Hälsa på mina villkor

Naturlig hudvård: 4 olika sätt att använda äppelcidervinäger

Jag har fått en ny älsklingsprodukt inom kategorin naturlig hudvård nämligen äppelcidervinäger!

Jag har använt äppelcidervinäger till och från i min hud/hårvårdsrutin, bland annat som efterskölj (nr.3) för att återställa PH-balansen i min hårbotten och den har aldrig gjort mig besviken. I måndags testade jag att använda äppelcidervinäger på mina armar (nr. 1) som har varit täckt av, så länge jag kan minnas, röda prickar/acne och varit rodnad. Jag har aldrig haft sådan mjuk hud som efter den skönhetsbehandlingen och mina röda prickar/acne har nästan försvunnit och min rodnad börjar även den att minska.
Senast idag testade jag att ha äppelcidervinäger som en del i min handscrub och mina händer blev jättemjuka!

Nedan delar jag med mig av mina älsklingsrecept som innehåller äppelcidervinäger. Testa ni också, ni kommer inte att bli besviken!

# Äppelcidervinäger mot acne och rodnad hud
Fukta en bomullstuss med ren äppelcidervinäger och applicera på området med acne. Låt verka i 10 minuter och skölj av med kallt vatten.
Kan användas varje dag.

# Hand & fotscrub med Äppelcidervinäger
Blanda 2 matskedar äppelcidervinäger med 2 matskedar majsmjöl. Gnugga in händerna/fötterna och skölj av med ljummet vatten.

# Efterskölj med äppelcidervinäger:återställer PH-balansen i hårbotten
Blanda en del äppelcidervinäger med åtta delar kallt vatten i en flaska. Utför din vanliga shampoo och balsamrutin för att till sist avsluta med efterskölj.
Böj huvuden framåt och häll över blandningen i hår och hårbotten. Skölj med kallt vatten.
Kan användas vid varje tvätt.

# En kopp äppelcidervinäger i badvattnet: mjuk och tonad hud
När du ska lägga dig i ett avslappnande bad, tillsätt en kopp äppelcidervinäger. Vinägern fungerar som en detox för kroppen och drar ut de gifter som finns. Resultatet blir en mjuk och tonad hud.


Har ni några tips på hur äppelcidervinäger kan användas inom hud & hårvårdsrutin?


Lemon curd med agavesirap

_20150725_190350

När jag var liten och hälsade på min mormor bestod min frukost väldigt ofta av rostat bröd med lemon curd. Lemon curden var från Robertson och det var bland det bästa jag visste. Min mormor såg alltid till att det fanns en burk i kylskåpet när jag hälsade på. Nu var det många år sedan jag åt lemon curd men det är fortfarande en enorm favorit, dessvärre vet jag nu när jag blivit äldre att det innehåller väldigt mycket socker och det är en utav anledningarna till varför jag inte har ätit det på ett bra tag.

För er som inte vet det är lemon curd en citronkräm/citronmarmelad som brukar bestå av ägg, citron och socker, eventuellt lite smör och kokas i en kastrull eller över ett vattenbad. Lemon curd används i bakverk, till scones, på rostat bröd eller glass.

Under eftermiddagen idag bestämde jag mig för att testa att laga egen lemon curd och utesluta sockret för att istället använda agave sirap som sötning. Resultatet blev helt oemotståndligt (!). Det var bland det godaste jag någonsin ätit, så i morgon blir det att avnjuta citronkrämen på rostat bröd tillsammans med en god smoothie.

IMG_20150725_153004

Ingredienser (½ glasburk): Hållbarhet cirka 1 vecka
3 citroner (helst ekologiska) som pressas till ½ kopp citronsaft
3 ekologiska ägg
4 teskedar osaltat smör
1/4 kopp agavesirap

1. Pressa ut citronsaften ur citronerna.

_20150725_190433

2. Vispa citronsaften, äggen och agavesirapen i en kastrull (obs! sätt inte på plattan ännu.)

_20150725_190514

3. Lägg i smöret och sätt på plattan på medelvärme (en spis som går från 1-6, sätt på 4:an).
4. Vispa hela tiden tills smöret smält och krämen börjar att tjockna (sänk till nummer 2 i värme på spisen)

_20150725_190547

5. När krämen har tjocknat, stäng av plattan och låt den svalna.
6. Häll upp krämen i en glasburk och ställ in i kylen.

_20150725_190606
7. Njut av den godaste lemon curden utan vitt socker!


Välj ekologiskt!

Den senaste veckan har jag blivit inspirerad till att äta mer ekologisk mat.
Det började med att en tjej i min studiegrupp visade Naturskyddsföreningens ”Byt till eko”- film på Youtube. Där beskrivs följderna av att inte äta ekologiskt mat och vilka produkter du ska börja med att byta ut om du vill börja äta mer ekologiskt. Det filmklippet fick mig att tänka till. Visst jag har alltid tänkt att jag ska börja äta mer ekologiskt och ibland har jag köpt en ekologisk mjölk, men det har inte känts så seriöst fram tills nu. När jag åkte och handlade nästa gång köpte jag ekologisk mjölk, ekologiska morötter och nyckelhålsmärkta plommon och det tänker jag fortsätta med.

Titta själv på klippet och bli inspirerad till att äta mer ekologisk mat och som webbredaktör Emma V Larsson skrev senast idag
Kom igen Sverige – nu klår vi dansken! (på att äta ekologiskt mat)

Byt till eko – Naturskyddsföreningen