Hälsa på mina villkor

Tryffeltårta till påskfikat med nougatsmak! (glutenfri, mjölkfri, paleo)

Idag bjöd jag hem mina föräldrar på fika och jag bakade den mest fantastiska tryffeltårta någonsin! Jag vill nästan garantera att ni har aldrig smakat något godare som innehåller raffinerat socker, vitt mjöl eller processade livsmedel. Det här är det roligaste med att experimentera med nya livsmedel. Jag känner personligen att maten eller som i det här fallet bakverket smakar mycket mer och även om det är ett bakverk som innehåller en del fett så är det bra fetter. Det jag skulle önska är att jag hade upptäckt det här sättet att leva för flera år sedan, för jag mår mycket bättre och jag älskar varenda minut jag spenderar med kokböcker, hittar inspiration på nätet och sedan hittar på min egna version.

Här kommer receptet på min fantastiska tryffeltårta som är gjord på hasselnötter för att ge den en smak av nougat! Vi serverade tryffeltårtan med äkta vaniljglass och jag rekommenderar även lite färska bär. Det här är en tårta som är mäktig och en liten bit räcker, men jag kan nästan lova att du vill ha en bit till!

12443320_1339395162743732_371025889_o

Ingredienser
Botten

15-20 dadlar (använder du torkade måste du blötlägga dom i en timme först)
1 dl mandelmjöl eller hasselnötsmjöl (jag använde mandelmjöl)
2 stora matskedar neutral kokosolja
1 dl rå kakao
0.5 tsk bourbon vaniljpulver
1 krm flingsalt

1. Börja med att klä en liten form med bakplåtspapper, max 15 cm i diameter.
2. Mixa ingredienserna till botten i en matberedare till en jämn deg. Tryck ut degen i botten på formen och ställ in den i kylen.

Ingredienser
Tryffelfyllning

2 dl rostade hasselnötter
1 dl neutral kokosolja
0,5 dl flytande honung (gärna blomsterhonung)
2 dl rå kakao

1. Rosta hasselnötterna tryffelfyllningen på 175 grader mitt i ugnen i 10 minuter. Gnugga nötterna i en handduk för att få bort det mesta av skalet och låt dem sedan svalna.
2. Mixa hasselnötterna så att de blir riktigt finfördelade. Tillsätt den neutrala kokosoljan, blomsterhonungen, rå kakao och mixa till en jämn deg.  (Den här fyllningen passar även bra att göra till små tryfflar som du rullar i rå kakao. Det perfekta påskgodiset!)
3. Tryck ut degen ovanpå botten i formen.
4. Ställ tillbaka tryffeltårtan i kylen i cirka en timme.

Till sist kan du garnera tårtan med smält choklad som du ringlar ovanpå.
Servera gärna med äkta vaniljglass och färska bär!

IMG_20151031_162945
12765742_1316352791714636_924437328_o
12443423_1339395242743724_388683796_o


One comment on “Tryffeltårta till påskfikat med nougatsmak! (glutenfri, mjölkfri, paleo)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Dags att bli kostrådgivare!

Blogginlägg

Den här helgen åkte jag ner till Stockholm för att påbörja min utbildning till diplomerad och licensierad kostrådgivare via Pauluns Näringscenter. Jag har längtat efter att gå den här utbildningen i flera år och äntligen var det dags! Ska jag vara helt ärlig minns jag inte allt för mycket av vad våra kursledare berättade för […]

Recension: Ekologisk rismjölksbaserad choklad

Blogginlägg

Som ni vet är jag väldigt svag för hasselnötssmak/nougatsmak i efterrätter, godsaker och bakverk. Det finns inte mycket som slår det men när det kommer till chokladkakor är det ofta hela hasselnötter eller spår av hasselnötter som finns i matbutikerna. Chokladkakorna är jättegoda men de har inte den här riktiga hasselnötssmaken som jag strävar efter. […]

Recension: Ekologisk hårfärg från Radico

Blogginlägg

Förra måndagen testade jag ekologisk hårfärg för första gången och ska jag vara ärlig kände jag mig väldigt skeptisk. Jag har sedan jag var ungefär 14 år färgat mitt hår i många olika nyanser men de senaste åren har jag gått tillbaka till ljusbrunt som är min naturliga hårfärg. För kanske ett år sedan hittade […]

Min skönhetsdetox – shampoo och balsam

Blogginlägg

Jag fortsätter min skönhetsdetox som jag startade lite lätt under förra sommaren och det jag är inne på just nu är att hitta ett bra ekologisk och naturligt shampoo och balsam. Jag har tidigare testar Urtekram´s Aloe vera och ros shampoo men det var inget som föll mig i smaken tyvärr… Men under nyårshelgen bodde […]

Hälsomål 2016 – Nya hälsomål för 2017

Blogginlägg

Ytterligare ett år har passerat och ser jag tillbaka känner jag mig riktigt nöjd! År 2016 var det året då jag –> Började jobba som egenföretagare och hyrde ett rum i en salong mitt i Söderhamn. –> Jag vågade testa på poledance och blev alldeles kär i träningsformen! –> Jag fick uppleva den varmaste midsommar […]

Årets julklapp: Välgörenhet

Blogginlägg

Årets julklapp är enligt HUI VR-glasögonen vilket är inte förvånande för det är en helt fantastisk uppfinning! Min sambo har köpt ett par och det är verkligen en häftig känsla att ta på sig dom. Jag fick testa en demo där jag satt i en ”bur” som sänktes ner i havet. Det var fiskar som […]

mozartkulor

Hemmagjorda Mozartkulor till jul

Blogginlägg

Det finns vissa saker som jag känner är ett måste till jul när det gäller mat och bakverk. Håller ni med? Till julmiddag vill jag bland annat ha gravad och kallrökt lax, senapssill, julskinka och potatisgratäng. Det ska drickas julmust eller mina föräldrars hemmagjorda äppelmust och när vi fikar till Kalle Anka vill jag ha mördegskakor […]

Allt för hälsan 2016 – ren inspiration!

Blogginlägg

Förra helgen kände jag mig verkligen hemma! Under lördagen och söndagen var jag på Stockholmsmässan för att delta i Allt för hälsan, Acadermia och Fitnessfestivalen, något som jag har velat göra i ungefär 4 år. Detta år var det äntligen dags och jag ångrar att jag inte åkte ner även på fredagen för jag missade […]

Kladdkakans dag!

Blogginlägg

Vet ni vad jag älskar med oss svenskar? Vår förmåga att hitta på dagar då vi firar mat och bakverk! Vi har kanelbullens dag i oktober, fettisdagen i februari, chokladbollens dag i maj och visste ni att det finns en dag som heter alla korvars dag i mars? Men idag är det den 7 november och […]