Hälsa på mina villkor

Julbak del 2: Raw Chokladtryfflar med smak

För ett år sedan fanns det inte en tanke på att jag skulle göra julgodis/bakverk på något annat än de klassiska livsmedlen såsom vetemjöl, mandelmassa, vitt socker, smör, köpt nougat m.m. Det här året kan jag inte tänka mig att göra julgodis/bakverk som inte är glutenfritt, raw eller utan vitt socker.

Det är intressant hur ett år kan göra en sådan stor skillnad när det gäller ens sätt att tänka och det började egentligen när jag köpte Marita Karlssons bok ”Hälsokick” och Erica Palmkrantz Aziz bok ”Mitt nya Rawfood kök” till mig själv i julklapp förra året.
Under det här året har jag ändrat mitt tänk om vissa livsmedel. Jag har börjat våga experimentera med rawfood, bakat glutenfria bakverk, bröd och maträtter, men framför allt har jag slutat vara rädd för att använda vissa livsmedel i min matlagning (exempelvis vanlig grädde). Jag känner mig inte längre slav till att använda samma livsmedel jag alltid har använt och det har gjort mig till en mer nyfiken individ och mitt intresse för matlagning har expanderat enormt!

Jag vill definitivt tacka Marita Karlsson, Erica Palmkrantz Aziz, PT-fia (Sofia Sjöström) och MÅNGA andra individer som har inspirerat mitt intresse för matlagning och hjälp mig att se hälsa på ytterligare ett nytt sätt under året!


IMG_20151205_130016

Imorgon är det andra advent och idag bakade jag extremt goda chokladtryfflar i rawfood-stil med olika smaksättning. Grunden för alla tryfflar var kokosolja, agavesirap och kakao  som sedan smaksattes med hackad mandel, tranbär och nougatchoklad från Vivani.

Grundrecept Chokladtryfflar:
4 stora matskedar kokosolja (neutral)
3 msk agavesirap
5 msk kakao (raw eller vanlig)

1. Blanda ingredienserna i en skål och tillsätt valfri smak. Ställ in i kylen i cirka 10 minuter.
Smeten blir väldigt kladdig och behöver därför stelna i kylen innan du rullar dom i bollar.
2. Rulla sedan smeten i bollar och ställ in dem i kylen igen en stund.
3. När bollarna har stelnat på nytt kan du rulla dem i exempelvis hackade nötter, kakao, kokos m.m.
4. Förvara dom i kylen.

IMG_20151205_144722

Smaksättning 1
1 dl hackad mandel i smeten
+ hackad mandel som du rullar bollarna i efter att de stelnat i kylen.

IMG_20151205_145256

IMG_20151205_145413

Smaksättning 2
1 dl torkade tranbär
+ 2 matskedar kakao som du rullar bollarna i.

IMG_20151205_144542

IMG_20151205_144632

Smaksättning 3
1-2 rader Vivani mörk choklad nougat, riven
+ 1 rad riven till att rulla i

IMG_20151205_144640


Raw chocolate cheesecake cupcakes

Detta recept är mitt första försök att baka med kakaosmör och jag vill påstå att det blev väldigt gott!
Inspirationen är tagen från cupcakes gjorda på cashewnötter och raw cheesecake som resulterade i raw chocolate cheesecake cupcakes, som på svenska kan översättas till cheesecake muffins med chokladsmak i rawfood-stil.

_20150819_172449

Det jag började med var att blötlägga 3 dl cashewnötter i ungefär 30-45 minuter för att cheesecakesmeten skulle bli slät. Sedan började jag med smeten till bottnarna.

Ingredienser botten
2 dl kakaosmör (4 dl smält kakaosmör)
3 dl raw kakao
1,5 dl agavesirap
1/2 tsk vanilj pulver

Ingredienser cheesecakesmet
3 dl naturella cashewnötter
2 msk kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
3 msk vatten
0,5 dl raw kakao
2 msk agavesirap (ev. mer efter smak)

_20150819_172643

_20150819_172720

1. Börja med att smälta kakaosmöret över vattenbad på mellanhög värme.
2. Medans kakaosmöret smälter, blanda ihop raw kakao, vaniljpulver och agavesirap i en bunke. Tillsätt sedan det smälta kakaosmöret och blanda till en jämn smet.
3. Fyll muffinsformar till hälften med smeten och ställ in i frysen i 30 minuter.

