Hälsa på mina villkor
mozartkulor

Hemmagjorda Mozartkulor till jul

Det finns vissa saker som jag känner är ett måste till jul när det gäller mat och bakverk. Håller ni med?

Till julmiddag vill jag bland annat ha gravad och kallrökt lax, senapssill, julskinka och potatisgratäng. Det ska drickas julmust eller mina föräldrars hemmagjorda äppelmust och när vi fikar till Kalle Anka vill jag ha mördegskakor med sylt, sirapskakor, knäck, sjöfrukter, wienernougat och Mozartkulor.
Jag bakar det mesta fikat själv för jag tycker det är fantastiskt roligt och om inte julbak med julmusik i bakgrunden skapar julstämning vet jag inte vad som gör det.

När det gäller Mozartkulorna har jag de senaste åren gjort en hemmagjord variant istället för att köpa dom i en förpackning men det har varit köpt nougat och köpt mandelmassa. Det här året bestämde jag mig för att göra egen nougat och egen mandelmassa. Resultatet blev helt fantastiskt!

Receptet är verkligen superenkelt men tar lite tid om du vill göra allt från grunden. Det underlättar om du har färdigt mandelmjöl, annars får du göra som jag gjorde och skålla + skala mandlarna, låta dom torka för att sedan mala dom till mjöl.


15398882_1578652792151300_1265137475_o

Hemmagjord nougat

Ingredienser
2 dl rostade hasselnötter
1 dl neutral kokosolja
3/4 dl lönnsirap
1.5-2 dl rå kakao

Det här receptet är baserat utifrån min tryffeltårta som jag gjorde till påsk, men den här gången bytte jag ut honungen mot lönnsirap. Jag tog 2 dl rå kakao vilket blev lite för starkt, men i kombination med mandelmassan som är väldigt söt blev det perfekt! Jag rekommenderar ändå att ni startar med 1.5 dl kakao och häller i mer efter smak.

Steg 1: Rosta hasselnötterna i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Låt dom svalna för att sedan ta bort skalet genom att gnugga dom i en handduk.

Steg 2: Tillsätt hasselnötterna i en matberedare och mal till ett fint mjöl. Lägg sedan i kokosoljan och lönnsirapen och mixa till en smet. Tillsätt till sist rå kakao efter smak.

Steg 3: Forma till bollar. Tänk på att kulorna blir större med mandelmassa och smält choklad, så gör bollarna små. Är smeten för lös kan du ställa in den i kylen en liten stund så blir det lättare att rulla.

Steg 4: Ställ in dom i kylen en liten stund så går det lättare att lägga på mandelmassan.

15388757_1578652862151293_1742568694_o
Hemmagjord mandelmassa

Ingredienser
4 dl mandelmjöl
3/4 dl – 1 dl socker (går säkert att byta ut mot annat alternativ för den som vill experimentera)
2 msk vatten

Det här receptet är löjligt enkelt och det enda du behöver är en matberedare!

Steg 1: Häll i mandelmjöl och socker i en matberedare. Blanda tills det blir ett fint mjöl.

Steg 2: Tillsätt vatten och kör tills massan blir en klump. Du kan behöva stanna emellanåt för att skrapa på kanterna. Tillsätter du mer vatten blir den rinnig så undvik gärna det.

Steg 3: Låt den stå i kylen en liten stund innan du lägger på ett lager mandelmassa runt nougatbollarna.

Steg 4: När alla nougatbollar har fått ett lager mandelmassa ska du doppa dom i mörk choklad (minst 70%). Den mörka chokladen smälter du genom att lägga chokladbitarna över ett vattenbad.

Låt den smälta chokladen stelna runt bollarna innan du ställer in dom i kylen.
Njut!

