Hälsa på mina villkor

Fetaostfyllda paprikor och sötpotatisklyftor

Oj oj, det här receptet gick hem hos både mig och min sambo och det kommer vi definitivt att göra flera gånger!

Mitt mål är att försöka äta en hel del vegetarisk mat den här sommaren för omväxlingens skull, även om jag älskar grillat kött en härlig sommardag och det här receptet gör det mycket enkelt att uppnå mitt uppsatta mål.

Fetaostfyllda paprikor har jag gjort tidigare, men den här gången blandade jag i avokado och basilika som blev en total succé! Sötpotatis är ett relativt nytt livsmedel för mig, men det kommer säkert att bli mer och mer av det under sommaren, med tanke på hur gott det faktiskt är.
Receptet är gjord för två hela paprikor och en sötpotatis (passar 2 personer).

Fyllda paprikor

Ingredienser
2 paprikor
1  stor sötpotatis
100 g ekologisk fetaost
1 mogen avokado
½ dl ekologisk crème fraiche
färsk basilika
chillikrydda
salt, peppar
olivolja

1. Börja med att sätta på ugnen på 200 grader och dela paprikorna på mitten + ta bort kärnorna.
2. Dela potatisen i tunna klyftor och lägg i en ugnsform som du smort med olivolja. Krydda med salt och peppar.
3. Grädda potatisen i 10 minuter (potatisen tar längre tid att bli klar än paprikorna).
4. Blanda crème fraiche, avokado och fetaost i en skål, krydda med chillikrydda och färsk basilika efter smak.
5. Fyll paprikorna med fetaost krämen och lägg i en ugnsfast form som även den är smord med olivolja.
6. Grädda paprikorna och potatisen i cirka 20 minuter.
7. Servera och njut!

Fylldpaprika med sötpotatis


Sommarsallad med grönkål, äpple & bacon

Vi har haft några fina sommardagar här hemma och jag har kunnat sola och ätit frukost på balkongen i morgonsolen. Idag är det sämre väder men det stoppar mig inte från att bjuda på en sommarsallad gjord på grönkål, äpple och bacon.
Det här var första gången jag testade grönkål och den är enligt mig lite besk i smaken, men tillagas den på det sätt som i följande recept blir smaken mycket godare!

Den här salladen är berikad med bland annat järn, c-vitamin & A-vitamin.

Ingredienser (1-2 port)
3-4 nävar grönkål
1 paket bacon
1 äpple
1-2 avokado
Olivolja
Äppelcidervinäger

Valfritt: hackade cashewnötter och 100 g ekologisk fetaost

1.Skölj grönkålen och hacka den i mindre bitar.
2. Fräs grönkålen i olja i någon minut och lägg sedan upp den på tallrikar.
3. Stek baconen, gärna knaperstekt.
4. Hacka äpplet och avokadon i bitar.
5. Fördela äpplet och avokadon över grönkålen och lägg till sist på baconet. Om du vill kan du hacka naturella cashewnötter och smula över ekologisk fetaost.
6. Ringla över lite olivolja och äppelcidervinäger efter smak. Servera och njut!

IMG_20150611_185653


Söndagssmoothie med blodapelsin, avokado & hallon

IMG_20141026_085312

Jag har alltid älskat smoothies, speciellt när dem innehåller hallon!
Det finns väldigt många olika sorters recept på smoothies på internet med den ena mysko kombinationen efter den andra. Jag har alltid tyckt att versionerna med avokado har varit mest mysko, men idag bestämde jag mig för att testa och göra en smoothie med just avokado för att se om det faktiskt var något att ha.
Resultatet blev fantastiskt gott!

Ingredienser (ett glas)
3 nävar frusna hallon
½ banan
½ mogen avokado
2 ½ dl blodapelsin juice

Mixa allt i en matberedare eller med stavmixer till en jämn smet och servera genast i ett stort glas. Toppa med några frusna hallon.