042597_2126776385_o



Kladdkakans dag!

Vet ni vad jag älskar med oss svenskar? Vår förmåga att hitta på dagar då vi firar mat och bakverk!
Vi har kanelbullens dag i oktober, fettisdagen i februari, chokladbollens dag i maj och visste ni att det finns en dag som heter alla korvars dag i mars? Men idag är det den 7 november och då ska vi fira kladdkakans dag!

Jag har försökt många gånger att hitta det perfekta receptet på kladdkaka bakat med något annat än vetemjöl men det har misslyckats varje gång. Jag vill ha min kladdkaka seg och den ska gärna spricka när man skär den i bitar. Fungerar varje gång när jag bakar mitt klassiska recept med vetemjöl men försöker jag byta ut det mot rismjöl, potatismjöl eller något annat glutenfritt blir det fullkomligt misslyckat. Fram tills idag!

Det här underbara receptet är bakat med majsmjöl och den blev verkligen perfekt! Men tro inte på mitt ord utan testa själv och jag lovar att det är helt okej att baka en kladdkaka även fast det inte är kladdkakans dag. Varför inte till helgen!?


14971686_1546277045388875_958026300_o

Kladdkaka med majsmjöl
Ingredienser

100 gram smör eller bakmargarin
2 ägg
2 dl socker
1 dl majsmjöl
3/4 dl-1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

+ kokosflingor/ströbröd eller något annat att ”bröa” formen med

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant (min var på ca.22-24 cm)
  3. Smält fettet och låt svalna
  4. Vispa ägg och socker fluffigt för att sedan tillsätta det smälta fettet
  5. Blanda majsmjöl och vaniljsocker i en annan bunke, sikta i kakaon
  6. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten
  7. Häll smeten i formen och grädda i ungefär 15 minuter.

Vänta tills kladdkakan har kallnat innan du äter den! Njut!

15007737_1546277082055538_356632241_o



En helg i Dalarna

Helgen som var hade mina föräldrar ”hyrt” in mig till ett uppdrag vid våran sommarstuga i Dalarna och som belöning skulle jag få god mat och en mysig helg. Uppdraget inkluderade även min bror och hans flickvän och det blev en helt underbar helg med grymt teamwork och strålande sol!
Under lördagen efter att arbetet var klart gick vi allihopa på en promenad i solskenet. Det blåste en hel del men det gjorde inte så mycket. Det fotograferades till höger och vänster och vi spanade även för potentiella julgranar (på vår egen mark) för framtida jular som kommer att spenderas i Dalarna när mina föräldrar blir pensionärer.
Att spendera tid i Dalarna är bland det bästa jag vet!

14923944_1538535886162991_637811969_o

14875932_1538535146163065_990867422_o

14859484_1538535202829726_927329745_o


Idag är det också sista oktober. Det är bara två månader kvar på året och det känns helt otroligt. Vart har året tagit vägen? Samtidigt ser jag fram emot november och december. Det händer en hel del för mig som företagare i november bland annat en företagarmässa för de kvinnliga företagen i Söderhamn och årsdagen då jag bestämde mig för att hyra in mig på Lindas salong! Dessutom är december alltid mysig när man får börja pynta lite och baka julgodis. Inspirationen brukar gå på högvarv!

Dessa månader brukar också fyllas av reflektion över vad som har hänt under året och för min del har det hänt väldigt mycket! Jag undrar var 2017 kommer att bidra med!



Recension: Urtekram rosen kroppslotion och handkräm

Jag håller på för fullt med min skönhetsdetox med målet att jag ska försöka byta ut mina hudvårdsprodukter, hårvårdsprodukter etc. till ekologiska alternativ som är mycket bättre för mig och för miljön.
Jag har sedan juli månad använt mig av rengöringsmousse, day lotion samt night lotion från Estelle & Thild (Se tidigare inlägg) och jag har även bytt ut min deodorant till ett ekologiskt alternativ. Är inte helt nöjd än så länge tyvärr på den fronten men förhoppningsvis hittar jag rätt snart. Jag har däremot hittat rätt gällande kroppslotion och handkräm!
Välkommen till min ekologiska familj säger jag till rosenhandkräm och rosenkroppslotion från märket Urtekram!


