Hälsa på mina villkor
mozartkulor

Hemmagjorda Mozartkulor till jul

Det finns vissa saker som jag känner är ett måste till jul när det gäller mat och bakverk. Håller ni med?

Till julmiddag vill jag bland annat ha gravad och kallrökt lax, senapssill, julskinka och potatisgratäng. Det ska drickas julmust eller mina föräldrars hemmagjorda äppelmust och när vi fikar till Kalle Anka vill jag ha mördegskakor med sylt, sirapskakor, knäck, sjöfrukter, wienernougat och Mozartkulor.
Jag bakar det mesta fikat själv för jag tycker det är fantastiskt roligt och om inte julbak med julmusik i bakgrunden skapar julstämning vet jag inte vad som gör det.

När det gäller Mozartkulorna har jag de senaste åren gjort en hemmagjord variant istället för att köpa dom i en förpackning men det har varit köpt nougat och köpt mandelmassa. Det här året bestämde jag mig för att göra egen nougat och egen mandelmassa. Resultatet blev helt fantastiskt!

Receptet är verkligen superenkelt men tar lite tid om du vill göra allt från grunden. Det underlättar om du har färdigt mandelmjöl, annars får du göra som jag gjorde och skålla + skala mandlarna, låta dom torka för att sedan mala dom till mjöl.


15398882_1578652792151300_1265137475_o

Hemmagjord nougat

Ingredienser
2 dl rostade hasselnötter
1 dl neutral kokosolja
3/4 dl lönnsirap
1.5-2 dl rå kakao

Det här receptet är baserat utifrån min tryffeltårta som jag gjorde till påsk, men den här gången bytte jag ut honungen mot lönnsirap. Jag tog 2 dl rå kakao vilket blev lite för starkt, men i kombination med mandelmassan som är väldigt söt blev det perfekt! Jag rekommenderar ändå att ni startar med 1.5 dl kakao och häller i mer efter smak.

Steg 1: Rosta hasselnötterna i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Låt dom svalna för att sedan ta bort skalet genom att gnugga dom i en handduk.

Steg 2: Tillsätt hasselnötterna i en matberedare och mal till ett fint mjöl. Lägg sedan i kokosoljan och lönnsirapen och mixa till en smet. Tillsätt till sist rå kakao efter smak.

Steg 3: Forma till bollar. Tänk på att kulorna blir större med mandelmassa och smält choklad, så gör bollarna små. Är smeten för lös kan du ställa in den i kylen en liten stund så blir det lättare att rulla.

Steg 4: Ställ in dom i kylen en liten stund så går det lättare att lägga på mandelmassan.

15388757_1578652862151293_1742568694_o
Hemmagjord mandelmassa

Ingredienser
4 dl mandelmjöl
3/4 dl – 1 dl socker (går säkert att byta ut mot annat alternativ för den som vill experimentera)
2 msk vatten

Det här receptet är löjligt enkelt och det enda du behöver är en matberedare!

Steg 1: Häll i mandelmjöl och socker i en matberedare. Blanda tills det blir ett fint mjöl.

Steg 2: Tillsätt vatten och kör tills massan blir en klump. Du kan behöva stanna emellanåt för att skrapa på kanterna. Tillsätter du mer vatten blir den rinnig så undvik gärna det.

Steg 3: Låt den stå i kylen en liten stund innan du lägger på ett lager mandelmassa runt nougatbollarna.

Steg 4: När alla nougatbollar har fått ett lager mandelmassa ska du doppa dom i mörk choklad (minst 70%). Den mörka chokladen smälter du genom att lägga chokladbitarna över ett vattenbad.

Låt den smälta chokladen stelna runt bollarna innan du ställer in dom i kylen.
Njut!

15387395_1578653165484596_1715671332_o

15398922_1578652985484614_2038934779_o

15354026_1578653008817945_1147847960_o

 


Underbara paleo brownies!

Finns det något godare än choklad? chokladbollar, brownies, mörk choklad, varm choklad, kladdkaka, ja det finns oändligt många varianter av godsaker som är gjorda på kakao. En av mina favoriter är brownies som, när den är perfekt, är en miniversion av en kladdig kladdkaka med mycket kakaosmak.
I lördags var jag på tjejkväll och då hade jag med mig dessa godsaker! De var mycket uppskattade och det är såklart alltid roligt när experiment blir lyckade!

Innan jag satte igång med bakningen var jag tvungen att göra mitt eget mandelmjöl som skulle vara en del av receptet. Innan har jag bara mixat mandlarna i en matberedare men den här gången ville jag att mandelmjölet skulle vara utan skal, så jag skållade mandlarna i kokat vatten och skalade dom innan de stoppades i mixern.

Det var verkligen superenkelt att skala mandlarna och vill du testa på det själv kan du följa det här receptet!