4. När cashewnötterna har varit blötlagda, häll bort vattnet och lägg dom i en matberedare. Kör nötterna en stund för att sedan tillsätta kokosoljan, vattnet, och vaniljpulvret. Kör tills det har blivit en jämn smet.
5. Tillsätt sedan kakaon och sitt sist agavesirapen för att känna dig fram hur mycket sötma du vill ha.
6. När smeten är klar kan du antingen använda en sprits för att fördela smeten eller med hjälp av en smörkniv.
7. När du sedan har fördelat smeten, ställ muffinsen tillbaka in i frysen i ytterligare 30 minuter.

_20150819_173044

_20150819_173149

_20150819_173253

_20150819_173430

Ps! Var inte rädd för att lägga på extra cheesecakesmet (det är den som är godast!)


Lemon curd med agavesirap

_20150725_190350

När jag var liten och hälsade på min mormor bestod min frukost väldigt ofta av rostat bröd med lemon curd. Lemon curden var från Robertson och det var bland det bästa jag visste. Min mormor såg alltid till att det fanns en burk i kylskåpet när jag hälsade på. Nu var det många år sedan jag åt lemon curd men det är fortfarande en enorm favorit, dessvärre vet jag nu när jag blivit äldre att det innehåller väldigt mycket socker och det är en utav anledningarna till varför jag inte har ätit det på ett bra tag.

För er som inte vet det är lemon curd en citronkräm/citronmarmelad som brukar bestå av ägg, citron och socker, eventuellt lite smör och kokas i en kastrull eller över ett vattenbad. Lemon curd används i bakverk, till scones, på rostat bröd eller glass.

Under eftermiddagen idag bestämde jag mig för att testa att laga egen lemon curd och utesluta sockret för att istället använda agave sirap som sötning. Resultatet blev helt oemotståndligt (!). Det var bland det godaste jag någonsin ätit, så i morgon blir det att avnjuta citronkrämen på rostat bröd tillsammans med en god smoothie.

IMG_20150725_153004

Ingredienser (½ glasburk): Hållbarhet cirka 1 vecka
3 citroner (helst ekologiska) som pressas till ½ kopp citronsaft
3 ekologiska ägg
4 teskedar osaltat smör
1/4 kopp agavesirap

1. Pressa ut citronsaften ur citronerna.

_20150725_190433

2. Vispa citronsaften, äggen och agavesirapen i en kastrull (obs! sätt inte på plattan ännu.)

_20150725_190514

3. Lägg i smöret och sätt på plattan på medelvärme (en spis som går från 1-6, sätt på 4:an).
4. Vispa hela tiden tills smöret smält och krämen börjar att tjockna (sänk till nummer 2 i värme på spisen)

_20150725_190547

5. När krämen har tjocknat, stäng av plattan och låt den svalna.
6. Häll upp krämen i en glasburk och ställ in i kylen.

_20150725_190606
7. Njut av den godaste lemon curden utan vitt socker!


Himmelsk chokladkaka!

Mitt favoritbakverk är utan tvekan kladdkaka (!). Jag fullkomligt älskar kladdkaka och när jag var yngre var det oftast kladdkaka jag bakade då det är väldigt enkelt att göra. Jag har alltid gjort samma variant av kladdkaka för den blir alltid bra och blir godare ju längre den får stå och gosa till sig.

Idag var en sån här dag då jag verkligen ville äta något gott gjord på choklad och självklart var det kladdkaka som var min första idé. Istället för att göra min vanliga variant ville jag testa att göra den glutenfri och jag ville få in bättre livsmedel som kallpressad kokosolja och utesluta vitt socker. Resultatet blev helt himmelskt och påminner väldigt mycket om chokladfondant.

Receptet skapades för två mellanstora portionsformar, men dubblas receptets ingredienser blir det till en smet som passar en springform med löstagbar kant.

IMG_20150711_160348

Ingredienser (två portionsformar)

  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)
  • 75 g kallpressad kokosolja
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk agavesirap
  • 2 tsk kakaopulver

 

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper som passar formarna för att du ska kunna vända på bakverket.
3. Smält chokladen och kokosoljan över ett vattenbad, rör om. Låt svalna.
4. Vispa ägg, vaniljpulver, salt samt agavesirapen till en luftig smet.
5. Häll i chokladsmeten i äggsmeten och rör om till en tjockare smet. Häll försiktigt i kakaon och rör om.
6. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
7. Serveras varma med hemmagjord vaniljglass, frozen yoghurt och färsk frukt eller bär.

_20150711_163047