Rosenhandkräm eko 75ml

Den perfekta handkrämen för dig med torr och känslig hud! Mild doft och huden blir riktigt mjuk med hjälp av växtoljor, sheasmör, aloe vera och rosengeraniumolja. Kan användas flera gånger om dagen.

Betyg: 5

Rosenkroppslotion eko 245ml

Redan vid första appliceringen blir huden otroligt mjuk och den håller sig mjuk i timmar! Jag smörjde in mig efter en dusch på kvällen och dagen efter under hela dagen var jag alldeles mjuk. Doften är mild och håller sig mild.
Jag trodde att den skulle dofta sötare vilket gjorde mig besviken till en början men efter att ha använt den under några dagar är jag fullkomligt förälskad!

Betyg: 5



Nyttigare chokladbollar med nougatsmak

Chokladbollar. Det mest typiska svenska bakverket på födelsedagskalas (i alla fall när jag var liten), det bakverk som man kunde baka själv utan att föräldrarna behövde övervaka och det bakverk som aldrig går ur tiden!
Till och från får jag ett extremt sug på chokladbollar och då är det bara att plocka fram smör, socker, havregryn, vaniljsocker, kakao, kaffe och kokosflingor.


Något jag har experimenterat med några gånger är chokladbollar gjorda på cashewnötter och dadlar. För de tillfällen då jag vill ha chokladbollar men inte är sugen på något som innehåller smör och vitt socker men som ändå är sött och gott! Jag har äntligen kommit fram till den perfekta kombinationen som dessutom passar som mellanmål!

14273579_1489038794446034_1261129808_o
Prinsessa som älskar chokladbollar -96


Ingredienser nyttigare chokladbollar med nougatsmak (25-30 st, stor sats)
5 dl naturella ekologiska cashewnötter
50 gram ekologisk mörk choklad (minst 70%)
14-16 färska ekologiska dadlar (ta bort kärnorna)
1-2 stora matskedar ekologiskt hasselnötssmör
1 msk kakao (gärna raw)
1 msk agavesirap eller honung (kan uteslutas)

Hasselnötssmöret bidrar till att chokladbollarna får en fantastisk smak av nougat som jag fullkomligt älskar!
Vill du ha chokladbollarna mjölfri kan du ta mjölfri choklad eller skippa chokladen helt och istället tillsätta mer kakao. Dadlarna bidrar till konsistensen på bollarna men även till sötman vilket innebär att du behöver inte ha agavesirap eller honung om du inte vill.

  1. Börja med att mixa cashewnötterna i en matberedare fint och hacka den mörka chokladen i bitar.
  2. Tillsätt de urkärnade dadlarna och mixa en kort stund.
  3. Tillsätt till sist de övriga ingredienserna och mixa till en fin smet.
  4. Forma till bollar! (du väljer storleken).
  5. Förvara chokladbollarna i en glasburk i kylen.

 

kurera2



Reseguide: Makarska rivieran, Kroatien

Det här är del 4 av min reseguide som beskriver hur det var att bo i Makarska på Makarska Rivieran och en utflykt som vi åkte på upp i Biokovobergen, när vi semestrade i Kroatien 1 vecka mellan den 6 augusti-13 augusti 2016.

Ska du åka till södra Kroatien och inte vet vilken ort du ska välja mellan, Makarska, Tucepi eller Podgora? Välj Makarska!


14074565_1465766940106553_749238899_o
Efter den här veckan i Kroatien på Makarska rivieran är jag fullkomligt såld på landet och jag vill verkligen tillbaka dit! När jag åker dit igen blir det att boka en två veckors resa för det var knappt att vi hann med allt vi hade velat upptäcka under vår korta vecka. Men här får ni en snabb genomgång på det ni ska försöka hinna med om ni bor på Makarska, Makarska rivieran.

Vi bodde på ett hotell som hette Hotell Dalmacija som uttalades ”Dalmatcha” som låg mitt på strandpromenaden i Makarska. Hotellet hade 10 våningar och självklart hamnade vi på 10 våningen med en fantastisk utsikt! Vi hade adriatiska havet till vänster och Biokovobergen till höger.

