Hälsa på mina villkor

Naturligt hårborttagningsmedel – Sugaring

Jag är en av många individer som har problem med kraftig hårväxt, speciellt på mina armar och ben och då jag dessutom är brunett syns håren rätt väl när de växer ut efter vaxning, hårtborttagningsmedel eller rakning. Rakning är den sämsta metoden för mig för redan dagen efter har det vuxit ut så benen känns stubbiga. Hårborttagningsmedel är lite bättre för det håller lite längre än rakning och jag slipper de röda prickarna som brukar dyka upp efter rakning, men den bästa metoden är ändå att vaxa.

Jag vaxar alltid mina ben och armar hemma för jag tycker att det kostar lite mycket att göra det på salong, så jag brukar köpa vax för hemmabruk från Veet.
För någon dag sedan sökte jag på internet efter naturligt hårborttagningsmedel och då hittade jag information om något som kallades sugaring, vilket var vax för hemmabruk gjord på vitt socker, citronsaft och vatten. Jag blev helt lyrisk och jag förstår inte varför jag inte har hittat information om det tidigare!

Sugaring är en metod för hårborttagning som har funnits sedan 1900 f.kr och var vanlig i Mellanöstern, Persien, Turkiet och Iran. Sugaring är en paste som appliceras mot hårets växtriktning och dras bort i hårets växtriktning, vilket resulterar i att du får inte problem med inåt växande hår.
Jag blev som sagt väldigt lyrisk när jag läste om metoden, framför allt genom att sugaring innehöll bara naturliga ingredienser som inte kostar speciellt mycket. Jag bestämde mig för att testa!

Receptet som jag hittade för sugaring såg ut såhär:
2 dl vitt socker
2 msk citronsaft
2 msk vatten

IMG_20150923_110606

IMG_20150923_110838
IMG_20150923_111252
Börja med att hälla i ingredienserna i en kastrull och låt blandningen koka upp. När blandningen sedan har kokat upp sänker du värmen och låter den koka tills den fått en gyllenbrun/bärnstensliknande färg.
IMG_20150923_111514
IMG_20150923_112005
IMG_20150923_112035
IMG_20150923_112111

När blandningen har fått färg, ta av kastrullen från plattan. För att se om den är klar ska du göra ett kulprov. Fyll ett glas eller en mugg med kallt vatten, häll i lite av blandningen i vattnen. Kan du sedan göra en kula av blandningen är den klar.
IMG_20150923_112235
Blandningen ska nu svalna innan du kan använda den.
Vaxet ska förvaras i en glasburk och för att inte glaset ska spricka när du häller i det varma vaxet sköljer du utsidan av burken med varmt vatten en stund.

Häll upp blandningen i glasburken och låt svalna en stund. När det sedan gäller appliceringen kan du antingen använda en spatel och sedan använda tygremsor för att dra av vaxet, eller så formar du vaxet till en paste för att applicera med dina fingrar.
Det som jag läste på internet gällande förberedelser inför applicering var att du ska rengöra området du ska vaxa innan. Det får inte finnas några rester av exempelvis hudlotion eller oljor.
IMG_20150923_112900
IMG_20150923_112908
Slutsatsen av att använda sugaring som metod för hårborttagning är att det krävs nog en del övning för att få till det. Jag applicerade mitt hemmagjorda vax med fingrarna, men jag tror att det är lättare att dra bort håret med tygremsor som du lägger på vaxet när du applicerat det på kroppen. Själva vaxet ska hålla flera veckor i kylskåpet och du värmer upp det genom vattenbad eller i mikron 5-10 sekunder i taget.
Jag ska absolut testa den här metoden flera gånger!


Den mest underbara frozen yoghurt med citronsmak! (utan socker)

_20150819_174805
Det här är den mest underbara frozen yoghurt jag någonsin ätit! Den innehåller både citronskal och citronsaft som bidrar till härlig smak och syrlighet och agavesirap bidrar till sötman.

Ingredienser (2-4 portioner)
2 dl grekisk yoghurt
1 dl agavesirap
2 ekologiska ägg
saft från 3 citroner
citronskal från 1 citron

_20150819_174633

1. Riv citronskalet från en citron och pressa ut saften ur tre citroner.
2. Blanda alla ingredienser i en matberedare eller i en bunke till en jämn smet.
3. Häll sedan över blandningen i en glassmaskin.
4. Servera denna underbara frozen yoghurt tillsammans med färska bär (mitt förslag är hallon eller jordgubbar).
5. Njut!

mindre


Lemon curd med agavesirap

_20150725_190350

När jag var liten och hälsade på min mormor bestod min frukost väldigt ofta av rostat bröd med lemon curd. Lemon curden var från Robertson och det var bland det bästa jag visste. Min mormor såg alltid till att det fanns en burk i kylskåpet när jag hälsade på. Nu var det många år sedan jag åt lemon curd men det är fortfarande en enorm favorit, dessvärre vet jag nu när jag blivit äldre att det innehåller väldigt mycket socker och det är en utav anledningarna till varför jag inte har ätit det på ett bra tag.

För er som inte vet det är lemon curd en citronkräm/citronmarmelad som brukar bestå av ägg, citron och socker, eventuellt lite smör och kokas i en kastrull eller över ett vattenbad. Lemon curd används i bakverk, till scones, på rostat bröd eller glass.