15387395_1578653165484596_1715671332_o

15398922_1578652985484614_2038934779_o

15354026_1578653008817945_1147847960_o

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Hälsomål 2016 – Nya hälsomål för 2017

Blogginlägg

Ytterligare ett år har passerat och ser jag tillbaka känner jag mig riktigt nöjd! År 2016 var det året då jag –> Började jobba som egenföretagare och hyrde ett rum i en salong mitt i Söderhamn. –> Jag vågade testa på poledance och blev alldeles kär i träningsformen! –> Jag fick uppleva den varmaste midsommar […]

Årets julklapp: Välgörenhet

Blogginlägg

Årets julklapp är enligt HUI VR-glasögonen vilket är inte förvånande för det är en helt fantastisk uppfinning! Min sambo har köpt ett par och det är verkligen en häftig känsla att ta på sig dom. Jag fick testa en demo där jag satt i en ”bur” som sänktes ner i havet. Det var fiskar som […]

mozartkulor

Hemmagjorda Mozartkulor till jul

Blogginlägg

Det finns vissa saker som jag känner är ett måste till jul när det gäller mat och bakverk. Håller ni med? Till julmiddag vill jag bland annat ha gravad och kallrökt lax, senapssill, julskinka och potatisgratäng. Det ska drickas julmust eller mina föräldrars hemmagjorda äppelmust och när vi fikar till Kalle Anka vill jag ha mördegskakor […]

Allt för hälsan 2016 – ren inspiration!

Blogginlägg

Förra helgen kände jag mig verkligen hemma! Under lördagen och söndagen var jag på Stockholmsmässan för att delta i Allt för hälsan, Acadermia och Fitnessfestivalen, något som jag har velat göra i ungefär 4 år. Detta år var det äntligen dags och jag ångrar att jag inte åkte ner även på fredagen för jag missade […]

Kladdkakans dag!

Blogginlägg

Vet ni vad jag älskar med oss svenskar? Vår förmåga att hitta på dagar då vi firar mat och bakverk! Vi har kanelbullens dag i oktober, fettisdagen i februari, chokladbollens dag i maj och visste ni att det finns en dag som heter alla korvars dag i mars? Men idag är det den 7 november och […]

En helg i Dalarna

Blogginlägg

Helgen som var hade mina föräldrar ”hyrt” in mig till ett uppdrag vid våran sommarstuga i Dalarna och som belöning skulle jag få god mat och en mysig helg. Uppdraget inkluderade även min bror och hans flickvän och det blev en helt underbar helg med grymt teamwork och strålande sol! Under lördagen efter att arbetet var […]

Recension: Urtekram rosen kroppslotion och handkräm

Blogginlägg

Jag håller på för fullt med min skönhetsdetox med målet att jag ska försöka byta ut mina hudvårdsprodukter, hårvårdsprodukter etc. till ekologiska alternativ som är mycket bättre för mig och för miljön. Jag har sedan juli månad använt mig av rengöringsmousse, day lotion samt night lotion från Estelle & Thild (Se tidigare inlägg) och jag har […]

Nyttigare chokladbollar med nougatsmak

Blogginlägg

Chokladbollar. Det mest typiska svenska bakverket på födelsedagskalas (i alla fall när jag var liten), det bakverk som man kunde baka själv utan att föräldrarna behövde övervaka och det bakverk som aldrig går ur tiden! Till och från får jag ett extremt sug på chokladbollar och då är det bara att plocka fram smör, socker, […]

Reseguide: Makarska rivieran, Kroatien

Blogginlägg

Det här är del 4 av min reseguide som beskriver hur det var att bo i Makarska på Makarska Rivieran och en utflykt som vi åkte på upp i Biokovobergen, när vi semestrade i Kroatien 1 vecka mellan den 6 augusti-13 augusti 2016. Ska du åka till södra Kroatien och inte vet vilken ort du ska […]

Reseguide: Brač och Hvar, Kroatien

Blogginlägg

Det här är del 3 av min reseguide som beskriver två utflykter min sambo och jag åkte på till ön Brač och ön Hvar när vi semestrade i Kroatien 1 vecka mellan den 6 augusti-13 augusti 2016. Om jag skulle beskriva Brač och Hvar för någon som aldrig varit där så skulle jag säga vackra smycken, mycket sol, […]