14123578_1465765710106676_1680418729_o
Biokovobergen
14114013_1465767216773192_1278262443_o
Frukostbuffén på hotellet var vi mycket nöjda med! Det fanns både varma och kalla rätter som byttes ut varje dag och jag varierade mig dagligen beroende på vad jag var sugen på. Något som alltid skulle ligga på tallriken var vattenmelon och mörk frukostfralla med frön. Det gick även att boka lunch och middag på restaurangen men vi ville hellre upptäcka olika middagsställen och under dagen skulle vi vara upptagna med utflykter.
IMG_2318
Hamnen vid Makarska rivieran

Som jag skrev tidigare bodde vi på strandpromenaden och det var där vi spenderade mestadels av vår tid när vi skulle äta och se oss omkring. Det fanns även en annan del som var hamnpromenaden. Därifrån gick våra båtutflykter som vi åkte på (Se tidigare inlägg ) och där låg det första hotellet vi kikade på när vi skulle boka vår resa. Om jag ska vara helt ärlig är jag glad att vi hamnade på strandpromenaden. Även om hamnpromenaden var fin så låg Hotell Dalmacija verkligen perfekt!

14045443_1465766896773224_348749296_o
Pizza på restaurang bruschetta

En gång i tiden hade Venedig ockuperat Kroatien så det fanns en del italienska influenser på orten. Vi upptäckte även att servitörerna kunde prata italienska såväl som kroatiska och bra engelska.
Den mest underbara pizzan åt vi på en italiensk restaurang som hette Bruschetta. Den hade tunn och krispig botten,”prsut” som är lufttorkad skinka, parmesanost och färsk ruccola. Vi åt på bruschetta flera gånger och var alltid supernöjd med maten!

14074544_1465766813439899_1103087088_o
En annan mysig restaurang var DiVino. Där åt vi supergod pasta och firade sista kvällen med stek och champinjonsås. Dyr, men mycket god! Rekommenderas absolut!

14123385_1465766973439883_74664734_o
DiVino
14045268_1465766970106550_333717121_o
Middag i solnedgången upplevde vi många gånger men ville du uppleva solnedgången gällde det att du var på plats runt 19-19.30 för klockan 20.00 var den borta. Både DiVino och Bruschetta hade bord precis vid stranden som passade perfekt för en middag i solnedgången.

Ville du bada på strandpromenaden så fanns det stenstränder lite överallt. Vi hade inte tid att sola då vi åkte på utflykter nästan varje dag, men på fredagen spenderade vi flera timmar på stranden och då gick vi till en strand till höger om hotellet. Nära och bra! Men hade vi vetat om det tidigare hade vi köpt badskor för det gjorde riktigt ont att försöka ta sig ut i vattnet när det var stenstrand. Det slutade med att jag satte mig på rumpan och skuttade ut i vattnet. Det gick mycket bättre!


14087755_1465767203439860_1310992200_o
På söndagskvällen var det dags för vår första utflykt upp i Biokovobergen som hette kroatisk afton. Under den utflykten skulle vi få uppleva autentiskt kroatisk mat på en restaurang som hette Panorama.
Vi hamnade vid ett bord med ett par från Finland och ett par från Norge. Emellan de olika maträtterna fick vi underhållning av tre män som spelade och sjöng. Det var en blandning av engelska och kroatiska låtar som var riktigt härliga! När de satte igång och sjöng låten Qué sera började nästan alla i restaurangen sjunga med (inklusive jag(!) och det blev en helt underbar stämning! Det är en av mina bästa minnen från kvällen.
Maten vi blev bjuden på var Prsut (lufttorkad skinka) med paski sir (ost) och svarta oliver, bröd, lokalt rödvin och Dalmatisk peka. Peka var en bakad rätt med olika sorters kött lagad i en gryta eller i en ungsform som placeras i glöden av en eldstad och fick ligga där i flera timmar. Bland det godaste jag ätit!

Den där utflykten var ett perfekt sätt att bli introducerad till kroatisk mat. Jag rekommenderar absolut att ni bokar den!
IMG_2282
Prsut (lufttorkad skinka) med paski sir (ost) och svarta oliver (!)

