Hälsa på mina villkor

Nyttigare chokladbollar med nougatsmak

Chokladbollar. Det mest typiska svenska bakverket på födelsedagskalas (i alla fall när jag var liten), det bakverk som man kunde baka själv utan att föräldrarna behövde övervaka och det bakverk som aldrig går ur tiden!
Till och från får jag ett extremt sug på chokladbollar och då är det bara att plocka fram smör, socker, havregryn, vaniljsocker, kakao, kaffe och kokosflingor.


Något jag har experimenterat med några gånger är chokladbollar gjorda på cashewnötter och dadlar. För de tillfällen då jag vill ha chokladbollar men inte är sugen på något som innehåller smör och vitt socker men som ändå är sött och gott! Jag har äntligen kommit fram till den perfekta kombinationen som dessutom passar som mellanmål!

14273579_1489038794446034_1261129808_o
Prinsessa som älskar chokladbollar -96


Ingredienser nyttigare chokladbollar med nougatsmak (25-30 st, stor sats)
5 dl naturella ekologiska cashewnötter
50 gram ekologisk mörk choklad (minst 70%)
14-16 färska ekologiska dadlar (ta bort kärnorna)
1-2 stora matskedar ekologiskt hasselnötssmör
1 msk kakao (gärna raw)
1 msk agavesirap eller honung (kan uteslutas)

Hasselnötssmöret bidrar till att chokladbollarna får en fantastisk smak av nougat som jag fullkomligt älskar!
Vill du ha chokladbollarna mjölfri kan du ta mjölfri choklad eller skippa chokladen helt och istället tillsätta mer kakao. Dadlarna bidrar till konsistensen på bollarna men även till sötman vilket innebär att du behöver inte ha agavesirap eller honung om du inte vill.

  1. Börja med att mixa cashewnötterna i en matberedare fint och hacka den mörka chokladen i bitar.
  2. Tillsätt de urkärnade dadlarna och mixa en kort stund.
  3. Tillsätt till sist de övriga ingredienserna och mixa till en fin smet.
  4. Forma till bollar! (du väljer storleken).
  5. Förvara chokladbollarna i en glasburk i kylen.

 

kurera2


Raw chocolate cheesecake cupcakes

Detta recept är mitt första försök att baka med kakaosmör och jag vill påstå att det blev väldigt gott!
Inspirationen är tagen från cupcakes gjorda på cashewnötter och raw cheesecake som resulterade i raw chocolate cheesecake cupcakes, som på svenska kan översättas till cheesecake muffins med chokladsmak i rawfood-stil.

_20150819_172449

Det jag började med var att blötlägga 3 dl cashewnötter i ungefär 30-45 minuter för att cheesecakesmeten skulle bli slät. Sedan började jag med smeten till bottnarna.

Ingredienser botten
2 dl kakaosmör (4 dl smält kakaosmör)
3 dl raw kakao
1,5 dl agavesirap
1/2 tsk vanilj pulver

Ingredienser cheesecakesmet
3 dl naturella cashewnötter
2 msk kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
3 msk vatten
0,5 dl raw kakao
2 msk agavesirap (ev. mer efter smak)

_20150819_172643

_20150819_172720

1. Börja med att smälta kakaosmöret över vattenbad på mellanhög värme.
2. Medans kakaosmöret smälter, blanda ihop raw kakao, vaniljpulver och agavesirap i en bunke. Tillsätt sedan det smälta kakaosmöret och blanda till en jämn smet.
3. Fyll muffinsformar till hälften med smeten och ställ in i frysen i 30 minuter.

4. När cashewnötterna har varit blötlagda, häll bort vattnet och lägg dom i en matberedare. Kör nötterna en stund för att sedan tillsätta kokosoljan, vattnet, och vaniljpulvret. Kör tills det har blivit en jämn smet.
5. Tillsätt sedan kakaon och sitt sist agavesirapen för att känna dig fram hur mycket sötma du vill ha.
6. När smeten är klar kan du antingen använda en sprits för att fördela smeten eller med hjälp av en smörkniv.
7. När du sedan har fördelat smeten, ställ muffinsen tillbaka in i frysen i ytterligare 30 minuter.

_20150819_173044

_20150819_173149

_20150819_173253

_20150819_173430

Ps! Var inte rädd för att lägga på extra cheesecakesmet (det är den som är godast!)


Sommarsallad med grönkål, äpple & bacon

Vi har haft några fina sommardagar här hemma och jag har kunnat sola och ätit frukost på balkongen i morgonsolen. Idag är det sämre väder men det stoppar mig inte från att bjuda på en sommarsallad gjord på grönkål, äpple och bacon.
Det här var första gången jag testade grönkål och den är enligt mig lite besk i smaken, men tillagas den på det sätt som i följande recept blir smaken mycket godare!

Den här salladen är berikad med bland annat järn, c-vitamin & A-vitamin.

Ingredienser (1-2 port)
3-4 nävar grönkål
1 paket bacon
1 äpple
1-2 avokado
Olivolja
Äppelcidervinäger

Valfritt: hackade cashewnötter och 100 g ekologisk fetaost

1.Skölj grönkålen och hacka den i mindre bitar.
2. Fräs grönkålen i olja i någon minut och lägg sedan upp den på tallrikar.
3. Stek baconen, gärna knaperstekt.
4. Hacka äpplet och avokadon i bitar.
5. Fördela äpplet och avokadon över grönkålen och lägg till sist på baconet. Om du vill kan du hacka naturella cashewnötter och smula över ekologisk fetaost.
6. Ringla över lite olivolja och äppelcidervinäger efter smak. Servera och njut!

IMG_20150611_185653


Raw sommarglass med citronsmak

Det är dags för att sommaren ska starta och sommar betyder enligt mig att du ska äta mängder med glass. Det kan vara isglass, kulglass, mjukglass eller rawfood glass.
Igår var jag ensam hemma för min sambo jobbade och där på kvällen blev jag enormt sugen på glass med någon fräsch smak som exempelvis citron. Det var bara att plocka fram matberedaren och glassmaskinen och börja experimentera.
Resultatet blev en rawfood glass gjord på cashewnötter smaksatt med citronsaft!

Ingredienser
2 dl naturella cashewnötter
1 nypa vaniljpulver
1 dl vatten
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja

1. Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten är jämn.
2. Har du en glassmaskin häller du ingredienserna i den tills smeten har blivit frusen. Har du inte en glassmaskin fördelar du smeten i portionsformar och ställer in dem i frysen tills den stelnat.
3. Servera med rivet citronskal eller färsk frukt.

IMG_20150607_214133 IMG_20150607_214703