Hälsa på mina villkor

Bakarglädje! Honungsbröd

Igår var en riktig toppendag! Solen var framme hela dagen, höstlöven lyste i rött, gult och orange och jag hade en enorm inspiration till att baka bröd! men inte vilken typ av bröd som helst, utan bröd med honung!

Jag sökte på honungsbröd på google och fastnade för en superfin bild på sex väldigt snygga bröd, kom in på bloggen som hade lagt ut bilden och kopierade receptet. Efter några små modifieringar började jag baka och resultatet blev honungsbröd som blev riktiga snyggingar när de blev klara!
(De blev helt fantastiskt goda också!)

Honungsbröd (Riktiga puddingbröd!)
Ingredienser

5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g färsk jäst
2 tsk salt
1-2 msk honung
11-12 dl mjöl

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Värm vatten och mjölk till fingervärme.
  3. Häll lite vätska på jästen så den löser sig och tillsätt honungen.
  4. Tillsätt resten av vätskan, salt och 1 dl mjöl åt gången. Det tar en stund att tillsätta 1 dl mjöl åt gången, men det är värt det! Bli inte orolig för att degen blir lös.
  5. Strö över lite mjöl på degen och låt den jäsa 1,5 h.
  6. Stjälp upp degen på riktigt mjölad bänk, då du inte ska knåda degen. Rulla den försiktigt och skär den sedan i sex delar.
  7. Lägg bröden på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Servera dessa snyggingar med en smakrik ost och gurka!

IMG_20151019_130228
IMG_20151019_142103
IMG_20151019_142523 IMG_20151019_142740 IMG_20151019_142751 IMG_20151019_144438 IMG_20151019_144429 IMG_20151019_145730

 


Sommarsmoothie

Denna underbara smoothie är gjord på banan, jordgubbar, nektariner samt frusna hallon. Den har tagit första platsen bland mina favoritsmoothies och jag har gjort den till frukost varje dag den här veckan!

Ingredienser ( ett glas)
1 hel ekologisk banan
100 gram frusna ekologiska hallon
1-2 nektariner
ca 50-100 g färska jordgubbar

1. Blanda allt i en matberedare eller mixer och servera direkt!

IMG_20150625_091300


Grahamsbröd med rivet äpple och linfrön

Nu på fredag tar jag examen från Högskolan i Gävle och det Hälsopedagogiska programmet!
Under dessa tre år har jag fått ett helhetsperspektiv på hälsa, träffat fantastiska människor, kämpat med vetenskapliga artiklar, blivit diplomerad massör i svensk klassisk massage, gått vidareutbildning inom massage och lärt mig vad triggerpunkter är för något, utbildat mig till hälsoprofilbedömare, lärt mig skriva vetenskapliga uppsatser, vuxit extremt mycket som person och blivit egenföretagare.
Nu på fredag ska det firas, allt som jag har åstadkommit under dessa tre år och det kommer att kännas fantastiskt!

Nu när skolan snart är över kommer det att bli mer aktivitet i köket och nya goda, enkla och roliga recept kommer att experimenteras fram!

Idag bjuder jag på Grahamsbröd med rivet äpple och linfrön.

IMG_20150601_195919 IMG_20150601_215014 IMG_20150601_215049

Ingredienser (ca 20 stycken)
50 g färsk jäst
6 dl vatten (37 grader)
2 dl creme fraiche
1 grönt äpple, grovt rivet
1 dl linfrö (kan bytas ut mot chiafrön)
5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
2 tsk salt

1. Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i degbunken och häll över vattnet. Rör om tills jästen har löst sig.
2. Riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet (om du vill kan du skala äpplet). Rör ner creme fraiche, det rivna äpplet, salt och linfrö/chiafrön.
3. Tillsätt allt grahamsmjöl samt vetemjöl och arbete degen i ungefär 5 minuter.
4. Låt degen jäsa i degbunken täckt med bakduk i ungefär 40 minuter.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (30×40) och stjälp upp degen på plåten.
6. Platta ut degen i plåten, skär den i 20 rutor och nagga med en gaffel. Strö gärna över lite extra grahamsmjöl.
7. Låt degen jäsa i plåten ytterligare 30 minuter under bakduk.
8. Sätt ungen på 225 grader och grädda sedan degen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
9. Låt brödet svalna under bakduk.


Mangosmoothie med chiafrön

Den perfekta smoothien till frukost eller som mellanmål innan eller efter träning!
Receptet är för ett stort glas och smakar fantastiskt!

Kurerablogg

Ingredienser
1 ½ dl fryst mango
1 dl 0.3 % naturell kvarg från Lindahls
3 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk chiafrön från Superfruit

1. Tina mangon.
2. Mixa allt i en matberedare.
3. Servera!

Du får i dig Omega 3 och kalcium från chiafrön, vitamin C från mangon & apelsinjuicen samt proteiner, kalcium och fosfat från kvargen. Underbart!

 


Smoothie med hallon och citron: en perfekt kombination


En ny favoritsmoothie skapades till frukost i morse, en perfekt kombination mellan sött och syrligt, fylld med massa 
vitaminer!

IMG_20141207_102305
Ingredienser
1 näve frusna lingon
1 näve frusen mango
1 ½ näve hallon
1 näve färsk bladspenat
1 tsk chiafrön
2 ½ – 3 dl blodapelsinsaft med fruktkött
rivet citronskal efter smak

Mixa allt i en matberedare eller mixer. Njut!


Hemmagjord havremüsli med kanelsmak

1625570_820021011347819_1331596676_n

Hemmagjord müsli med kanel

Denna müsli är ingenting att äta på en faste-dag, men den blev så fruktansvärt god att jag vill gärna dela med mig av receptet!

Ingredienser
1 liter havregryn (10 dl)
½ dl mandel
1 msk kanel
½ tsk salt
1 dl vatten
3 msk rapsolja
1 dl honung

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, kanel och salt i en bunke. Hacka mandeln fint och tillsätt i bunken. Blanda vattnet med honungen och rapsolja i en separat skål, tillsätt det sedan i havregryn-blandningen. Blanda ihop allt.
Häll sedan ut smeten i en långpanna, rosta i 10-15 minuter (jag rostade min i 12.5 minut) beroende på hur mycket färg du vill att müslin ska ha, håll koll!
Du kan ha müslin i yoghurten, på glassen eller till fruktsalladen, smaklig måltid!


Fil med äpple och kanel

Fil med äpple och kanel

Fil med äpple och kanel (1port)

Det var väldigt längesedan jag bjöd på ett frukosttips här på 5:2 bloggen. Stor del har att göra med att jag äter oftast en frukt till frukost och äter första riktiga måltiden till lunch, men här kommer ett enkelt frukostrecept som är fantastiskt gott; Fil med äpple och kanel.

Ingredienser
1 äpple
2dl naturell fil
1msk müsli
kanel

Mät upp 2 dl naturell fil i en skål. Skiva äpplet i bitar, strö över müslin och toppa med kanel. Superenkelt och supergott!
Total kalorimängd ; 180kcal