IMG_2285
Kroatisk afton i Biokovobergen
IMG_2286
Lokalt rödvin som uppskattades väldigt mycket av vår norska bordskamrat.
IMG_2304
Dalmatisk peka 
IMG_2273
Utsikten från restaurang Panorama


Bra att veta/praktiskt information

  • Bor ni på Hotell Dalmacija har ni perfekt läge till upphämtningsplatsen för de flesta av utflykterna. Ett ställe som heter Tommys Market.
  • Testa olika restauranger och var inte rätt för att testa nya saker!
  • De flesta av restaurangerna tar kontokort, men ha gärna lite kontanter till hands ändå, om ni skulle behöva köpa vatten eller liknande.


Reseguide: Brač och Hvar, Kroatien

Det här är del 3 av min reseguide som beskriver två utflykter min sambo och jag åkte på till ön Brač och ön Hvar när vi semestrade i Kroatien 1 vecka mellan den 6 augusti-13 augusti 2016.

Om jag skulle beskriva Brač och Hvar för någon som aldrig varit där så skulle jag säga vackra smycken, mycket sol, klart vackert vatten, goda smoothies, lavendel souvenirer och vackra panoramavyer.


IMG_2425

Måndagen samt tisdagen spenderade vi på två olika sorters öar i Dalmatien och fick uppleva mycket sol och lite bad. Vi började med ön Brač & turistorten Bol som bestod av en båtresa som tog ungefär 2 timmar. Själva båtturen var en del av utflykten och var faktiskt rätt mysig. Förutom att bänkarna i båten var inte jättebekväma efter en stund vilket innebar träsmak i rumpan.

IMG_20160808_104807
Den underbara grillade makrillen med pizzasallad!

Innan vi kom i land på Bol ingick det lunch som var grillad hel makrill med pizzasallad och vin. Det var verkligen hur gott som helst och vi märkte att till flera av våra maträtter under resan serverades det pizzasallad. Något som vi i Sverige är van vid serveras mest till pizza.

IMG_2361
Hamnen i Brač

Det var ingen guidad tur i Brač utan vi fick upptäcka ön själva. Självklart fick vi rekommendationer från våra guider från Apollo som var att promenera till stranden Zlatni rat och köpa fina smycken med kalksten som är något som Brač är känt för. På Kungliga slottet i Stockholm finns det kalksten från just Brač!

14113918_1465766286773285_808271067_o
Dessa båda örhängen innehåller kalksten från Brač! De högra är köpta i just Brač och de vänstra är köpta på strandpromenaden i Makarska.
IMG_2368
Hamnen i Brač
IMG_2364
Vattnet vid stranden Zlatni rat

Vi promenerade både fram och tillbaka till Zlatni rat via hamnpromenaden och från vissa vyer kunde du se hur kristallklart vattnet var. Det var verkligen hur vackert som helst! Jag rekommenderar alla att åka på den utflykten!


IMG_2413
På tisdagen åkte vi till Hvar och Hvar stad som gick lite fortare att komma till då vi åkte snabbåt. Det var många personer på den båten och flera skulle hoppa av på Brač för att sedan bli upphämtade senare den dagen.
Hvar kallades även för ”den lila ön” på grund av att förr i tiden fanns det enormt många lavendelfält som gjorde hela ön lila. Dessvärre var det flera bränder på ön som förstörde många av fälten men på flera ställen både i Makarska och Hvar kunde du köpa lavendelprodukter som kunde relateras till Hvar.

Det var säkert 6-7 guider på båten som pratade svenska, engelska, franska, tyska och finska. Min sambo och jag fick en av de svensktalande guiderna och enligt vår åsikt fick vi den bästa! Han hette Hamo och var kroat men hade bott i Lappland i 18 år så han kunde jättebra svenska. Han var den guide som skämtade medan han berättade om kulturen på Hvar och gjorde den guidade turen riktigt rolig! Han var också den som guidade oss till en grym restaurang där vi åt så himla god mat!
IMG_2398
Vår superhärliga guide Hamo!

IMG_2432
Under den guidade turen fick vi se jättefina gamla byggnader och utanför Franciskanerklostret stod ett enormt cypressträd som var om jag minns rätt 200 eller 300 år gammalt.