Kurera7 Kurera11


Kurera1

Recept Paleo brownies
Ingredienser

2 ekologiska ägg
1 dl ekologiskt kokosblomsocker/kokospalmsocker
1 tsk vaniljpulver (bourbon)
1,5 dl smält ekologisk kokosolja
1 dl ekologisk kakao/raw kakao
2 & 3/4 dl mandelmjöl (gärna hemmagjort)
½ tsk ekologiskt bakpulver
1 nypa flingsalt
1-1,5 dl hackad mörk choklad (minst 70%)

Kurera12

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och sätta i ett bakplåtspapper i en mindre form.
Smält kokosoljan och hacka chokladen i mindre bitar.

Kurera14

Ta sedan fram en skål och vispa ihop ägg, kokosblomsocker, vaniljpulver samt kokosoljan.
Det gör ingenting om kokosoljan fortfarande är lite varm. Du ska vispa till smeten är porös.

Kurera16 Kurera15

Ta fram ytterligare en skål och blanda i hop kakao, mandelmjöl samt flingsalt och bakpulver.
Häll i de torra ingredienserna i äggsmeten under vispning. Häll till sist i den hackade chokladen.

Kurera17

Häll smeten i formen och glöm inte att spara lite till stunden du slickar skålen 😉
Grädda smeten i mitten av ugnen i cirka 17-20 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den!
Låt den svalna innan du skär den i mindre bitar.

Kurera2


Himmelsk chokladkaka!

Mitt favoritbakverk är utan tvekan kladdkaka (!). Jag fullkomligt älskar kladdkaka och när jag var yngre var det oftast kladdkaka jag bakade då det är väldigt enkelt att göra. Jag har alltid gjort samma variant av kladdkaka för den blir alltid bra och blir godare ju längre den får stå och gosa till sig.

Idag var en sån här dag då jag verkligen ville äta något gott gjord på choklad och självklart var det kladdkaka som var min första idé. Istället för att göra min vanliga variant ville jag testa att göra den glutenfri och jag ville få in bättre livsmedel som kallpressad kokosolja och utesluta vitt socker. Resultatet blev helt himmelskt och påminner väldigt mycket om chokladfondant.

Receptet skapades för två mellanstora portionsformar, men dubblas receptets ingredienser blir det till en smet som passar en springform med löstagbar kant.

IMG_20150711_160348

Ingredienser (två portionsformar)

  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)
  • 75 g kallpressad kokosolja
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk agavesirap
  • 2 tsk kakaopulver

 

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper som passar formarna för att du ska kunna vända på bakverket.
3. Smält chokladen och kokosoljan över ett vattenbad, rör om. Låt svalna.
4. Vispa ägg, vaniljpulver, salt samt agavesirapen till en luftig smet.
5. Häll i chokladsmeten i äggsmeten och rör om till en tjockare smet. Häll försiktigt i kakaon och rör om.
6. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
7. Serveras varma med hemmagjord vaniljglass, frozen yoghurt och färsk frukt eller bär.

_20150711_163047


Glutenfri kladdkaka med topping

Under söndagseftermiddagen fick jag besök av mina föräldrar och då bjöd jag på en glutenfri kladdkaka som jag hade toppat med raw chokladsås. Min mamma blev glatt överraskad över att det var så gott och pappa + min sambo tog två bitar, vilket jag såg som väldigt lyckat!

Kladdkaka med chokladtopping

Ingredienser: Kladdkaka
6 ekologiska ägg, vitor och gulor separerade
4 dl mandelmjöl
1 ½ dl torkade tranbär
1 dl Superfruit kokospalmsocker
2 dl vatten
1 dl kakao

1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggvitorna med elvisp fluffigt och gulorna för hand var för sig.
3. Mät upp mandelmjölet i en matberedare, tillsätt tranbär, kokospalmsocker, vattnet, äggulorna samt kakaon.
4. Vänd ner äggvitorna försiktigt.
5. Fördela smeten i en form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i 17 minuter.

Ingredienser: Raw chokladsås
2 dl holistic kokosolja
½- 3/4 dl kakao
½-1 dl agavesirap

1. Smält kokoljan över vattenbad.
2. Blanda i kakaon och tillsätt agavesirap. Ta i lite sirap i taget och tillsätt mer om du vill ha den lite sötare.
3. Bred över ett lager på kladdkakan och vänta tills den stelnat.

Servera kladdkakan med grädde eller som den är.


Glutenfria Brownies

DSC_0015

Ingredienser
200 g smör
3 ½ dl kokospalmsocker
4 ägg
½ tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl + 3/4-1 dl kokosmjöl
2 krm vaniljpulver/ vaniljsocker
2 dl kakao
½ salt
Eventuellt kokosflingor

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20*30 cm.  Lägg eventuellt lite kokosflingor i botten
3. Smält smöret och rör ner kakao. Röra ihop ägg och socker i en bunke.
4. Vänd ner kakaoblandningen, salt, vaniljpulver och mjölet blandat med bakpulver.
5. Bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
6. Låt svalna och skär kakan i rutor. Förvara i kyl.