Hälsa på mina villkor

Nyttigare chokladbollar med nougatsmak

Chokladbollar. Det mest typiska svenska bakverket på födelsedagskalas (i alla fall när jag var liten), det bakverk som man kunde baka själv utan att föräldrarna behövde övervaka och det bakverk som aldrig går ur tiden!
Till och från får jag ett extremt sug på chokladbollar och då är det bara att plocka fram smör, socker, havregryn, vaniljsocker, kakao, kaffe och kokosflingor.


Något jag har experimenterat med några gånger är chokladbollar gjorda på cashewnötter och dadlar. För de tillfällen då jag vill ha chokladbollar men inte är sugen på något som innehåller smör och vitt socker men som ändå är sött och gott! Jag har äntligen kommit fram till den perfekta kombinationen som dessutom passar som mellanmål!

14273579_1489038794446034_1261129808_o
Prinsessa som älskar chokladbollar -96


Ingredienser nyttigare chokladbollar med nougatsmak (25-30 st, stor sats)
5 dl naturella ekologiska cashewnötter
50 gram ekologisk mörk choklad (minst 70%)
14-16 färska ekologiska dadlar (ta bort kärnorna)
1-2 stora matskedar ekologiskt hasselnötssmör
1 msk kakao (gärna raw)
1 msk agavesirap eller honung (kan uteslutas)

Hasselnötssmöret bidrar till att chokladbollarna får en fantastisk smak av nougat som jag fullkomligt älskar!
Vill du ha chokladbollarna mjölfri kan du ta mjölfri choklad eller skippa chokladen helt och istället tillsätta mer kakao. Dadlarna bidrar till konsistensen på bollarna men även till sötman vilket innebär att du behöver inte ha agavesirap eller honung om du inte vill.

  1. Börja med att mixa cashewnötterna i en matberedare fint och hacka den mörka chokladen i bitar.
  2. Tillsätt de urkärnade dadlarna och mixa en kort stund.
  3. Tillsätt till sist de övriga ingredienserna och mixa till en fin smet.
  4. Forma till bollar! (du väljer storleken).
  5. Förvara chokladbollarna i en glasburk i kylen.

 

kurera2


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Dags att bli kostrådgivare!

Blogginlägg

Den här helgen åkte jag ner till Stockholm för att påbörja min utbildning till diplomerad och licensierad kostrådgivare via Pauluns Näringscenter. Jag har längtat efter att gå den här utbildningen i flera år och äntligen var det dags! Ska jag vara helt ärlig minns jag inte allt för mycket av vad våra kursledare berättade för […]

Recension: Ekologisk rismjölksbaserad choklad

Blogginlägg

Som ni vet är jag väldigt svag för hasselnötssmak/nougatsmak i efterrätter, godsaker och bakverk. Det finns inte mycket som slår det men när det kommer till chokladkakor är det ofta hela hasselnötter eller spår av hasselnötter som finns i matbutikerna. Chokladkakorna är jättegoda men de har inte den här riktiga hasselnötssmaken som jag strävar efter. […]

Recension: Ekologisk hårfärg från Radico

Blogginlägg

Förra måndagen testade jag ekologisk hårfärg för första gången och ska jag vara ärlig kände jag mig väldigt skeptisk. Jag har sedan jag var ungefär 14 år färgat mitt hår i många olika nyanser men de senaste åren har jag gått tillbaka till ljusbrunt som är min naturliga hårfärg. För kanske ett år sedan hittade […]

Min skönhetsdetox – shampoo och balsam

Blogginlägg

Jag fortsätter min skönhetsdetox som jag startade lite lätt under förra sommaren och det jag är inne på just nu är att hitta ett bra ekologisk och naturligt shampoo och balsam. Jag har tidigare testar Urtekram´s Aloe vera och ros shampoo men det var inget som föll mig i smaken tyvärr… Men under nyårshelgen bodde […]

Hälsomål 2016 – Nya hälsomål för 2017

Blogginlägg

Ytterligare ett år har passerat och ser jag tillbaka känner jag mig riktigt nöjd! År 2016 var det året då jag –> Började jobba som egenföretagare och hyrde ett rum i en salong mitt i Söderhamn. –> Jag vågade testa på poledance och blev alldeles kär i träningsformen! –> Jag fick uppleva den varmaste midsommar […]

Årets julklapp: Välgörenhet

Blogginlägg

Årets julklapp är enligt HUI VR-glasögonen vilket är inte förvånande för det är en helt fantastisk uppfinning! Min sambo har köpt ett par och det är verkligen en häftig känsla att ta på sig dom. Jag fick testa en demo där jag satt i en ”bur” som sänktes ner i havet. Det var fiskar som […]

mozartkulor

Hemmagjorda Mozartkulor till jul

Blogginlägg

Det finns vissa saker som jag känner är ett måste till jul när det gäller mat och bakverk. Håller ni med? Till julmiddag vill jag bland annat ha gravad och kallrökt lax, senapssill, julskinka och potatisgratäng. Det ska drickas julmust eller mina föräldrars hemmagjorda äppelmust och när vi fikar till Kalle Anka vill jag ha mördegskakor […]

Allt för hälsan 2016 – ren inspiration!

Blogginlägg

Förra helgen kände jag mig verkligen hemma! Under lördagen och söndagen var jag på Stockholmsmässan för att delta i Allt för hälsan, Acadermia och Fitnessfestivalen, något som jag har velat göra i ungefär 4 år. Detta år var det äntligen dags och jag ångrar att jag inte åkte ner även på fredagen för jag missade […]

Kladdkakans dag!

Blogginlägg

Vet ni vad jag älskar med oss svenskar? Vår förmåga att hitta på dagar då vi firar mat och bakverk! Vi har kanelbullens dag i oktober, fettisdagen i februari, chokladbollens dag i maj och visste ni att det finns en dag som heter alla korvars dag i mars? Men idag är det den 7 november och […]