Något som fastnade under den guidade turen var att vill du köpa ett boende på Hvar kommer det att kosta dig. Hamo berättade att ett boende i Hvar stad hade sålts för 17.000kr/kvadratmeter och det var på 100 kvadratmeter (!) Helt sjukt.

IMG_2441
Den sista sevärdheten min sambo och jag utforskade var den gamla fästningen, Fortica, som byggdes på 1600-talet. Under den guidade turen informerade Hamo att det skulle ta ungefär 30 minuter att promenera upp till fästningen och självklart antog vi den utmaningen! Det var otroligt varmt och det var väldigt jobbiga trappor. Jag tror aldrig jag har varit så trött på trappor som efter den här utlandssemestern, men utsikten uppifrån fästningen var fantastisk! Du kunde se över hela Hvar stad och få jättefina panoramabilder. Helt klart värt alla trappor!
IMG_2460
Utsikten från fästningen
IMG_2459
Utsikten från fästningen
IMG_2462
Utsikten från fästningen


Bra att veta/praktisk information

  • Vill du ha fina örhängen med kalksten från Brač kan du köpa det i någon av stånden på väg till Zlatni rat, men även i Makarska.
  • Är du sugen på något uppfriskande när du är på Zlatni rat ska du köpa en färskpressad juice eller smoothie!
  • Köp någon form av badskor då det är stenstrand som gör ont att gå på och på grund av sjöborrar.
  • Se till att ha med er kontanter om ni vill gå upp i fästningen eller köpa glass på något av caféerna i Hvar!
    Det finns bankomater om ni inte har haft möjligheten att ta ut pengar innan.
  • Ät på restaurangen Lungo Mare i Hvar stad! Fisken är nyfångad och grillas hel, de har supergoda havskräftor och en grym hemmagjord färsk pasta!


Reseguide: Dubrovnik, Kroatien

Det här är del 2 av min reseguide som beskriver en utflykt min sambo och jag åkte på till Dubrovnik när vi semestrade i Kroatien 1 vecka mellan den 6 augusti-13 augusti 2016.

Om jag skulle beskriva Dubrovnik eller rättare sagt Gamla stan i Dubrovnik för någon som aldrig har varit där så skulle jag säga vacker arkitektur, jättebra service på restauranger och väldigt mycket att fotografera! Det är dessutom en av inspelningsplatserna för tv-serien Game of thrones.

Dubrovnik har för mig, i alla fall de senaste åren, blivit en plats som jag förknippar med just tv-serien Game of thrones. Då både min sambo och jag är ett stort fan av serien var Dubrovnik en av de första utflykterna som vi bestämde oss för att boka.


IMG_2503
Onofrios stora fontän

Klockan 7.35 satt vi på utflyktsbussen som skulle ta oss mot staden och under resan berättade vår guide om de olika byarna vi åkte igenom och vad vi kunde förvänta oss i Dubrovnik. Hon berättade även att vi kunde se olika inspelningsplatser från Game of thrones.

Väl framme i Dubrovnik började vår guidade tur som startade vid Pileporten, en av stadsportarna och Onofrios stora fontän. Vattnet som kom ut ur Onofrios stora fontän gick att dricka och en av Dubrovniks folklore var att dricker du från vattnet i fontänen kommer du att komma tillbaka till Dubrovnik.
En annan folklore i Dubrovnik var att går du på Stradun (gågatan i Gamla stan) från Pileporten till Pločeporten, en annan stadsport, så förblir du ogift resten av ditt liv. Jag hoppas att det inte är sant, haha.

IMG_2498
Stradun


IMG_2565
Katedralen i Dubrovnik
IMG_2574
En del av Sponzapalatset

Två av de vackraste byggnaderna i gamla stan enligt mig var katedralen och Sponzapalatset. Katedralen byggdes mellan år 1671-1713 i barockstil och är byggd ovanpå tre tidigare kyrkobyggnader där den första dateras så långt tillbaka som 600-talet. De tre tidigare kyrkobyggnaderna förstördes genom jordbävning bränder och granater.
Sponzapalatset byggdes mellan 1516–1522 och ligger vid Loggiatorget i Gamla stan. Den byggdes i gotisk stil med inslag från renässansen och idag rymmer palatset Dubrovniks stadsarkiv och är även ett museum.