Under eftermiddagen idag bestämde jag mig för att testa att laga egen lemon curd och utesluta sockret för att istället använda agave sirap som sötning. Resultatet blev helt oemotståndligt (!). Det var bland det godaste jag någonsin ätit, så i morgon blir det att avnjuta citronkrämen på rostat bröd tillsammans med en god smoothie.

IMG_20150725_153004

Ingredienser (½ glasburk): Hållbarhet cirka 1 vecka
3 citroner (helst ekologiska) som pressas till ½ kopp citronsaft
3 ekologiska ägg
4 teskedar osaltat smör
1/4 kopp agavesirap

1. Pressa ut citronsaften ur citronerna.

_20150725_190433

2. Vispa citronsaften, äggen och agavesirapen i en kastrull (obs! sätt inte på plattan ännu.)

_20150725_190514

3. Lägg i smöret och sätt på plattan på medelvärme (en spis som går från 1-6, sätt på 4:an).
4. Vispa hela tiden tills smöret smält och krämen börjar att tjockna (sänk till nummer 2 i värme på spisen)

_20150725_190547

5. När krämen har tjocknat, stäng av plattan och låt den svalna.
6. Häll upp krämen i en glasburk och ställ in i kylen.

_20150725_190606
7. Njut av den godaste lemon curden utan vitt socker!


Raw sommarglass med citronsmak

Det är dags för att sommaren ska starta och sommar betyder enligt mig att du ska äta mängder med glass. Det kan vara isglass, kulglass, mjukglass eller rawfood glass.
Igår var jag ensam hemma för min sambo jobbade och där på kvällen blev jag enormt sugen på glass med någon fräsch smak som exempelvis citron. Det var bara att plocka fram matberedaren och glassmaskinen och börja experimentera.
Resultatet blev en rawfood glass gjord på cashewnötter smaksatt med citronsaft!

Ingredienser
2 dl naturella cashewnötter
1 nypa vaniljpulver
1 dl vatten
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja

1. Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten är jämn.
2. Har du en glassmaskin häller du ingredienserna i den tills smeten har blivit frusen. Har du inte en glassmaskin fördelar du smeten i portionsformar och ställer in dem i frysen tills den stelnat.
3. Servera med rivet citronskal eller färsk frukt.

IMG_20150607_214133 IMG_20150607_214703


Citron och ananasbrownie

Denna underbart goda och kladdiga brownie är perfekt som vårfika och känns väldigt fräsch! Ät den som den är eller servera med vaniljglass/ frozen yoghurt.

Ingredienser
1 st citron
½ färsk ananas
150 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Tvätta, riv skalet och pressa ur saften ur citronen. Skala och dela ananasen i små bitar.
4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal.
5. Tillsätt smör, mjöl och till sist ananasen.
6. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.

11159454_1099905960025988_6056775200245202161_n


Smoothie med hallon och citron: en perfekt kombination


En ny favoritsmoothie skapades till frukost i morse, en perfekt kombination mellan sött och syrligt, fylld med massa 
vitaminer!

IMG_20141207_102305
Ingredienser
1 näve frusna lingon
1 näve frusen mango
1 ½ näve hallon
1 näve färsk bladspenat
1 tsk chiafrön
2 ½ – 3 dl blodapelsinsaft med fruktkött
rivet citronskal efter smak

Mixa allt i en matberedare eller mixer. Njut!


Kvarg -supergott mellanmål!

ykauquipronhusybfxit

 

Jag fortsätter på kvarg-spåret för matrekommendationer.
Denna kvarg är min absoluta favorit bland alla varianter som finns ute! Perfekt som frukost eller som mellanmål efter träning.
Jag äter min kvarg tillsammans med färska bär eller fruktsallad. En förpackning är totalt 85.5 kcal. 


Ugnsbakad lax med citron och dill

DSC_0105Ugnsbakad lax (4 port)

Ingredienser
Laxsida 600 gram
Flingsalt
Saft från ½ citron
Frusen eller färsk dill
Olja

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form med lite olja och lägg i laxsidan med skinnsidan nedåt. Pressa ut citronsaften och badda in laxen med flingsalt och dill efter smak. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda i ca 12 minuter.

Detta recept är superenkelt, supergott och går jättesnabbt att tillaga. Ät tillsammans med grönsaker.
Total kalorimängd per portion: 323 kcal (150 g lax)


Fiskburgare med citron och dill

Fiskburgare med citron och dillFiskburgare med citron och dill (4port)

Ingredienser
400 g torsk
1dl matlagningsgrädde
2 msk ströbröd
1 ägg
saft från 1/2 citron
salt, peppar
frusen eller färsk dill

Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort eventuella ben ur torsken och dela den i bitar. Lägg i alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smet. Forma smeten till 4 burgare, var blöt om händerna så går det lättare att forma.
Stek sedan burgarna i lite olja. När dom har fått en gyllenbrun färg, lägg dom i en ugnsfast form och grädda dom i 10 minuter.

Total kalorimängd: 153,5 kcal /burgare

Min portion bestod av 2 burgare och sedan en blandning av ruccolasallad, paprika och gurka. Sedan hade jag två msk gräddfil kryddad med chillikrydda.