Hälsa på mina villkor

Mangosmoothie med chiafrön

Den perfekta smoothien till frukost eller som mellanmål innan eller efter träning!
Receptet är för ett stort glas och smakar fantastiskt!

Kurerablogg

Ingredienser
1 ½ dl fryst mango
1 dl 0.3 % naturell kvarg från Lindahls
3 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk chiafrön från Superfruit

1. Tina mangon.
2. Mixa allt i en matberedare.
3. Servera!

Du får i dig Omega 3 och kalcium från chiafrön, vitamin C från mangon & apelsinjuicen samt proteiner, kalcium och fosfat från kvargen. Underbart!

 


Glutenfri champinjonpaj

Kureras hälsoutmaning är i full gång och jag försöker samla på mig poäng! Mitt största fokus idag var att undvika snabba kolhydrater som vitt ris, vit pasta och vitt bröd.
Det resulterade i en glutenfri champinjonpaj, gjord på mandelmjöl & chiafrön. Supergod!

Champinjonpaj

Ingredienser
Botten
3 dl mandelmjöl
½ dl chiafrön
50 g smör
1 ägg
nypa flingsalt

Fyllning
250 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche
vitpeppar, flingsalt, chillikrydda

Stanning
3 ekologiska ägg
2 dl riven ost
2 dl ekologisk mjölk

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa ingredienserna till botten och knåda ut i en pajform. Ställ in i kylen i cirka 15 min.
2. Förgrädda pajen i ugnen cirka 8 minuter.
3. Skär champinjonerna i bitar, stek dom och häll i creme fraichen. Krydda efter smak och häll i innehållet i den förgräddade pajskalet.
4. Blanda ingredienserna till äggstanningen och häll över pajen.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter tills äggstanningen har stannat.


Hemmagjord granola

IMG_20150120_193045

En riktigt lyckad hemmagjord granola med chokladsmak!

Ingredienser
2 dl mandel
4 dl havregryn
1 dl riven kokos
½ dl torkade tranbär
½ linfrön
½ dl chiafrön
2 msk kakao
2 msk cacaonibs
½ dl honung
1 dl koncentrerad äppeljuice

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Blanda havregryn, kokos, nötter och kakao i en bunke.
  4. Rör ihop äppeljuice, honung i en skål. Ringla blandningen över havregrynsblandningen och blanda väl.
  5. Fördela blandningen på en bakpappersklädd plåt och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och rör om efter halva tiden. Låt svalna.
  6. Rör ner tranbär, linfrön, cacaonibs och chiafrön.
  7. Förvara i en burk med tättslutande lock.

Chia Fresca

Gott nytt år och god fortsättning allihopa! Jag har haft ett fantastiskt 2014 och jag ser mycket fram emot vad 2015 har att erbjuda!

Jag vill börja det nya året med att delge ett recept jag upptäckte i går, som jag kunde smaka på i morse till frukost, nämligen Chia Fresca.
Chia Fresca är en vattenbaserad dryck gjord på chiafrön och limejuice som ska stå i kylen under natten så att chiafröet hinner absorbera upp vätskan. Det resulterar i ett lager av gelé runt fröet, som kanske inte låter så tilldragande, men det gör det lättare att dricka. Jag tillsatte tranbärsjuice till min Chia Fresca för att den skulle få mer smak.

Ingredienser (2 stora glas)
2 msk chiafrön
3 dl varmt vatten
3 dl tranbärsjuice
några droppar limejuice

Blanda i hop vattnet med chiafrön i en glasburk med lock, skaka och låt stå i kylen under natten. På morgonen tillsätter du 3 dl tranbärsjuice (osötad) och några droppar lime. Skaka om på nytt och häll upp i glas. Kan med fördel sparas i kylen och drickas på kvällen.

IMG_20150101_200433IMG_20150102_113208


Dags för nya frukostvanor!

I mitt försök att testa olika maträtter med chiafrön och havremjölk började jag ta upp vanan att äta havregrynsgröt till frukost. Dessvärre är havregrynsgröt i sig en fruktansvärt tråkig måltid i sig, men lägger du till olika typer av frön blir det mycket godare!

Så med andra ord, det är dags för nya frukostvanor och här kommer två av mina absoluta favoriter!
Ett recept med chiafrön och ett utan.

DSC_0037

Havregrynsgröt med krossade linfrön och chiafrön

Ingredienser 1 portion
1 dl havregryn
1 msk krossade linfrön
1 msk chiafrön
2 dl vatten
½ tsk salt

Tillagning i micro: 2 minuter på 750w
Servera med lingonsylt eller rivet äpple + lite kanel och valfri mjölk (klassisk eller havremjölk)

IMG_20141115_092036

Grekisk yoghurt med honung och äpple + surdegsknäcke med leverpastej, färsk bladspenat och tomat

Ingredienser 1 portion
2 dl grekisk yoghurt
1- ½ tsk honung
1 litet äpple
ev. valnötter

1 surdegsknäcke
svensk leverpastej
färsk bladspenat
tomat


Livsmedelstest: Chiafrön och havredryck

Jag har den här veckan testat två nya livsmedel, eller rättare sagt ett nytt livsmedel och nya varianter av det andra. Jag pratar om chiafrön och havredryck.
Jag har hört så många prata gott om chiafrön och jag har testat det till och från, någon matsked här och där, men inte haft fröet i fokus. Nu tänkte jag att jag skulle testa åtminstone ett recept som har hyllats av många, nämligen chiapuddig!
Jag visste att jag skulle i samband med chiapuddingen få testa havredryck då det är den andra ingrediensen i receptet och tänkte då att, men då måste jag testa havredrycken i andra recept också, som exempelvis matlagning och smoothies!

Jag kommer att kontinuerligt att uppdatera det här inlägget med flera recept, ju mer jag testar både chiafrön och havredryck, men jag startar med klassisk chiapudding.

DSC_0033Klassisk chiapudding 

Ingredienser
3 msk chiafrön
2 dl havredryck
Valfri färsk frukt

  1. Blanda chiafrön med havredryck, mandel- eller hasselnötsdryck. Rör om efter en kvart. Låt stå minst en kvart till, men helst över natten i kyl.
  2. Servera med färsk frukt exempelvis äpple och mandarin.