Efter den guidade turen fick vi tid att upptäcka Dubrovnik på egen hand och min sambo och jag satte genast igång och började leta efter inspelningsplatser från Game of thones. Vi hittade först trappan där karaktären Cersei går sin Walk of shame och vi var inte ensamma med att fotografera platsen. När vi sedan gick ner för trappan ville min sambo vara lite lustig så han filmade mig medans jag gick ner och viskade shame i telefonens mikrofon.
Vi såg även på avstånd Lovrijenac-fästningen som är ”The red keep” i serien, platsen för the Iron throne. Vi hann inte gå in i fästningen för vi ville hinna gå runt ringmuren.

IMG_2583
Trappan där Cersei går sin walk of shame – Game of thrones
IMG_2612
Lovrijenac-fästningen som används till ”the red keep” där the iron throne står – Game of thrones
IMG_2623
Dubrovniks ringmur och Minčetatornet – tornet användes till en scen när Daenerys Targaryen ska rädda sina drakar

Dubrovniks ringmur är en ringmur som omsluter hela Gamla stan och uppfördes mellan 1100-1600-talet. Uppifrån ringmuren kan du få otroligt fina bilder över gamla stan i Dubrovnik från flera olika vinklar.
Sedan 1979 är ringmuren upptagen på Unescos världsarvslista precis som bron i Mostar, Bosnien-Hercegovina.

Det var väldigt varmt den dagen vi var i Dubrovnik men vi bestämde oss innan vi kom dit att vi skulle gå runt muren. Det var många trappor som var väldigt jobbiga, svetten rann och vattnet i vattenflaskorna blev varma. Något som var väldigt smart gjort av invånarna i staden var att på olika platser på muren hade dem placerat ut restauranger och smoothiebar om du ville ta en paus. När vi kom mot slutet av ringmuren tittade en kvinna ut och erbjöd oss förfriskningar. Vi ville gå klart runt muren och upp i Minčetatornet men efteråt köpte vi en varsin smoothie som pressades på plats från färsk frukt. Dyr, men kall och god!

IMG_2627
Dubrovniks ringmur
IMG_2681
Gamla stan uppifrån ringmuren


Bra att veta/praktisk information

  • Om du ska gå runt hela ringmuren ska du se till att ha god tid på dig. Att gå runt ringmuren tog enligt vår guide runt 1.5 timme och vi gick den på 1 timme då vi hade inte så mycket tid kvar efter den guidade turen.
  • Ha med fler än 2 vattenflaskor om det är varmt ute. Tar vattnet slut fyller du bara på i Onofrios stora fontän.
  • Vill du äta riktigt god mat och få suverän service ska du äta på restaurang Tavulin! Den ligger nära Sponzapalatset. Dom har grymma sallader när det är varmt ute och en jättegod ostbricka som man kan dela på två personer.


Reseguide: Bosnien-Hercegovina

Det här är del 1 av min reseguide som beskriver en utflykt min sambo och jag åkte på till Bosnien-Hercegovina när vi semestrade i Kroatien 1 vecka mellan den 6 augusti-13 augusti 2016.

Om jag skulle beskriva Bosnien-Hercegovina för någon som aldrig har varit där skulle jag säga vacker omgivning i form av höga berg och en väldigt vacker flod med turkosgrönt vatten som heter Neretva floden. Jättegod mat och väldigt mycket historia som nästan går att ta på när man besöker städer som Sarajevo och Mostar.

På torsdagen satt vi redan på utflyktsbussen klockan 6.15 som skulle ta oss till Sarajevo och sedan på hemvägen till Mostar. När vår reseguide informerade oss passagerare att vi skulle vara hemma runt 23-00 förstod vi att det här skulle bli en lång resa.
Under hela resan fick vi höra om landets historia och hur man lever i Bosnien-Hercegovina idag. Det var väldigt mycket jag inte visste om landet. Vår guide berättade om krigen, folkmorden och hemskheterna som landet har varit med om och det fick mig att tänka på familjen som kom som flyktingar under 90-talet och gick i min klass i grundskolan. Jag är glad att jag aldrig har varit med om något sådant.

IMG_2704
Det vi även upplevde hela resan var att se den underbara Neretva floden som lyste grönt även om himlen var grå. Vi hade också till och från höga, maffiga berg och jag tror att jag hade lite svårt att ta in att naturen kunde vara så vacker i ett land!

När vi väl kom fram till Sarajevo började vi vår guidade tur men stannade efter första stoppet på en restaurang där vi skulle få ta del av en fyrarätters middag av typisk bosnisk mat. Vi hamnade på en restaurang som kallades Steak house och som hade lite folkdräkt-inspirerad inredning. Det var ett mysigt ställe men väldigt varmt att sitta på översta våningen. Maten bestod av en grönsakssoppa, cevapi med sallad, fyllda grönsaker med ris och en kaka som jag tror smakade lite mandel och något annat.

IMG_2746
Grönsakssoppa
IMG_2747
Sallad
IMG_2750
Ćevapi
IMG_2755
Fyllda grönsaker med ris
IMG_2759
Mandelkaka


IMG_2822
Efter maten fortsatte vår guidade tur och vi fick veta ännu mer historia om just Sarajevo. En sak som är värd att nämna var att under turen stod jag vid ett tillfälle på den exakta platsen där Gavrilo Princip sköt ärkehertigen och kronprinsen Franz Ferdinand och hans fru Sofia. Händelsen som utmynnade i starten på det första världskriget. Jag vill gå tillbaka till det jag skrev i början, idet ögonblicket kunde jag nästan ta på historien.

Förutom historia bjöd Sarajevo på många vackra byggnader. Operahus, konst – och designmuseum samt konstakademi, men det som gjorde mig oerhört upprörd var att dessa vackra byggnader hade klottrats ner av graffiti. Jag tycker att graffiti är en fin form av konst men inte på byggnader som redan är så otroligt vackra. Vart du än tittade kunde du se vackra byggnader som blandades med riktigt förfallna byggnader. Det var nästan lite sorgligt.

IMG_2863
IMG_2890
IMG_2861 IMG_2869
IMG_2866


IMG_2896
Vi fortsatte till en mindre stad som heter Mostar. En stad som man också kunde se så mycket historia i bara genom att titta på de olika husen. Mostar var en stad som prioriterades mindre när det gällde återuppbyggnad efter kriget som var under 90-talet mellan kroater och bosniaker.
IMG_2946
IMG_2952
Idag är Mostar en av Hercegovinas mest attraktiva turistorter med sin speciella bro Stari Most från 1500-talet men som förstördes -93 av kroatiska styrkor. Efter kriget rekonstruerades bron och den blev i samma stund skyddad av Unesco.
IMG_2927 IMG_2907
I Mostar blev det också souvenirshopping, bland annat en jättefin handgjord väska av läder som såldes av en mycket trevlig man. Jag rekommenderar starkt att ni handlar av honom om ni besöker Mostar och är ute efter en ny väska. Ni känner igen honom genom hans vänlighet, att han är väldigt tillmötesgående och om det hjälper er att hitta honom lättare hoppar han även på kryckor då han bara har ett ben.
Vi fick en väldigt fin vy av Stari Most när vi skulle ta oss mot bussen för då höll solen på att gå ner och himlen ändrade färg till rosa.

Jag tycker att alla ska besöka Bosnien-Hercegovina någon gång i sitt liv. Ska jag vara helt ärlig hade jag fördomar om landet, varför vet jag inte, men dessa fördomar sprack som om något stack in en nål i en uppblåst ballong. Reser ni med Apollo och bor på Makarska rivieran precis som vi gjorde är det bara att boka utflykten!
Ta chansen att uppleva vacker natur och historia!


Bra att veta/praktisk information

  • Utflykten som Apollo anordnar står det att resan endast är till Sarajevo, men Mostar ingår vilket de informerar om på sitt informationsmöte.
  • De flesta av souvenirbutikerna tar emot endast kontanter som betalningsmetod, men det finns flera bankomater lite överallt så det är lätt att ta ut pengar.
  • Priserna skrivs ofta ut i Euro, annars km (marka). 1 euro=2km
  • Det finns ingen språkbarriär. De som säljer varorna på torget kan bra engelska.
  • Glöm inte kameran eller mobilen så du kan fotografera omgivningen!
  • Ta med ditt pass så du åker till ett land som inte är med i EU.
  • Kontrollera väderleksprognosen dagen innan/samma dag du ska åka dit utifall det blir dåligt väder.


Jag blir provocerad av vad hälso -och skönhetstidningar har för rubriker…

Jag har börjat bli mer och mer provocerad av rubriker som hälso -och skönhetstidningar använder sig av för att locka läsare. Det har blivit mer intensivt sedan jag i min kandidatuppsats undersökte hälsobudskap i hälsotidningar och undersökte vad är det egentligen för hälsobudskap som hälsotidningarna förmedlar? Mitt resultat var både positivt och negativt.

I min kandidatuppsats skrev jag följande:

”Media, exempelvis tidningar, är en av de mest inflytelserika aktörerna inom folkhälsoarbete. Media har länge haft en väsentlig roll när det gäller hälsoupplysning av medborgare i olika hälsofrågor. Deras uppgift är att ge information, granska information och vara ett forum för debatt. Media har direkta effekter på människors kunskap, attityder och hälsobeteenden. De har förmågan att forma läsarnas åsikter, uppfattning och attityder genom urval och betoning av vissa hälsobudskap”. 

Medias sätt att kommunicera är något som jag som hälsopedagog både kämpar för och emot. Det är så att media gör mitt jobb som hälsopedagog ibland väldigt svårt på grund av hur de uttrycker sig i sina texter samtidigt som de kan ge mig en extra knuff för att skapa en bättre folkhälsa. Idag var en sådan dag då de gjorde mitt jobb svårare.

På jobbet har vi ett tidningsställ på väggen som innehåller de vanligaste hälso -och skönhetstidningarna i Sverige. Våra kunder har möjlighet att ta en av dessa tidningar och sitta sig ner en stund i vår väldigt sköna soffa tills det är deras tur att få sin behandling. Jag hade en lugnt stund igår under eftermiddagen så jag tog det senaste numret av en av dessa tidningar som fanns i tidningsstället och läste en av rubrikerna högt för min kollega som stod bredvid. Rubriken lydde: Ge dig själv en hälsokick – Superjuicerna som gör dig smalare & friskare. 

Både min kollega och jag blev irriterad över hur de uttryckte sig och de ordet vi fastnade på var smalare. I mitt huvud kunde rubriken ”superjuicerna som gör dig smalare & friskare” lika gärna kunnat ha hetat ”superjuicerna som gör dig friskare” eller  ”superjuicerna som skapar energi & gör dig friskare”. Tyvärr är det en sådan besatthet över skönhetsideal och viktnedgång att media är nästan tvungen att skriva in ordet smalare för det är det som läsarna vill höra. Det räcker inte att bli frisk, energisk eller stark av superjuicerna utan dom ska även ha en effekt så du passar in i samhällets nuvarande kroppsideal.
Problemet med det här är att min definition av smal och samhällets definition av smal kanske inte stämmer överens..


I min kandidatuppsats pratar jag även om ordet hälsoism. Det är ett uttryck som jag anser är väldigt aktuellt i dagens samhälle och betyder i stort sätt att det finns individer som strävar efter hälsa så till den grad att det kan skapa ett symtom för ohälsa. Hälsa är också ett ord som definieras olika av olika individer och deras förhållande till vad media anser är hälsa kanske inte heller stämmer överens. Hälsoism förklarar att hälsa är inte längre en individuell längtan utan en del av samhällets normer, vilket jag tror stämmer för alldeles för många individer.

Det är läskigt och samtidigt fascinerande att media har en sådan stor makt att både bygga upp och förstöra människors liv. Min förhoppning är att jag i framtiden kommer sluta se rubriker som innehåller ord som kan relateras till kroppsideal.

 

Instagramkonton jag gillar just nu:

@Dove
@ali_tate_cutler
@aerie
@iamiskra

Vill du läsa min kandidatuppsats om hälsobudskap i hälsotidningar? Klicka här